Last update:
Iata cateva ponturi financiare pentru 2023, sfaturi adaptate contextului economic actual. Tine in frau bugetul! Nu cheltui mai mult decat castigi!
Anul 2023 se anunta a fi un an dificil din multe puncte de vedere, dar si plin de speranta.
Vestea buna este ca avem un curs de schimb relativ stabil, ba chiar in scadere fata de anul anteior.
Asadar, sa nu cadem in pemisim si sa ne pastram zambetul pe buze si speranta vie, pentru ca doar asa putem razbi.
Pentru ca stim cat de greu poate sa fie uneori sa-ti gestionezi banii si stim cat de dificil este in aceasta perioada sa faci fata tuturor provacarilor, ne-am gandit sa va oferim cateva idei care speram sa va fie de ajutor.
Numai daca ne gandim ca in curand cateva zeci de mii de persoane isi vor relua plata ratelor la banci si tot inseamna ceva din punct de vedere al grijilor financiare pe care si le fac acesti cetateni.
V-am zis ca nu o sa fie un an usor, dar nu trebuie sa cadem nici intr-un pesimism exagerat, ci mai degraba sa cautam rezolvari simple si gestionari corecte ale finantelor personale.
Iata cele cateva sfaturi pe care le avem pentru 2023:
Nu pregeta sa-ti stingi datoriile trecute chiar daca ti se iveste ocazia sa le mai amani, si poate parea mai comod asa.
Pentru a pasi spre alte idei si planuri, cel mai bine este sa inchei cu cele trecute, iar datoriile pot fi niste piere de moara pentru oricine – cheltuieli inutile care nu fac decat sa-ti ingreuneze situatia financiara.
Sa-ti achiti datoriile inseamna sa ai controlul cheltuielilor si veniturilor tale.
Fireste ca trebuie sa incepi prin a cheltui moderat, fara sa depasesti veniturile pe care le incasezi.
Acest aspect trebuie sa fie principala ta tinta. Daca vrei sa nu apari ca restantier la banci, de aici trebuie sa incepi, adica de la achitarea vechilor obligatii de plata.
Stingerea datoriilor nu inseamna doar un motiv de a te simti bine, ci este si o cale foarte buna de a-ti imbunatatii scorul FICO.
Alege pentru distractie activitati care costa putin
Distractia in aceasta perioada este clar ca nu trebuie sa lipseasca din viatra noastra. Doar asa putem sa facem fata.
Dar, distractia nu inseamna sa ne afectam iremediabil bugetul pe o perioada mare de timp.
Nu cheltui sume uriase pentru activitatile recreative – cauta-le pe cele gratuite, alege evenimente care iti plac dar care sa nu coste excesiv de mult.
Nu trebuie sa exagerezi cu spectacolele foarte scumpe, cu concerte costisitoare. Alege-le pe cele gratuite, profita de ceea ce-ti ofera online-ul, citeste mai bine o carte.
Noi iti recomandam sa petreci mai mult timp in familie, alaturi de cei dragi. Te poti distra si in propria-ti casa, daca ai dorinta. Jocuri, filme, muzica, carti, toate pot fi ocazii de relationare cu cei dragi, cu cei apropiati tie.
Nu trebuie neaparat sa dai faliment ca sa te simti bine. O poti face si cu bani putini si-ti garantez ca vei dormi mai bine, fara grija.
Nu pregeta sa economisesti tot timpul
Stiu ca poate veti spune ca nu e de unde, ca salariul e mic, ca pensia e minuscula. Da! stiu toate acestea. Dar, exista intotdeauna, ori aproape intotdeauna loc de pus un ban deoparte.
Pentru a nu exista tentatia de a-i cheltui, cel mai bine ar fi sa tineti aceste economii departe de voi – ii puteti pune intr-un cont bancar, ori intr-un fond de urgenta care sa-ti fie eventual la indemana daca se isca vreo problema.
Orice om cumparat trebuie sa dispuna de un fond de urgenta, mai ales in aceste timpuri tulburi care nu prea iti lasa loc de anticipari.
Poti sa-ti creezi tu insuti un astfel de cont, ori poate sa-ti ofere angajatorul. Unele firme, indeosebi angajatori mari (multinationalele in special) ofera astfel de facilitati angajatilor proprii.
Alege o cale digitala de a-ti gestiona finantele
In ziele noastre exista nenumarate aplicatii ce pot fi folosite pentru a va veni in ajutorul gestionatii bugetului personal.
Exista aplicatii ce se pot descarca si care se pot lega la contul tau bancar, oferindu-ti astfel posibilitatea de monitorizare de detaliu a tuturor intrarilor si iesirilor.
Pe de alta parte, chiar si bancile au inceput sa ofere astfel de oportunitati prin diverse carduri pe care ti le pun la dispozite, ori prin aplicatiile de internet si mobile banking.
Asadar, posibilitatile exista, trebuie doar sa vrei sa detii un contol mai bun asupra finantelor tale. O monitorizare mai atenta a modului cum cheltui banii iti va oferi o imagine de ansamblu asupra modului in care traiesti din punct de vedere financiar.
Sa-rti administrezi mai bine banii si sa pui frana unor cheltuieli este indicat, daca doresti sa ajungi intr-o situatie financiara stabila, previzibila pe perioader mai mari de timp.
Tu cum faci fata cheltuielilor lunare?
Pentru ca oricare inceput trebuie privit ca un pic pas spre punctul unde doresti sa ajungi, este bine sa-ti impui obiective reduse, pe termen scurt.
Ai putea, de exemplu, sa incepi cu o gestionare mai atenta a bugetului lunar, ori chiar saptamanal, daca ai un flux mare de intrari si iesiri.
Sunt persoane care d-abia asteapta sa incaseze salariul pentru ca nu se ajung niciodata cu banii de la o incasare la alta.
Daca si tu ramai fara bani, luna de luni, cu cateva zile inainte sa iei salariul, este cazul sa te organizezi mai bine, sau poate sa-ti cresti cumva veniturile.
Toti regretam dupa ce cheltuim sume mari de bani pe lucruri de care nu avem neaparata nevoie.
Chiar daca aparent pot fi chleuieli justificate, trebuie sa ne gandim daca se putea mai ieftin, daca nu cumva am exagerat cand am dat atat de multi bani.
Daca si tu ai astfel de intrebari, inseamna ca este loc de o mai buna organizare a bugetului.
Nu poti decat sa incepi cu gestionarea bugetului lunar.
Romanii nu sunt niste persoane tocmai cumpatate, cu atat mai mult organizate.
Noi nu suntem obisnuiti sa ne planificam atent bugetul, nu suntem obisnuiti sa economisim, sa punem un ban deoparte.
Cel mai grav este atunci cand nu doar ca nu avem un buget organizat, ci mai avem si alte obligatii de plata lunara carora trebuie sa le facem fata.
Ce poti face pentru a tine in frau bugetul lunar?
- in primul rand cumpara-ti un dosar din acela tip mama in care sa-ti pastrezi toate chitantele si bonurile de casa
- structureaza-ti bugetul lunar pe categorii de cheltuili pe un caiet (daca nu doresti sa folosesti o aplicatie)
- la inceput de luna fa-ti o aproximare a intrarilor si iesirilor si vezi cat poti aloca pentru diverse tipuri de cheltuieli, dupa ce iti stingi obligatiile de plata (poate ai rate la alte credite, de exemplu)
- deschideti doua rubrici obligatorii in acest buget prvizoriu: economii, cheltuieli posibile (incaltaminte, haine etc) si cheltuieli neprevazute
- noteaza in acel caiet toate cheltuielile efectuate
- daca ceea ce ai estimat este cu mult departe de bugetul real, atunci e cazul sa reevaluezi si sa iti faci mai bine temele
- ai grija si de tine, nu e neglija, fa-ti mici placeri ocazionale, rasfata-te din cand in cand.
- daca nu ii dai de capat, foloseste pana la urma o aplicatie de gestionare a bugetului. Exista multe astfel de programele care iti pot schimba efectiv viata in bine.
In cazul in care nu faci fata cheltuielilor curente, dar ai perspective de venituri in viitorul apropiat, poti apela si la un credit simplu, usor de gestionat. Nu te indatora excesiv, imprumuta doar atat cat iti este necesar.