Pot lua un credit de nevoi personale cu salariul minim?

septembrie 10, 2020

Majoritatea bancilor acorda credite cu salariul minim pe economie, de acum acest indicator nemaifiind unul degradant pentru eligibilitate?

De la 1 ianuarie 2020 a crescut salariul minim pe economie, ajungand la valoarea de 2.230 lei brut, respectiv 1.346 lei net.

Bancile ofera credite si persoanelor incadrate in munca cu remuneratie la limita inferioara. Daca ar fi sa ne referim la acest reper, putem spune ca aceste institutii financiare acorda credite cu venituri mici.

Sunt putine banci care solicita venituri minime nete mai mari decat aceasta valoare considerata de noi astazi..

Singura restrictie legata de venitul minim care s-ar putea sa-ti dea batai de cap este cea datorata gradului de indatorare. Din acest an gradul de indatorare s-a modificat, fiind mult mai redus ca prag.

Avand in vedere ca, deocamdata, a picat la CCR masura care prevedea limitarea dobanzilor pentru creditele de nevoi personale dar si pentru cele ipotecare, s-ar putea ca atat bancile cat si IFN-urile sa fie mai permisive in privinta veniturilor acceptate.

De asemenea, avand in vedere noile modificari aduse de guvern la Ordonanta pe lacomie (OUG114), bancile sa fie dornice sa-si atinga noile tinte de creditare, si de asemenea sa relaxeze pe cat posibil conditiile de creditare.

Salariul minim pe economie este in acest an (2020) de 2230 de lei, iar salariul pentru persoanele cu studii superioare ramane la valoarea de 2.350 lei. Astfel, netul primit de angajat ajunge la 1.346 si respectiv 1.413 lei pentru persoanele cu studii superioare.

Salariul minim se calculeaza si in functie de numarul de persoane pe care angajatul le are in intretinere, deci poate urca putin, in cazul unei familii mai mari.

Vezi si   Imprumut de nevoi cu rate fixe

Cati bani poti imprumuta de la banca cu salariul minim?

Asadar, daca ai venitul minim pe economie (echivalent 1.346 ori 1.413 lei) te poti incadra la un credit de nevoi personale.

Cu siguranta te poti imprumuta la banci cu acest nou venit minim pe economie. Acum, depinde si cati bani vrei sa imprumuti. Daca e o suma mai mare, s-ar putea sa nu iti ajunga salariul tau actual. Si atunci, bancile admit co-debitori, persoane care la randul lor trebuie sa aiba veniturile necesar acoperirii creditului dorit.

La banci e mai dificil sa urci prea mult cu un venit minim. Insa, este posibil.

Daca nu indeplinesti conditiile de eligibilitate ale bancilor, poti oricand sa apelezi la IFN-uri. Si IFN-urile impun venituri minime admise. Sunt unele IFN-uri care nu coboara destul de mult stacheta venitului, cum sunt cei de la Provident, care au un prag de 300 de lei venit. Dar si sumele pe care le poti imprumuta sunt pe masura.

Nici bancile si nici IFN-urile nu risca sa te imprumute stiind ca nu poti rambursa respectivii bani.

Oricum, n-ai putea sa treci de verificare, daca n-ai avea veniturile necesare, pentru ca, nu te-ai incadra in privinta gradului de indatorare.

Iata si cateva oferte de la bancile care accepta sa te imprumute cu salariul minim pe economie:

  • UniCredit accepta pentru creditul de realizari personale un venit lunar net minim de 450 de lei,respectiv 250 euro pentru navigatori.
  • TBI Bank accepta pentru al lor credit de nevoi personale un venit minim net de 800 lei si respectiv 520 de lei pentru pensionari. Veniturile pot fi inspectate la ANAF in cazul salariatilor, ori prezenand ultimul talon de pensie, in cazul pensionarilor.
  • Patria Bank ofera un credit de nevoi personale ipotecar unde venitul minim net necesar este de 1.500 lei. Sunt acceptate mai multe tipuri de venituri: salariale, din pensii, din profesii liberale, din drepturi de autor, etc.
  • Raiffeisen nu ne ofera date exacte despre venitul minim acceptat, insa, daca utilizezi calculatorul lor de credite, ti se sugereaza ca poti accea un credit si cu un venit mai mic. In functie de cat iti permiti sa platesti lunar si de perioada aleasa, poti vedea exact valoarea creditului pe care o poti accesa.
Vezi si   Card de credit online

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies