Restantierii se pot imprumuta din nou la banci

Ai restante la credite si esti inscris in Biroul de Credit? Bancile accepta rau platnici in 2019 daca sunt eligibili d.p.d.v al scoring-ului de credit.

Nu e un secret ca sunt banci care acorda credite rau platnicilor in 2019 daca acestia si-au achitat datoria intr-un timp scurt si au in prezent un venit apreciabil.

Persoanele care cauta credite rapide pentru restantieri in 2019 mizeaza pe ofertele IFN-urilor care nu verifica Biroul de Credit. Insa, majoritatea institutiilor financiare pretind sa nu ai restante active.

Bancile calculeaza pentru fiecare client in parte scoring-ul de credit. In momentul in care clientul depaseste pragul limita impus de fiecare banca in parte, acesta este declarat eligibil. In scoring-ul de credit, o pondere insemnata o au intarzierile la plata a altor credite (la unele banci acest parametru ajunge la 40% din punctajul total).

Daca persoana datornica are inca o restanta activa la o banca, poate incerca o refinantare ori o reesalonare la aceeasi banca sau la alta banca mai permisiva. Avand in vedere trecerea de la ROBOR la IRCC, bancile sunt mai deschise la refinantari.

Si pentru credite nebancare restantierii au nevoie de o bonitate apreciabila pentru a fi ingaduiti la finantare.

IFN-urile au ‘renuntat’ la o seama de clienti de cand s-a restrictionat gradul de indatorare. Chiar buni platnici fiind, daca nu au venituri optime cat sa se incadreze sub gradul de indatorare admis, sunt refuzati si de banci si de IFN-uri.

IFN-urile au conditii mai destinse de creditare decat bancile, find mai ingaduitoare cu cei inscrisi in Biroul de Credit.

Sunt peste 500.000 restantieri (in aprilie 2019 numarul era de 548.092 – conform datele publicate de BNR) ce cauta printre ofertele de credite nebancare pentru a fi declarati eligibili la un nou imprumut.

Si noi ne-am intrebat daca exista banci ce acorda credite rau-platnicilor in 2019. In consecinta, am analizat ofertele celor mai importante banci din piata; niciuna nu spune in mod clar ca accepta restantieri la finantare, dar nici ca-i respinge in mod categoric.

Calitatea de rau-platnic nu iti ingradeste accesul la credite, nici macar la banci. Sunt sute de mii de romani restantieri la banci si inscrisi in Biroul de Credit (peste jumatate din numarul restantierilor sunt inscrisi in BC).

Celor inscrisi in Biroul de Credit bancile le acorda credite doar daca acestia nu au avut o restanta mare si aceasta a fost achitatata rapid. Conteaza in mod decisiv bonitatea lor actuala.

Pentru ca s-a limitat gradul de indatorare de la 1 ianuarie 2019, principalul atu al unui client va fi venitul. S-ar putea ca venitul sa castige cu brio in fata scoringului din Biroul de Credit, chiar si in cazul bancilor.

Vezi si   Bancile comerciale din Romania

Sunt persoane ajunse in Biroul de Credit intamplator, unii pentru ca au uitati efectiv sa-si plateasca rata la timp, majoritatea insa n-au platit din cauza neajunsurilor financiare.

Persoanele care au avut restante mici, care au dat dovada de buna credinta in timp, pot apela la banci pentru obtinerea unui nou imprumut.

Bancile iau in calcul nu doar scoringul din Biroul de Credit, ci si omul. Conteaza pentru unele banci si firma unde lucrezi. Daca lucrezi la o firma serioasa (o societate nationala ori o multinationala) bancile sunt mai intelegatoare.

In mod categoric, din acest an conteaza enorm la creditare gradul de indatorare. Daca obtii venituri solide, iar gradul de indatorare este mic, s-ar putea sa obtii usor un credit, chiar daca esti inscris in BC cu scoring negativ.

Chiar daca majoritatea bancilor apeleaza la informatiile din Biroul de Credit doar pentru a obtine profilul clientului, nu toate iau in calcul la modul strict informatiile respective primite.

Daca ai avut un credit cu probleme, cu intarzieri la plata ratelor, este bine sa detaliezi acest aspect atunci cand mergi sa soliciti un credit la o banca. Sa nu lasi banca sa solicite datele de la Biroul de Credit pentru a afla despre respectivele probleme. Informeaza-i tu inainte pentru a da dovada de buna credinta.

Oricum, daca esti restantier si inscris in Biroul de Credit, si mai ales daca ai sume restante mari, nu te culca pe o ureche ca nu are banca ce sa-ti faca. S-ar putea sa te trezesti in situatia in care banca iti vinde creditul catre o firma de recuperare. Atunci va fi mult mai complicat.

Daca totusi esti restantier si nu gasesti intelegere la banci atunci cand vrei sa iei un credit, poti sa apelezi la Institutiile Financiare Nebancare. IFN-urile acorda nu doar credite mici pe termen scurt ci si credite pe termen lung in cuantum ridicat.

Restantierii cauta avizi printre ofertele de credite nebancare de la IFN, sperand sa gaseasca pana la urma imprumutul de bani dorit.

IFN-urile care specifica transparent ca accepta si rau-platnici la finantare, nu verifica datele din Biroul de Credit, acordand credite online in baza unui act de identitate si a unei dovezi de venit (extras de cont bancar).

Unele IFN-urile ofera credite rapide pentru restantieri in conditii limitate de eligibilitate. Aceste societati acorda bani in conditii permisive, fara carte de munca, fara vechime in munca, etc. Totusi, venitul tamane un punct peste care nu se trece, nici macar de IFN-uri. De ce? Pentru ca orice imprumut este guvernat de limita gradului de indatorare.

Vezi si   Banci care acorda credite de refinantare celor cu intarzieri

Multe dintre aceste societati nebancare inspecteaza la randul lor scoringul tau din Biroul de Credit (FICO® Score) si nu-ti acorda imprumutul daca ele considera ca n-ai avut un comportament financiar adecvat (daca Raportul de Credit oferit de BC este negativ).

Cei de la BC au si un Serviciu Alerte care avertizeaza bancile si IFN-urile cu privire la debitori cu riscuri ridicate. Asadar, pentru un client rau-platnic cu un istoric deosebit de slab din punct de vedere al creditarii, BC-ul trimite informatii catre participanti (banci si IFN-uri) in momentul cand debitorul deruleaza o actiune (isi deschide un cont, interogheaza o situatie, solicita un credit, etc.)

Exista insa destule IFN-uri in piata ca nu verifica defel situatia din Biroul de Credit. Asadar, exista posibilitatea sa apelezi la astfel de IFN-uri. Care este problema, te-ai putea intreba? Singurul inconvenient este pretul creditelor rapide pentru restantieri. Imprumuturile oferite de IFN-uri persoanelor inscrise in Biroul de Credit ca rau-platnice au dobanzi foarte ridicate.

Chiar daca accesarea unui credit nebancar dedicat restantierilor a devenit o formalitate, totusi, trebuie sa fiti responsabili in accesarea acestor produse financiare, pentru ca ele va pot indatora excesiv. Dobanzile mari practicate de IFN-uri pentru creditele dedicate restantierilor au dobanzi anuale efective de ordinul miilor.

Printre IFN-urile conoscute din piata ce acorda credite rapide celor inscrisi in BC, se numara: Viva Credit, Credit Fix, IFN Extra Finance, Telecredit, Credius, Ferratum, iCredit (prin produsul iCreditPLus – relansat in categoria de credite rau platnici 2019) etc.

O alta optiune pe care o au cei inscrisi in BC de a se imprumuta este sa apeleze la Casele de Amanet. Evident, pentru aceasta operatiune aveti nevoie de un bun de valoare pentru a va garanta creditul dorit.

In privinta bancilor avem deocamdata doua informatii din piata legate de acest subiect. Este vorba de Banca Transilvania care spune ca nu refuza din start restantierii. Apoi, am vazut ca si cei de la Raiffeisen ne transmit ca nu sunt total impotriva celor inscrisi in Biroul de Credit, ca iau in calcul mai multe aspecte atunci cand declara eligibil un client.

Dupa parerea noastra, bancile sunt deschise fata de asa-numitii rau-platnici din trecut, daca acestia si-au stins datoriile, daca restanta avuta nu a fost mare, iar perioada de intarziere de asemenea nu a fost mare. Exista insa un aspect de la care bancile nu fac rabat si anume venitul actual. Fara o bonitate corespunzatoare, bancile nu te imprumuta, indiferent cat de bun platnic ai fi.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies