Acasă » Facilitati » Avantajele unei linii de credit pentru firme

Avantajele unei linii de credit pentru firme

Last update:

Accesand o linie de credit pentru firme, ai practic acces la o suma de bani ce poate fi folosita oricand in perioada pentru care o astfel de finantare a fost deschisa.

Daca in cazul persoanelor fizice lucrurile sunt mai simple, existand foarte multe oferte in piata, in cazul firmele lucrurile sunt complicate si imprumuturile se obtin greu.

Persoanele fizice, chiar daca au o eligibilitate scazuta pot obtine credite rapide fara acte numeroase accesand online de la acele institutii financiare ingaduitoare.

Persoanele juridice, pe de alta parte, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate de la care nicio institutie financiara nu face rabat.

Firmele au de regula la dispozitie finantari limitate, unele dintre cele mai cunoscute fiind creditul pentru capitalul de lucru, linia de credit, scontarea si factoringul.

Care este rolul unei linii de credit?

O entitate juridica poate opta pentru o linie de credit in cazul in care doreste sa aiba la dispozitie lichiditati pe care sa le poata folosi la nevoie.

Dintr-o astfel de finantare se poate folosi orice suma pana la nivelul maxim accesat.

Odata rambursat creditul si linia reintregita, ea poate fi din nou folosita, atata timp cat nu s-a scurs perioada contractuala prevazuta initial.

Mai pe scurt, linia de credit este cumva similara unui card de credit, in sensul in care linia de credit trebuie sa fie rambursata pentru a se reintregi soldul.

Aceasta forma de finantare se incheie intre firma prin intermediul administratoriului sau si banca. Ea pune la dispozitie o suma de bani imprumut pe o perioada de 24 de luni, de cele mai multe ori.

In general firmele sunt interesate de o astfel de forma de finantare atunci cand stau prost cu lichiditatile, cand au de plata salarii catre angajati ori plati catre diversi furnizori.

Vezi si   Pot obtine un credit daca sunt in Biroul de Credit?

Cand e indicat sa apelezi la o astfel de finantare?

Specialistii recomanda sa nu exageram in primul rand cu astfel de accesari.

Apoi, este bine atunci cand ai intarzieri intre incasari si plati si iti este greu sa susti activitatea curenta, sa ai la indemana un buffer, o suma de bani pe care sa o poti utiliza la nevoie.

Cand nu ai fonduri suficiente cat sa stingi platile curente, e posibil sa incepi sa pierzi, clienti, angajati etc.

Nu este in niciun fel indicat sa folosesti sumele de bani imprumutate pentru o alta destinatie decat cea pretinsa initial.

Este bine sa folositi sumele respective pentru a finanta activitatea curenta, nu pentru investii. Pentru astfel de cheltuieli puteti apela la alte forme de finantari.

Beneficiile unei linii de credit

Cel mai important avantaj al acestei forme de finantare este acela ca firma plateste atat cat foloseste din creditul accesat.

Cu alte cuvinte, dobanda se calculeaza in functie de suma utilizata, nu din intreaga suma disponibila.

Dobanda variaza astfel periodic, functie de nevoile de utilizare ale banilor.

Linia de credit este avantajoasa atata timp cat cheltuielile efectuate sunt prevazute in contract.

Nefiind atat de costisitoare din punct de vedere finantar cum e un credit petru firme mici si mijlocii, ea este o solutie si pentru persoane juridice care nu obtin profituri mari.

Comparativ cu un card de credit, linia de credit are o limita mult mai mare de finantare.

In masura in care folosesti din bani, va trebui sa rambursezi lunar in acord cu contractul semnat cu institutia creditoare.

Se pot obtine linii de credit fara garantii?

Una dintre cele mai arzatoare probleme ale unei firme atunci cand doreste sa se imprumute este aceea de a indeplini conditiile de eligibilitate.

Vezi si   Imprumut pe loc in cateva ore ori in aceeasi zi

Ei bine, si in acest caz exista o serie de conditii de accesare pe care o firma trebuie sa le indeplineasca.

Liniile de credite au cerinte de eligibilitate clare, creditorii stiind cum sa-si protejeze investia.

De regula, creditorii se uita la activele unei firme, la fluxurile de numerar si la istoricul de creditare. Exista interes si pentru contractele aflate in derulare, deci nu neglijati acest aspect.

Liniile de credit sunt disponibile de regula atat firmelor mari cat si celor mici, IMM-urilor ori startup-uri.

Pentru a fi credibil, tu ca administrator al unei firme, trebuie sa demonostrezi ca poti rambursa la timp imprumutul.

Exista creditori care pun conditia de accesare a unei linii de credit cu garantarea acestuia prin intermediul activelor firmei ori chiar ale proprietarului. Actionarii pot fi de acord sau nu cu o astfel de abordare.

Partea neplacuta este aceea ca, pe parcursul derularii unei astfel de finantari, creditorii pot veni cu clauze suplimentare. Pentru ca linia de credit sa mearga inainte tu trebuie sa respecti aceste clauze.

Oferte de linii de credit pentru firma?

De regula, creditorii au pretentii in privinta emiterii de rapoarte financiare periodice privitoare la activitatea societatii, rambursari complete ale sumei imprumutate intr-un ritm mai frecvent, respectarea unei cifre de afaceri minimale.

Iata de ce, inainte de a opta pentru o linie de credit, trebuie sa iti analizezi obiectiv situatia si sa vezi daca poti respecta astfel de conditii initiale si cele care vor aparea pe parcurs.

E adevarat ca alternativele de finantare nu sunt atat de ieftine ca o linie de credit, dar in cazul in care nu respecti cerintele impuse, mai bine alegi o alta cale de iesire din impas.

Vezi si   De ce acorda IFN-urile credite fara dobanda?

Iata si cateva oferte din piata de linii de credite pentru firme:

  • linia de garantare fara garantii oferita de Banca Transilvania
  • oferta pentru IMM – capital de lucru de la aceeasi banca
  • linia de credit rapid ING SRLeu pentru microintreprinderi de la ING Bank
  • oferta Libraban
  • solutia propusa pentru IMM de la Raiffeisen – credit overdraft
  • oferta CEC Bank pentru micii intreprinzatori
  • BCR Business – linie de credit de tip revolving
  • Idea::Bank are si ea o solutie pentru gestionarea cheltuielor firmelor
  • imprumuturile rapide pentru firme OmniCredit
  • credite pentru capital de lucru de la Patria Bank
(Visited 106 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies