Restantierii se pot imprumuta din nou la banci

Last update: martie 8, 2021

Ai aflat ce banca acorda credit daca esti in Biroul de Credit? In principiu, bancile accepta rau platnici in 2021 daca se depaseste scoringul necesar.

Nu e un secret ca sunt banci care acorda credite rau platnicilor in 2021 celor ce si-au stins datoria trecuta si au in prezent un venit suficient.

De altfel, persoanele care cauta credite din aceasta postura mizeaza pe ofertele IFN-urilor ce nu verifica Biroul de Credit. Insa, majoritatea institutiilor financiare pretind sa nu ai restante la zi.

Cum evalueaza banca eligibilitatea?

Bancile calculeaza pentru fiecare client in parte scoring-ul de credit. In momentul in care clientul depaseste pragul limita impus de fiecare banca in parte, acesta este declarat eligibil.

Cu alte cuvinte, in scoring-ul de credit, o pondere insemnata o au intarzierile la plata a altor credite (la unele banci acest parametru ajunge la 40% din punctajul total).

Dupa aceea sunt si alti parametri care sunt luati in considerare sunt: venit, grad de indatorare, vechime, tip de contract de munca, varsta etc.

Daca persoana are datorii active la o banca, poate incerca o refinantare ori o reesalonare la aceeasi banca sau la alta banca mai permisiva.

Avand in vedere trecerea de la ROBOR la IRCC, bancile sunt mai deschise la refinantari.

Cu siguranta anul 2021 va fi unul in care refinantarile vor fi destul de cautate, avand in vedere ca pentru multi amanarea ratelor se incheie in ianuarie.

IFN-urile accepta toti restantierii?

Si pentru credite nebancare restantierii au nevoie de o bonitate apreciabila pentru a fi admisi la finantare.

IFN-urile au ‘renuntat’ la o seama de clienti de cand s-a restrictionat gradul de indatorare.

Chiar buni platnici fiind, daca nu au venituri optime cat sa se situeze sub gradul de indatorare admis, sunt refuzati si de banci si de IFN-uri.

Mai apoi, IFN-urile au conditii mai destinse de creditare decat bancile, find mai ingaduitoare cu cei inscrisi in Biroul de Credit.

Numarul restantierilor a scazut, conform ultimelor statistici oferite de BNR (publicatii periodice BNR – ultimul buletin lunar).

Astfel, in ianuarie 2021 numarul persoanelor inscrise in baza de date a BC a ajuns la 494 125 fata de 497 607 cat se inregistrasera in decembrie anul trecut  (sursa BNR – buletin lunar ianuarie anul curent).

Tinand cont ca in octombrie numarul acestora era de 502 341, putem observa o usoara scadere a numarului datornicilor inscrisi in BC in ultimele trei luni.

Dupa o scadere destul de mare de la iunie la iulie (in jur de 50.000 de persoane diferenta) a numarului de persoane cu istoric negativ, in august se inregistrase o crestere, dar iata ca in  ultimele luni se inregistreaza o diminuare a numarului de persoane raportate la Biroul de Credit.

evolutie restantieri 2019 - 2021

Cum ii trateaza bancile pe cei cu datorii din trecut?

Si noi ne-am intrebat daca vor mai exista banci ce acorda credite rau-platnicilor in 2021.

In consecinta, am analizat ofertele celor mai importante banci din piata; niciuna nu spune in mod clar ca accepta restantieri la finantare, dar nici ca-i respinge in mod categoric.

Calitatea de rau-platnic nu iti ingradeste accesul la credite, nici macar la banci. Sunt sute de mii de romani restantieri la banci si inscrisi in Biroul de Credit (peste jumatate din numarul restantierilor sunt inscrisi in BC).

Vezi si   Solutii financiare Oney: credit ori card

Celor inscrisi in Biroul de Credit bancile le acorda credite in 2021 daca nu au avut o restanta mare iar aceasta a fost achitatata rapid.

Prin urmare, conteaza in mod decisiv bonitatea financiara actuala a solicitantului.

Pentru ca s-a limitat gradul de indatorare, principalul atu al unui client va fi venitul.

Nu este vorba de o impresie, ori de felul cum banca priveste un client. Este vorba de ponderea pe care fiecare conditie de eligibilitate o are in calculul scoringului de credit.

Sunt persoane ajunse in Biroul de Credit intamplator, unii pentru ca au uitat efectiv sa-si plateasca rata la timp, majoritatea insa n-au platit din cauza neajunsurilor financiare (diminuarea veniturilor, pierderea locului de munca, etc).

Persoanele care au avut datorii mici, care au dat dovada de buna credinta in timp, pot apela la banci pentru obtinerea unui nou imprumut.

Scoringul de client se determina in functie de istoricul de creditare?

Bancile iau in calcul nu doar scoringul din Biroul de Credit, ci si omul. Conteaza pentru unele banci si firma unde lucrezi.

Un serviciu bun s-ar putea sa-ti fie de ajutor. Spre exemplu, daca lucrezi la o firma serioasa (o societate nationala ori o multinationala) bancile sunt mai intelegatoare.

In mod categoric, din acest an conteaza enorm la creditare gradul de indatorare.

Chiar daca obtii venituri solide, iar gradul de indatorare este mic, s-ar putea sa obtii usor un credit, chiar daca esti inscris in BC cu scoring negativ.

Desi majoritatea bancilor apeleaza la informatiile din Biroul de Credit pentru a obtine profilul clientului, nu toate iau in calcul la modul strict informatiile respective primite.

In cazul in care ai avut un credit cu probleme, cu intarzieri la plata ratelor, este bine sa detaliezi acest aspect atunci cand mergi sa soliciti un credit la o banca.

Sa nu lasi banca sa solicite datele de la Biroul de Credit pentru a afla despre respectivele probleme. Informeaza-i tu inainte pentru a da dovada de buna credinta.

Oricum, daca ai probleme cu plata unei rate, nu te culca pe o ureche ca nu are banca ce sa-ti faca.

S-ar putea sa te trezesti in situatia in care banca iti vinde creditul catre o firma de recuperare. Atunci va fi mult mai complicat.

Tinand cont ca totusi ai ajuns in situatia de a avea un istoric negativ si bancile iti refuza un nou imprumut, poti sa apelezi la Institutiile Financiare Nebancare. IFN-urile acorda nu doar credite mici pe termen scurt ci si credite pe termen lung in cuantum ridicat.

Persoanele socotite rau platnice respinse de banci se orienteaza de regula catre creditele nebancare de la IFN, sperand sa gaseasca pana la urma intelegere.

IFN-urile verifica istoricul de creditare al clientilor?

IFN-urile care specifica transparent ca accepta si rau-platnici la finantare, nu verifica datele din Biroul de Credit, acordand credite online in baza unui act de identitate si a unei dovezi de venit (extras de cont bancar).

Vezi si   Despre cardurile Sodexo

Unele IFN-urile ofera credite rapide pentru restantieri in conditii limitate de eligibilitate.

Aceste societati acorda bani in conditii permisive, fara carte de munca, fara vechime in munca, etc. Totusi, venitul ramane un punct peste care nu se trece, nici macar de IFN-uri. De ce? Pentru ca orice imprumut este guvernat de limita gradului de indatorare.

Multe dintre aceste societati nebancare inspecteaza la randul lor scoringul tau din Biroul de Credit (FICO® Score) si nu-ti acorda imprumutul daca ele considera ca n-ai avut un comportament financiar adecvat (daca Raportul de Credit oferit de BC este negativ).

Limitele Scorului FICO:

Valori intre 800 – 850 ⇨ Scor excelent
Valori intre 740 si 799 ⇨ Scorul foarte bun
Valori intre 580 si 669 ⇨ Scorul satisfacator
Valori intre 300 si 570 ⇨ Scorul slab

Cei de la BC au si un Serviciu Alerte care avertizeaza bancile si IFN-urile cu privire la debitori cu riscuri ridicate.

Asadar, pentru un client cu un istoric deosebit de slab, BC-ul trimite informatii catre participanti (banci si IFN-uri) in momentul cand debitorul deruleaza o actiune (isi deschide un cont, interogheaza o situatie, solicita un credit, etc.)

Care sunt IFN-urile ce accepta restantieri?

Exista unele IFN-uri in piata ce nu verifica defel situatia din Biroul de Credit. Deci, exista posibilitatea sa apelezi la astfel de societati.

Care este problema, te-ai putea intreba? Singurul inconvenient este costul produselor financiare oferite de firmele non-bancare.

Imprumuturile oferite de IFN-uri persoanelor inscrise in Biroul de Credit ca rau-platnice au dobanzi foarte ridicate.

Luand in calcul ca accesarea unui credit nebancar a devenit o formalitate, totusi, trebuie sa fiti responsabili in accesare, pentru ca exista riscul sa va indatorati excesiv.

Dobanzile mari practicate de IFN-uri pentru creditele rapide au dobanzi anuale efective de ordinul miilor.

Printre IFN-urile conoscute din piata ce acorda credite rapide celor inscrisi in BC, se numara: Viva Credit, Credit Fix, Fast Finance, Credius, Easy Credit, Ferratum, iCredit.

Exista si alte posibilitati de imprumut pentru rau platnici?

O alta optiune pe care o au cei inscrisi in BC de a se imprumuta este sa apeleze la Casele de Amanet.

In acest caz aveti nevoie de un bun de valoare pentru a va garanta creditul dorit.

In privinta bancilor avem deocamdata doua informatii din piata legate de acest subiect.

Este vorba de Banca Transilvania care spune ca nu refuza din start restantierii.

Apoi, am vazut ca si cei de la Raiffeisen ne transmit ca nu sunt total impotriva celor inscrisi in Biroul de Credit, ca iau in calcul mai multe aspecte atunci cand declara eligibil un client.

Dupa parerea noastra, bancile sunt deschise fata de asa-numitii rau-platnici din trecut, daca acestia si-au stins obligatiile de plata, daca restanta avuta nu a fost mare, iar perioada de intarziere de asemenea a fost limitata.

Exista insa un aspect de la care bancile nu fac rabat si anume venitul actual.

In concluzie, fara o bonitate corespunzatoare, bancile nu te imprumuta, indiferent cat de bun platnic ai fi.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies