Acasă » Oferte bancare » Pot lua un credit de nevoi cu salariul minim?

Pot lua un credit de nevoi cu salariul minim?

Last update:

Multe banci acorda credite cu salariul minim pe economie, acest barometru financiar nemaifiind unul degradant pentru scoring. Info nou: salariul minim 2022!!!

Poti obtine un credit cu salariul minim in 2022?

In România salariul minim a tot crescut in ultimii ani. Acest lucru inseamna ca, daca castigati aceasta suma, puteti lua un imprumut. Majoritatea bancilor si IFN-urilor solicita pentru acordarea unui credit sa aveti venit stabil si sa puteti sa-l dovediti.

Venitul minim cerut de bancile din Romania depinde de tipul de imprumut pe care doriti sa-l obtineti. De exemplu, daca doriti un microcredit negarantat, venitul vostru poate fi si sub salariul minim. Sunt unele IFN-uri care au limite de venit incepand de la 300 de lei per membru de familie si urcand pana la 1000 – 2000 de lei.

Daca doriti un imprumut personal garantat, atunci venitul vostru lunar trebuie sa fie mai mare.

In cazul unui credit auto sau ipotecar, lucrurile sunt si mai complicate din punctul de vedere al venitului. Trebuie sa castigati mai multi bani pentru a putea fi eligibil pentru astfel de credite.

Cu siguranta la IFN poti indrazni sa accesezi si cu un venit mult mai mic decat salariul minim, dar conteaza si suma pe care vrei sa o soliciti. In functie de suma accesata ti se determina gradul de indatorare.

Venitul minim cerut de bancile din Romania este de cca. 1.500 lei lunar. Dar, ca si in cazul IFN-urilor, si bancile tin cont de gradul de indatorare, iar suma pe care ti-o ofera se raporteaza la acest indicator.

Salariul minim pe economie 2022 – Modificari legislative de ultima ora

De la 1 iunie 2022 va intra in vigoare o noua prevedere legata (ordonananta de urgenta 67/2022) de contributiile sociale obligatorii. Astfel, persoanele angajate cu contract individual de munca, cu norma intreaga, nu vor mai datora venit si contributii sociale pentru suma de 200 de lei.

Exista prin urmare doua situatii:

  • angajatii maresc benevol majorarea salariatilor pentru perioada ramasa din an, cu 200 lei pe luna
  • se aplica o scutire de taxe salariale pentru cei 200 de lei in cazul celor nou-angajati, in perioada iunie – decembrie 2022, daca nivelul salariului brut lunar fara sporuri este de 2,750 lei.

Cum se stabileste salariul minim, care sunt contributiile aferente?

Dupa cum bine stiti, salariul minim reprezinta cea mai mica suma salariala pe care o pot plati angajatorii romani salariatilor ce presteaza norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.

Astfel, cresterea salariului minim in 2022 are la baza legerea 1.071 din 4 octombrie 2021.

Salariul minim creste in 2022 cu 10,8%! Si nu doar la stat, inclusiv la firmele private.

Vezi si   Credit bancar fara ipoteca

Daca nu stiti ce reprezinta salariul minim pe economie, va spunem noi: este acea suma minima pe care un angajat o incaseaza lunar in urma muncii pe care o presteaza in baza unui contract.

Nu faceti confuzie intre salariul minim pe economie si salariul net. Chiar si salariul minim este taxat cu sumele datorate la contributii sociale si de sanatate.

Din acest motiv, salariul minim brut este de 2550 lei, iar cel net minim este de 1524 de lei.

Diferenta dintre cele doua sunt tocmai acele contribuitii de care aminteam.

In acest an, contributiile pentru salariul minim sunt urmatoarele: 638 de lei pentru pensie, 255 lei pentru sanatate, impozitul pe venit de 133 lei, deduceri de 330 de lei (acestea se adauga la salariul net).

Apoi mai intrevine si o asigurare pe munca de 2,25% din salariu in cuantum de 57 de lei. In final, angajatul plateste o suma de 1025 lei, iar angajatorul de 57 lei (asigurare munca). Asigurarea de munca face ca salariul brut complet sa nu fie de 2550 de lei, ci de 2607 lei.

Ce se intampla in 2022 cu salariul minim pe economie?

Recentele hotarari de guverne acordate pe repede inainte ne aduc noutati in domeniul salarizarii de anul viitor.

Astfel, s-a decis marirea salariului minim net cu 10.8% incepand cu 1 ianuarie 2022, acesta ajungand astfel la valoarea de 1.524 de lei.

In valoare bruta, salariul minim pe economie 2022 va fi de 2550 de lei brut lunar. Majorarea este de cca 250 de lei fata de valoarea sa actuala.

In acord cu comunicatul Inspectiei Muncii, aceste mariri vor fi simtite de cca 2 milioane de salariati.

E bine de stiut ca aproape un sfert dintre angajati sunt incadrati cu salariul minim.

HG-ul prin care se stabileste valoarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica de la 1 ianuarie 2022. Acesta urmeaza sa creasca de la valoarea actuala de 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.

Cresterea este de 250 de lei, adica o crestere procentuala de 10%.

Salarul minim diferentiat pentru studii superioare nu se modifica in 2022. Anii anterior el a fost inghetat, astfel incat valoarea lui actuala va fi depasita in ianuarie de noile valori ale salariului minim.

Din 2022 nu mai exista practic salariul minim pentru cei cu studii superioare.

Vom avea insa un salariu minim pentru domeniul constructiilor, acesta avand o valoare de 3.000 de lei brut.

Salariul minim pe economie 2022 – cu si fara studii superioare

Bancile ofera credite si persoanelor incadrate in munca cu remuneratie la limita inferioara.

Daca ar fi sa ne referim la acest reper, putem spune ca aceste institutii financiare acorda credite cu venituri mici.

Vezi si   Avantajele creditului fara riscuri

Sunt putine banci care solicita venituri minime nete mai mari decat aceasta valoare considerata de noi astazi.

salariul minim pe economie 2022

Singura restrictie legata de venitul minim care s-ar putea sa fie cea datorata gradului de indatorare.

De cand s-a modificat gradul de indatorare, lucrurile sunt mai clare in privinta nivelului de creditare admis.

Cu alte cuvinte, bancile acorda credit cu salariul minim in 2022, dar s-ar putea ca suma pe care o primesti sa nu fie conform asteptarilor tale.

Sumele imprumutate tin exclusiv de gradul de indatorare, pentru ca majoritatea bancilor au cerinte legate de venituri sub plafonul salariului minimi.

De asemenea, avand in vedere noile modificari aduse de guvern la Ordonanta pe lacomie (OUG114), bancile sa fie dornice sa-si atinga noile tinte de creditare, si de asemenea sa relaxeze pe cat posibil conditiile de creditare.

Salariul minim pe economie este in acest an (2022) de 2550 de lei, iar salariul pentru persoanele cu studii superioare ramane la valoarea de 2.550 lei.

Astfel, netul primit de angajat ajunge la 1.524 pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele cu studii superioare.

Aceasta crestere a salariului minim 2022 s-a stabilit pe baza unei rate a inflatiei de

5%, asa cum a fost ea prognozata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. De asemenea, a fost luata in considerare o productivitate a muncii de -2.1%.

Angajatorii care nu vor garanta salariul minim vor fi amendati.

Cati bani poti imprumuta de la banca cu salariul minim?

Salariul minim se calculeaza si in functie de numarul de persoane pe care angajatul le are in intretinere, deci poate urca putin, in cazul unei familii mai mari.

Asadar, daca ai venitul minim pe economie (echivalent 1.524 lei) te poti incadra la un credit de nevoi personale.

Cu siguranta te poti imprumuta la banci cu acest nou venit minim pe economie.

Acum, depinde si cati bani vrei sa imprumuti. Daca e o suma mai mare, s-ar putea sa nu iti ajunga salariul tau actual. Si atunci, bancile admit co-debitori, persoane care la randul lor trebuie sa aiba veniturile necesar acoperirii creditului dorit.

La banci e mai dificil sa urci prea mult cu un venit minim. Insa, este posibil.

Daca nu indeplinesti conditiile de eligibilitate ale bancilor, poti oricand sa apelezi la IFN-uri. Si IFN-urile impun venituri minime admise.

Sunt unele IFN-uri care nu coboara destul de mult stacheta venitului, cum sunt cei de la Provident, care au un prag de 300 de lei venit minim net lunar. Dar si sumele pe care le poti imprumuta sunt pe masura.

Nici bancile si nici IFN-urile nu risca sa te imprumute stiind ca nu poti rambursa respectivii bani.

Oricum, n-ai putea sa treci de verificare, daca n-ai avea veniturile necesare, pentru ca, nu te-ai incadra in privinta gradului de indatorare.

Vezi si   Impresii credite BRD. Te intereseaza pentru nevoi personale ori pentru locuinta?

Noi am realizat un ghid al creditelor de nevoi personale care sa te ajute sa intelegi aceste aspecte ce pot parea complicate la prima vedere.

Iata si cateva oferte de la bancile care accepta sa te imprumute cu salariul minim pe economie:

  • Banca Translvania ne informeaza ca nu au un plafon minim al salariului, ca oricine poate aplica pentru un credit la BT. Singurul inconvenient pe care l-ai putea intampina va fi suma pe care o poti imprumuta, ce tine de veniturile tale lunare si de gradul de indatorare. Poti sa efectuezi o simulare pe site-ul bancii pentru a vedea la ce sume te incadrezi.
  • UniCredit accepta pentru creditul de realizari personale un venit lunar net minim de 450 de lei, respectiv 250 euro pentru navigatori.
  • TBI Bank accepta pentru al lor credit de nevoi personale un venit minim net de 800 lei si respectiv 520 de lei pentru pensionari. Veniturile pot fi inspectate la ANAF in cazul salariatilor, ori prezenand ultimul talon de pensie, in cazul pensionarilor.
  • Patria Bank ofera un credit de nevoi personale ipotecar unde venitul minim net necesar este de 1.500 lei. Sunt acceptate mai multe tipuri de venituri: salariale, din pensii, din profesii liberale, din drepturi de autor, etc.
  • ING Bank solicita pentru acordarea unui credit de nevoi personale sau pentru un card de credit sa existe un minim de venit de 1000 de lei.
  • Raiffeisen nu ne ofera date exacte despre venitul minim acceptat, insa, daca utilizezi calculatorul lor de credite, ti se sugereaza ca poti accea un credit si cu un venit mai mic. In functie de cat iti permiti sa platesti lunar si de perioada aleasa, poti vedea exact valoarea creditului pe care o poti accesa.

Observati ca toate exemplele date de noi conduc la afirmatiile facute anterior: bancile acorda credite cu salariul minim pe economie.

Ce trebuie sa ai in vedere?

In fapt, singura problema ramane suma pe care o poti imprumuta de la banca in conditiile in care esti la limita de venit a salariului minim.

Oamenii sunt interesati ce salariul le este necesar pentru a imprumuta 10.000 de euro, 20.000 de euro si asa mai departe.

De principiu, suma pe care ti-o poate oferi banca tine strict de gradul tau de indatorare si nu variaza in functie de institutie.

In aceasta privinta nu sunt multe de spus, pentru ca limitarea nu ti-o da practic venitul direct, ci gradul de indatorare.

Iar gradul de indatorare inglobeaza mai multi parametri, printre care si nivelul de salarizare.

(Visited 9.508 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies