Acasă » Informative » Restantierii se pot imprumuta din nou la banci

Restantierii se pot imprumuta din nou la banci

Last update:

Ai reperat ce banca acorda credit daca esti in Biroul de Credit? In principiu, bancile accepta rau platnici in 2021 daca scoringul e redresat.

Daca apar in Biroul de Credit mai pot lua un imprumut?

Nu e un secret ca sunt banci care acorda credite rau platnicilor in 2021 celor ce si-au onorat restantele si au in prezent un venit sustenabil.

De altfel, persoanele care cauta credite din aceasta postura mizeaza pe ofertele IFN-urilor ce nu verifica Biroul de Credit. Insa, majoritatea institutiilor financiare pretind sa nu ai restante la zi.

Exista totusi posibilitatea de a accesa credite pentru restantieri 2021 de la acele societati non-bancare permisive.

De exemplu sunt unele IFN-uri neinteresate de istoricul de creditare, care isi acopera riscurile exclusiv prin dobanzi.

In fapt, daca vrei sa stii exact care sunt societatile care acorda credite rau platnicilor in rate ori pe termen scurt, uita-te mai intai la dobanda.

Marea majoritate a creditelor accesibile si celor inscrisi in Biroul de Credit se acorda online, cu acte putine.

Desi costurile sunt mari, exista sansa de a se obtine un credit cu istoric negativ.

Daca nu stii ce istoric ai, ar fi bine sa afli, inainte de a te indrepta catre o institutie sau alta.

Esti simplu de aflat daca esti in Biroul de Credit – trebuie sa depui o cerere catre aceasta institutie – procedura v-am descris-o si noi in mai multe ocazii.

In primul rand, daca ai deja o vechime „respectabila” ca restantieri, insa ti-ai achitat datoriile din trecut, trebuie sa astepti trecerea celor patru ani pentru a fi eliminat de pe listele BC.

Apoi, cat timp ramai in Biroul de Credit cu istoric negativ, sansa de contractare a unui imprumut este mica.

De asemenea, bancile care acorda credite celor inscrisi in Biroul de Credit in 2021 se asigura ca acestia vor rambursa la timp banii imprumutati.

Cum evalueaza banca eligibilitatea?

Bancile calculeaza pentru fiecare client in parte scoring-ul de credit. In momentul in care clientul depaseste pragul limita impus de fiecare banca in parte, acesta este declarat eligibil.

Parametri luati in calcul la determinarea scoring-ului de credit: istroricul de plata, credite aflate in derulare (tipul si numarul lor), durata istoricului, creditele noi, tipul imprumutului accesat.

In scoring-ul de credit, o pondere insemnata o au intarzierile la plata a altor credite (la unele banci acest parametru ajunge chiar la 40% din punctajul total).

Daca persoana are datorii active la o banca, poate incerca o refinantare ori o reesalonare la aceeasi banca sau la alta banca mai permisiva.

Avand in vedere trecerea de la ROBOR la IRCC, bancile sunt mai deschise la refinantari.

Ca sa obtii o refinantare daca esti in Biroul de Credit ar trebui sa dovedesti ca ai devenit mai responsabil si ai veniuri mai bune in prezent.

Cu siguranta anul 2021 va fi anul refinantarilor, avand in vedere ca pentru multi amanarea ratelor nu mai este posibila.

Chiar daca multi cauta sa obtina o refinantare fara Biroul de Credit, sunt multe banci si IFN-uri afiliate la aceasta societate care nu fac rabat de la verificarile de rigoare.

Vezi si   Imprumuturi persoane fizice nebancare cu aprobare rapida

IFN-urile acorda credite celor indatorati?

Si pentru credite nebancare restantierii au nevoie de o bonitate considerabila pentru a fi acceptati la finantare.

Vezi si   Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit la BT?

IFN-urile au ‘renuntat’ la o seama de clienti de cand s-a restrictionat gradul de indatorare.

Chiar buni platnici fiind, daca nu au venituri optime cat sa se situeze sub gradul de indatorare admis, sunt refuzati si de banci si de IFN-uri.

Mai apoi, IFN-urile au conditii mai destinse de creditare decat bancile, find mai ingaduitoare cu cei inscrisi in Biroul de Credit.

Numarul restantierilor a urcat usor, in comparatie cu luna anterioara, conform ultimelor statistici oferite de BNR (publicatii periodice BNR – ultimul buletin lunar).

Astfel, in august 2021 numarul persoanelor inscrise in baza de date a BC a ajuns la 485 960 fata de 483 050 cat se inregistrasera in aprilie anul curent (sursa BNR – buletin iulie 2021).

Totusi, de la martie la august 2021 s-a produs o crestere, comparativ cu evolutia din ultimul an, de cca 5.000 de persoane.

Tinand cont ca in octombrie anul trecut numarul acestor persoane datornice era de 502 341, putem observa o usoara scadere a numarului celor inscrisi in BC in ultimele sase luni.

Dupa o scadere destul de mare de la iunie la iulie din anul anterior (in jur de 50.000 de persoane diferenta) a numarului de persoane cu istoric negativ, in august se inregistrase o crestere, dar iata ca in ultima jumatate de an am avem parte de o diminuare a numarului de persoane raportate la Biroul de Credit.

numar restantieri 2019 2020 2021

Cum ii trateaza bancile pe cei cu datorii din trecut?

Si noi ne-am intrebat daca vor mai exista banci ce acorda credite rau-platnicilor in 2021.

In consecinta, am analizat ofertele celor mai importante banci din piata; niciuna nu spune in mod clar ca accepta restantieri la finantare, dar nici ca-i respinge intr-o maniera categorica.

Calitatea de rau-platnic nu iti ingradeste accesul la credite, nici macar la banci. Sunt sute de mii de romani restantieri la banci si inscrisi in Biroul de Credit (peste jumatate din numarul restantierilor sunt inscrisi in BC).

Variatia sumelor restante inregistreaza o urcare destul de importanta in ultimele luni. Suntem in fapt la cel mai inalt nivel de doi ani incoace.

variatie sume restante 2019 - 2021

Celor inscrisi in Biroul de Credit bancile le acorda credite in 2021 daca nu au avut o restanta mare iar aceasta a fost stinsa rapid.

Prin urmare, conteaza in mod decisiv bonitatea financiara actuala a solicitantului.

Pentru ca s-a limitat gradul de indatorare, principalul atu al unui client va fi venitul.

Nu este vorba de o impresie, ori de felul cum banca priveste un client. Este vorba de ponderea pe care fiecare conditie de eligibilitate o are in calculul scoringului de credit.

Sunt persoane ajunse in Biroul de Credit intamplator, unii pentru ca au uitat efectiv sa-si plateasca rata la timp, majoritatea insa n-au platit din cauza neajunsurilor financiare (diminuarea veniturilor, pierderea locului de munca, etc).

Persoanele care au avut datorii mici, care au dat dovada de buna credinta in timp, pot apela la banci pentru obtinerea unui nou imprumut.

Vezi si   Credite pentru achizitia unei locuinte

Scoringul de client se determina in functie de istoricul de creditare?

Bancile iau in calcul nu doar scoringul din Biroul de Credit, ci si omul. Conteaza pentru unele banci si firma unde lucrezi.

Un serviciu bun s-ar putea sa-ti fie de ajutor. Spre exemplu, daca lucrezi la o firma serioasa (o societate nationala ori o multinationala) bancile sunt mai intelegatoare.

Categoric din acest an conteaza enorm la creditare gradul de indatorare.

Chiar daca obtii venituri solide, iar gradul de indatorare este mic, s-ar putea sa obtii usor un credit, chiar daca esti inscris in BC cu scoring negativ.

Vezi si   Adio "Prima Casa"! Bine ai venit "O familie, o casa"!

Desi majoritatea bancilor apeleaza la informatiile din Biroul de Credit pentru a obtine profilul clientului, nu toate iau in calcul la modul strict informatiile respective primite.

In cazul in care ai avut un credit cu probleme, cu intarzieri la plata ratelor, este bine sa detaliezi acest aspect atunci cand mergi sa soliciti un credit la o banca.

Sa nu lasi banca sa solicite datele de la Biroul de Credit pentru a afla despre respectivele probleme.

Informeaza-i tu inainte pentru a da dovada de buna credinta.

Oricum, daca ai probleme cu plata unei rate, nu te culca pe o ureche ca nu are banca ce sa-ti faca.

S-ar putea sa te trezesti in situatia in care banca iti vinde creditul catre o firma de recuperare. Atunci va fi mult mai complicat.

Tinand cont ca totusi ai ajuns in situatia de a avea un istoric negativ si bancile iti refuza un nou imprumut, poti sa apelezi la Institutiile Financiare Nebancare.

IFN-urile acorda nu doar credite mici pe termen scurt ci si credite pe termen lung in cuantum ridicat.

Credite pentru rau platncini 2021 – cine le acorda?

Persoanele socotite rau platnice respinse de banci se orienteaza de regula catre creditele nebancare de la IFN, sperand sa gaseasca pana la urma intelegere.

IFN-urile verifica istoricul de creditare al clientilor?

IFN-urile care specifica transparent ca accepta si rau-platnici la finantare, nu verifica datele din Biroul de Credit, acordand credite online in baza unui act de identitate si a unei dovezi de venit (extras de cont bancar).

Unele IFN-urile ofera credite rapide pentru restantieri in conditii limitate de eligibilitate.

Aceste societati acorda bani in conditii permisive, fara carte de munca, fara vechime in munca, etc.

Totusi, venitul ramane un punct peste care nu se trece, nici macar de IFN-uri. De ce? Pentru ca orice imprumut este guvernat de limita gradului de indatorare.

Unele dintre aceste societati nebancare inspecteaza la randul lor scoringul tau din Biroul de Credit (FICO® Score) si nu-ti acorda imprumutul daca ele considera ca n-ai avut un comportament financiar adecvat (daca Raportul de Credit oferit de BC este negativ).

Limitele Scorului FICO:

  • 800 – 850 ⇨ Scor excelent
  • 740 si 799 ⇨ Scorul foarte bun
  • 580 si 669 ⇨ Scorul satisfacator
  • 300 si 570 ⇨ Scorul slab

Cei de la BC au si un Serviciu Alerte care avertizeaza bancile si IFN-urile cu privire la debitori cu riscuri ridicate.

Vezi si   Adio "Prima Casa"! Bine ai venit "O familie, o casa"!

Asadar, pentru un client cu un istoric deosebit de slab, BC-ul trimite informatii catre participanti (banci si IFN-uri) in momentul cand debitorul deruleaza o actiune (isi deschide un cont, interogheaza o situatie, solicita un credit, etc.)

Care sunt IFN-urile ce accepta restantieri?

Exista unele IFN-uri in piata ce nu verifica defel situatia din Biroul de Credit. Deci, exista posibilitatea sa apelezi la astfel de societati.

Care este problema, te-ai putea intreba? Singurul inconvenient este costul produselor financiare oferite de firmele non-bancare.

Imprumuturile oferite de IFN-uri persoanelor inscrise in Biroul de Credit ca rau-platnice au dobanzi foarte ridicate.

Luand in calcul ca accesarea unui credit nebancar a devenit o formalitate, totusi, trebuie sa fiti responsabili in accesare, pentru ca exista riscul sa va indatorati excesiv.

Dobanzile mari practicate de IFN-uri pentru creditele rapide au dobanzi anuale efective de ordinul miilor.

Vezi si   Imprumuturi persoane fizice nebancare cu aprobare rapida

Printre IFN-urile conoscute din piata ce acorda credite rapide celor inscrisi in BC, se numara: Viva Credit, Credit Fix, Fast Finance, Credius, Easy Credit, Ferratum, iCredit.

Exista si alte posibilitati de imprumut pentru rau platnici?

O alta optiune pe care o au cei inscrisi in BC de a se imprumuta este sa apeleze la Casele de Amanet.

In acest caz aveti nevoie de un bun de valoare pentru a va garanta creditul dorit.

De altfel, in privinta bancilor avem deocamdata doua informatii din piata legate de acest subiect.

Este vorba de Banca Transilvania care spune ca nu refuza din start restantierii.

Apoi, am vazut ca si cei de la Raiffeisen ne transmit ca nu sunt total impotriva celor inscrisi in Biroul de Credit, ca iau in calcul mai multe aspecte atunci cand declara eligibil un client.

in fapt, multe din bancile din piata nu resping din start pe cei cu istoric slab de creditare. Conteaza insa si restul aspectelor ce contureaza profilul clientului.

La ING Bank se pune de exemplu mai mult accent pe vechimea in munca a clientului.

Cei de la OTP Bank  spun ca solicita pentru acordarea unii credit acordul de consultare CRB si cel de consultare al BC. Insa nu ne indica limitele scoringului pentru aprobarea unui imprumut.

Alpha Bank ne informeaza de exemplu ca accesand un credit de refinantare de la ei putem sa ne consolidam datoriile pe care le avem la una sau mai multe banci.

Asta nu inseamna ca neaparat Alpha Bank acorda credite restantierilor, ci ca trebuie sa ai cel putin un an istoric de creditare si de plata bun.

Dupa parerea noastra, bancile sunt deschise fata de asa-numitii rau-platnici din trecut, daca acestia si-au stins obligatiile de plata, daca restanta avuta nu a fost mare, iar perioada de intarziere de asemenea a fost limitata.

Exista insa un aspect de la care bancile nu fac rabat si anume venitul actual.

In concluzie, fara o bonitate corespunzatoare, bancile nu te imprumuta, indiferent cat de bun platnic ai fi.

Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies