Acasă » Oferte bancare » Pot lua un credit de nevoi cu salariul minim?

Pot lua un credit de nevoi cu salariul minim?

Last update:

Esti interesat sa afli ce banca acorda credit cu salariul minim pe economie? Nu te alarma! Acest indicator nu mai este incalificabil.

Ce se intampla in 2022 cu salariul minim pe economie?

Recentele hotarari de guverne acordate pe repede inainte ne aduc noutati in domeniul salarizarii de anul viitor.

Astfel, s-a decis marirea salariului minim net cu 10% incepand cu 1 ianuarie 2022, acesta ajungand astfel la valoarea de 1.524 de lei.

In valoare bruta, salariul minim pe economie 2022 va fi de 2550 de lei lunar. Majorarea este de cca 250 de lei fata de valoarea sa actuala.

In acord cu comunicatul Inspectiei Muncii, aceste mariri vor fi simtite de cca 2 milioane de salariati.

E bine de stiut ca aproape un sfert dintre angajati sunt incadrati cu salariul minim.

HG-ul prin care se stabileste valoarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica de la 1 ianuarie 2022. Acesta urmeaza sa creasca de la valoarea actuala de 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.

Cresterea este de 250 de lei, adica o crestere procentuala de 10%.

Salarul minim diferentiat pentru studii superioare nu se modifica semnificativ in 2022. Anii anterior el a fost inghetat, astfel incat valoarea lui actuala va fi depasita in ianuarie de noile valori ale salariului minim.

Astfel, in 2022 salariul minim pentru cei cu studii superioare va creste cu 50 de lei, de la 2300 la 2350 de lei, costul total pe care angajatorul il va plati va fi de 2403 lei.

Vom avea insa un salariu minim pentru domeniul constructiilor, acesta avand o valoare de 3.000 de lei brut.

Salariul minim pe economie 2021 – cu si fara studii superioare

De la 1 ianuarie 21, salariul minim brut este de 2300 de lei, in crestere cu 70 de lei fata de anul precedent.

Vezi si   Credit bancar online fara adeverinta de salariu

Asadar, persoanele care aveau salariul minim pe economie de 1346 de lei in trecut, vor avea 1386 lei net in 2021.

Bancile ofera credite si persoanelor incadrate in munca cu remuneratie la limita inferioara.

Vezi si   Casa, masina, mobilier? Vezi cum te poate ajuta creditul standard de la Libra Bank.

Daca ar fi sa ne referim la acest reper, putem spune ca aceste institutii financiare acorda credite cu venituri mici.

Sunt putine banci care solicita venituri minime nete mai mari decat aceasta valoare considerata de noi astazi.

salariul minim pe economie

Singura restrictie legata de venitul minim care s-ar putea sa fie cea datorata gradului de indatorare.

De cand s-a modificat gradul de indatorare, lucrurile sunt mai clare in privinta nivelului de creditare admis.

Cu alte cuvinte, bancile acorda credit cu salariul minim in 2021, dar s-ar putea ca suma pe care o primesti sa nu fie conform asteptarilor tale.

Sumele imprumutate tin exclusiv de gradul de indatorare, pentru ca majoritatea bancilor au cerinte legate de venituri sub plafonul salariului minimi.

De asemenea, avand in vedere noile modificari aduse de guvern la Ordonanta pe lacomie (OUG114), bancile sa fie dornice sa-si atinga noile tinte de creditare, si de asemenea sa relaxeze pe cat posibil conditiile de creditare.

Salariul minim pe economie este in acest an (2021) de 2300 de lei, iar salariul pentru persoanele cu studii superioare ramane la valoarea de 2.350 lei, atat cat a fost si in 2020.

Astfel, netul primit de angajat ajunge la 1.386 si respectiv 1.413 lei pentru persoanele cu studii superioare.

Aceasta crestere a salariului minim 2021 s-a stabilit pe baza unei rate a inflatiei de 2,2% si o crestere a productivitatii muncii de 0,8%.

Cati bani poti imprumuta de la banca cu salariul minim?

Salariul minim se calculeaza si in functie de numarul de persoane pe care angajatul le are in intretinere, deci poate urca putin, in cazul unei familii mai mari.

Vezi si   Credit de nevoi cu o deplasare la banca

Asadar, daca ai venitul minim pe economie (echivalent 1.386 ori 1.413 lei) te poti incadra la un credit de nevoi personale.

Cu siguranta te poti imprumuta la banci cu acest nou venit minim pe economie.

Acum, depinde si cati bani vrei sa imprumuti. Daca e o suma mai mare, s-ar putea sa nu iti ajunga salariul tau actual. Si atunci, bancile admit co-debitori, persoane care la randul lor trebuie sa aiba veniturile necesar acoperirii creditului dorit.

La banci e mai dificil sa urci prea mult cu un venit minim. Insa, este posibil.

Vezi si   ING Personal pe loc sau online 2020

Daca nu indeplinesti conditiile de eligibilitate ale bancilor, poti oricand sa apelezi la IFN-uri. Si IFN-urile impun venituri minime admise.

Sunt unele IFN-uri care nu coboara destul de mult stacheta venitului, cum sunt cei de la Provident, care au un prag de 300 de lei venit minim net lunar. Dar si sumele pe care le poti imprumuta sunt pe masura.

Nici bancile si nici IFN-urile nu risca sa te imprumute stiind ca nu poti rambursa respectivii bani.

Oricum, n-ai putea sa treci de verificare, daca n-ai avea veniturile necesare, pentru ca, nu te-ai incadra in privinta gradului de indatorare.

Noi am realizat un ghid al creditelor de nevoi personale care sa te ajute sa intelegi aceste aspecte ce pot parea complicate la prima vedere.

Iata si cateva oferte de la bancile care accepta sa te imprumute cu salariul minim pe economie:

  • Banca Translvania ne informeaza ca nu au un plafon minim al salariului, ca oricine poate aplica pentru un credit la BT. Singurul inconvenient pe care l-ai putea intampina va fi suma pe care o poti imprumuta, ce tine de veniturile tale lunare si de gradul de indatorare. Poti sa efectuezi o simulare pe site-ul bancii pentru a vedea la ce sume te incadrezi.
  • UniCredit accepta pentru creditul de realizari personale un venit lunar net minim de 450 de lei,respectiv 250 euro pentru navigatori.
  • TBI Bank accepta pentru al lor credit de nevoi personale un venit minim net de 800 lei si respectiv 520 de lei pentru pensionari. Veniturile pot fi inspectate la ANAF in cazul salariatilor, ori prezenand ultimul talon de pensie, in cazul pensionarilor.
  • Patria Bank ofera un credit de nevoi personale ipotecar unde venitul minim net necesar este de 1.500 lei. Sunt acceptate mai multe tipuri de venituri: salariale, din pensii, din profesii liberale, din drepturi de autor, etc.
  • Raiffeisen nu ne ofera date exacte despre venitul minim acceptat, insa, daca utilizezi calculatorul lor de credite, ti se sugereaza ca poti accea un credit si cu un venit mai mic. In functie de cat iti permiti sa platesti lunar si de perioada aleasa, poti vedea exact valoarea creditului pe care o poti accesa.
Vezi si   Impresii credite BRD. Te intereseaza pentru nevoi personale ori pentru locuinta?
Vezi si   Credit de nevoi cu o deplasare la banca

Observati ca toate exemplele date de noi conduc la afirmatiile facute anterior: bancile acorda credite cu salariul minim pe economie.

Ce trebuie sa ai in vedere?

In fapt, singura problema ramane suma pe care o poti imprumuta de la banca in conditiile in care esti la limita de venit a salariului minim.

Oamenii sunt interesati ce salariul le este necesar pentru a imprumuta 10.000 de euro, 20.000 de euro si asa mai departe.

De principiu, suma pe care ti-o poate oferi banca tine strict de gradul tau de indatorare si nu variaza in functie de institutie.

In aceasta privinta nu sunt multe de spus, pentru ca limitarea nu ti-o da practic venitul direct, ci gradul de indatorare.

Iar gradul de indatorare inglobeaza mai multi parametri, printre care si nivelul de salarizare.

Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies