Solutii pentru datornici la banci si la IFN

Last update: octombrie 12, 2020

Sunt sanse sa accesezi un credit chiar in aceste conditii, daca ti-ai reabilitat istoricul si ai in prezent un venit bun.

Care sunt optiunile pentru cei cu statut de datornici de a mai obtine un nou imprumut de la banci ori de la IFN?

Sunt multe cazuri de cetateni care s-au imprumutat la banca si dintr-un motiv sau altul au ajuns sa nu mai poata sa-si achite rata lunara, fiind raportati din acest motiv si capatatand un statut defavorizat de rau platnic.

Ultimele statistici sunt ingrijoratoare in aceasta privinta, aducandu-ne in atentie faptul ca exista la ora actuala sute de mii de datornici la banci si IFN.

Din momentul in care tu ai o interactiune cu banca, contractand un credit, banca transmite catre Biroul de Credit toate informatiile asimilate respectivului imprumut. Important de stiut ca se transmit catre BC atat date negative cat si date pozitive.

In timp e posibil sa-ti imbunatatesti scoringul din BC, daca incepi sa-ti achiti la timp ratele si banca nu mai are ce sa-ti reproseze din acest punct de vedere.

Ce date raporteaza bancile catre Biroul de Credit?

La un moment dat s-a realizat si un sistem numit SIVABON, o aplicatie care a fost dezvoltata de cei de la SIVECO Romania impreuna cu Biroul de Credit. Aceasta aplicatie gestioneaza atat datele pozitive cat si cele negative disponobile la banci si la IFN-uri.

Sistemul SIVABON reprezinta in fapt o baza de date a clientilor de retail, debitori, clienti fraudulenti si conturile acestora.

Practic, fiecare client aflat in aceasta baza de date are asociat un coeficient de bonitate. In functie de acest coeficient i se da un factor de risc, calculat in functie de mai multi parametrii: valoarea sumei restante, perioada intarzierii, precum si gravitatea problemelor. Daca un client este bun platnic i se inregistreaza doar istoricul de plata in sistem.

Sistemul de validare a gradului de risc al persoanelor recenzate – SIVABON a fost realizat in anul 2004.

In prezent baza de date a Biroului de Credit s-a imbogatit substantial. Datornicii bancilor si ai IFN-urilor se regasesc pe lista neagra a Biroului de Credit cu date negative.

Vezi si   Card de credit pentru rau platnici. Se acorda online?

Bancile acorda credite celor inscrisi in Biroul de Credit doar daca acestia si-au achitat datoria trecuta si au in prezent o bonitate mult mai buna. Unele banci isi iau ca masura de precautie impunerea unui minim de perioada in care respectii fosti rau platnici sa nu mai fi avut intarzieri la plata ratelor unui credit. Unele institutii merg pe varianta doi ani fara intarzieri, altele pe un an fara intarzieri.

Datornicii se mai pot imprumuta in piata?

Cei inscrisi in BC obtin cu greu o noua finantare. Sunt cateva IFN-uri in piata care accepta inca restantieri. Altfel, datornicii nu sunt vazuti cu ochi buni.

Ca sa ajungi raportat de banca la Biroul de Credit trebuie sa fi depasit cele 30 de zile trecute de la data scadenta a platii unei rate. Si, odata raportat la BC, ramai inscris timp de patru ani din momentul in care ti-ai achitat datoria.

Stergerea datelor din Biroul de Credit o poate cere doar cel care te-a refinantat.

Sunt multe informatii despre banci care acorda credite rau platnicilor, dar nu exista certitudini din partea bancilor, si mai ales, nu se stie exact unde se trage linie in privinta scoringului din BC.

Noi am mai vorbit despre banci care accepta rau platnici, aducandu-va in atentie informatiile noi furnizate de banci. Sunt unele banci care acorda atentie acestui subiect, lamurind situatia datornicilor, pana la un punct.

Una peste alta, lista persoanelor rau platnice creste de la zi la zi, si toate aceste persoane cu statut de rau platnici sunt potentiali clienti ai bancilor si ai IFN-urilor.

Unii dintre datornici incearca sa-ti refinanteze creditele restante, chiar daca sunt raportati la Biroul de Credit.

Altii cauta sa se imprumute direct la IFN-urile care au afisate produse cu specificatii clare cum ca ar accepta restantieri.

Sunt multe discutii pe forumuri in special despre acest subiect al datornicilor. Am vazut multi oameni care se intreaba ce banca acorda credite rau-platnicilor. Noi ne-am interesat si am inteles urmatoarele lucruri: fiecare banca calculeaza pentru fiecare client un scor – credit score. Acest parametru cumuleaza mai multe informatii legate de client. Principalul punct luat in calcul pentru determinarea credit score-ului este raportul din Biroul de Credit. La unele banci scoringul din BC reprezinta cam 40% din credit score. Restul procentelor fiind determinate de: venitul actual, grad de indatorare, vechime in munca, tipul contractului de munca, localizare geografica, tipul societatii la care este angajat, etc.

Vezi si   Ai intarzieri?

Am vazut multi oameni cautand credite fara consultarea Biroului de Credit. Oamenii nu-si doresc ca bancile ori alte institutii financiare sa afle ca au avut candva datorii. Ori le este teama ca odata vazut scoringul din BC, nu vor mai fi imprumutati.

Dintre institutiile financiare din piata sunt doar cateva IFN-uri care nu consulta Biroul de Credit. In rest, toate verifica informatiile din BC.

Daca nu-ti cunosti informatiile din BC, poti sa ceri tu insuti raportul de credit. Tine cont ca acest lucru poate sa dureze, nu se face dupa o zi pe alta.

Fiecare om are dreptul sa solicite raportul din Biroul de Credit si sa-si cunoasca astfel situatia celor inscrise despre el.

Poti sa ceri raportul din BC prin mai mult moduri:

 • solicitand direct pe platforma online a Biroului de Credit
 • personal ori pe cale electronica
 • printr-o scrisoare trimisa pe adresa Broului de Credit (cu specificatia ca trebuie sa downloadezi o cerere si sa o completezi dupa care sa o trimiti prin posta).

Daca tu consideri ca sunt scrise date incorecte despre tine in BC poti solicita raportoarei (bancii ori IFN-ului care te-a raportat) sa corecteze acele date.

Revenind la posibilitatile de finantare pentru restantieri, din informatiile pe care le avem exista cateva IFN-uri care accepta rau platnici:

 • Viva Credit
 • Fast Finance
 • CreditFix
 • Credius
 • Ferratum
 • iCredit
 • Axi Card
 • Case de Amanet.

Dintre banci, singura care si-a anuntat pozitia fata de rau platnic este Banca Transilvania. Aceasta banca ne informeaza ca nu respinge din start persoanele inscrise in BC, ci tine cont de mult mai multi factori la aprobarea unui imprumut.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies