Last update:
Te incadrezi pentru un credit diaspora in 2023?
Esti roman, muncesti afara si poti dovedi ca ai venit? Teoretic este posibil! Iata cum!
Bancile au inceput sa ia in considerare la creditare si veniturile celor plecati peste hotare.
Desi a mai scazut ritmul celor instrainati, chiar si anul trecut au plecat din tara in jur de 16.000 persoane. Cu un an inainte fusesera aproximativ 34.000 de cetateni plecati.
Din aceasta perspectiva, exista interes crescand pentru astfel de credite pentru diaspora. Atat IFN-urile cat si bancile fiind solutii de luat in calcul la obtinerea unui imprumut.
Exista conditionalitati, dar lucrurile pot fi usor rezolvate daca te informezi corespunzator.
Sunt persoane interesate de credite imobiliare diaspora, altele de cele prima casa, ipotecar ori IFN.
Din ce stim noi, pe partea nebancara doar cei de la Credius au un produs care se adreseaza in mod specific romanilor din diaspora. Restul IFN-urilor sunt disponibile si pentru diaspora, daca se indeplinesc conditiile de eligibilitate comune.
Daca esti roman si lucrezi in afara, poate ca te-ai gandit sa iei un credit pentru a-ti face o investitie sau pentru a-ti rezolva anumite probleme financiare. In acest caz, un credit diaspora poate fi o solutie convenabila.
Dar cat de convenabil este un astfel de credit in 2023? Care sunt cerintele si costurile acestui tip de credit? Vei gasi raspunsul la aceste intrebari in acest articol.
Cat de convenabil este un credit diaspora in 2023?
Un credit diaspora poate fi o solutie convenabila pentru romanii care muncesc peste hotare, deoarece le permite sa beneficieze de un credit in conditii avantajoase, fara sa fie necesar sa isi deschida un cont bancar in Romania.
In plus, acest tip de credit poate fi obtinut foarte rapid si simplu, fiindca nu sunt necesare multe documente pentru a-l obtine.
Costurile unui credit diaspora pot varia in functie de banca la care aplici. In general, vei fi taxat cu o dobanda mai mare decat pentru un credit obisnuit, pentru ca acest tip de credit este considerat unul cu risc mai mare pentru banca.
Pe de alta parte, vei fi taxat cu comisioane pentru deschiderea si administrarea creditului, precum si pentru analiza dosarului tau de credit. In rest, costurile creditului sunt similare.
Am observat ca unele IFN-uri merg pe o taxa unica de analiza. Iar in afara de aceasta taxa, platesti doar dobanda aferenta creditului.
Oricum, sumele acordare sunt mai mari pentru cei din diaspora, iar cerintele nu difera cu mult fata de ce se cere in mod obisnuit la un credit de consum.
Oferte credit diaspora la banci
Am observat ca mai multe banci vin cu oferte in acest sens, largindu-si plaja de clienti si cu romanii din diaspora.
In primul rand, vedem ca cei de la Banca Comerciala Feroviara acorda o atentie deosebita romanilor din diaspora. Ei sunt de parere ca veniturile sunt globale si ofera astfel oprtunitati tuturor doritorilor, indiferent daca sunt in diaspora sau in tara.
Serviciile lor sunt variate si vin cu o serie de beneficii multumitoare pentru clienti.
Banca Transilvania iti informeaza clientii ce obtin venituri din contracte de munca in strainatate ca pot achizitiona o locuinta prin Programul Prima Casa.
Vom vedea anul acesta care vor fi conditiile din acest program si va vom tine la curent cu aceste informatii.
BT ne spune ca cei din afara pot alege un credit diaspora garantat cu ipoteca imobiliara. Sunt necesare venituri realizate din contracte de munca de minim un an.
CEC Bank de asemenea ofera solutii pentru diaspora. Credite de nevoi personale sau credite ipotecare pot fi obtinute daca dovedesti ca ai venituri din afara.
Ai nevoie de documente justificative in acest sens. Plus de asta, trebuie sa vii cu garantii reale, cu ipoteca imobiliara sau mobiliara si prin formarea unui cash colateral.
CEC Bank acorda credit diaspora si cu garantii emise de fonduri de garantare.
Trebuie insa neaparat sa prezinti un cerificat cum ca obtii venituri din diaspora.
La Libra Bank cei din diaspora pot accesa un credit de investitii imobiliare in lei sau in euro.
Acest imprumut oferit de Libra Bank este disponibil si persoanelor fizic e ce obtin venituri din strainantate.
Perioada maxima de creditare este de 30 de ani pentru cetatenii romanii si de 15 ani pentru cei straini.
Acesta este un credit diaspora de investitii disponibil celor cu varste peste 19 ani.
Este nevoie de venituri de peste 7.500 de lei pentru cetatenii romani si de minim 10.000 de lei pentru cei straini.
De asemenea, oferte de credite pentru cei din diaspora mai gasim la Patria Bank, la BT, la Credit Europe Bank si la Vista Bank.
Credite IFN pentru diaspora
IFN-urile sunt mult mai accesibile cand vine vorba de veniturile acceptate.
La IFN-uri te poti imprumuta si cu venituri obtinute in strainatate.
Solutia oferita de Credius
Spre exemplu, cei de la Credius au un produs specific in acest sens – creditul diaspora.
Credius ofera celor din diaspora credite fara gaj si fara garantii, accesibile de ounde te-ai afla. Poti aplica chiar pe perioada mari de timp, diminuandu-ti astfel ratele lunare.
Creditul pentru diaspora este pus la dispozitie de catre Credius – un IFN cunoscut pentru portofoliul sau diversificat.
O institutie nebancara ce acorda credite pentru diaspora de ani buni este Credius. Cei de la Credius au lansat de cativa ani un produs financiar – creditul pentru diaspora, perfect pentru romanii plecati peste hotare.
De la Credius poti imprumuta sume intre 800 si 50.250 de lei pe perioade intre 6 si 60 de luni.
Ce trebuie sa stii?
- aplici pentru un imprumut simplu, oferind informatii despre tine
- ti se analizeaza cererea si daca totul este in regula se aproba rapid
- urmeaza sa semnezi contractul online prin semnatura electronica
- ultimul pas este sa primesti banii intr-un cont bancar.
Mai mult de atat, cei de la Credius fac parte dintre IFN-urile care acorda credite restantierilor, deci, ai la indemana o oferta permisiva in cazul in care nu stai bine cu scoringul.
Pentru ca lucram de cativa ani buni in domeniul oferirii de informatii financiare, interactionand des cu oamenii, indeosebi prin intermediul email-ului, va putem spune ca am primit pe adresa noastra o sumedenie de solicitari de informatii de la persoane din diaspora.
Multi isi doreau sa afle cum pot contracta un credit in tara. Ei bine, iata ca cei de la Credius pun la dispozitie aceasta oferta de creditare dedicata celor din diaspora.
Avand in vedere numarul mare al romanilor plecati peste hotare, putem spune ca deja se creaza o noua Romanie in diaspora.
Indiferent de statutul acestor cetateni, fie ca lucreaza in agricultura, in scoli, fie ca ingrijesc batrani ori sunt ingineri, doctori sau arhitecti, pana la urma tot romani sunt.
Chiar daca unii au alte idei despre ce inseamna romanii din diaspora, noi consideram ca aceste sute de mii de romani stabiliti in Europa, in America ori in Australia merita respectul nostru.
Sunt deja milioane de romani care muncesc in constructii, in fabrici, in hoteluri, in restaurante, etc. Multi dintre ei au plecat pentru a strange bani in ideea de a se reintoarce in Romania, de a-si ridica o casa aici, de a avea un trai mai bun.
Pe langa IFN-uri mai sunt si unii brokeri de credit care se ocupa de romanii din diaspora. Spre exemplu cei de la SVN (broker si consultant financiar) are o abordare de detalii pentru aceste persoane. Plus de asta, am observat ca SVN le propun celor din diaspora sa investeasca in Romania. La ei pot ferifica si preturile unor case din Romania, dar si de peste hotare.
Caracteristici credit pentru diaspora
Creditul pentru diaspora este accesibil tututor romanilor ce locuiesc pe teritoriul Uniunii Europene. Iata si lista tarilor din care puteti accesa acest imprumut: Austria, Franta, Germania, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Olanda, Bulgaria, Croația, Polonia, Cehia, Ungaria, Suedia, Danemarca.
Imprumutul dedicat diasporenilor se acceseaza cu acte putine, fara giranti si fara deplasari.
Creditul Diaspora este ideal pentru investitii, pentru amenajarea unei locuinte, pentru cresterea confortului unei familii.
Poti imprumuta intre 800 euro si 50.250 de euro, pe perioade de la 20 la 60 de luni.
Cetatenii romani din Marea Britanie au la dispozitie sume de bani cuprinse intre 1.000 si 10.000 lire sterline.
Pe platforma online Credius, gasiti in sectiunea dedicata creditului pentru diaspora (https://www.creditdiaspora.ro), un calculator de rate, unde va puteti calcula ratele, in functie de suma de bani pe care doriti sa o imprumutati.
Conditiile de creditare pentru acest imprumut dedicat clientilor romani stabiliti peste granitele tarii:
- varsta de peste 18 ani
- cetateni romani cu domiciliul in Uniunea Europeana
- sa aiba o vechime minim de o luna la locul de munca
Pentru accesarea unui credit rapid Credius pentru diaspora, poti sa completezi online cererea de imprumut.
Algoritmul accesarii:
- completezi adeverinta de venit pe platforma Credius
- completezi cererea de credit online si upload-ezi documentele solicitate
- obtii aprobarea si oferta detaliata de creditare
- urmeaza sa fi contactat de un reprezentant Credius (nu dureaza mai mult de 60 minute pana veti fi apelat telefonic)
- semnezi contractul de credit prin intermediul unei semnaturi electronice, utilizand instructiunile primite
- primesti banii, prin transfer in contul tau bancar.
Documentele necesare accesarii:
- buletinul
- permisul de sedere ori echivalent al acestuia
- cererea de credit
- adeverinta de venit
- extras de cont.
Ratele le poti rambursa fie prin transfer direct, utilizand TRANSFER RAPID, fie prin transfer bancar.
In sectiunea creditului pentru diaspora, gasiti mai multe informatii, precum si calcule reprezentnative. Insa, puteti folosi cchiar voi insiva calculatorul de credite pentru a va calcula ratele aferente sume de bani pe care doriti sa o imprumutati.
Cum poti obtine un credit ipotecar in Romania daca lucrezi in diaspora?
Pentru a obtine un credit ipotecar in Romania daca lucrezi in diaspora trebuie sa indeplinesti anumite conditii. In primul rand, trebuie sa demonstrezi ca ai veniturile necesare pentru a putea achita ratele lunare ale creditului. Aceste venituri pot fi obtinute din contractul de munca pe care il ai in tara unde muncesti sau din alte surse de venit, cum ar fi chiria sau dividende.
In al doilea rand, trebuie sa ai un istoric financiar bun si sa nu ai un grad mare de indatorare. Daca ai deja alte credite, trebuie sa fii capabil sa le platesti in mod corespunzator si sa nu depasesti limita de indatorare impusa de banca la care aplici.
In plus, trebuie sa ai trecut de creditare curat, adica sa nu ai restante sau alte probleme financiare. Banca va verifica trecutul tau bancar pentru a se asigura ca esti un client de incredere.
Care sunt documentele necesare pentru a obtine un credit ipotecar in Romania daca lucrezi in diaspora?
Documentele necesare pentru a obtine un credit ipotecar in Romania daca lucrezi in diaspora includ:
- actul de identitate (buletin sau pasaport)
- adeverinta de venit eliberata de angajatorul din tara unde muncesti
- documente care sa ateste vechimea ta in munca si veniturile obtinute in ultimul an (de exemplu, talonul de salariu)
- adeverinta de la ANAF care sa ateste ca nu ai datorii la stat
- extras de cont bancar pentru ultimele luni.
In functie de banca, pot fi necesare si alte documente, cum ar fi o copie a contractului de munca sau o declaratie pe proprie raspundere privind situatia ta financiara.
Ce costuri implica un credit ipotecar in Romania pentru romanii din diaspora?
Costurile unui credit ipotecar in Romania pentru romanii din diaspora variaza in functie de banca la care aplici si de conditiile contractuale. Printre costurile implicate se numara:
- dobanda, care poate fi fixa sau variabila, si care poate varia intre 4% si 9%, in functie de banca si de perioada de rambursare
- comisioanele de acordare a creditului, care pot ajunge pana la 2% din valoarea creditului
- comisioanele de administrare a contului si de procesare a platilor, care pot fi intre 10 si 30 de lei lunar
- asigurarea de viata si de locuinta, care pot fi obligatorii sau optionale, si care pot ajunge pana la cateva sute de lei pe an.
Care este diferenta dintre un credit imobiliar si unul ipotecar pentru romanii din diaspora?
Diferenta principala intre un credit imobiliar ti un credit ipotecar este garantia pe care o impun bancile. In timp ce un credit imobiliar poate fi garantat ti cu ipoteca pe alte imobile, creditul ipotecar este garantat obligatoriu cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul.
In ceea ce privette avantajele si dezavantajele, un credit ipotecar are o rata a dobanzii mai mica si o perioada de rambursare mai mare. Insa, daca nu vei putea plati ratele, iar ipoteca a fost garantata cu proprietatea cumparata, creditorii pot sa revanda proprietatea pentru a achita imprumutul. De aceea, este important ca bancile sa evalueze bonitatea si sa stabileasca astfel daca iti permiti creditul respectiv.
In cazul romanilor din diaspora, un credit ipotecar poate fi mai dificil de obtinut, deoarece procesul de evaluare si verificare a veniturilor poate fi mai complicat. De exemplu, pentru a accesa un credit ipotecar la Banca Transilvania, trebuie sa ai venituri obtinute din contracte de munca derulate cel putin un an de zile.
Pe de alta parte, Libra Bank ofera cerinte mai mici de plata la avans, doar 20% din valoarea proprietatii, si posibilitatea de a obtine pre-aprobarea online, fara sa fie nevoie sa calatoresti in Romania. De asemenea, la Libra Bank nu este nevoie sa legalizezi documentele sau sa le traduci din limba engleza.
In final, alegerea intre un credit imobiliar si un credit ipotecar depinde de situatia ta financiara si de nevoile tale. Este important sa analizezi cu atentie avantajele si dezavantajele fiecarui tip de credit si sa alegi optiunea care ti se potriveste cel mai bine.