Acasă » Informative » Restantierii se pot imprumuta din nou la banci

Restantierii se pot imprumuta din nou la banci

Last update:

Teoretic, sunt si banci care acorda credit cu istoric negativ chit ca esti rau platnic si inscris in Biroul de Credit. Ce banci nu lucreaza cu BC?

E bine de amintit inca de la inceput ca multe banci accepta istoric negativ atata timp cat scorul general calculat per client depaseste nivelul stabilit.

Istoricul are o pondere inseamnata in calcul, dar pe langa el mai sunt si alti parametri pe care bancile ii au in vedere.

In cvasiunanimitate, bancile acorda credit cu istoric negativ, daca solicitantii indeplinesc conditiile impuse care, fie vorba intre noi, nu sunt deloc simple.

Exista mai multe tipuri de credite disponibile pentru persoanele cu istoric negativ de creditare. Un exemplu este creditul garantat. Acesta implica oferirea unei garantii, cum ar fi un imobil sau un vehicul pentru a obtine un credit. Daca plata creditului nu se face la timp, garantia se pierde.

Obtinerea unui credit pentru rau platnici in 2024 poate fi anevoioasa, dar nu imposibila. Sunt solutii, in special in aria nebancara, pe partea de microcreditare.

O alta optiune este creditul cu dobanda mare ce poate fi acceptat ca o solutie de compromis si numai in cazuri de forta majora.

Alte solutii ar putea fi cele de la Casele de Amanet, C.A.R.-uri, membrii familiei, colegi, vecini.

Ar mai fi de adaugat ca aceste credite cu istoric negativ prezinta unele riscuri. Spre exemplu, exista riscul ca persoana care ia creditul sa nu poate sa-l rambursezi, ceea ce poate conduce la probleme financiare suplimentare.

Premisele acordarii unui credit cu istoric negativ

In ianuarie 2024 lista participantilor la Biroul de Credit numara 83 de institutii. Dintre acestea 32 sunt banci.

Stiti cate institutii financiare sunt in Romania la ora actuala? Sunt 36 banci dintre care 9 sunt sucursale ale unor banci din afara. Pe langa acestea, mai sunt 313 banci care au notificat BNR ca furnizeaza servicii pe teroritoriul Romaniei. In schimb, IFN-uri ce participa la BC sunt 51, pe cand la BNR sunt inregistrate peste 180 institutii active avand in portofoliu servicii multiple de creditare (ianuarie 2024).

Concret, exista mai multe IFN-uri si patru-cinci banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit.

Putem spune ca numaram pe degetele de la o mana bancile care nu colaboreaza cu Biroul de Credit, daca vorbim de bancile comerciale. Daca vorbim de bancile din afara care au notificat BNR ca furnizeaza servicii pe teritoriul Romaniei, lucrurile se schimba. Acestea sunt mult mai numeroase.

Daca vrei sa stii ce banca acorda credit daca esti in Biroul de Credit, tot ce trebuie sa faci este sa vezi situatia participantilor la BC. Acceptarea celor rau platnici la creditare este mai mult o problema de informatii decat de principii.

In primul rand, bancile au in vedere la acordare un anumit algoritm in acord cu normele in vigoare si cu politicile proprii de creditare atunci cand analizeaza un potential client.

Apoi, e bine de stiut ca bonitatea se inspecteaza atat prin prisma situatiei materiale individuale cat si prin cea familiala.

Este de inteles de ce oamenii cauta banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit – pentru a scapa de corvoada coplesitoare a istoricului de creditare.

Bancile acorda credite celor inscrisi in Biroul de Credite daca intarzierea nu este recenta, iar sumele mici restante au fost achitate intr-un timp rezonabil.

Facand diferenta dintre participantii la BC si numarul real de institutii, putem concluziona ca exista banci care acorda credite cu istoric negativ.

Daca sunt inscris in Biroul de Credit mai pot lua un imprumut?

Vrei sa stii daca mai sunt banci care acorda credite rau platnicilor in 2024? Surprinzator sau nu, ele persista.

Conditiile sunt sa nu mai ai restante din trecut, iar gradul de indatorare din prezent sa fie mic.

Imbucurator este faptul ca unele banci clarifica pozitia fata de rau platnici. Este bine sa stie cei ce se afla intr-o asemenea situatie, ce sanse au de a accesa un imprumut.

La fel de important, persoanele care cauta credite din aceasta postura mizeaza mai mult pe ofertele societatilor ce nu participa la BC. Insa, majoritatea institutiilor financiare pretind sa nu ai restante la zi.

Cu alte cuvinte, exista totusi posibilitatea de a accesa credite pentru rau platnici 2024 de la acele societati non-bancare permisive.

Spre exemplu, sunt unele IFN-uri neinteresate de istoricul de creditare, care isi acopera riscurile exclusiv prin dobanzi sau prin garantii (mobiliare si imobiliare).

Ca fapt divers, daca vrei sa stii exact care sunt societatile care acorda credite rau platnicilor in rate ori pe termen scurt, online sau la sediu, uita-te mai intai la dobanda.

Marea majoritate a creditelor accesibile si celor inscrisi in Biroul de Credit se acorda online, cu acte putine.

Desi costurile sunt ridicate, exista sanse de a obtine un credit cu istoric negativ, daca ai o solvabilitate superioara.

In aceeasi masura, daca nu stii ce istoric ai, ar fi bine sa aflii, inainte de a te orienta catre o institutie sau alta.

Atata timp cat stagnezi in Biroul de Credit cu istoric negativ, vei putea accesa credite dar cu costuri mari.

Prin urmare, bancile care acorda credite restantierilor se incredinteaza ca acestia vor restitui la timp banii imprumutati.

Exista banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit?

Daca sunteti dornici sa aflati care sunt acele banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit, probabil ca ati avut dificultati in trecut in a va rambursa ratele.

Fiecare banca analizata de noi calculeaza un scor de client care tine seama de mai multi parametri, printre care și istoricul de creditare.

Bancile care acorda credite cu istoric negativ tin cont si de valoarea celorlalte elemente luate in calcul la determinarea eligibilitatii.

Valoarea creditului acordat este de asemenea dependenta de mai multi factori, printre care, gradul de indatorare, venitul actual, buna purtare din trecut.

Cei care se tem de scorul FICO pot lua masuri pentru a si-l imbunatatii.

Daca ai in vedere achizitia unei proprietati, a unui apartement, a unei masini, imbunatatirea scoringului poate fi o solutie pe care n-ar trebui sa o elimini.

Orice banca acorda imprumuturi daca este sigura ca acestea vor fi rambursate. Chiar si in cazul unor credite pentru rau platnici exista intelegere atata timp cat poti dovedi ca esti de buna credinta.

Cel mai importat de retinut este ca unele institutii nu se uita la ”scorul” dumneavoastra din Biroul de Credit, deoarece acestea nici nu lucreaza cu respectiva societate, nu se regasesc pe lista institutiilor participante.

Dintre multele banci si IFN-uri ce activeaza pe teritoriul Romaniei, doar 83 de institutii lucreaza efectiv cu Biroul de Credit.

Sunt unele banci care nu decid acordarea unui credit strict in baza istoricului. Altele, insa, au acest indicator drept eliminatoriu.

Motivele pentru care oamenii evita sa le fie examinat scoringul si cauta banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit sunt mai multe. Printre ele se numara: istoric negativ, datorii neachitate din trecut, solicitari repetate ale situatiei din Biroul de Credit etc.

Cum evalueaza banca eligibilitatea?

Bancile calculeaza pentru fiecare client in parte scoring-ul de credit. In momentul in care clientul depaseste pragul limita impus de fiecare banca in parte, acesta este declarat eligibil.

Parametri luati in calcul la determinarea scoring-ului de credit: istroricul de plata, credite aflate in derulare (tipul si numarul lor), durata istoricului, creditele noi, tipul imprumutului accesat.

In scoring-ul de credit, o pondere insemnata o au intarzierile la plata a altor credite.

Iata care sunt ponderile parametrilor luati in calcul pentru determinarea scorului FICO:

 • istoricul de plata – isi aduce un aport de 35%
 • credite aflate in derulare – participa cu o pondere de 30%
 • durata istoricului15%
 • creditele noi accesate – au si ele o inseamnatate transpusa intr-o pondere de 10%
 • tipul de imprumutul folosit – un procent de 10%

Daca persoana are datorii active la o banca, poate incerca o reesalonare la aceeasi banca sau la alta banca mai permisiva.

banci care acorda credit cu istoric negativ

Specialistii ne recomandam sa imprumutam in moneda in care obtinem veniturile si sa ne calculam singuri riscurile luand in calcul cel mai prost scenariu care se poate intampla.

Astfel vom stii sigur daca vom putea duce la bun sfarsit rambursarea ori e posibil sa apara probleme pe parcurs.

Desigur, ca sa obtii un credit de la banca daca esti in Biroul de Credit ar trebui sa dovedesti ca ai devenit mai responsabil si ai venituri mai bune in prezent.

Chiar daca multi cauta sa obtina un imprumut din postura de restantieri, sunt multe banci care nu fac rabat de la istoric.

Pe de alta parte, singura cale de a obtine un credit de la banca hiar daca esti in Biroul de Credit o reprezinta apelarea la institutia care te-a raportat.

Statistica persoane cu restante mai mari de 30 de zile (BNR)

Numarul restantierilor a scazut usor in comparatie cu luna anterioara, conform ultimelor statistici oferite de BNR (publicatii periodice BNR – ultimul buletin lunar).

Iata-ne, asadar, cu datele actualizate de BNR in luna ianuarie 2024, cand se pare ca a scazut numarul restantierilor la 485.839, de la 486.096. O crestere de doar 983 persoane. (sursa BNR – buletin ianuarie 2024).

De ramarcat faptul ca in ultimele luni s-a inregistrat o scadere a numarului de debitori, avand in vedere ca in luna august a anului trecut se trecuse de jumatate de milion.

Suntem ca dimensiune in apropierea lunii februarie a anului 2022.

Variatia numarului de restantieri in perioada 2019 - 2024

Iata ca, in ciuda cresterii din lunile de vara, suntem acum pe un trend descendent. Vom vedea ce va fi in primele luni din 2024.

Nu putem sa spunem daca aceasta scadere se va mentine. Observati deja ca in ultima luna s-a inregistrat deja o crestere fata de luna precedenta.

Cum ii trateaza bancile pe cei cu datorii din trecut?

Si noi ne-am intrebat daca pe viitor vor mai exista banci care sa acorda credite rau-platnicilor.

Pentru moment stim ca, pentru obtinerea unui credit pentru rau platnici 2024, trebuie sa ai venituri si sa-ti fi achitat datoria raportata.

In consecinta, am analizat ofertele celor mai importante banci din piata; niciuna nu spune in mod clar ca accepta persoane cu istoric negativ la finantare, dar nici ca-i respinge intr-o maniera categorica.

Calitatea de rau-platnic nu iti ingradeste accesul la credite, nici macar la banci. Sunt sute de mii de romani restantieri la banci si inscrisi in Biroul de Credit (peste jumatate din numarul restantierilor sunt inscrisi in BC).

Variatia sumelor nu a suferit mari modificari in ultimile 3 luni. Minimul ultimilor ani s-a atins in luna ianuarie 2023 cand s-au inregistrat 472.550 persoane inscrise in BC. Dar si maximul s-a inregistrat in luna august a aceluiasi an.

Si totusi, in ultimele sase luni se observa o crestere a numarului de restantieri, concomitent cu o crestere a sumelor restante.

Ultima luna raportata a inregistrat o crestere mare comparativ cu alte intervale.

Sunt persoane ajunse in Biroul de Credit intamplator, unii pentru ca au uitat efectiv sa-si plateasca rata la timp, majoritatea insa n-au platit din cauza neajunsurilor financiare (diminuarea veniturilor, pierderea locului de munca, etc).

Persoanele care au avut datorii mici, care au dat dovada de buna credinta in timp, pot apela la banci pentru obtinerea unui nou imprumut.

Atata timp cat unele banci acorda credite restantierilor, in baza unei bonitati superioare, si cei cu datorii din trecut au posibilitatea de a se imprumuta.

Scoringul de client se determina in functie de istoricul de creditare?

Bancile iau in calcul nu doar scoringul din Biroul de Credit, ci si omul. Conteaza pentru unele banci si firma unde lucrezi, cat de important este angajatorul.

Un serviciu bun s-ar putea sa-ti fie de ajutor. Spre exemplu, daca lucrezi la o firma serioasa (o societate nationala ori o multinationala) bancile sunt mai indulgente.

Categoric, si in acest an conteaza enorm la acordarea unui credit gradul de indatorare.

Daca obtii venituri solide, iar gradul de indatorare este mic, s-ar putea sa obtii usor un credit, chiar daca esti inscris in BC cu scoring negativ.

Desi majoritatea bancilor apeleaza la informatiile din Biroul de Credit pentru a obtine profilul clientului, nu toate iau in calcul la modul strict informatiile respective primite.

In cazul in care ai avut un credit cu probleme, cu intarzieri la plata ratelor, este bine sa detaliezi acest aspect atunci cand mergi sa soliciti un credit la o banca.

Sa nu lasi banca sa solicite datele de la Biroul de Credit pentru a afla despre respectivele probleme. Informeaz-o tu inainte pentru a da dovada de buna credinta.

Oricum, daca ai probleme cu plata unei rate, nu te culca pe o ureche ca nu are banca ce sa-ti faca.

S-ar putea sa te trezesti in situatia in care banca iti vinde creditul catre o firma de recuperare. Atunci va fi mult mai complicat.

Tinand cont ca totusi ai ajuns in situatia de a avea un istoric negativ si bancile iti refuza un nou imprumut, poti sa apelezi la Institutiile Financiare Nebancare.

IFN-urile acorda nu doar credite mici pe termen scurt ci si credite pe termen lung in cuantum ridicat.

Credite pentru rau platnici 2024 – cine le acorda?

Persoanele socotite rau platnice, respinse de banci, se orienteaza de regula catre microcredite, sperand ca sunt mai accesibile.

Permisivitatea unor astfel de produse este legendara, insa, in ultimii ani legenda s-a transformat in mit. De ce? Pentru ca multe microcredite s-au transformat in linii de credit ale caror cerinte nu mai sunt atat de tolerante.

Societatile financiare care specifica transparent ca accepta si rau-platnici la finantare, nu examineaza datele din Biroul de Credit, acordand credite online in baza unui act de identitate si a unei dovezi de venit.

Unele firme non-bancare ofera credite pentru rau platnici in circumstante limitate de eligibilitate.

Aceste societati acorda bani in conditii permisive, fara carte de munca, fara documente justificative etc.

Totusi, venitul ramane un punct peste care nu se trece. De ce? Pentru ca orice imprumut este guvernat de limita gradului de indatorare.

Unele dintre aceste societati nebancare inspecteaza la randul lor scoringul tau din Biroul de Credit (FICO® Score) si nu-ti acorda imprumutul daca ele considera ca n-ai avut un comportament financiar adecvat (daca Raportul de Credit oferit de BC este negativ).

Limitele Scorului FICO:

 • 800 – 850 ⇨ Scor excelent
 • 740 si 799 ⇨ Scorul foarte bun
 • 580 si 669 ⇨ Scorul satisfacator
 • 300 si 570 ⇨ Scorul slab

Cei de la BC au si un Serviciu Alerte care avertizeaza bancile si IFN-urile cu privire la debitori cu risc ridicat.

scor FICO

Asadar, pentru un client cu un istoric deosebit de slab, BC-ul trimite informatii catre participanti in momentul cand debitorul deruleaza o actiune (isi deschide un cont, interogheaza o situatie, solicita un credit, etc.).

De principiu, ca sa fi acceptat de banca ar trebui sa ai un scor peste 550.

IFN-uri ce acorda imprumuturi restantierilor

Care sunt IFN-uri ce acorda credite restantierilor in 2024? Ei bine, sunt acele societati nebancare concesive ce nu pretind garantii.

Chiar daca creditele rapide pentru restantieri sunt produse discrete, IFN-urile nu sunt enigmatice in privinta lor. Ideea e ca din observatiile noastre, exista o transparenta destul de ridicata a acestor produse nebancare.

Conjunctural, credite nebancare pentru restantieri gasim in portofoliul IFN-urilor ce acorda sume de bani mari cu garantii, ori mici – microcredite.

 1. Credius – acorda credite si persoanelor restantiere, lucru mentionat clar de acest IFN. La Credius poti solicita credite fara adeverinta de venit.

Au in portofoliu mai multe produse financiare, insa, cel facil acordat rapid persoanelor fizice, poate fi accesat si de catre cei inscrisi in BC.

De exemplu, produsul numit ‘credite online’ iti permite sa accesezi sume de bani cuprinse intre 800 si 50.250 de lei, pe perioade de la 6 la 60 de luni.

Aprobarea se face in 60 de minute si pentru ea ai nevoie de buletin. Se solicita totusi sa ai minim o luna vechime in munca.

 1. Supercredit IFN – o institutie financiara nebancara ce activeaza in Galati. Oferta credite persoanelor fizice si juridice. Puteti beneficia si de consiliere gratuita, tot va analizeaza si profilul de creditare.

De la Supercredit IFN poti obtine bani imprumut oricand doresti, indiferent de momentul zilei, chiar si in weekend. Despre Supercredit IFN se povesteste in piata ca acorda credite in mod simplu, iar pasii de accesare sunt usor de inteles.

In Registrul General al BNR, Supercredit IFN SA apare cu adresa in Str. Albatros, nr. 2, Bl. N1, Loc. Galati, jud. Galati, telefon: 0236-465118, 0722/228825. De asemenea, tot de la BNR mai aflam ca este o societate specializata in acordarea de credite de consum, credite imobiliare, microcreditare partial, factoring, scontare si emitere de garantii.

 1. Viva Credit – acorda imprumuturi usoare, chiar si pentru restantieri. Poti solicita sume de la 100 la 5.000 de lei pe perioade 5 ani (linie de credit pe 5 ani).

Cei de la Viva si-au transformat creditul pana la salariu (produsul cu care s-au facut cunoscuti in Romania) intr-o linie de creditare pe cinci ani.

Daca rambursezi in primele 30 de zile, dobanda este zero. Incepand din a 31-a zi dobanda este de 1,2% pe zi.

De la Viva poti opta si pentru linia de credit pe termen lung in cuantum de 20.000 de lei. Aceasta optiune este fara giranti si fara adeverinta de venit.

 1. Fast Finance. Imprumuturile pentru restantieri de la Fast Finance sunt menite sa asigure finantarea celor aflati in situatii delicate.

Cei de la Fast Finance ne asigura ca vom primi imprumutul chiar daca am fost luati in evidentele Biroului de Credit ca restantieri.

Ei ne transmit ca acorda sumele de bani in functie de veniturile noastre actuale. Produsul dedicat restantierilor de la Fast Finance poarta numele de Credit Urgent.

Acest imprumut da accesul la sume de bani intre 1.500 si 15.000 de lei pe perioade de la 6 pana la 36 luni. Pentru imprumuturi mai mari de 5.000 de lei, ai nevoie de girant.

De asemenea varsta limita admisa trebuie sa fie intre 25 si 65 de ani.

 1. Humanik Credit este o alta societate nebancara de la care oamenii spera sa obtina un credit pentru restanteri.

Cei de la Humanik Credit IFN prin intermediul creditului de nevoi personale pun la dispozitie sume de bani cuprinse intre 1000 si 15.000 de lei pentru perioade cuprinse intre 1 si 23 de luni.

Aceasta societate mai are in portofoliu si un credit online prin intermediul caruia poti accesa sume intre 200 si 2000 de lei pentru perioade intre 3 si 30 de zile.

 1. Credit Yes, acorda credite cu orice tip de istoric, asadar pot fi acceptati si restantieiri.

De la Credit Yes puteti imprumuta pana la 15.000 de lei pentru perioade de pana la 1 an.

Cei de la Credit Yes sunt in fapt un serviciu online ce va ajuta sa identificati oferte nebancare avantajoase. Au multi clienti multumiti si serviciul lor poate fi accesabil oricand.7. Trakia Credit IFN ofera aceasta alternativa de finantare si nu numai, poti apela la ei chiar si pentru operatiuni de leasing.

Alte oferte nebancare pentru restantieri

Trakia Credit IFN acorda credite persoanelor fizice, in mod transparent si flexibil.

Portofoliul lor este unul diversificat, iar clientii ii apreciaza. Pareri despre Trakia Credit IFN am citit si noi si ele par a fi avantajoase pentru IFN.

O alta optiune pe care o puteti lua in calcul este cea oferita de Vimaro Credit IFN o Casa de Ajutor Reciproc aproape de clienti. Poti apela la ei pentru a-ti ajuta bugetul sa treaca prin perioade dificile.

De la Vimaro Credit IFN poti spera la un imprumut rapid fara garantii, pentru ca ain acest caz vorbim de o institutie cu cerinte laxe de creditare.

Am vazut oameni disperati apeland la Vimaro Credit IFN, multi dintre ei apreciind timpul scurt in care au obtinut banii si faptul ca nu s-au indatorat excesiv cu costuri mari.

Vimaro Credit IFN ofera o gama larga de produse financiare: imprumut clasic, imprumut urgent, clasic garantat, special, si creditul pana la salariu pentru salariati si pensionari.

Pro Vital Credit IFN este o alta societate de la care poti imprumuta simplu, fara batai de cap. Daca ai o problema financiara, poti apela la acest furnizor de credite.

Pro Vital Credit IFN poate fi o solutie pentru persoanele fizice, dar si pentru micii intreprinzatori.

Max Credit IFN – un produs marca MaxCredit Finance, o societate nebancara aparuta relativ recent, mai precis in 2021. Pe cei de la MaxCredit ii puteti gasi in Timisoara, str. Criprian Porumbescu, nr. 24, ap 11, telefon 0724.063.337.

De la Max Credit IFN puteti solicita credite de consum si credite imobiliare.

Noi v-am mai vorbit despre Institutiile Financiare Nebancare si cu siguranta va vom tine la curent si in continuare cu tot ce apare nou in acest sector.

E bine sa stiti ca puteti apela si la unele CAR-uri in cazul in care ati avut probleme in trecut cu rambursarile unor credite. Spre exemplu CAR Fulger IFN este una dintre acele institutii remarcate pentru indulgenta fata de restantieri.

Exista si alte posibilitati de imprumut pentru rau platnici?

Casele de Amane

O alta optiune pe care o au cei inscrisi in BC de a se imprumuta este sa apeleze la Casele de Amanet.

In acest caz aveti nevoie de un bun de valoare pentru a va garanta creditul dorit.

Printre cele mai vizibile Case de Amanet din piata, amintim aici: AGS, Tezaur, Midas, BSG, Credit Amanet, Prestige etc.

Bancile

Sunt cateva banci care s-au exprimat clar pe marginea acestui subiect.

Este vorba de Banca Transilvania care spune ca nu refuza din start restantierii. BT acorda credite si celor rau platnici cu istoric negativ cand scorul final se situateaza peste pragul admis de banca.

Apoi, am vazut ca si cei de la Raiffeisen ne transmit ca nu sunt total impotriva celor inscrisi in Biroul de Credit, ca iau in calcul mai multe aspecte atunci cand declara eligibil un client.

In fapt, multe din bancile din piata nu resping din start pe cei cu istoric slab de creditare. Conteaza insa si restul aspectelor ce contureaza profilul clientului.

La ING Bank se pune de exemplu mai mult accent pe vechimea in munca a clientului.

Cei de la BCR ofera posibilitatea restructurarii unor credite in cazul unor probleme familiale, ori in cazul pierderii serviciului.

Cei de la OTP Bank  spun ca solicita pentru acordarea unii credit acordul de consultare CRB si cel de consultare al BC. Insa nu ne indica limitele scoringului pentru aprobarea unui imprumut.

OTP Bank acorda credite rau platnicilor, dar tine cont de mai multi factori, ca de exemplu, de suma platita, rata lunara, sumele restante, numarul de rate restante, numarul de zile de intarziere, tipul de intarziere.

Alpha Bank ne informeaza de exemplu ca accesand un credit de refinantare de la ei putem sa ne consolidam datoriile pe care le avem la una sau mai multe banci.

Asta nu inseamna ca neaparat Alpha Bank acorda credite restantierilor, ci ca trebuie sa ai cel putin un an istoric de creditare si de plata bun.

CEC Bank ne informeaza de curand ca la ei nu conteaza doar istoricul de creditare. Aceasta banca ne spune ca putem lua un credit pentru rau platnici daca nu am avut in trecut restante mai mari de 90 de zile si nu am intarziat cu ratele in ultimul timp.

In concluzie, daca ai o bonitate buna in prezent, bancile iti acorda imprumutul, chiar daca ai fost rau platnic in trecut.

C.A.R.-urile

Casele de Ajutor Reciproc pot fi la o adica o solutie pentru cei care au un scor de credit slab.

Ca sa aplici insa la CAR trebuie sa ai o perioada in care sa fi contribuit cu sume de bani si, fireste, sa fii membru.

Plus de asta, domeniul tau de activitate unde lucrezi ar trebui sa fie corelat cu cel al CAR-ului.

Printre cele mai cunoscute CAR-uri din piata se numara: CAR Faur, CAR Flexicredit, Omenia, CAR Economia, Universal TM, etc.

Esti pe lista neagra a Biroului de Credit?

Te temi de scoring? Se gaseste numele tau in Biroul de Credit, pe lista cu rau platnici? Cine te-a raportat, cum obtii stergerea?

Vrei sa stii daca numele tau se afla pe lista neagra a Biroului de Credit? Iata ce e nou in 2024.

In primul rand trebuie sa stiti ca aceasta lista “neagra” nu este publica, deci nu este la indemana oricui.

Apoi, pentru a obtine informatii, trebuie sa le ceri in nume personal, ori sa delegi o entitate sa se ocupe de acest aspect.

Azi ai la indemana mai multe procedee de a afla daca iti apare numele pe lista de rau platnici.

In trecut nu exista o aplicatie de examinare in Biroul de Credit, operatiunile de determinare a scoringului efectuandu-se prin solicitare directa.

Intre timp, a aparut o aplicatie ce poate fi usor descarcata din Google Play – ScoreRise.

Cu scorerise poti afla scorul de credit din BC.

Aplicatia ScorRise este utila pentru rezidentii romani in ideea de a-si afla scorul si a-si vedea raportul de credit din Biroul de Credit.

ScoreRise se poate folosi pe iPhone ori Android, are un design simplu de folosit si nu e nevoie de setari complicate.

Si totusi, chiar si in mod obisnuit, clasic, examinarea situatiei nu dureaza mult, mai ales daca apelezi la varianta online.

Cum pot afla informatii despre lista cu rau platnici din BC?

Listele de rau platnici exista pentru a proteja institutiile financiare si persoanele fizice, avertizandu-le cu privire la rau platnici care au omis sa-si plateasca ratele.

In alta ordine de idei, lista rau-platnicilor din biroul de credit este examinata de institutiile de credit. Ori de cate ori ai de gand sa accesezi un credit de la banca, va trebui sa faci fata referintelor din BC despre buna ta credinta vis-a-vis de rambursarea altor imprumuturi mai vechi.

In cazul in care o persoana are o inregistrare de rau-platnic, ceea ce inseamna ca nu si-a platit ratele la timp si in intregime, scorul de credit este afectat.

In primul rand poti incepe prin a trimite o cerere catre Biroul de Credit.

Apoi, e bine sa stii ca lista de rau platnici a Biroului de Credit este inaccesibila publicului larg, informatiile obtinandu-se doar in nume personal ori cu consensul persoanei in cauza (cand vorbim de banci si IFN-uri).

De altfel, celor raportati la BC le este restrictionat de regula accesul la un nou imprumut, ori il vor obtine foarte greu.

Din acest motiv oamenii sunt atat de interesati sa afle care este scoringul lor in BC, cine i-a raportat, cat raman inscrisi, cum se pot sterge de pe listele Biroului de Credit, etc.

In plus, aceasta tema destul de mult dezbatuta de noi este una de larg interes avand in vedere numarul mare al persoanelor ce se regasesc pe listele Biroului de Credit.

Refinantare pentru rau-platnici

Refinantarea poate fi o optiune buna pentru cei care se confrunta cu probleme financiare, cum ar fi ratele mari sau lipsa de lichiditati.

Daca ai rate mari la creditele existente si nu poti sa le platesti, o solutie buna de reducere a costurilor ar fi accesarea unui credit pentru refinantarea datoriilor.

In plus, refinantarea poate fi o alternativa viabila daca vrei sa consolidezi mai multe credite intr-unul singur, pentru a reduce costurile cu dobanzile si pentru a facilita gestionarea datoriilor.

O cale simpla ar fi sa te adresezi acelor banci care refinanteaza credite restante, daca indeplinesti conditiile de eligibilitate.

Spre exemplu, cerintele bancilor in asemenea cazuri nu tin doar de bonitatea actuala, ci si de caracterizarea datoriei trecute: cat a fost valoarea ei, care a fost perioada de intarziere, cat de frecvente au fost intarzierile, cat a trecut de cand ti-ai stind complet restanta.

Mai degraba IFN-urile sunt mai flexibile cand vine vorba de conditii de eligibilitate si de acceptarea la creditare a persoanelor cu restante din trecut.

In acelasi timp exista si banci care refinanteaza credite restante daca capacitatea de plata a clientilor s-a imbunatatit, iar vechile datorii s-au stins.

Unii aspira la o refinantare credit pe 120 de luni, altii vor refinantarea unor credite restante. Exista solutii pentru toti, important e sa ai timp sa cercetezi si sa te informezi corespunzator.

Si acum, haideti sa vedem ce solutii ai in ‘calitate’ de rau-platnic sa obtii o finantare ori o refinantare:

 • exista solutia banci, daca, cum spuneam mai sus, motivele pentru care ai ajuns inscris in BC nu sunt grave (suma restanta a fost mica, perioada a fost scurta, bonitatea actuala este buna, etc);
 • exista solutia IFN-uri si ale lor credite rapide; IFN-urile autorizeaza credite rapide pentru restantieri, fara sa se cramponeze de scoringul din BC. De fapt, unele IFN-uri ce au in portofoliu microcredite, nu controleaza defel scoringul din BC. Insa, nu toate IFN-urile au astfel de politici permisive.

Intrebari despre creditele pentru rau platnici

Cat este scorul minim acceptat de banci la creditare?

Daca scorul FICO se gaseste sub valoarea 500 este o problema serioasa – avem de-a face cu rau platnici. Media scorului FICO la noi in tara se invarte in jurul valorii de 630. In general, bancile acorda credite de la 550 in sus.

La cine apelezi pentru un credit cu istoric negativ?

Ca sa fii sigur ca esti acceptat poti sa accesezi direct microcredite. Si unele banci accepta rau platnici in conditii speciale, atunci cand datoria a fost achitata si cand perioada de intarziere a fost mica.

Cat timp ramai inscris in BC?

Cei inscrisi in Biroul de Credit ca restantieri isi pastreaza aceasta eticheta timp de 4 ani din momentul in care si-au stins datoria.

Care este costul unui credit pentru rau platnici?

Daca esti acceptat la banci sau la IFN, costul este acelasi pentru orice persoana, indiferent de scorul sau. Insa, e drept ca rau platnicii au acces in special la microcredite – produse mai scumpe.

Romanii interesati de un credit trebuie sa treaca in primul rand prin analiza scorului FICO inainte de a accesa unul. In functie de nivelul acestui punctaj se pot orienta catre o institutie sau alta. Insa, e bine de retinut ca nu doar acest parametru conteaza la aprobarea unui credit, eligibilitatea tine de mai multi factori.

Scoringul slab determinat fie de o problema financiara ori de alta natura justificata, fie din cauze iresponsabile, poate fi la un moment imbunatatit. In cazul in care nu puteti astepta, luati in calcul un credit cu garantii.

Apelati la un credit rau platnici 2024 daca aveti siguranta obtinerii unor venituri stabile pe perioada derularii contractului de imprumut.

Asigurati-va totusi ca intelegeti termenii si conditiile de accesare, pentru a nu va deteriora si mai rau scoringul si sa ajungeti sa va afundati si mai tare in datorii.

(Visited 87.235 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies