Acasă » Facilitati » Pe cand si la noi credite bancare online?

Pe cand si la noi credite bancare online?

Last update:

In foarte multe tari europene exista astfel de produse financiare – credite bancare online

Tinand cont de modul in care a evoluat creditarea bancara, toata lumea se asteapta ca in curand sa existe posibilitatea accesarii unor credite bancare online.

Acum cativa ani in urma ne intrebam pe cand vor scurta si bancile intervalul de acordare a creditelor si cand vor simplifica conditiile de accesare.

In multe tari europene exista deja credite bancare online, asa ca, asteptam si noi cu interes startul acestor produse financiare, de fapt a acestei facilitati oferite de banci.

Practic, am putea sa scapam de deplasarea la banca, am putea sa accesam creditul bancar online, asa cum se intampla astazi in cazul lor imprumuturi rapide nebancare acordate exclusiv online.

Cu siguranta nu mai este mult pana la acest pas. Bine, trebuie sa stiti ca problema nu este numai in curtea bancilor. Cumva legislatia trebuie clarificata, iar procesul ar trebuie sa fie mai usor cuantificat in functie de riscuri.

Deocamdata s-au facut pasi importanti in legarea sistemelor informatice intre diverse institutii ale statului si bancile comerciale, asa ca, suntem convinsi ca nu suntem deloc departe de acordarea online a creditelor bancare.

Avand in vedere nivelul IT al Romaniei, este usor dezrmant ca tocmai la noi nu exista astfel de acordari de credite bancare online. Romania, din fericire, a evoluat binisor la nivelul industriei IT, avand atat personal calificat, cat si tehnica necesara.

Va imaginati ce usor va fi in primul rand pentru cetatenii ce nu au asa de usor acces la credite bancare. Nu toate bancile au sucursale in toate localitatile importante din tara. Acest lucru pune clar o bariera intre client si banca. Practic, accesul la creditele bancare online ar fi disponibil pentru un numar mult mai mare de clienti decat in prezent.

Impedimentele actuale tin in primul rand de legislatie, pentru ca in legislatia noastra se specifica clar ca pentru a-ti acorda un credit, banca trebuie sa-si identifice clientii. Exista in vigoare o directiva europeana, care ar permite identificarea clientilor si dintr-o sursa independenta si de incredere – o identificare electronica, asa cum a fost aceasta recunoscuta in multe alte domenii.

Acea directiva europeana incurajeaza autoritatile din tarile europene sa recunoasca si caile de recunoastere de la distanta, asa cum este internetul.

Pe de alta parte, ar trebui ca un contract incheiat online sa aiba o alta forta juridica. Ar trebui ca semnatura electronica sa aiba valoare ridicata. Practic, ar trebui ca acel contract de credit incheiat online, sa aiba aceleeasi valoare ca unul incheiat in scris (inclusiv posibilitatea de executare silita).

Practic, propunerea europeana incurajeaza autoritatile nationale sa recunoasca si sa aprobe mijloace de identificare la distanta. O astfel de initiativa din partea autoritatilor romane si a sistemului bancar national ar putea inlatura actualele impedimente de natura juridica, iar institutiile bancare ar putea face pasi mai rapizi catre digitalizarea completa a proceselor.

Pentru noi, exista cu siguranta speranta ca in viitorul apropiat, romanii sa aiba acces la credite bancare online.

In prezent, bancile romanesti ofera clientilor doar posibilitatea unei preaprobari online. Asta inseamna ca, dupa ce primesti acordul banci, te poti deplasa la agentia bancii pentru a semna contractul de credit.

Exista banci care acorda credite in chiar ziua accesarii. Spre exemplu, ‘creditul pe loc’ de la ING Ban, ori Idea::fast+ de la Idea Bank, ori creditul FIT de la Banca Romaneasca, etc.

Sa speram ca nu mai este mult pana cand vom putea sa accesa un credit bancar de oriunde, oricand, doar cu un simplu acces la internet, prin intermediul calculatorului ori a unui gadget performant.

(Visited 193 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies