Acasă » Oferte bancare » Pot lua un credit de nevoi cu salariul minim?

Pot lua un credit de nevoi cu salariul minim?

Last update:

Exista banci care acorda credite cu salariul minim pe economie, acest indicator financiar nemaifiind unul degradant pentru scor.

Salariul minim pe economie in 2023 este un venit suficient pentru accesarea unui credit atat de la banci cat si de la IFN. Delimitarea se face mai departe in functie de sumele ce se doresc a fi imprumutate.

Esti interesat sa faci rost de bani si ai nevoie de un imprumut? Castigi salariul minim in Romania?

Daca da, s-ar putea sa va intrebati daca este posibil sa obtineti un credit cu salariul minim pe economie in 2023.

In randurile urmatoare, va vom explica ce este un credit cu salariul minim pe economie, cum sa il obtineti si vom raspunde la cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care le au oamenii despre acest tip de imprumut.

Pentru anul 2024 se anticipeaza o crestere a salariului minim brut la 3.800 – 3.900 de lei. Aceasta crestere s-ar datora unor reglementarii la nivelul Uniunii Europene.

Ideea este ca salariul minim ar trebui sa ajunga la jumatate din salariul mediu. Avand in vedere ca pentru anul 2024 se estimeaza un salariu mediu de 7.600 – 7.800, se poate ajunge cu salariul minim la sumele de mai sus.

Romania va trebui sa reglementeze si sa implementeze venitul minim european adecvat (VMEA) pana in 2024.

Exista o Directiva europeana, si anume directiva 2041/2022 referitoare la salarium minim adecvat in UE. Aceasta a intrat in vigoare in octombrie 2022.

Ce este un Credit cu Salariul Minim pe Economie?

Un credit cu salariul minim pe economie este un imprumut care este disponibil persoanelor ce au drept venit lunar salariul minim in Romania.

Majoritatea bancilor au drept conditie de eligibilitatea un vechit echivalent cu salariul minim pe economie. Insa, daca vrei sa accesezi un imprumut cu valoare mai ridicata, cum e de exemplu un credit ipotecar mare, s-ar putea sa nu fie suficient.

Pentru un credit de nevoi personale un astfel de venit este multumitor pentru institutiile financiare.

Suma imprumutului este, de obicei, limitata la un anumit procent din venitul lunar si poate fi folosita pentru o varietate de scopuri, cum ar fi plata facturilor, cumpararea unei masini sau a unei case sau chiar pentru finantarea unei mici afaceri.

E bine de stiut ca pe tot intregul anului 2023, pentru toate salariile de 3.000 de lei, 200 de lei vor fi netaxabili in caz ca sunt intrunite anumite conditii.

Spre exemplu, daca angajatul are norma intreaga la locul unde i se afla functia de baza, daca salariatul desfasoara activitatea in baza contractului individual de munca, cand nivelul salariului de baza brut lunar este egal cu nivelul salariului minim brut garantat in plata, cand venitul brut provenit din salariidepaseste 4.000 de lei inclusiv.

Suma de 200 de lei este scutita in aceste conditii de impozitul pe venit si ea nu este inclusa in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Poti obtine un credit cu salariul minim in 2023?

In România salariul minim a tot crescut in ultimii ani. Acest lucru inseamna ca, daca castigati aceasta suma, puteti lua un imprumut. Majoritatea bancilor si IFN-urilor solicita pentru acordarea unui credit sa aveti venit stabil si sa puteti sa-l dovediti.

Insa, conteaza si cat de indatorat sunteti in prezent. Pentru ca, chiar daca castigati salariul minim, dar 70% din el il dati pe o rata, atunci gradul de indatorare excede limita admisa.

Venitul minim cerut de bancile din Romania depinde de tipul de imprumut pe care doriti sa-l obtineti. De exemplu, daca doriti un microcredit negarantat, venitul vostru poate fi si sub salariul minim. Sunt unele IFN-uri care au limite de venit incepand de la 300 de lei per membru de familie si urcand pana la 1000 – 1300 de lei.

Daca doriti un imprumut personal garantat, atunci venitul vostru lunar trebuie sa fie mai mare.

In cazul unui credit auto sau ipotecar, lucrurile sunt si mai complicate din punctul de vedere al venitului. Trebuie sa castigati mai multi bani pentru a putea fi eligibil pentru astfel de credite.

Cu siguranta la IFN poti indrazni sa accesezi si cu un venit mult mai mic decat salariul minim, dar conteaza si suma pe care vrei sa o soliciti. In functie de suma accesata ti se determina gradul de indatorare.

Vezi si   Credit Alpha Rapid - solutie financiara de urgenta

Venitul minim cerut de bancile din Romania este de cca. 1.500 lei lunar. Dar, ca si in cazul IFN-urilor, si bancile tin cont de gradul de indatorare, iar suma pe care ti-o ofera se raporteaza la acest indicator.

Cum sa obtineti un Credit cu Salariul Minim pe Economie in 2023

Pentru a obtine un credit cu salariul minim pe economie in 2023, va trebui sa urmati cativa pasi. Iata ce trebuie sa faci:

 • Gasiti un creditor care ofera acest tip de imprumut. Puteti incepe prin a cauta online sau intrebati la banca locala.
 • Verificati cerintele de eligibilitate. Fiecare creditor are cerinte diferite, dar va trebui sa aveti un venit constant si sa puteti face dovada veniturilor si angajarii dvs.
 • Adunati documentele necesare. Va trebui sa furnizati actul dvs. de identitate, dovada veniturilor si alte documente pe care le solicita creditorul.
 • Completati cererea. Va trebui sa completati un formular de cerere si sa furnizati toate informatiile necesare despre voi, venitul vostru. si scopul imprumutului.
 • Asteptati aprobarea. Creditorul va va examina cererea si va va anunta daca ati fost aprobat sau nu. Daca esti aprobat, vei primi suma imprumutului in contul tau bancar.

Daca vreti sa fiti siguri ca veti obtine un astfel de imprumut, puteti apela la societatile non-bancare. Acestea sunt mai ingaduitoare cu eligibilitatea clientilor.

Credit cu Salariul Minim pe Economie in 2023: Ce trebuie sa stii

Daca te gandesti sa aplici pentru un credit cu salariul minim pe economie in 2023, exista cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont. Iata cateva detalii importante pe care trebuie sa le stiti:

 • Suma imprumutului este de obicei plafonata la un procent din venitul vostru lunar.
 • Rata dobanzii este de obicei mai mica decat alte tipuri de imprumuturi.
 • Va trebui sa prezentati dovada veniturilor si angajarii.
 • Imprumutul poate fi utilizat pentru o varietate de scopuri, cum ar fi plata facturilor sau cumpararea unei masini.
 • Perioada de rambursare este de obicei mai scurta decat alte tipuri de imprumuturi si ne referim aici la cele ipotecare.
 • Neefectuarea platilor poate duce la penalitati si deteriorarea scorului de credit.

Salariul minim pe economie 2023 – Modificari legislative de ultima ora

De la 1 ianuarie 2023 salariul minim pe economie va creste, in acord cu HG 1.447/2022.

Salariul minim pe economie 2023 va fi de 3.000 de lei, asta inseamna o crestere de 450 de lei fata de cel anterior.

Pentru suma de 200 de lei se aplica scutiri de taxe. Asta inseamna ca salariul net va fi de 1863 de lei in 2023.

Vor exista unele diferentieri pentru sectorul agro-alimentar, unde salariul minim net va ajunge la 2362 de lei net si de asemenea pentru cel din constructii, unde salariul minim net va fi de 3150 de lei.

Se vehiculeaza ideea ca de anul viitor salariul minim va fi de 3900 de lei. Insa, vom vedea exact ce se va intampla pana atunci.

Cum se stabileste salariul minim, care sunt contributiile aferente?

Dupa cum bine stiti, salariul minim reprezinta cea mai mica suma salariala pe care o pot plati angajatorii romani salariatilor ce presteaza norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.

Astfel, cresterea salariului minim in 2023 are la baza legerea HG 1.447 din 2022.

Salariul minim creste in 2023 cu 22.2%! Si nu doar la stat, inclusiv la firmele private.

Daca nu stiti ce reprezinta salariul minim pe economie, va spunem noi: este acea suma minima pe care un angajat o incaseaza lunar in urma muncii pe care o presteaza in baza unui contract.

Nu faceti confuzie intre salariul minim pe economie si salariul net. Chiar si salariul minim este taxat cu sumele datorate la contributii sociale si de sanatate.

Din acest motiv, salariul minim brut este de 3000 lei, iar cel net minim este de 1863 de lei.

Diferenta dintre cele doua sunt tocmai acele contribuitii de care aminteam.

In acest an, contributiile pentru salariul minim sunt urmatoarele: 638 de lei pentru pensie, 255 lei pentru sanatate, impozitul pe venit de 133 lei, deduceri de 330 de lei (acestea se adauga la salariul net).

Apoi mai intrevine si o asigurare pe munca de 2,25% din salariu in cuantum de 57 de lei. In final, angajatul plateste o suma de 1025 lei, iar angajatorul de 57 lei (asigurare munca). Asigurarea de munca face ca salariul brut complet sa nu fie de 2550 de lei, ci de 2607 lei.

Vezi si   Credit bancar pe plus Bonus Card

Ce se intampla in 2023 cu salariul minim pe economie?

Recentele hotarari de guverne acordate pe repede inainte ne aduc noutati in domeniul salarizarii din acest an.

Astfel, s-a decis marirea salariului minim brut cu 22.2% incepand cu 1 ianuarie 2023, acesta ajungand astfel la valoarea de 1.863 de lei.

In valoare bruta, salariul minim pe economie 2023 va fi de 3000 de lei brut lunar. Majorarea este de 450 de lei fata de valoarea sa actuala.

In acord cu comunicatul Inspectiei Muncii, aceste mariri vor fi simtite de cca 2 milioane de salariati.

E bine de stiut ca aproape un sfert dintre angajati sunt incadrati cu salariul minim.

HG-ul prin care se stabileste valoarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica de la 1 ianuarie 2023. Acesta urmeaza sa creasca de la valoarea actuala de 2.550 de lei la 3000 lei lunar.

Cresterea este de 450 de lei, adica o crestere procentuala de 22.2%.

Salarul minim diferentiat pentru studii superioare nu se modifica in 2023. Anii anterior el a fost inghetat, astfel incat valoarea lui actuala va fi depasita in ianuarie de noile valori ale salariului minim.

Din 2023 nu mai exista practic salariul minim pentru cei cu studii superioare.

Vom avea insa un salariu minim pentru domeniul constructiilor, acesta avand o valoare de 4.000 de lei brut.

Salariul minim pe economie 2023 – cu si fara studii superioare

Bancile ofera credite si persoanelor incadrate in munca cu remuneratie la limita inferioara.

Daca ar fi sa ne referim la acest reper, putem spune ca aceste institutii financiare acorda credite cu venituri mici.

Sunt putine banci care solicita venituri minime nete mai mari decat aceasta valoare considerata de noi astazi.

salariul minim pe economie 2023

Singura restrictie legata de venitul minim care s-ar putea sa fie cea datorata gradului de indatorare.

De cand s-a modificat gradul de indatorare, lucrurile sunt mai clare in privinta nivelului de creditare admis.

Cu alte cuvinte, bancile acorda credit cu salariul minim in 2023, dar s-ar putea ca suma pe care o primesti sa nu fie conform asteptarilor tale.

Sumele imprumutate tin exclusiv de gradul de indatorare, pentru ca majoritatea bancilor au cerinte legate de venituri sub plafonul salariului minimi.

De asemenea, avand in vedere noile modificari aduse de guvern la Ordonanta pe lacomie (OUG114), bancile sa fie dornice sa-si atinga noile tinte de creditare, si de asemenea sa relaxeze pe cat posibil conditiile de creditare.

Salariul minim pe economie este in acest an (2023) de 3000 de lei, iar salariul pentru persoanele cu studii superioare ramane la valoarea de 3.000 lei.

Astfel, netul primit de angajat ajunge la 1.863 pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele cu studii superioare.

Aceasta crestere a salariului minim 2023 s-a stabilit pe baza unei rate a inflatiei de

5%, asa cum a fost ea prognozata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. De asemenea, a fost luata in considerare o productivitate a muncii de -2.1%.

Angajatorii care nu vor garanta salariul minim vor fi amendati.

Cati bani poti imprumuta de la banca cu salariul minim?

Salariul minim se calculeaza si in functie de numarul de persoane pe care angajatul le are in intretinere, deci poate urca putin, in cazul unei familii mai mari.

Asadar, daca ai venitul minim pe economie (echivalent 1.863 lei) te poti incadra la un credit de nevoi personale.

Cu siguranta te poti imprumuta la banci cu acest nou venit minim pe economie.

Acum, depinde si cati bani vrei sa imprumuti. Daca e o suma mai mare, s-ar putea sa nu iti ajunga salariul tau actual. Si atunci, bancile admit co-debitori, persoane care la randul lor trebuie sa aiba veniturile necesar acoperirii creditului dorit.

La banci e mai dificil sa urci prea mult cu un venit minim. Insa, este posibil.

Daca nu indeplinesti conditiile de eligibilitate ale bancilor, poti oricand sa apelezi la IFN-uri. Si IFN-urile impun venituri minime admise.

Sunt unele IFN-uri care nu coboara destul de mult stacheta venitului, cum sunt cei de la Provident, care au un prag de 300 de lei venit minim net lunar. Dar si sumele pe care le poti imprumuta sunt pe masura.

Vezi si   Card de credit MasterCard Enjoy de la Libra Bank

Exista si alte IFN-uri care acordau in trecut microcredite si care in prezent s-au specializat pe linii de credit facile cu cerinte minime.

Solutiile oferite de banci

Iata si cateva oferte de la bancile care accepta sa te imprumute cu salariul minim pe economie:

 • Banca Translvania ne informeaza ca nu au un plafon minim al salariului, ca oricine poate aplica pentru un credit la BT. Singurul inconvenient pe care l-ai putea intampina va fi suma pe care o poti imprumuta, ce tine de veniturile tale lunare si de gradul de indatorare. Poti sa efectuezi o simulare pe site-ul bancii pentru a vedea la ce sume te incadrezi.
 • UniCredit accepta pentru creditul de realizari personale un venit lunar net minim de 800 de lei, respectiv 250 euro pentru navigatori.
 • TBI Bank accepta pentru al lor credit de nevoi personale un venit minim net de 1000 lei si respectiv 520 de lei pentru pensionari. Veniturile pot fi inspectate la ANAF in cazul salariatilor, ori prezenand ultimul talon de pensie, in cazul pensionarilor.
 • Patria Bank ofera un credit de nevoi personale ipotecar unde venitul minim net necesar este de 1.000 lei pentru salariatii din mediul urban si 500 de lei pentru pensionari din mediul rural. Sunt acceptate mai multe tipuri de venituri: salariale, din pensii, din profesii liberale, din drepturi de autor, etc.
 • ING Bank solicita pentru acordarea unui credit de nevoi personale sau pentru un card de credit sa existe un venit cel putin echivalent cu salariul minim pe economie.
 • Raiffeisen pretinde un venit de cel putin 370 de euro echivalent in lei. In functie de cat iti permiti sa platesti lunar si de perioada aleasa, poti vedea exact valoarea creditului pe care o poti accesa.

Observati ca toate exemplele date de noi conduc la afirmatiile facute anterior: bancile acorda credite cu salariul minim pe economie.

Ce trebuie sa ai in vedere?

In fapt, singura problema ramane suma pe care o poti imprumuta de la banca in conditiile in care esti la limita de venit a salariului minim.

Oamenii sunt interesati ce salariul le este necesar pentru a imprumuta sume mai mari de bani.

De principiu, suma pe care ti-o poate oferi banca tine strict de gradul tau de indatorare si nu variaza in functie de institutie.

In aceasta privinta nu sunt multe de spus, pentru ca limitarea nu ti-o da practic venitul direct, ci gradul de indatorare.

Iar gradul de indatorare inglobeaza mai multi parametri, printre care si nivelul de salarizare.

Pentru imprumuturile Noua Casa 2023 este nevoie de un salariu minim estimat in jur de 5.273 lei, daca vorbim de credite in cuantum de 70000 de euro (echivalent in lei), respectiv de 9.436 de lei, daca vorbim de credite in cuantum de 140000 de euro (echivalent in lei). Cu alte cuvinte, suntem foarte departe de slariul minim pe economie din 2023.

Aceste valori sunt valabile pentru creditele in lei, unde gradul de indatorare poate ajunge la 45%. Pentru ca, in cazul creditelor in euro, gradul de indatorare este mult mai mic, iar salariul minim necesar ar trebui sa fie cel putin dublu.

Intrebari frecvente despre salariul minim pe economie 2023

Cat este salariul minim pe economie in 2023?

In acest an salariul minim pe economie are valoarea de 1.863 lei net (3000 lei brut), indiferent de studii.

Cat poti imprumuta de la banca cu salariul minim?

Cu un minim pe economie poti accesa un credit de nevoi personale, in limita gradului de indatorare si tinand cont de alte obligatii financiare active (rate la alte credite).

Ce banci acorda credit cu salariul minim pe economie?

Din informatiile obtinute de noi, majoritatea bancilor o fac. Dintre cele mai cunoscute, amintim aici: Banca Transilvania, UniCredit, ING Bank, Raiffeisen etc.

Daca si voi aveti neclaritati, puteti sa ne adresati intrebari. Este bine sa lamuriti unele aspecte inainte de a accesa un credit. Iar daca v-ati decis deja in privinta unui creditor, ar fi bine sa cititi cu atentie toate sectiunile dedicate informarii de pe platforma online a acestuia.

(Visited 11.447 times, 8 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies