Se scumpesc creditele in lei?

Last update: iulie 31, 2019

Avand in vedere ritmul alert in care crestere ROBOR, putem spune ca da, se vor scumpi creditele in lei

Anul 2018 este anul in care cu siguranta se vor scumpi creditele in lei. De cand BNR a inceput sa majoreze dobanda de politica monetara, ROBOR-ul a inceput sa creasca subtantial.

Daca in februarie, ROBOR-ul la trei luni ajunsese la 1,97%, astazi este in crestere evidenta, apropiindu-se cu pasi repezi de pragul de 3% (la momentul publicarii articolului, ROBOR la trei luni era de 2,75%).

Tinand cont ca de curand BNR a crescut dobanda de politica monetara la 2,5% ne asteptam sa treaca o perioada destul de lunga pana cand acest indice se va stabiliza.

Avantajul cresterii ROBOR este ca, va creste usor si dobanda la depozitele in lei, tinand cont ca s-a majorat si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit de la 1,25% la 1,5% pe an. In acelasi timp, a crescut si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare de la 3,25% pe an la 3,5% pe an. Aceste scumpiri vor fi urmare cu siguranta de scumpiri ale creditelor, dar si de castiguri pentru cei cu depozite bancare.

Analistii se asteapta ca in perioada urmatoare ROBOR la 3m sa depaseasca pragul de 3%. De asemenea, specialistii anticipeaza ca nici cursul nu va ramane pe loc, ci va urca peste pragul de 4,7 pentru urmatorul jumatate de an, cu persectiva de a trece chiar de 4,75% in urmatorul an.

Asadar, s-a cam incheiat perioada dobanzilor mici, cel putin la creditele in lei.

Vezi si   Imprumutul de urgenta: cum procedezi sa fie in avantajul tau

De fapt, inca de la inceputul acestui an se anticipa scumpirea creditelor bancare. Finantistii mizau pe cresterea de catre BNR a dobanzii de politica monetara, fapt implinit deja.

Este adevarat ca deocamdata nu exista o scumpire spectaculoasa a creditelor bancar, doar una temperata. Insa, in cateva luni, daca trendul va continua, romanii vor simti din plin aceste scumpiri, mai ales pe partea de credite ipotecare, unde sumele vehiculate fiind mari, dobanzile afecteaza substantial ratele prin cresteri mari.

Lichiditatile mari patrunse pe piata dintre Min Finantelor la finele anului trecut, pentru a contrabalansa deficitul sunt greu de absorbit. FMI a sugerat de altfel Bancii Nationale sa absoarba parte din aceste lichiditati prin cresterea dobanzii de politica monetara.

Inflatia a crescut si ea destul de mult in prima parte a anului. Acest fapt a condus la cresteri de preturi pentru bunuri si servicii destinate consumului. Bine, parte din cresterea preturilor se datoreaza si cresterii tarifelor la energie electrica si gaze.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies