Romanii au ajuns sa aiba credite neplatite in strainatate

Last update: martie 10, 2021

Cei aflati la munca in afara, au inceput sa aiba credite neplatite in UK, Germania, Spania, Italia. Ce se poate intampla?

Sunt multi romani plecati in strainatate, deja sunt ani buni de cand a inceput acest exod necontrolat.

Intre timp oamenii si-au incropit un trai in tarile unde au plecat, unii deschizandu-si afaceri proprii, construindu-si case, cumparandu-si case, achizitionandu-si masini etc.

In ultima vreme am remarcat ca ne vin multe mesaje de la persoane plecate in afara care au datorii la mai multe banci.

La nivelul lui 2021, multi romani plecati la munca in strainatate au contractat credite pe care nu le-au achitat la timp, fapt ce i-a condus spre datorii neplatite ce se acumuleaza in timp.

Unii dintre cei datornici la bancile din tarile de adoptie, vor sa se intoarca in tara, vor sa plece si sa revina definitiv in Romania dar sunt legati de credite ramase nestinse in tarile unde au lucrat pana de curand.

Sunt pline forumurile de cazuri de acest gen, cu romani care nu si-au platit credite la banci prin diverse tari. Multi isi dau cu parerea, in general neavizati. Este bine sa considerati aceste pareri la modul pur subiectiv si sa va interesati de consecintele legale in fiecare dintre cazuri.

Cei plecati la munca in strainatate au apelat la credite atat in tara unde munceau cat si in Romania.

Si acum sunt la mare cautare credite pentru cei plecati in strainantate la bancile din Romania. Nu este chiar simplu sa iei un credit pentru diaspora de la bancile romanesti, tinand cont ca conditiile de eligibilitate sunt destul de restrictive.

Ce se intampla daca nu iti achiti un credit in strainatate?

Predominante sunt cazurile cu cei ramasi datori la bancile englezesti. Si pe adresa noastra cele mai multe solicitari vin din partea unor cetateni romani care au credite neplatite in UK (United Kingdom).

Ce se intampla cu aceste persoane care au contractat credite la bancile din strainantate si nu si le-au achitat pana la final? In general raman pe mana recuperatorilor de datorii.

Conditiile de creditare in UK nu sunt deloc complicate. Se pare ca cerinta minima a celor ce au avut acces la un credit in UK era sa aiba minim 3 ani de sedere pe teritoriul regatului, in speta sa aiba analizat creditscorul pentru o perioada de 3 ani.

Vezi si   Cati bani poti imprumuta de la IFN? Cate 5 dintre cele mai mari si cele mai mici oferte

Multi dintre cetatenii ce lucreaza in Anglia isi deschid conturi bancare si primesc automat si un overdraft, pe care o data accesat, trebuie sa-l si achiti.

Fireste ca este in neregula sa te imprumuti, indiferent de tara unde muncesti ori locuiesti, daca nu ai o bonitate care sa-ti permita rambursarea in bune conditii a creditului. Masuri de recuperare a banilor se iau peste tot, iar eu personal nu stiu vreo banca care sa renunte de bunavoie la o suma de bani acordata doar de dragul clientului.

Dintre romanii plecati in strainantate multi au incercat sa contracteze la banci credite fara carte de munca (pentru ca multi lucreaza fara acte legale), insa, sansele de reusita sunt minime.

Dintre aceste cazuri care ne-au fost semnalate si noua, in unele sunt implicati tineri plecati la studii.

Cum ajung romanii datori unor banci straine?

Imprumuturile pentru studii sunt in general cele care au un grad de risc mai ridicat. Tinerii care au ales sa studieze in strainantate, pentru studii de licenta ori masterat, contracteaza destul de usor imprumuturi, ajungand, in situatia in care nu le ramburseaza la timp, datorii ulterior.

Unii romani care au contractat credite in afara (Italia indeosebi, Spania, Germania etc), care incepuse sa le mearga bine in tarile unde munceau, au contractat credite pe perioade lungi de timp. Unii au ramas fara serviciu si in imposibilitatea de a-si plati creditul respectiv. Altii s-au reintors in tara din varii motive si nu si-au mai achitat ratele la creditul contractat in afara.

Toate aceste persoane sunt datornici ai bancilor din strainantate.

Peste tot in lume bancile au propriile reguli vis-a-vis de datornici. Si in italia, si in Spania, si in UK, si in Germania, bancile au liste negre cu datornicii care se imprumuta si nu mai achita ulterior ratele afarente.

Oricum ar fi, cu bancile nu prea te pui, indiferent de tara. Poti fi executat silit si actiunea ta de neplata poate fi incadrata ca frauda. Poti fi dat in urmarire si lucrurile se pot complica mai mult decat ar trebui.

Vezi si   Tergiversarea platii ratelor

Care sunt consecintele pentru neplata unui imprumut?

Datoriile neplatite atrag dupa ele consecinte, uneori consecintele pot fi foarte grave.

As vrea sa va mai spun ca unele cazuri pot parea la prima vedere hilari. Sunt oameni care efectiv intreaba daca pot sa pacaleasca (sa de-a teapa mai pe romaneste) unor banci din afara. Este greu de crezut, dar se intampla.

Multe dintre problemele romanilor care au lucrat in afara sa trag de la ovredrafturi. V-am spus mai sus ca in unele tari, cand iti deschizi un cont bancar, ti se pune la dispozitie un overdraft limitat. Unii au beneficiat de acest serviciu, dar au uitat sa achite si sa-si inchida cardul si contul cand au revenit in tara.

Dar, sa va spun esentialul: persoanele care au credite neplatite in strainantate pot fi trase la raspundere in Romania.

Ca sa pot fi executat silit aici in tara si sa suporti consecintele unor astfel de credite neachitate, trebuie sa te regasesti in unul din urmatoarele cazuri:

  • sa existe o hotarare judecatoreasca in tara unde ai contractat imprumutul
  • sa fie deinitiva
  • instanta care a pronuntat decizia sa fie competenta in domeniu
  • sa existe reciprocitate intre state.

Sunt romani care au crezut ca dau tepe unor banci, in Anglia, in Spania, in Italia si care s-au trezit in Romania cu autorizarile pe cap care le-a pus proprire pe conturi si i-a bagat in procedura de executare silita.

Sfaturi:

Va sfatuim sa nu luati in considerare tot felul de supercialitati pe care unii oameni le arunca in spatiu virtual si sa fiti constienti ca orice actiune are consecintele ei.

Nu contractati credite (indiferent de tara unde va aflati) decat daca aveti posibilitatea de a le rambursa.

Daca vi se diminueaza veniturile, nu precegati sa luati legatura cu banca unde ati contractat imprumutul sa o anuntati de aceasta schimbari si sa gasiti impreuna un plan de rambursare (o eventuala reesalonare daca este posibil) convenabila ambelor parti.

Nu mizati pe uitare, nu mizati pe trecerea timpului ori pe alte bazaconii pe care le spun unii – de regula persoane neavizate.

2 Comments
  1. Nicolae S
    | Răspunde
  2. Vituță Daniela
    | Răspunde

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies