Acasă » Informative » Ce este inflatia si cum ne poate afecta?

Ce este inflatia si cum ne poate afecta?

Last update:

Exista motive de ingrijorare in privinta cresterii inflatiei in perioada urmatoare?

Raspunsul este unul complicat pentru ca depinde de multi factori.

Inflatia reprezinta in sens stric o cresterele unanima a preturilor. E adevarat ca intr-o economie preturile variaza in mod continuu, unele scad, iar altele cresc. Totusi, inflatia nu este sesizabila la variatii mici, si nici la variatii pentur produse specifice.

Vorbim de cresteri generalizate de preturi pentru o masa larga de produse si servicii. In aceasta situatie, inflatia poate conduce la deprecierea monedei in timp.

In masura in care, intr-o tara, preturile incep sa creasca la nivel general atat pentru bunuri cat si pentru servicii apare fenomenul inflatiei.

Intr-o perioada ca cea pe care o traim astazi, conteaza foarte mult impactul inflatiei la nivelul consumatorului de rand, tinand cont ca veniturile multora dintre noi s-au diminuat considerabil.

Inflatia se simte si la nivel macroeconomic, dar aceasta va fi resimtita in momentul in care se va incerca repornirea economiei.

Ce este inflatia?

In orice economie, preturile bunurilor si serviciilor variaza mult, unele cresc, altele scad, in functie de volum, perioda, factori directi si indirecti. Cand preturile nu mai scad pe un interval de timp mai lung, incepe sa apara inflatia.

Cand apare inflatia incep sa se inveasca si dezechilibrele in economia tarii afectate.

Acesta este si motivul pentru care unele preturi sunt tinute actualmente sub control.

Nu este deloc greu de inteles ca atunci cand crsc preturile, puterea de cumparare scade.

Spre exemplu, daca acum doua luni cumparam un kilogram de carne de pui cu 8 lei, astazi il cumparam cu 10-11 lei. Asta inseamna ca, folosind aceiasi bani, azi nu mai putem cumpara aceeasi cantitate de pui, ci una mai mica.

Ce reprezinta rata inflatiei?

Aceasta rata a inflatiei se exprima in procente si s-ar traduce prin cresterea ori scaderea (poate exista si inflatie negativa, dupa cum stiti) preturilor intr-o perioada de timp.

Vezi si   Solutii urgente de iesire dintr-un impas financiar

Rata inflatiri se calculeaza lunar ori anual si arata masura in care au crescut/scazut preturile de la un interval de timp la altul.

Spre exemplu, daca pentru kilogramul de carne de porc rata inflatiei este de 10% pe an, vom resimti cresteri de 2% de la un al la altul in privinta pretului de vanzare al acestui produs.

Daca anul trecut cumparam un kilogram de carne de porc cu 20 de lei, anul acesta vom plati 22 de lei pentru aceeasi cantitate.

Cei mai plastici in peximarea vis a vis de inflatie sunt americanii. Acestia considera rata inflatiei este o parte importanta in indicele nefericirii, alaturi de rata somajului.

Misery index sau indicele nefericirii este un indicator pe care se bazeaza multe dintre studiile marilor economisti.

In anul 2013, Misery index pentru Romania era de 12,2, iar in 2016 ajunsese la 6.4. (https://en.wikipedia.org/wiki/Misery_index_(economics)). La nivelul lui 2016, Venezuela ocupa primul lor in clasamentul Misery Index, cu o valoare de 573,4, urmata de Argentina si 83,8. Ultimele locuri in acest clasament erau ocupate de Japonia cu 3,8, China cu 4,5 si Thailanda cu 4,9.

Acest indice indica nivelul de trai al unei populatii. Cu cat acest indice este mai crescut, cu atat nivelul de trai este mai scazut.

Care sunt motivele aparitiei inflatiei?

De-a lungul vremii, multi specialisti si-au batut capul cu studiul inflatiei si efectelor sale. Foarte multi au incercat sa gaseasca efectele pe care aceasta le are asupra populatiei si economiei in general, nationale si globale.

Sunt multi factori depistati de specialisti care pot contribui intr-un fel sau altul la declansarea inflatiei.

Cei mai importanti factori ce pot induce inflatia sunt: consumul iin exces pentru anumite bunuri si cresterea excesiva a unor preturi.

Cand unele produse ajung greu de gasit, oamenii sunt dispusi sa plateasca preturi mai mari pentru a le obtine. Aceasta ar fi principala sursa de aparitie a inflatiei.

Vezi si   5 reguli importante pentru cei care vor bani urgent

In tara noastra, la ora actuala, sunt create clar premisele aparitiei inflatiei. Din fericire au fost luate cateva masuri utile pentru stoparea fenomenului, insa cu siguranta inflatie vom, avea, sa speram ca va putea fi tinuta sub control, intr-un fel sau altul.

Cumpararea in exces a unor bunuri de consum poate fi stopata prin suplinirea acestora cu alte bunuri similare, prin importuri, prin rationalizare ori chiar interzicerea acelor produse publicului larg. Multe dintre aceste optiuni sunt de neluat in calcul intr-o tara democratica, insa, cand urgenta o cere pot fi optiuni de redresare si de tinere in frau a inflatiei.

Daa va amintiti criza din Bulgaria cand pretul puiului era atat de ridicat incat oamenii cautau parteneriate pentru achizitia unuia. Ori criza din Venezuela care a dus la o cereste majora a pretului alimentelor de baza, oamenii cheltuindu-si veniturile exclusiv pentru a nu muri de foame.

De ce ajung sa creasca anumite preturi?

Printre cele mai frecvent intalnite motive amintim aici:

  • cererea foarte mare pentru unele produse, cerere datorata unui eveniment neprevazut aparut (spre exemplu, pretul mastilor si al alcoolului sanitar din acest moment din Romania, ori a altor produse similare in contextul actual)
  • majorarea accizelor pentru unele produse
  • cresterea taxelor vamale ori introducerea unor taxe noi
  • scumpirea materiei prime pentru unele produse

Cum se calculeaza inflatia?

In zona euro, inflatia se masoara dupa indicele IAPC, adica dupa indicele armonizat al preturilor de consum. Armonizarea inseamna ca toate tarile comunitare vor aplica aceeasi metodologie de calcul a inflatiei.

Folosind aceeasi metoda, se creaza premisele unei mai usoare comparatii intre tari.

BCE (Banca Centrala Europeana) si-a propuse sa stabilizeze preturile in zona UE, prin determinarea statelor sa mentina acest trend. Cum fac asta? Impun sa existe o rata a inflatiei anuale mai mica de 2%.

Fiecare tara europeana colcteaza anual preturile la cca 700 de produse si servicii, pentru fiecare dintre acestea existand mai multe variante de pret.

Vezi si   Vrei un imprumut? Informeaza-te! Studiaza ofertele!

Toata datele din tarile monittorizate se centralizeaza si se determina valoarea IAPC-ului.

Cum ne ferim de inflatie?

Principala cale de a ne proteja in fata inflatiei si a efectelor acesteia este sa ne maximizam veniturile in acord cu cresterea inflatiei (nu putem spune direct proportional pentru ca de regula cresterea inflatiei nu urmeaza niste constante periodice ci are mai degraba o crestere logaritmica (bazata pe mai multe serii logaritmice, indici si rate).

Cand creste pretul unui produs este neaparat necesar sa apara inflatia? Nu! Doar unele variatii ale preturilor sunt importante. Unele produse au o pondere mai mare decat altele atunci cand se determina rata inflatiei. Spre exemplu, produsele scumpe (pretul energiei electrice, pretul benzinei etc) sunt mai importante decat pretul produselor ieftine (zaharul, sarea, etc).

Daca rata inflatiei anuale este de 5%, atunci pentru a o amortiza, ar trebui ca veniturile tale sa creasca cu cel putin 20% pentru nu te afecta.

Daca nu ai nicio posibilitate de a-ti creste veniturile, cea mai buna clae de a te proteja de inflatie este sa investesti.

In perioadele de criza, investitiile facute cu cap pot sa-ti aduca profituri frumoase. Fireste ca aici intervine si factorul uman si moralitatea.

Pentru a ne proteja in fata inflatiei, o alta metoda este sa reducem cheltuielile, sa alegem produse mai ieftine, sa cumparam cu cap, organizat. Sa ne modificam tabieturile, sa renuntam la o serie de cheltuieli care nu sunt obligatorii.

Traim o perioada grea, de aceea nici nu trebuie sa ne reducem intru totul dreptul la viata. E adevarat ca este bina sa reducem cheltuielile, este bine sa economisim ca cine stie ce se va intampla peste o luna, doua, sase. Insa, nu este indicat sa ne reducem toate placerile, sa nu ne pastram nicio sursa de buna dispozitie, de socializare, de interes, de utilitate.

(Visited 279 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies