Te gandesti sa accesezi credite nebancare pe termen lung?

septembrie 10, 2020

Ai nevoie de mai multi bani dar nu te incadrezi la banci? Vezi ce beneficii ofera creditele nebancare pe termen lung in 2020.

Astfel de produse financiare sunt optiuni pentru clientii respinsi de banci care doresc sa imprumute sume mai mari de bani, platind o rata mai mica.

In ultimii ani, mai multe IFN-uri si-au modificat produsele din portofoliu in sensul maririi perioadei de finantare. Cu alte cuvinte au trecut de la credite mici pe termen scurt la imprumuturi mari pe termen lung.

Spre exemplu cei de la Viva Credit au trecut de la o luna perioada maxima de finantare la 5 ani, transformandu-si creditul pana la salariu intr-o linie de finantare.

Cei de la CreditFix si-au marit perioada de finantare de la o luna la doua luni si au introdus inca un produs in portofoliu in cuantum mai ridicat cu accesare pe un an.

Ferratum care acorda credite in trecut pe perioade de maxim 45 de zile, are in portofoliu un produs nou cu acordare pe maxim un an (si-a pastrat totusi vechiul produs).

Cei de la Simplu Credit si-au marit perioada de acordare de la doi ani la patru ani (48 luni).

Preconizam ca si in 2020 vor mai fi IFN-uri care isi vor mari perioadele de creditare.

Exista posibilitatea sa accesezi astfel de produse cu sau fara garantii. In cazul creditelor fara garantii pe termen lung, dobanzile nu sunt tocmai mici. Pentru produsele garantate, dobanzile scad vertiginos.

Care sunt solutiile pe termen lung oferite de IFN?

  • produse de tip ipotecar

Pe termen lung poti accesa credite nebancare ipotecare, de exemplu. In cazul asta, trebuie sa apelezi la societati care au astfel de produse in portofoliu. Printre cele mai cunoscute din piata se numara: Verida Credit, Easy Credit, Claret Euro Credit, Happy Credit, Fast Finance, etc.

  • produse acordate fara garantii

Pe termen lung, fara garantii de asta data, sunt de asemenea destule oferte in piata nebancara. Printre cele mai cunoscute IFN-uri care au in portofoliu credite fara garantii acordate pe termen lung, se numara: Credius (maxim 5 ani), BRD Finance (5 ani maxim), UniCredit Consumer Financing (maxim 5 ani), Simplu Credit (pentru maxim 4 ani), etc.

Avantajul unui credit pe termen lung este dobanda mai mica decat la unul pe termen scurt.

Vezi si   Tergiversarea platii ratelor

Se considera credite pe termen lung, acele credite care depasesc cel putin 6 luni perioada minima de rambursare. Maximul perioadei poate urca pana la 5 ani; aceasta este reglementarea in piata, cu exceptia refinantarilor care pot ajunge la 10 ani, perioada maxima de finantare.

  • produsele acordate cu garantii mobile

Exista societati nebancare care acorda credite cu garantii, dar nu ipotecare.

Creditul cu garantie auto este unul dintre ele. In piata romaneasca, sunt cateva IFN-uri care-l practica. Spre exemplu, cei de la Mogo IFN (acordate pe maxim 60 de luni), ori cei de la Claret Euro IFN (acorda imprumuturi cu garantie auto pentru maxim 36 de luni).

Diferente intre creditele pe termen lung si cele pe termen scurt?

Pentru creditele pe termen scurt, conditiile de eligibilitate sunt mult mai tolerante in comparatie cu cele acordate pe termen lung. Practic, IFN-ul trebuie sa se asigure intr-o forma sau alta ca tu ai veniturile necesare ramburarii in bune conditii a creditului si peste 5 ani de acum inainte.

Una este sa acorzi credite pentru 30 de zile, in cuantum redus, alta e sa oferi spre imprumut o suma mai mare de bani pentru 5 ani.

Daca discutam si de varianta fara garantii, atunci conditiile de eligibilitate sunt si mai drastice. In cazul creditelor garantate, cu o ipoteca, de regula, conditiile de eligibilitate sunt sumare, tinand cont ca tu practic iti pui imobilul drept gaj ca vei rambursa la timp imprumutul solicitat.  Avantajul unui astfel de imprumut garantat ce-ti pune la dispozitie o suma mai mari de bani este acela ca platesti rate mai mici, cu dobanzi mai mici.

Evident, este intelept sa te informezi temeinic inainte de a accesa un credit nebancar ipotecar pe termen lung. Nu este deloc indicat sa te arunci cu capul in fata din disperare, sperand sa obtii rapid suma dorita de bani, si abia apoi sa te gandesti cum sa rambursezi. Nu uita ca pentru a imprumuta, trebuie sa ai bani; aceasta este o vorba inteleapta de care trebuie sa tii cont cand pornesti intr-un astfel de demers.

Care sunt metodele de accesare pentru aceste imprumuturi de la IFN?

Pentru ca sunt solicitate niste conditii de eligibilitate mult mai drastice pentru accesarea creditelor nebancare pe termen lung, de regula, ele nu se acorda online. Sumele de bani puse la dispozite fiind mai mari, IFN-urile se asigura temeinic ca-si acopera riscurile inainte de a te imprumuta.

Vezi si   5 reguli importante pentru cei care vor bani urgent

De regula, creditele nebancare pe termen lung nu sunt accesibile restantierilor, dar aceasta afirmatie nu este batuta in cuie (cei de la Credius care acorda credite pe perioade de maxim 5 ani, sunt mai indulgenti cu cei inscrisi in BC). In general IFN-urile analizeaza fiecare dosar in parte si tine cont de mai multi factori. In ultima vreme noi am observat ca, atat bancile cat si IFN-urile, pun mai mult accent pe bonitatea clientului, si mai putin pe scoringul din BC.

Anul trecut a intrat in viguare regulamentul BNR privind gradul de indatorare, ceea ce a determinat schimbarea conditiilor de acordare pentru credite, inclusiv pentru cele nebancare acordate pe termen lung.

De la acea data s-a trecut la un grad maxim de indatorare de 40% pentru toate creditele acordate in lei (si bancare si nebancare) si de 20% pentru toate creditele acordate in valauta.

Ca o ultima observatie, cei ce aspira la credite nebancare de nevoi personale pe termen lung, trebuie sa aiba un venit stabil, peste minimul pe economie, cu o vechime in munca de minim 6 luni (unele IFN-uri opteaza pentru minim 1 an, sunt insa si IFN-uri care acorda imprumuturi cu minim o luna vechime).

Avantajele creditelor acordate pe termen lung

De principiu, orice imprumut, fie el bancar, fie nebancar, daca este acordat pe o perioada mai lunga de timp, are rate mai mici decat daca l-ai fi contractat pe o perioada mai scurta de timp.

Diminuandu-ti ratele, isi diminuzi practic impovararea financiara si poti face fata astfel mai bine provocarilor.

O rata mare poate sa-ti afecteze bugetul si in timp sa-l destabilizeze.

Un alt beneficiu oferit de imprumuturile pe termen lung este acela al dobanzilor mai mici.

IFN-urile ofera credite pe termen lung cu dobanzi mult mai mici decat cele ale suratelor lor – microcreditele – acordate pe perioade reduse de timp.

Un alt aspect care s-ar putea traduce ca beneficiu in dreptul acestor produse ar fi cel al incadrarii in gradul de indatorare maxim admis.

Cu o rata lunara mai mica, gradul de indatorare nu este asa de ridicat, chiar atunci cand imprumuti sume mai mari de bani.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies