Acasă » Informative » Cate credite bancare pot sa iau in acelasi timp?

Cate credite bancare pot sa iau in acelasi timp?

Last update:

Poti accesa mai multe credite bancare in acelasi timp daca nu depasesti gradul de indatorare. Care e limita maxima?

Poti accesa mai multe credite bancare in acelasi timp de la mai multe banci, daca ai acoperire pe garantie si pe venituri.

Indeplinind, cumulativ, criteriile de mentinere sub gradul de indatorare admis de banci, poti contracta mai multe credite de la diverite banci din piata.

Va reamintim ca de la 1 ianuarie 2019 gradul de indatorare pentru creditele in lei este de 40% din venitul net. Pentru creditele in valuta, gradul de indatorare este de 20%. Daca accesezi un credit pentru prima locuinta, gradul de indatorare ajunge la 45%.

Gradul de indatorare se determina ca o pondere intre totalul obligatiilor lunare de plata raportata la venitul net lunar.

Daca este vorba de credite de nevoi personale fara ipoteca, adica produse negarantate, lucrurile se mentin strict in zona gradului de indatorare. In cazul creditelor ipotecare, cumulativ, nu poti depasi valoarea garantiei aduse, in functie de procentul de indatorare admis de fiecare banca in parte.

Sunt persoane care vor sa stie cate credite ipotecare poti face simultan. De ce? Pentru ca unii vor sa-si cumpere casa si mai apoi, pentru amenjare vor sa mai incheie un credit ipotecar – mai ieftin si cu rate mai mici decat unul de nevoi fara garantii.

Regula este aceeasi – mai multe credite simultante se pot accesa atata timp cat nu se depaseste gradul de indatorare. Fireste ca sunt si alti factori pe care bancile ii iau in considerare.

credite simultane

Ce aduce nou 2022?

In acest an, se preconizeaza o crestere a creditelor acordate de banci. Tinand cont de situatia economica actuala, specialistii se asteapta ca bancile sa slabeasca usor fraiele creditarii.

Vezi si   Forex, de la panica la entuziasm

Deocamdata am observat miscari importante pe partea de refinantare. Bancile isi promoveaza in acest an ofertele de refinantare, venind in intampinarea nevoilor clientilor care isi doresc rate mai mici, deci o impovarare mai mica.

Cei de la BNR au dat semnale in piata la inceput de 2022. Toata lumea isi doreste o crestere economica reala, nu doar bazata pe consum.

Pe de alta parte, la finele anului trecut creditele acordate de banci catre populatie au inregistrat o crestere usoara. De remarcat este ca s-a inregistrat o scadere optimista in privinta acordarii de credite neperformante.

Practic, creditele bancare sunt intr-o continua transformare si adaptare la nevoile pietii. Evolutia din 2022 a creditelor este de asemenea una dinamica.

La nivelul anului trecut s-a inregistrat o crestere a creditelor in lei acordate de banci populatiei. Acest lucru vine pe fondul introducerii IRCC -ului, dar si din cauza usoarei aversiuni capatate pe populatie fata de alte valute.

Evolutia creditelor in ultimii ani

In alta ordine de dei, nivelul restantierilor inregistrati de banci in Biroul de Credit a scazut in ultima perioada. Dupa ultima statistica BNR, numarul acestora scazuse sub 500.000 persoane.

Ne asteptam ca si in 2022 numarul restantierilor sa scada pe fondul efectelor restrictionarii gradului de indatorare si al colaborarilor dintre institutiile financiare si cei de la ANAF.

Revenind la numarul limitat de credite pe care il poti contracta la o banca ori la mai multe banci, raspunsul este clar: bancile nu impun restrictii la numarul de credite pe care le poti contracta, cu conditia sa te incadrezi ca grad de indatorare si respectiv la valoarea garantiei admise.

Pe langa aceasta limitare de venit si valoare a garantiei, mai intervine si istoricul de plata al solicitantului de credite. In cazul in care esti restantier si inscris in Biroul de Credit cu un scoring negativ, vei avea sanse minime sa mai obtii un credit bancar.

Vezi si   Indrumar util persoanelor aflate in cautare de credite facile

Cum vad bancile aceasta problema?

Bancile se uita la istoricul de plata. Ba chiar si multe dintre IFN-uri iti verifica statul din Biroul de Credit. Asadar, poti sa ai tu bonitatea necesara accesarii unui nou credit, daca esti inscrisis in BC, putin probabil sa mai poti contracta un credit bancar.

In cazul in care, ai de gand sa te imprumuti pentru a acoperi un credit mai vechi, o poti face apeland la o refinantare, evident cu conditia sa ai bonitatea necesara si un istoric pozitiv.

In general, bonitatea se determina in functie de venitul clientului, de persoanele aflate in intretinere si de alte obligatii financiare aflate in derulare (credite, leasinguri, etc), dar si de gradul de indatorare admis de respectiva banca.

Insa, accesarea unor credite simultane nu este conditionata de istoricul de creditare.

Daca ati atins deja gradul de indatorare admis cu creditele bancare aflate in derulare, atunci nu mai puteti solicita un nou credit.

In acest caz puteti opta pentru o reesalonare a creditului la aceeasi banca, ori pentru o refinantare la acceasi institutie ori la alta institutie cautand niste conditii de creditare mai avantajoase care sa va mentine in gradul de indatorare admis si sa va usureze plata ratelor viitoare.

Refinantarile de regula admit o perioada mai mare de creditare, de pana la 10 ani, la majoritatea bancilor, spre deosebire de un credit de nevoi personale simplu care se acceseaza pentru maxim 5 ani.

Asadar, crescand perioada de finantare se diminueaza si valoarea lunara a ratei pe care trebuie sa o platesti.

(Visited 4.367 times, 6 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies