Acasă » Informative » Ai intarzieri la plata ratelor?

Ai intarzieri la plata ratelor?

Last update:

Sunt persoane cu probleme financiare in aceasta perioada, avand intarzieri la plata ratelor unui credit.

Daca si tu ai probleme cu plata ratelor la creditele bancare ori nebancare, ia in calcul ca s-ar putea sa fii raportat in curand la Biroul de Credit.

Cei care se gasesc intr-o astfel de situatie se intreaba de regula dupa cate zile sunt raportati la Biroul de Credit (unii au intarziat 30, altii 40, 60 ori chiar 90 de zile).

In mod obisnuit, cei ce depasesc cu 30 de zile data scadenta a platei ratei sunt pasibili de a fi raportati de catre banca la Biroul de Credit.

Totodata, e bine de stiut ca aceasta raportare atrage dupa sine si dificultati in viitor la a mai accesa credite noi.

Ai intarzieri la plata ratelor? – Cum sa faci fata situatiei financiare dificile

In ziua de azi, multe persoane se confrunta cu dificultati financiare care ii impiedica sa isi plateasca ratele la timp. Cu toate acestea, exista solutii pentru a face fata situatiei si a evita consecintele neplacute ale intarzierii la plata ratelor. In acest articol, vom discuta despre cele mai bune metode pentru a gestiona intarzierile la plata ratelor.

Ce inseamna sa ai intarzieri la plata ratelor?

Intarzierile la plata ratelor se refera la situatia in care o persoana nu isi poate plati ratele la timp. Aceasta situatie poate avea loc dintr-o varietate de motive, inclusiv pierderea locului de munca, probleme medicale sau alte cheltuieli neasteptate care pot afecta finantele personale.

Consecintele intarzierilor la plata ratelor

Intarzierile la plata ratelor pot avea consecinte grave asupra creditului si situatiei financiare a unei persoane. Acestea pot include:

Penalitati pentru intarziere: In majoritatea cazurilor, persoanele care nu isi platesc ratele la timp sunt supuse unor penalitati pentru intarziere, ceea ce poate duce la cresterea datoriei totale.

Scaderea scorului de credit: Intarzierile la plata ratelor pot duce la scaderea scorului de credit, ceea ce poate afecta capacitatea de a obtine credite viitoare sau de a inchiria o casa.

Executarea silita: In cazul in care intarzierile la plata ratelor persista, creditorii pot solicita executarea silita impotriva persoanei respective, ceea ce poate duce la pierderea proprietatii sau a altor active.

Ce poti face pentru a evita intarzierile la plata ratelor?

Exista cateva metode eficiente pentru a evita intarzierile la plata ratelor si pentru a gestiona situatia financiara dificila. Acestea includ:

1. Prioritizarea platii ratelor

Una dintre cele mai importante metode este prioritizarea platii ratelor inaintea altor cheltuieli. Este important sa iti ajustezi bugetul si sa iti planifici cheltuielile in asa fel incat sa iti poti permite sa platesti ratele la timp.

2. Negocierea cu creditorul

In cazul in care nu poti plati rata la timp, este important sa comunici cu creditorul si sa negociezi un plan de plata mai accesibil. Multi creditori sunt dispusi sa ofere variante flexibile de plata, cum ar fi amanarea platii sau planuri de plata in rate.

3. Reducerea cheltuielilor

Reducerea cheltuielilor este o alta metoda eficienta de a face fata situatiei financiare dificile. Poti sa iti ajustezi bugetul si sa reduci cheltuielile la ceea ce este strict necesar, cum ar fi alimentele si utilitatile, pentru a economisi bani si pentru a putea plati ratele la timp.

4. Cautarea de surse suplimentare de venit

Cautarea de surse suplimentare de venit poate fi o alta optiune pentru a face fata situatiei financiare dificile. Poti sa cauti un job part-time sau sa iti gasesti surse suplimentare de venit prin vanzarea de obiecte neutilizate sau prin oferirea de servicii la domiciliu.

5. Consolidarea datoriilor

Consolidarea datoriilor poate fi o optiune buna pentru a gestiona intarzierile la plata ratelor. Aceasta implica combinarea tuturor datoriilor intr-un singur imprumut cu o rata mai mica si cu un termen mai lung de rambursare.

Vezi si   Simularea rapida a unui credit fara garantii

6. Accesarea programelor de ajutor social

In cazul in care situatia financiara este foarte dificila, exista si programe de ajutor social care pot fi accesate pentru a primi sprijin financiar.

Ce consecinte are raportarea catre Biroul de Credit?

Cand banca te raporteaza la BC, ti se strica scorul de client, ajungi astfel sa ai un istoric negativ.

In urma acestei depunctari, iti va fi greu sa mai accesezi imprumuturi in viitor.

In Romania sunt deja la ora actuala sute de mii de restantieri (in jur de jumatate de milion dupa ultimele rapoarte BNR), iar numarul acestora este in crestere in acest an.

Pentru ca au avut probleme cu rambursarea creditelor, inregistrand intarzieri mari la plata ratelor, aceste persoane sunt refuzate de regula de banci.

Cei cu istoric negativ cauta de regula sa se imprumute fara verificare in Biroul de Credit, lucru posibil inca la unele IFN-uri.

Exista insa si alte posibilitati de a-ti rezolva problemele financiare aparute.

Cand ai ajuns intr-o situatie de acest gen si nu mai ai cum sa-ti achiti rata, cel mai bine este sa anunti din timp banca, sa incerci sa gasesti intelegere. Este bine sa identificati impreuna o solutie care sa fie buna pentru ambele parti.

Daca vei lasa sa treaca termenul de plata, banca nu va veni la tine sa te intrebe ce probleme ai.

De aceea este indicat sa iei initiativa si sa anunti tu inainte de a intra in incapacitate de plata.

Cand banca incepe sa demareze procesul de raportare la Biroul de Credit, dupa un timp va inerca sa scape de creditul tau neperformant, caz in care te vei trezi pe cap si cu firmele de recuperare creante.

Ce solutii iti poate oferi o banca?

Daca si tu ai probleme cu plata ratelor, poti incerca o rezolvare amiabila.

Am vazut niste initiative bancare foarte utile in acest sens, mai multe banci oferind informatii adecvate clientilor pe acest subiect.

Spre exemplu, cei de la Raiffeisen le propun clientilor o discutie pentru a gasi impreuna o solutie in vederea redresarii financiare a clientului aflat in dificultate.

Cei de la Raiffeisen ofera cateva solutii de luat in calcul: amanarea unei plati, extinderea perioadei de creditare, reducerea ratei pentru o perioada scurta de timp (3 ani ori chiar permanent daca ai probleme financiare majore), consolidarea mai multor credite, conversia in lei a unor credite in valuta, plata anticipata.

Raiffeisen iti ofera si posibilitatea restructurarii unui credit existent in derulare, pasii de urmat in acest caz fiind in detaliu descrisi pe platforma bancii.

Poti contacta banca pentru a obtine informatii suplimentare si a alege impreuna solutia convenabila, in acord cu situatia ta.

Si cei de la Banca Transilvania iti ofera ajutorul in cazul in care te gasesti intr-o situatie financiara dificila.

Aceasta banca are o rubrica de intrebari si raspunsuri foarte utila pe care te invitam sa o citesti; cu siguranta vei gasi raspunsul la intrebarile pe care le ai. Daca nu gasesti, poti pune tu insuti o intrebare, iar specialistii Banca Transilvania iti vor raspunde rapid.

Poti astfel sa obtii informatiile dorite despre amanare rate BT.

De exemplu, cei de la Banca Transilvania ne raspunde la intrebarea ”Dupa cate zile sunt raportat la Biroul de Credite daca am intarziat cu plata ratei?” Astfel aflam ca raportarea catre BC se face daca avem intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor.

Cum stii daca esti sau nu raportat?

In Biroul de Credit datele sunt pastrate timp de patru ani, socotiti din momentul in care clientul si-a stins datoria.

Asadar poti obtine o stergere din Biroul de Credit dupa patru ani de cand ti-ai achitat restanta.

Daca nu ti-ai platit datoriile insa, restantele nu se sterg de la banca, tu ramanand in continuare inscris in BC cu istoric negativ.

Vezi si   Se vor ieftini creditele in 2023?

Oricum, doar banca care ti-a acordat creditul poate solicita scoaterea ta din Biroul de Credit.

Pentru a vedea daca ati fost deja raportati la BC, poti adresa o solicitare catre aceasta societate.

Si cei de la BCR ofera solutii privitoare la o astfel de situatie ipoteca.

BCR are inca optiunea de amanare a ratelor. Poti amana plata ratelor cu 3 luni, optand astfel pentru esalonarea sumelor datorate pentru restul perioadei de creditare.

Conditia esentiala este sa nu ai mai mult de 79 de ani la scadenta, iar creditul sa fie acordat inainte de 30 martie 2020. Plus de asta, sa nu fii beneficiarul unei amanari in acord cu OUG 37/2020.

Se mai poate face amanarea platii ratelor la banci?

Bancile au oferit clientilor model cerere amanare plata ratelor, fiecare in felul ei. Nu exista un model comun pentru toate bancile.

Noi v-am oferit acum cateva exemple despre felul cum poti rezolva o astfel de problema financiara, plus cateva solutii puse la bataie de banci.

Insa, mai este o solutie pe care puteti sa o luat in calcul si anume cea a refinantarii daca esti in Biroul de Credit.

in cazul in care ai fost deja raportat de banca la BC, insa tu ai in continuare probleme cu plata ratelor, iar banca nu ti-a oferit o solutie convenabila tie, poti incerca o refinantare la o alta banca, ori chiar la aceeasi banca, daca are in oferte produse financiare mai avantajoase.

Refinantarea unui credit are ca scop scaderea valorii ratei lunare, deci o diminuare a impovararii financiare pentru tine.

Trebuie sa stiti ca exista un regulament al BNR aparut in iulie 2005 care stipuleaza conditiile si modul in care se incadreaza refinantarile efectuate de catre societatile bancare. Acest act a avut ca scop limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

In acest act emis de BNR se stipuleaza, de exemplu ca ”incadrarea creditelor de refinantare potrivit alin. (1) se va realiza in functie de categoria creditului initial a carui rambursare este astfel finantata.” sadar, va puteti refinanta un credit de un anumit tip, doar cu aceleasi tip de credit.

(Visited 720 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies