Last update:
Sunt momente in viata in care unele intamplari neprevazute te determina sa vrei sa accesezi rapid un imprumut. Reguli de care trebuie sa tii seama.
Din pacate, astfel de situatii vin la pachet si cu neglijenta in privinta informatii.
Sunt urgente care te dau peste cap, pot fi cheltuieli neprevazute pe care sa nu le poti rezolva cu veniturile tale actuale.
Ce trebuie sa stii inainte de a accesa un credit?
Care sunt cele mai importante cinci reguli de care trebuie sa tii seama?
Uneori nu poti apela nici la cei apropiati din varii motive: poate nu iti vine sa afle toata lumea de problemele tale, poate suma de care ai nevoie este prea mare.
Cei cu venituri mici au inceput sa apeleze la creditele nebancare rapide pentru a-si rezolva nevoile financiare de azi pe maine.
Segmentul de credite rapide din piata este unul popular prin rapiditatea cu care se obtin banii doriti si prin simplitatea cu care se acceseaza astfel de produse.
Chiar daca sunt simplu de accesat si timpl in care poti dispune de bani este scurt, sunt niste lucruri de care trebuie sa tii cont astfel incat sa nu transformi creditul intr-o povara de nesuportat pentru perioada urmatoarea.
Atunci cand sunteti gata sa luati un imprumut, trebuie sa cunoasteti cateva reguli.
In primul rand, este important sa stiti care va este scorul de credit. El va determina cati bani puteti imprumuta, dar si cat de mare va fi rata dobanzii.
Apoi, este bine sa va asigurati ca aveti suficienti bani economisiti pentru urgente si cheltuieli neărevazute. Daca nu aveti un fond de urgenta, obtinerea unui imprumut v-ar putea lasa cu datorii in care in care vi se diminueaza in vreun fel veniturile.
In al treilea rand, este important sa stiti ce tip de imprumut este potrivit pentru dumneavoastra. Sunt multe tipuri diferite de imprumuturi disponibile in piata, de exemplu: imprumutul ipotecar, creditul auto, de nevoi, pentur pensionari, pentru studenti, etc. Asigurati-va va il obtineti pe cel potrivit situatiei dumneavoastra!
Asadar, doriti bani imprumut! Minunat, dar insuficient pentru a-i si obtine!
Ce poti face pentru a obtine un imprumut urgent de bani?
1.Esti eligibil?
Analizeaza-ti eligibilitatea si alege din ofertele institutiilor pe acelea pentru care esti eligibil. Mai apoi, avand mai multe solutii disponobile, incearca sa cauti cea mai buna optiune pentru tine, comparandu-le.
Analizeaza mai multe oferte si axeaza-te pe cea care iti indeplineste cel mai bine doleantele, tinand cont si de ce se intampla dupa ce incasezi banii.
Cu privire la eligibilitate sunt multe discutii, iar unele dintre ele conduc catre costurile ulterioare.
De exemplu, daca nu ai un trecut de creditare bun, vei avea acces doar la credite rapide online, ori cu garantii.
Obtinerea unui credit fara verificare in Biroul de Credit este posibila, dar costul s-ar putea sa nu-ti convina atat de mult.
Si cu calitatea de anagajat s-ar putea sa intampini ceva probleme. Daca lucrezi fara carte de munca, fara sa ai veniturile inscrise la ANAF, vei avea acces dificil la banci, precum si la celelalte institutii financiare din piata.
Vechimea mica este un alt element ce defineste eligibilitatea si care te poate directiona catre IFN-uri si ale lor imprumuturi rapide cu dobanzi costisitoare. Daca nu te-ai angajat de mult timp, un credit fara vechime mare tot la IFN-urile permisive il vei gasi, dar discutia revine in acelasi punct – costul ridicat al acestor produse.
2.Ce institutie alegi?
Dintre cele pe care se presupune ca le-ai selectat anterior, odata ce ti-ai conturat eligibilitatea, ar trebui sa alegi una care sa iti ofere creditul cel mai avantajos.
Uneori nu este indeajuns sa gasesti cel mai bun credit, este important sa vezi care este si ‘renumele’ in piata al respectivului creditor.
Nu neglija sa te interesezi despre institutia de credit aleasa, sa vezi ce parere au alti clienti despre cei, cum se comporta in anumite situatii.
In piata din Romania sunt cateva zeci de banci si cateva sute de IFN-uri (fara sa punem la socoteala Casele de Amanet, Societatile de leasing si C.A.R.-urile care au si ele statut de IFN).
Nu trebuie sa te sperii ca sunt atat de multe optiuni pentru ca conteaza foarte mult si localitatea de domiciliu. Nu toate IFN-urile activeaza pe tot teritorul tarii, dimpotriva as zice, multe dintre ele actioneaza zonal in cel mult cateva orase.
In cazul societatilor ce ofera credite online lucrurile sunt ma simple din acest punct de vedere, pentru ca, practic, nu conteaza localitatea de domiciliu, avand in vedere ca nu exista interactiune fizica intre imprumutat si creditor.
3.Care este perioada pentru care vrei sa te imprumuti?
Nu neglija aspectul privitor la perioada de accesare.
Trebuie sa stii exact care este perioada pentru care ai nevoie de banii respectivi, fara sa faci concesii in aceasta privinta, amanand din comoditate ori pentru a rezolva si alte probleme poate nu chiar atat de stringente.
Un imprumut urgent de bani poate fi o rezolvare buna la problemele tale pe termen scurt, pana incasezi urmatorul salariu ori pensie.
Daca te gandesti sa prelungesti contractul, ar fi bine sa reevaluezi optiunea pentru ca dobanda se aduna si in acest caz nu este deloc mica.
4.Cati bani iti trebuiesc si pentru ce?
Trebuie sa evaluezi atent scopul pentru care te imprumuti, pentru ca doar asa iti poti stabili prioritatile.
Daca ai un scop precis pentru care doresti sa te imprumuti, este simplu sa stii si cati bani iti trebuiesc si pe ce perioada.
In cele mai frecvente situatii, astfel de credite urgente sunt recomandate a se accesa doar pentru situatii dificile, fara alte rezolvari.
De asemenea, ele sunt bine a se accesa pe perioada scurta, pentru a scapa de aceasta impovarare generata de dobanzile mari.
Bine, este utila o prima analiza a eligibilitatii, pentru ca este posibil sa va incadrati pentru niste credite de nevoi personale cu costuri mai mici. Si atunci nu se mai pune problema acestei atentionari asupra costurilor impovaratoare.
Nu este indicat sa ne imprumutam mai mult decat avem nevoie, chiar daca tentatia e mare.
Unele societati financiare iti dau disponibile sume mari si foarte mari.
Tu insa nu trebuie saq iei maximul din ce ti se ofera, ci sa alegi suma de care ai nevoie.
5.Nu depasi data scadenta
Orice depasire a date scadenta a unui credit atrage dupa sine costuri suplimentare si nu numai.
Intarzieri mai mari de 30 de zile la plata unei rate inseamna raportarea la Biroul de Credit si ingradinirea ulterioara a accesului la un nou imprumut.
Exista unele oferte indeosebi in zona nebancara care sugereaza ca o reesalonare se poate face usor si fara implicatii majore.
Nu te culca pe o ureche, asteptand sa treaca timpul, mai bine calculeaza din vreme cat vei avea de plata si vezi daca iti permiti o asemenea cheltuiala.
Oricum, fii atent inainte de semnarea contractului la conditiile acestea specifice.
Este important sa stii ce se intampla daca intarzii cu rambursarea. Unii creditori au dobanzi penalizatoare mari si acestea pog genera sume uriase in timp.
Imprumuturile rapide pot fi utile pe termen scurt, dar pe perioade mai lungi de timp costurile cu dobanzile pot deveni cu adevarat impovaratoare.
Dar, daca totusi te gasesti in dificultate de plata cand ai ajuns in apropierea datei scadente, cel mai bine este sa informezi creditorul si sa incercati sa gasiti impreuna o solutie.
In final
Ca un ultim sfat, sperat de cele 5 reguli sfinte care ar trebui sa va ghideze pentru obtinerea unui credit, ar fi acela de a solicita intrebari ori de cate ori aveti o nelamurire.
Nu va sfiiti sa intrebati, sa solicitati clarificari, fie telefonic, fie online (prin email, prin chat – multe institutii financiare ofera sectiune de chat unde un reprezentant va sta la dispozitie tocmai in sensul de a va raspunde la intrebarile pe care le aveti).
Daca sunteti in situatia luata in calcul de noi astazi, cel mai bine este sa plecati de la o analiza personala de risc. Tu stii care este riscul unui credit?
Inainte de a incepe completarea actelor si semnarea contractului, e bine sa stiti ca veti avea nevoie de:
- un loc de munca
- trecut de creditare bun
- vechime suficienta
- varsta potrivita
Daca aveti de gand sa luati un imprumut, ar fi bine sa tineti cont si ca:
- veti plati dobanda. Acesta este costulde a imprumuta bani de la banca ori de la alta institutie de creditare. Nu este gratuit!
- platesti o perioada de timp. Acest timp este stabilit la inceput si este perioada in care vei rambursa banii imprumutati.
- probabil ca vei plati si niste comisioane, taxe ori asigurari.
As vrea și eu un in prumut pentru nevoi personale vă mulțumesc