Acasă » Economii - investitii » Cum deschid un cont de economii?

Cum deschid un cont de economii?

Last update:

Cei nefamiliarizati cu bancile vor sa afle cum pot sa-si deschida un cont de economii. Optiuni la bancile cu vizibilitate din piata.

Chiar daca aparent este o treaba banala pentru multi, exista si oameni care nu au habar cum pot deschide un cont de economii, ce informatii ii sunt necesare, ce acte, ce presupune in definitv aceasta operatiune.

Contul de economii este un instrument financiar util atat din perspectiva economisirii si castigurilor aferente, dar si din perspectiva gestionarii ulterioare.

Sa presupunem ca vrei sa economisesti bani. De unde incepi? Ca orice om responsabil ar trebui sa pleci de la obtinerea unor informatii, daca nu le detii inca.

De principiiu, sa economisesti este important, mai ales daca ai planuri viitoare care implica sume mai mari de bani.

Plecand de la economisirea perioadica a unor sume de bani, poti ajunge la a-ti atinge obiectivele cu banii economisiti.

Orice operatiune de acest gen implica in primul rand o organizare eficienta a bugetului lunar. Numai cu un buget bine conturat poti sa ajungi sa economisesti eficient.

Sunt multe metode de a economisii bani, depinde si de tine catre care te vei indrepta in final. Totul pleaca insa de la informare. Fa-ti timp pentru a te pune la punct cu astfel de informatii, pentru ca numai asa poti sa alegi in cunostinta de cauza.

Ce tipuri de economisire ai la dispozitie:

  • depozitele bancare ce-ti garanteaza obtinerea unui profit din dobanda aferenta
  • fonduri de investitii
  • investitii in titluri de stat ori emisiuni derulare prin MF

Daca nu vrei sa risti prea mult, poti opta pentru pastrarea banilor intr-un cont de economii la banci. Aceasta forma de economisire este printre cele mai sigure forme de investitii, insa, in ultima perioada randamentul este destul de scazut.

Bancile comerciale din Romania ofera tot felul de tipuri de conturi de economii, deci ai posibilitatea de a alege in functie de nevoile tale.

Insa, haideti sa intram un pic in detaliile unui cont de economii.

Ce inseamna cont de economii?

Acest instrument financiar este un produs bancar, oferit de banci dar si de alte institutii financiare, cu scopul de a economisii bani in timp.

In schimbul sumelor depuse clientii primesc o dobanda. Dobanzile depozitelor bancare au crescut in ultimul an in ultimii ani, in Romania aceasta situandu-se la conturile in lei intre 5% si 8%, ia la cele in euro si in alte valute variaza intre 0,5% si 2%.

Dobanda este de regula variabila si depinde de mai multi factori.

Avantajul conturilor de economii este ca in mod obisnuit poti sa depui cati bani doresti si sa retragi orice sume iti este necesara, fara sa se influenteze dobanda.

In acord cu legislatia UE, conturile de economii sunt garante de catre Fondul de garantare a Depozitelor Bancare, in limita a 100.000 euro pentru fiecare individ, per banca.

De ce sa deschizi un cont de economii?

Chiar daca multi romani sunt reticenti la a-si depune banii la banca, fiind mai degraba pe principiul de a-si tine banii la ciorap, cum se spune popular, totusi, riscurile sunt mari cu o astfel de alegere.

De la hotii care ti-i pot sustrage oricand din casa, pana la diverse accidente, catrastrofe (foc, cutremur, inundatii etc), riscurile asociate sunt mari.

Riscul de a pierde banii economisiti prin intermediul bancilor este mic, mai ales avand in vedere acest fond de garantare a depozitelor bancare.

Cum deschizi un cont de economii? Care sunt conditiile?

Pentru a deschide un cont nu-ti trebuie cine stie ce cunostinte financiare deosebite. Daca nu crezi ca poti sa o faci singur, poti cere sprijinul unui angajat al unei agentii bancare si vei rezolva cu siguranta in mod rapid problema.

Pentru a purcede drum trebuie sa ai insa peste 18 ani. De asemenea, trebuie sa ai un buletin valabil.

Vezi si   Dobanda depozit bancar. La ce banca sa incerc?

Deschiderea unui cont nu implica verificari de bonitate, de istoric de creditare. Nu conteaza daca ai avut candva datorii la banci, daca esti inscris in Biroul de Credit ca rau platnic, nici nu trebuie sa faci dovada unor venituri lunare. De asemenea, nu te intreaba nimeni daca ai carte de munca, nu conteaza daca nu ai vehcime in munca. Nu e ca si cum ai contracta un credit la banca fara vechime ori fara carte de munca. Pur si simplu deschizi un cont de economii.

Exista situatii in care banca iti poate refuza deschiderea unui cont de economii? Da! In cazul in care ai fost acuzat de terorism, de spalare de bani ori de falsificare a banilor.

Bancile deschid conturi de economii si pentru copii, insa doar bancii gestioneaza aceste conturi. Cei care au buletin de identitate trebuie sa vina la banca insotiti de parinti si de acest act.

Cum gasesc cel mai bun cont de economii 2023?

Sunt multe feluri de a economisii. Pentru siguranta puteti alege conturile de economii. Daca nu aveti nimic impotriva riscurilor, puteti opta pentru alte variante, care e posibil sa va aduca venituri mai mari.

Cei ce se intreaba care este cel mai bun cont de economii 2023, trebuie sa stie ca fiecare banca ofera diverse facilitati la deschiderea unui cont si de asemenea, acesta poate fi personalizat. Exista si oferte standard pe care bancile le au in portofoliu. Unele oferte sunt lansate cu surle si trambite de catre banci, alte banci prefera sa lucreze cu alte instrumente financiare mai profitabile.

Sa economisesti bani inseamna responsabilitate pentru orice om, pentru orice familie. Practic, ai la indemana niste bani pentru zile negre, lucru deloc de neglijat.

Ganditi-va numai ce inseamna sa ajungeti intr-o situatie dificila si, in loc sa va duceti sa cereti in stanga si in dreapta bani, apelati la contul vostru de economii si va rezolvati problema simplu si discret.

Chiar daca dobanda anuala nu este formidabila, economisirea la banca este destul de sigura si va poate oferi un confort financiar bun.

Ce fel de cont de economii sa aleg?

Exista, cum spuneam anterior, mai multe tipuri de conturi. Varianta ideala depinde foarte mult de voi, deci, voi trebuie sa analizati care va sunt nevoile si in functie de ele si de oferta bancilor, sa va hotarati asupra unuia sau altuia dintre produse.

Exista conturi cu depuneri lunare, optiuni preferata de multi romani. Exista varianta de a ti se transfera lunar automat din contul in care incasezi ventiurile in contul de economii o anumita suma. Aceasta modalitate de a economisii este cea mai la indeamna, pentru ca nu implica actiuni din partea ta.

Unii opteaza pentru depozitele la termen pentru ca nu vor sa riste prea mult. Depozitul bancar reprezinta o solutie indeosebi pe termen lung. Contul de economii este mai degraba utilizabil pentru cei care nu depun sume mari lunar, si care vor sa aiba permanent acces la bani.

Ce inseamna cont de economii pentru copii si cum se poate deschide?

Sunt banci care au astfel de optiuni, conturi speciale pentru copii, gestionate fireste prin intermediul parintilor.

Unii parinti pastreaza alocatia copiilor, in astfel de conturi de economii pentru copii, astfel incat acestia sa beneficieze de ea la varsta cand vor fi majori.

Din multe puncte de vedere astfel de conturi de economii pentru copii sunt utile. Spre exemplu, din perspectiva invatamantului, este o idee foarte buna sa pui ceva bani deoparte pentru mai tarziu, atunci cand copilul va dori sa aiba o pregatire mai buna, sa urmeze niste cursuri de specialitate, etc.

Iata si cateva optiuni de conturi de economii de la bancile din Romania:

  1. Banca Transilvania ofera conturi de economii prietenoase si la indemana. Este necesara o suma minima de 1000 lei/euro, depinde daca alegi cont in lei ori in euro. Vei avea acces permanent prin BT24. Dobanda se varsa lunar in contul tai. Ai acces permanent la banii din cont, poti sa retragi numerar, cu conditia sa iti ramana suma minima necesara la deschidere (1000 lei/euro). Pentru sume mai mici de 10.000 de lei, dobanda la BT este de 5.25% pe an, iar pentru sume mai mari de 500.000 aceasta urca la 5,5% pe an. Pentru depozitele in euro, dobanda variaza intre 0,3 si 0,5%.
  2. ING Economii ofera un cont de economii in care poti depunde oricat oricand. Vei avea acces oricand la banca, fara sa pierzi dobanda. Poti transfera bani din contul curent utilizand Home’Bank. Contul de economii INH este unul cu dobanda speciala pentru economiile noi. Daca economisesti constant cu ING Economii poti alege serviciul de plati recurente. Poti sa aliemntezi contul de economii cand vrei si cu cati bani doresti. Poti deschide un cont de economii ING Depozit Bonus daca in contul tau ai o suma mai mare decat media economiilor din ultimele 3 luni de peste 1000 de lei. Dobanda la ING pentru conturile in lei: 2,5% pentru ING Economii si 5,5 – 6% pentur Depozit Bonus. Pentru economii noi, dobanda este de 6% in primele 4 luni.
  3. BCR ofera contul de economii MAXICONT BCR. Acesta vine cu multe avantaje: poti retrage si depune oricand doresti, poti deschide cont online, poti sa-ti construiesti un buffer de siguranta cu suma de bani economisita. Beneficiezi de acces non-stop la banci prin Mobile si Phone Banking. Depozitele sunt garantate. Suma minima este de 500 RON, 250 USD, 250 EUR, in functie de moneda aleasa la deschiderea depozitului. Depozitele in RON pe 12 luni de la BCR au o dobanda de 8%.
  4. BRD ofera ATUCONT un cont de economii ce poate fi deschis online. Poti accesa oricand economiile tale, dobanzile sunt fixe stabilite trimestrial. Pentru conturile de economii de la BRD, atustart – dobanda este de 2,5%, iar pentru Atucont, 2%. Depozitul PROGRESSO are dobanda variabila pentru diverse intervale de timp (1 sau 3 ani): pentru depozite in lei variatia este intre 5,5 si 8,2%, iar pentru cele in euro, intre 0,6 si 2%. Exista si niste sume minime si maxime acceptate pentru depizitul pe 3 ani.
  5. Raiffeisen ne imbie cu Super Acces Plus, un cont de economii cu zero costuri de administrare, acces nelimitat, costuri diminuare. Suma minima de deschidere este de 1 leu!!! Raiffeisen ofera pentru depozite la termen dobanzi de pana la 7,5% la cele in lei si respectiv de pana la 1,75% pentru cele in euro, ori 2,75% pentru cele in dolari.
(Visited 125 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies