Acasă » Informative » 5 sfaturi bune pentru a nu ajunge datornici

5 sfaturi bune pentru a nu ajunge datornici

Last update:

Speri sa nu ajungi niciodata pe lista cu datornici? Esti infricosat de consecintele neplatii ratelor?

Cele mai infricosatoare liste cu datornici din Romania sunt cele din bazele de datele ale Biroului de Credit si cele de la ANAF.

Multimita internetului si a numarului crescut de institutiilor de creditare, astazi putem foarte usor sa contractam un credit fara multe acte, in conditii din ce in ce mai facile.

Dar, ca exista un dar, orice imprumut de bani pe care il accesezi iti poate aduce si probleme financiare, nu doar rezolvarea unor situatii dificile.

Scopul nostru este acela de a-ti arata cum poti sa-ti minimalizezi aceste probleme generate de accesarea unui imprumut rapid.

Multe persoane ajunse pe lista rau platnicilor din Biroul de Credit nu au avut initial intentia de a nu-si onora obligatiile de plata. Dar, in timpul derularii contractului de imprumut, s-a ivit o problema care i-a impiedicat sa-si achite obligatiile lunare de plata.

In aceeasi ordine de idei, persoanele care au ajuns pe lista datornicilor ANAF nu si-au achitat la timp obligatiile generate de taxele si impozitele datorate statului roman.

Multi dintre cei care apar ca datornici la ANAF au in spate si alte probleme generate de aceasta situatie, si anume, au propriri pe conturile bancare pentru recuperarea debitelor restante.

Cand a aprut prima data lista neagra ANAF, s-a creat o rumoare destul de mare in randul populatiei, in special datorita datoriilor mari pe care unele persoane publice le aveau.

Cum poti fi sters de pe lista datornicilor ANAF?

Pentru a scapa de aceasta problema, n-ai decat o unica solutie, si anume, achitarea rapida a datoriilor catre stat.

Vezi si   Internet si mobile banking. Vezi oferte.

In cazul in care, dupa calculele tale, lucrurile nu sunt in regula, poti solicita o recalculare a darilor. Sunt situatii in care pot exista erori, asadar nu trebuie sa disperi daca apare o atare problema, trebuie sa iei masuri pentru a o rezolva.

Este bine sa ai o evidenta de detaliu a impozitelor datorate, pentru a fi sigur ca lucrurile sunt in regula in privinta calculelor aplicate taxelor si impozitelor tale.

De cand avem declaria unica, lucrurile sunt mult simplificate, astfel ca poti usor vedea care iti sunt obligatiile de plata ale celor ce figureaza pe aceasta lista.

Odata platite datoriile catre ANAF, plus penalizarile aferente, persoana in cauza va fi stearsa de pe aceasta lista.

Ce persoane se regasesc pe lista neagra ANAF?

Lista neagra ANAF nu este o lista inatacabila, pentru ca uneori pot aparea si greseli in dreptul persoanelor de buna credinta care si-au achitat la timp impozitele.

In primul rand, in aceasta baza de date intalnim persoane publice cunosute, cu istoric politic si vizibilitate mare, cu sume datorate mare, acumulate in perioade lungi de timp.

Sumele datorate sunt alcatuite in general din restanta principala si din cele secundare (penalizarile). Penalizarile pot fi foarte mari, mai ales daca intervalul de timp trecut de la irnegistrarea restantei este unul semnificativ.

Unele persoane asteapta probabil sa se legifereze diferite modalitati de reducere a acestor restante.

Exista si posibilitatea sa accesezi un credit pentru datornici pentru a-ti reechilibra bugetul.

In ultimii ani au existat cateva forme de restructurare a obligatiilor bugetare si probabil ca una similara va exista si in acest an.

Cum iti stergi informatiile din Biroul de Credit?

In Biroul de Credit esti inscris atat cu date pozitive cat si cu date negative. Nu este un lucru tragic daca apari pe lista Biroului de Credit, atata timp cat scoringul tau este unul pozitiv. Bancile transmit catre BC nu doar informatiile legate de datoriile clientilor ci si aspectele pozitive legate de plata la timp a creantelor.

Vezi si   Despre cardurile Sodexo - beneficii angajati

In ultima vreme a fost o intreaga disputa legata de stergerea din Biroul de Credit, aspect avand la baza problemele de intimitate personala. Desi aparusera multe firme care promiteau o stergere grabnica de pe lista datornicilor BC, lucrurile s-au calmat intre timp, cand o foarte mica parte dintre cei care au apelat la astfel de servicii au avut castig de cauza.

Stergerea din Biroul de Credit poate fi solicitata doar de banca care te-a raportat.

Altfel, vei ramane inscris pe lista datornicilor timp de patru ani – socotiti din momentul in care si-ai achitat pe deplin creantele.

Sfaturi utile pentru a nu ajunge pe lista datornicilor

Indiferent de lista, fie ca este vorba de cea de la ANAF, ori de cea din Biroul de Credit, ar fi bine sa iti iei toate masurile de precautie posibile pentru a nu fi unul dintre cei carora le apare numele publicat intr-o asemenea baza de date.

Daca lucrurile n-ar avea urmari, probabil ca nu ai avea motive sa te ingrijorezi, insa, fiecare ‘aparitie’ de-a ta pe una dintre aceste liste vine cu consecinte negative pentru tine: de la propriri pe conturi la ingreunarea accesului la o viitoare creditare, ca sa nu mai vorbim de penalizarile acumulate care se aduna in timp si iti face si mai dificila stingerea datoriilor.

Ce poti sa faci pentru a evita astfel de situatii:

  • declara-ti veniturile la timp pentru a beneficia de avantajele ce decurg din aceasta operatiune (uneori primesti discount-uri daca respecti termenii de depunere si de plata);
  • plateste la timp datoriile catre stat
  • plata taxelor si impozitelor trebuie sa fie prioritara pentru tine, astfel incat sa nu mai trebuiasca sa platesti penalizari
  • achita-ti la timp ratele creditelor pe care le ai in derulare pentru a nu fi raportat de institutia financiara catre BC
  • nu imprumuta sume prea mari de bani, ingreunandu-ti si mai mult situatia financiara si asa precara.
(Visited 186 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies