Vrei sa ajungi sa nu mai cheltui atat de multi bani? Arunci banii pe lucruri inutile si ai vrea sa inveti sa nu o mai faci?
Iata cateva obiceiuri pe care ai putea sa ti le schimbi pentru a nu mai chetui bani.
Traim vremuri grele, la orizont se anunta o criza economica nu tocmai usoara.
In aceste momente este important sa ne pastram resursele financiare, sa invatam sa cheltuim cat mai putin. Este important sa limitam cheltuielile, sa ne programam mai bine bugetul, sa cumparam doar strictul necesar.
Principala grija pe care trebuie sa o avem este aceea de a ne completa bugetul familiei. Nu este deloc timpul sa ne dam in laturi de la diverse tipuri de munci ce ni se ofera.
Nu mizati ca o sa treaca rapid criza si o sa va intoarceti la veniturile de dinainte cat de curand. Cel mai probabil nu se va intampla prea curand asta.
Traind intr-o perioada atat de incerta, noi trebuie sa luam in calcul cele mai negre scenarii si sa incercam sa facem fata astfel provocarilor imprevizibile.
Noi incercam astazi pe cat posibil sa va aducem in atentie niste obiceiuri pe care le avem in privinta cheltuielii banilor si cum putea face sa scapam de ele.
Obiceiurile care ne determina sa cheltuim mai multi bani decat e necesar:
- facem lista de cumparaturi dar nu ne tinem de ele, cumparam intotdeauna mai mult, uneori justificam cu obtinerea unui pret bun, alteori cu o nevoie ce ar putea sa apara candva, in viitor.
- achizitionam lucruri nenecesare, doar pentru ca am intalnit promotii, ori pentru ca ne plictiseam in fata latopului ori a telefonului.
- platim extra optiuni la abonamente de cablu, telefonie, internet, doar pentru ca erau la promotii, nu pentru ca ne-ar fi utile in vreun fel
- cumparam doar produse scumpe, uneori cu preturi nejustificat de mari, doar pentru ca apartind de un anumit brand
- cumparam la intamplare, fara sa ne organizam dinainte cheltuielile (mergem la cumparaturi fara o lista precisa), fara sa ne calculam bugetul, fara sa luam in calcul ca s-ar putea sa ni se diminueze veniturile intr-un viitor apropiat.
Cum poti sa-ti imbunatatesti obiceiurile financiare, sa-ti dezvolti apucaturi pozitive, daca putem sa ne exprimam asa?
Este timpul sa contracaram apucaturile rele legate de cheltuirea fara noima a banilor, sa ne organizam mai bine bugetul, sa socotim mai bine cum stam cu banii, si de ce nu, sa si economisim, daca putem.
Noi, romanii, cumparam mult, cheluim foarte multi bani cu alimente si cu bautura, ca pondere suntem pe primul loc in Europa la astfel de cheltuieli.
Este momentul sa ne revizuim astfel de comportamente, sa ne dramuim mai bine banii castigati, caci se anunta vremuri dificile. Cum spuneam, se anunta o criza economica dificila pe care va trebui sa o parcurgem si fiecare dintre noi trebuie sa gaseasca resursele necesare de a rezista. Faceti un efort de a va organiza mai bine cheltuielile.
Cum ne putem imbunatatii situatia financiara?
a. la nivel de alimentatie ar fi bine sa gatim mai mult, sa tinem in frau cheltuielile cu alimentatia. Aici sunt mult mai multe aspecte de luat in calcul. In primul rand este important sa mancam sanatos si ieftin; asta inseamna o mai mare atentie la alegerea produselor, o mai mare atentie la preturile produselor.
b. alege pe cat posibil servicii gratuite dintre cele pe care acum dai bani (chiar daca aparent sumele sunt nesemnificative, ele se aduna)
c. limiteaza-ti cumparaturile de haine, incaltaminte, cosmetice, parfumuri pentru o vreme, cel putin pana vei fi sigur ca ti-ai revenit d.p.d.v. financiar.
d. daca nu ai deja, fa-ti un caiet in care sa-ti notezi cheltuielile zilnice si calculeaza-ti cat mai bine necesarul si tine cont de posibilitatile financiare de care dispui.
Foarte interesante sfaturile financiare. Multumesc!
Si eu am inceput sa-mi planific bugetul si sa-mi notez zilnic cheltuielile.