Acasă » Informative » Romanii au ajuns sa aiba credite neplatite in strainatate

Romanii au ajuns sa aiba credite neplatite in strainatate

Last update:

O fractiune din cei ce lucreaza peste granite au ajuns in timp sa aiba credite neplatite in UK, Germania, Spania, Italia. Ce consecintele sunt?

Sunt multi romani plecati in strainatate, deja sunt ani buni de cand a inceput acest exod incontrolabil.

In anii trecuti, desi s-a mai potolit un pic valul plecarilor, totusi, numarul este inca mare.

Intre timp oamenii si-au incropit un trai in tarile unde au plecat, unii deschizandu-si afaceri proprii, construindu-si case, cumparandu-si case, achizitionandu-si masini, electrocasnice etc.

E adevarat ca sunt persoane care s-au bucurat ca pot sa-si mobileze casa cu un credit, nebanuind mai apoi ca va fi complicat sa-l ramburseze.

Sa nu credeti ca daca aveti datorii neplatite in strainatate si veniti in Romania ati scapat definit de ele.

Exista o ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare (prescurtat OAIC), prin care se “permite unei instante dintr-un stat membru al UE sa inghete fonduri pe care un debitor le detine intr-un cont bancar deschis in alt stat membru al UE”. Aceasta ordonanta face parte din Regulamentul UE nr. 655/2014.

Partea neplacuta este faptul ca debitorul nu este nevoie sa fie informat, asa incat “efectul supriza” nu il ajuta pe cel incriminat sa-ti cheltuiasca fondurile ori ori sa le doseasca.

Romani cu datorii in Germania, Anglia, Spania, Italia

In ultima vreme am remarcat ca ne vin multe mesaje de la persoane plecate in afara care au datorii la mai multe banci.

Unii se plang ca au credite neplatite de 5 ani, altii de 10, altii de 3 ori de 8.

Sunt si dintre cei care au carduri neplatite, cu datorii care s-au adunat in timp si carora nu le mai fac fata in prezent.

Oamenilor le este teama ca ii asteapta executarea silita. Unii chiar se intorc in tara din acest motiv.

Spre exemplu, in Germania este de evitat sa ai datorii neplatite catre stat, dar si sa nu-ti respecti contractele si termenele de plata aferente.

Cei din Germania pot cere creditorului sa il ajute cu reealonari, se pare ca in acest caz creditorii sunt mult mai intelegatori.

De asemenea, tot in cazul Germaniei este bine sa se evite inregistrarile sub forma de PFA (persoana fizica autorizata). Acest fapt presupune niste costuri suplimentare care iti revin tie personal, exceptand astfel angajatorul de la niste costuri care ii revin si impovarandu-te pe tine.

Din pacate nici in Romania nu pot scapa de executare silita pentru un credit neachitat.

Au romanii credite neplatite din strainatate?

Raspunsul este unul afirmativ. Si nu trebuie sa citesti cine stie ce statistici ca sa intelegi ca esti asa. Este suficient sa arunci o privire peste forumurile destinate acestor persoane.

La nivelul lui 2023 probabil ca multi romani vor pleca la munca in in afara. Dintre acestia unii cu siguranta au contractat credite pe care nu le-au achitat la timp, fapt ce i-a condus spre datorii neplatite ce se acumuleaza.

Sunt foarte multe cazuri de persoane care au ramas in urma cu plata unor credite la bancile din tarile unde au muncit.

Pe forumuri sunt zeci de povesti din acestea. Unii si-au cumparat masina si au apelat la un credit, altii si-au mobilat o locuinta provizorie, altii au vrut sa faca rost de bani pentru cei ramasi acasa.

Ca sa nu mai vorbim de cei care si-au deschis afaceri peste hotare si nu stiu cum sa scape de ea pentru a nu mai fi trasi la raspundere de bancile la care s-au indatorat peste masura.

Fireste ca solutii sunt in toate cazurile. Exista legislatie care protejeaza chiar si astfel de cazuri. Poti, de exemplu, sa declari falimentul in UJ sau poti sa mai ai rabdare sa apelezi la o insolventa si iti achiti in timp datoriile.

Vezi si   Era creditelor bancare cu IRCC

Multi dintre romanii cu datorii in afara au insa sume mici de plata. Unii s-au imprumutat sa-si cumpere telefoane cu abonament sau bilete de avion pentru revenirea in tara.

Ce se intampla cand vrei sa revii in tara?

Unii dintre cei datornici la bancile din tarile de adoptie, vor sa se intoarca in tara, vor sa plece si sa revina definitiv in Romania dar sunt legati de credite ramase nestinse in tarile unde au lucrat pana de curand.

Sunt pline forumurile de cazuri de acest gen, cu romani care nu si-au platit credite la banci prin diverse tari.

Multi isi dau cu parerea, in general neavizati. Este bine sa considerati aceste pareri la modul pur subiectiv si sa va interesati de consecintele legale in fiecare dintre cazuri.

Cei plecati la munca in strainatate au apelat la credite atat in tara unde munceau cat si in Romania.

Si acum sunt la mare cautare credite pentru cei plecati in strainantate la bancile din Romania. Nu este chiar simplu sa iei un credit pentru diaspora de la bancile romanesti, tinand cont ca conditiile de eligibilitate sunt destul de restrictive.

Exista si situartii in care un credit a ramas neplatit timp de 5 ani.

Si nu mizati ca la noi in tara intervine prescriptia. Pentru ca daca din afara se emite mandat si nu ai luat la cunostinta, atunci lucrurile pot trena la nesfarsit, in functie de legislatia acelei tari.

Credite neachitate, ce se poate intampla?

E bine de stiut ca sunt norme UE care va pot proteja inainte de a semna un contract de credit. Insa, ulterior va fi complicat sa va justificati alegerile.

In ultima vreme, nu doar credite neplatite au romanii de peste granite, ci si abonamente de telefoane, obiecte casnice luate in rate, leasinguri de masini, etc.

Nici cei din tara nu stau tocmai pe roze. Vedem des intrebari de genul “daca ai datorii la banca, poti pleca din tara?”.

Unii spun ca renunta la credite si pleaca in afara pentru a scapa de datorii, de penalizari si de executari silite.

Cam greu sa eviti astazi executarea silita a unei datorii, indiferent de locul unde te-ai afla.

Sunt unii care au scapat, desi nu si-au mai platit creditul, fac tot felul de schimburi de adrese, pentru a induce in eroare si pentru ca banca sa nu-i mai gaseasca.

Unii mai inspaimantati de consecinte se intreraba daca pot face inchisoare daca nu platesc creditul la banca.

Din fericire pentru ei, nu pot face inchisoare daca nu platesc ratele la banca pentru ca in acest caz nu se aplica Codul Penal si Codul de Procedura Civila.

Asadar, maximul a ceea ce vi se poate intampla este sa fiti executati silit, ori sa vi se puna proprire pe venituri si sechestru pe bunurile pe care le aveti in proprietate.

Sunt totusi cazuri de persoane care au ajuns in pragul unor situatii cu adevarat disperate. Imi amintesc un caz de acum vreo doi in care o romana a fost gata – gata sa fie arestata pentru ca nu a platit un credit in Germania. Cum s-a rezolvat tarasenia? A achitat creditul contractat in Germania si asa a scapat. Se emisese chiar un mandat de arestare pe numele ei de catre organele judiciare din Germania.

Ce se intampla daca nu iti achiti un credit in strainatate?

Predominante sunt cazurile cu cei ramasi datori la bancile englezesti.

Si pe adresa noastra cele mai multe solicitari vin din partea unor cetateni romani care au credite neplatite in UK (United Kingdom).

Ce se intampla cu aceste persoane care au contractat credite la bancile din strainantate si nu si le-au achitat pana la final? In general raman pe mana recuperatorilor de datorii.

Vezi si   Te intereseaza un serviciu de internet online banking pentru compania ta?

Conditiile de creditare in UK nu sunt deloc complicate.

Se pare ca cerinta minima a celor ce au avut acces la un credit in UK era sa aiba minim 3 ani de sedere pe teritoriul regatului, in speta sa aiba analizat creditscorul pentru o perioada de 3 ani.

Multi dintre cetatenii ce lucreaza in Anglia isi deschid conturi bancare si primesc automat si un overdraft, pe care o data accesat, trebuie sa-l si achiti.

romani datori in strainatate

Fireste ca este in neregula sa te imprumuti, indiferent de tara unde muncesti ori locuiesti, daca nu ai o bonitate care sa-ti permita rambursarea in bune conditii a creditului.

Masuri de recuperare a banilor se iau peste tot, iar eu personal nu stiu vreo banca care sa renunte de bunavoie la o suma de bani acordata doar de dragul clientului.

Dintre romanii plecati in strainantate multi au incercat sa contracteze la banci credite fara carte de munca (pentru ca multi lucreaza fara acte legale), insa, sansele de reusita sunt minime.

Dintre aceste cazuri care ne-au fost semnalate si noua, in unele sunt implicati tineri plecati la studii.

Cum ajung romanii datori unor banci straine?

Imprumuturile pentru studii sunt in general cele care au un grad de risc mai ridicat.

Tinerii care au ales sa studieze in strainantate, pentru studii de licenta ori masterat, contracteaza destul de usor imprumuturi, ajungand, in situatia in care nu le ramburseaza la timp, datorii ulterior.

Unii romani care au contractat credite in afara (Italia indeosebi, Spania, Germania etc), care incepuse sa le mearga bine in tarile unde munceau, au contractat credite pe perioade lungi de timp.

Unii au ramas fara serviciu si in imposibilitatea de a-si plati creditul respectiv.

Altii s-au reintors in tara din varii motive si nu si-au mai achitat ratele la creditul contractat in afara.

Toate aceste persoane sunt datornici ai bancilor din strainantate.

Peste tot in lume bancile au propriile reguli vis-a-vis de datornici. Si in italia, si in Spania, si in UK, si in Germania, bancile au liste negre cu datornicii care se imprumuta si nu mai achita ulterior ratele afarente.

Oricum ar fi, cu bancile nu prea te pui, indiferent de tara.

Poti fi executat silit si actiunea ta de neplata poate fi incadrata ca frauda. Poti fi dat in urmarire si lucrurile se pot complica mai mult decat ar trebui.

Care sunt consecintele pentru neplata unui imprumut?

Datoriile neplatite atrag dupa ele consecinte, uneori consecintele pot fi foarte grave.

As vrea sa va mai spun ca unele cazuri pot parea la prima vedere hilari. Sunt oameni care efectiv intreaba daca pot sa pacaleasca (sa de-a teapa mai pe romaneste) unor banci din afara. Este greu de crezut, dar se intampla.

Multe dintre problemele romanilor care au lucrat in afara sa trag de la ovredrafturi.

V-am spus mai sus ca in unele tari, cand iti deschizi un cont bancar, ti se pune la dispozitie un overdraft limitat.

Unii au beneficiat de acest serviciu, dar au uitat sa achite si sa-si inchida cardul si contul cand au revenit in tara.

Dar, sa va spun esentialul: persoanele care au credite neplatite in strainantate pot fi trase la raspundere in Romania.

Ca sa pot fi executat silit aici in tara si sa suporti consecintele unor astfel de credite neachitate, trebuie sa te regasesti in unul din urmatoarele cazuri:

  • sa existe o hotarare judecatoreasca in tara unde ai contractat imprumutul
  • sa fie deinitiva
  • instanta care a pronuntat decizia sa fie competenta in domeniu
  • sa existe reciprocitate intre state.

Sunt romani care au crezut ca dau tepe unor banci, in Anglia, in Spania, in Italia si care s-au trezit in Romania cu autorizarile pe cap care le-a pus proprire pe conturi si i-a bagat in procedura de executare silita.

Vezi si   Ce este inflatia si cum ne poate afecta?

Sfaturi:

Va sfatuim sa nu luati in considerare tot felul de superficialitati pe care unii oameni le arunca in spatiu virtual si sa fiti constienti ca orice actiune are consecintele ei.

Am citit si noi pe diverse forumuri despre ‘tepe’ pe care pretind unii ca le-au dat unor institutii financiare din afara. Am citit si despre prescrieri si sfaturi de cum poti ocoli legea. Sper ca nu luati in serios astfel de informatii. Nicio institutie financiara nu o sa se impace cu ideea ca nu ai rasmbusat creditul contractat. Cel mai grav pas va fi acela cand o sa vanda creanta catre recuperatori si atunci sa vezi momente de liniste pentru impricinati.

Nu contractati credite (indiferent de tara unde va aflati) decat daca aveti posibilitatea de a le rambursa.

Daca vi se diminueaza veniturile, nu pregetati sa luati legatura cu banca unde ati contractat imprumutul sa o anuntati de aceasta schimbare si sa gasiti impreuna un plan de rambursare (o eventuala reesalonare daca este posibil) convenabila ambelor parti.

Nu mizati pe uitare, nu mizati pe trecerea timpului ori pe alte bazaconii pe care le spun unii – de regula persoane neavizate.

(Visited 29.763 times, 7 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

36 COMENTARII

  1. Buna ziua .eu am stat 30 de zile in Anglia .unu din fratii mei m-a mințit si am plecat .as vrea sa intreb daca ei au facut un credit online in anglia pe numele meu ca stia datele mele??

  2. Vreau sa iau un împrumut de 9000 € pentru nevoi. Vreau sa imi achit o datorie pe care o am in Anglia la un card de credit. Mi-e teama ca s-au adunat penalizari.

  3. Bună am făcut un împrumut la banca Italia in 2020 de 10. 000 euro. Am plătit un an jumate pînă a început pandemia covid 19. Din aceste motive am rămas fără loc de muncă nu m-am mai putut angaja nicăieri și m-am reîntors în țară. am casă. Care sunt consecințele? Va multumesc!

  4. Am doua credite neplatite in Anglia. Mi-e teama ca nu mai pot pleca in tara ori poate chiar sa fac inchisoare pentru datorii. Am ramas fara serviciu pentru un an timp in care am muncit zilier.
    Acum m-am angajat iar si vreau sa le achit. Ce mi se poate intampla?

  5. Bună am făcut un împrumut la banca santander in 2018 de 6000 euro. Am plătit un an jumate pînă a început pandemia covid 19. Din aceste motive am rămas fără loc de muncă nu m-am mai putut angaja nicăieri și m-am reîntors în țară. Nu am venituri in țară nu am casă nimic. Care sunt consecințele? Va multumesc

  6. Buna ziua eu am făcut un credit de 12.000€ in Austria am lucrat ca curier si am primit teapa am revenit in România din cauza covid 19 neavând bani si dacă nu rambursez acest credit ce pot păți ma vor caută pentru 12.000€

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies