Cate credite bancare pot sa iau in acelasi timp?

Daca nu depasesti gradul de indatorare, poti sa iei mai multe credite bancare in acelasi timp.

Poti accesa mai multe credite bancare in acelasi timp de la mai multe banci, daca ai acoperire pe garantie si pe venituri.

Indeplinind, cumulativ, criteriile de mentinere sub gradul de indatorare admis de banci, poti contracta mai multe credite de la diverite banci din piata.

Va reamintim ca de la 1 ianuarie 2019 gradul de indatorare pentru creditele in lei este de 40% din venitul net. Pentru creditele in valuta, gradul de indatorare este de 20%. Daca accesezi un credit pentru prima locuinta, gradul de indatorare ajunge la 45%.

Gradul de indatorare se determina ca o pondere intre totalul obligatiilor lunare de plata raportata la venitul net lunar.

Daca este vorba de credite de nevoi personale fara ipoteca, adica produse negarantate, lucrurile se mentin strict in zona gradului de indatorare. In cazul creditelor ipotecare, cumulativ, nu poti depasi valoarea garantiei aduse, in functie de procentul de indatorare admis de fiecare banca in parte.

In acest an, exista o tendinta de crestere a creditelor acordate de banci. Statisticile BNR arata ca in februarie, creditele in lei acordate au fost mai mari cu 7,1% fara de aceeasi luna a anului anterior. Acest lucru s-a petrecut dupa o scadere de peste cinci luni.

Pe de alta parte, la finele anului trecut s-a inregistrat o stagnare a creditelor acordate de banci populatiei, aici integrandu-se si creditele neperformante.

La nivelul anului trecut s-a inregistrat o crestere a creditelor in euro acordate de banci populatiei. Acest lucru vine pe fondul cresterii ROBOR si neincrederii populatiei in stabilitatea leului in piata. Chiar daca cursul leu-euro a fost si el destul de instabil, totusi a avut o mai mica variatie in raport cu ROBOR-ul.

Vezi si   Imprumuturi usoare de la IFN

In alta ordine de dei, nivelul restantierilor inregistrati de banci in Biroul de Credit a fost cel mai ridicat din ultima jumatate de an.

In prima luna a acestui an, in ianuarie 2018, numarul restantietrilor a crescut cu peste 21.000, acest nivel fiind cel ai ridicat din ultima perioada. Raportarea este atat de la 31 de banci si 34 de IFN-uri.

Revenind la numarul limitat de credite pe care il poti contracta la o banca ori la mai multe banci, raspunsul este clar: bancile nu impun restrictii la numarul de credite pe care le poti contracta, cu conditia sa te incadrezi ca grad de indatorare si respectiv la valoarea garantiei admise.

Pe langa aceasta limitare de venit si valoare a garantiei, mai intervine si istoricul de plata al solicitantului de credite. In cazul in care esti restantier si inscris in Biroul de Credit cu un scoring negativ, vei avea sanse minime sa mai obtii un credit bancar.

Bancile se uita la istoricul de plata. Ba chiar si multe dintre IFN-uri iti verifica statul din Biroul de Credit. Asadar, poti sa ai tu bonitatea necesara accesarii unui nou credit, daca esti inscrisis in BC, putin probabil sa mai poti contracta un credit bancar.

In cazul in care, ai de gand sa te imprumuti pentru a acoperi un credit mai vechi, o poti face apeland la o refinantare, evident cu conditia sa ai bonitatea necesara si un istoric pozitiv.

In general, bonitatea se determina in functie de venitul clientului, de persoanele aflate in intretinere si de alte obligatii financiare aflate in derulare (credite, leasinguri, etc), dar si de gradul de indatorare admis de respectiva banca.

Vezi si   Simularea rapida a unui credit fara garantii

Daca ati atins deja gradul de indatorare admis cu creditele bancare aflate in derulare, atunci nu mai puteti solicita un nou credit.

In acest caz puteti opta pentru o reesalonare a creditului la aceeasi banca, ori pentru o refinantare la acceasi institutie ori la alta institutie cautand niste conditii de creditare mai avantajoase care sa va mentine in gradul de indatorare admis si sa va usureze plata ratelor viitoare.

Refinantarile de regula admit o perioada mai mare de creditare, de pana la 10 ani, la majoritatea bancilor, spre deosebire de un credit de nevoi personale simplu care se acceseaza pentru maxim 5 ani.

Asadar, crescand perioada de finantare se diminueaza si valoarea lunara a ratei pe care trebuie sa o platesti.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies