Last update:
Pentru ca vorbim mult despre imprumuturi, e cazul sa ne mai gandim si la economisire. Ce facem cu banii economisiti? Care sunt investitiile sigure?
Avem bani economisiti. In ce investim?
Ati economisit mult timp, iar acum sunteti gata sa investiti. Nu vreti sa va lasati banii castigati cu greu sa stea intr-un cont de economii sau sub saltea – ati vrea sa ii puneti la lucru, cum se zice.
Toti avem planuri, vise, asteptari. De multe ori banii sunt piedica spre atingerea lor, dar totodata ei pot fi motorul care sa ne conduca spre tintele propuse de noi.
Fiecare cu asteptarile lui, pana la urma. Dar, nu cred ca exista prea multi oameni care si-ar dori sa traiasca de pe o zi pe alta, sa fie in continuu in cautare de imprumuturi.
Cine si-ar dori sa traiasca din datorii cum se spune, sa nu aiba un venit sigur si un viitor stabil.
Cati dintre cei cu probleme financiare grave nu ar vrea sa ajunga sa economiseasca, sa nu mai aiba probleme, sa-si faca griji in privinta investitiilor viitoare, si nu a datoriilor din trecut.
Cand poti sa investesti, primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este investitia in propria persoana.
Daca ajungi la un nou nivel de evolutie profesionala, la un nou nivel de dezvoltare personala este un castig bun pentru viitor.
Secretele utilizarii cu folos a banilor si a timpului
Utilizarea corecta a banilor nu este simpla, ea defineste pana la urma un om de succes.
In trecut am mai adus in atentia voastra si subiecte precum economisirea sau modul in care poti evolua profesional sau felul in care poti gasi alternative la veniturile actuale daca nu esti multumim de cat castigi in prezent.
V-am oferit si cateva sfaturi financiare de bun simt pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste o stabilitate financiara pe termen mediu si lung.
Investitia in tine este insa un subiect foarte important de care trebuie sa tii seama daca doresti sa evoluezi ca om.
Stii, atunci cand te trimit de la serviciu pe la vreun curs plictisitor sau pe la vreo conferinta banala? Poate ar fi bine sa deschizi mai bine ochii la astfel de oportunitati si sa nu le mai consideri de fiecare data pierdere de vreme.
Din orice situatie ai de invatat. De aceea nu este deloc indicat sa fugi de provocari.
Cum stii care sunt investitiile cele mai sigure?
In primul rand, putem sa o spunem pe sleau? Investitiile sunt infricosatoare. Nu exista nici o cale de a evita asta. Si cand banii tai sunt in joc, este normal sa vrei sa te asiguri ca ceea ce faci este sigur si securizat. Asa ca haideti sa vorbim despre ce inseamna sa fii in siguranta ca investitie:
Definitia unei investitii sigure este o investitie care prezinta un risc scazut si o volatilitate minima; cu alte cuvinte, daca cineva cumpara o actiune sau o obligatiune, de exemplu, nu doreste ca valoarea investitiei sa creasca sau sa scada cu mai mult de o anumita suma in timp (de obicei 5% sau mai putin). Acest lucru se datoreaza faptului ca investitorii vor ca banii lor sa lucreze pentru ei – nu sa le piarda bani!
Exista mai multi factori care afecteaza cat de sigura este investitia dumneavoastra:
1) Lichiditatea – cat de usor si de rapid puteti sa va retrageti dintr-o investitie? Daca se intampla ceva cu investitia ta, ai optiunea de a o vinde cu usurinta?
2) Risc – cat de riscanta este investitia? Va avea performante bune in perioadele bune, dar si in cele rele? O investitie sigura este o investitie care se comporta bine in diverse conditii de piata si situatii economice, astfel incat sa nu va asumati un risc prea mare la un moment dat.
3) Randament – cat de mult randament ofera aceasta investitie? Plateste dividende sau dobanzi? Acest lucru poate ajuta la compensarea unora dintre riscurile asociate cu pietele volatile sau cu lichiditatea scazuta.
Cum ajungi la un echilibru financiar stabil?
Sunt multe modalitati de a economisi, de a ajunge corect la un echilibru financiar. Pe langa investitia in propria persoana, mai ai la indemana o sumedenie de alte optiuni pe care sa le imbratisezi in incercarea ta de a te stabiliza financiar.
Nu trebuie neaparat sa fii un expert in investitii financiare ca sa poti sa-ti gasesti un echilibru financiar.
Fiecare dintre noi avem un anumit format, ca sa spun asa, nu toti ne pricepem la investitii financiare, nu toti ne simtim bine cand vine vorba de riscuri asumate.
Fiecare dintre noi stie cat de mult este dispus sa riste, iar profilul profesional este parte din acest intreg. Chiar daca pare contrariant ce spun, uneori pregatirea profesionala nu este deloc un atuu in privinta investitiilor.
In definitiv, pentru a investii intr-un anumit domeniu, nu este nevoie sa fi expert in acel domeniu. Ajuta sa cunosti cat mai multe date insa.
De aceea, primul pas catre alegerea unei investii este sa te informezi corect despre orice tip de investitie intentionezi sa adopti.
Ca sa nu mai vorbim ca exista investitii speculative pe perioada limitata ce-ti pot aduce venituri rapide dar cu riscuri mari si exista investii pe perioada mare ce pot fi gestionate cu un risc mai scazut.
Din acest motiv, ar fi bine sa sti cunosti cate ceva despre investii in general.
Poate va intrebati care sunt cele mai sigure investitii pentru a obtine profit?
Raspunsul nu este deloc complicat: actiunile! Actiunile sunt cel mai bun mod de a va spori banii, deoarece va ofera dreptul de proprietare asupra unei companii.
Asta inseamna ca atunci cand companiei ii merge bine, voi castigati. Daca compania are probleme, ei bine… ramaneti in continuare proprietar.
Daca da faliment, tot va puteti recupera ceva daca actiunile sunt lichidate ori firma cumparata. Acele actiuni se transforma in bani pentru tine, chiar daca firma da faliment, adica tu tot primesti ceva din ea.
Fireste ca exista riscuri, fireste ca trebuie sa cunosti piata, sa cunosti intreprinderea la care cumperi actiuni, sa cunosti compania care vinde, sa fi pe faza si atent la cele mai mici detalii.
Ce fel de investitii exista in piata?
Investitii in actiuni
Tranzactionarea de actiuni cu conturi demonostrative implica o informare foarte buna inainte atat asupra evolutiei actiunilor in cauza, dar mai ales asupra companiei care detine acele actiuni.
Actiunile sunt printre cele mai riscante moduri de a investii, mai ales daca au un nivel de educatie financiara precar. Te sfatuiesc sa nu joci alba-neagra cu economiile tale decat dupa o documentare temeinica.
Investitii in imobiliare
In conditiile noi din piata nu mai sunt o solutie la fel de profitabila precum era cu ceva timp in urma. Astazi tranzactiile imobiliare sunt taxate destul de aspru, fapt ce diminueaza drastic profitul.
Exista in continuare interes pentru cumpararea de locuinte pe care proprietarii le ofera ulterior pentru inchiriere. Pe termen lung inca ramane o investitie rentabila, daca nu astepti profit rapid. Acest tip de investitite implica existenta unui aport continuu de chiriasi corecti.
Investitia in bijuterii si in arta
Sunt multe persoane care pun mare pret pe achizitia de obiecte de arta si bijuterii. Nu este deloc o investitie rea, mai ales daca te pricepi cu adevarat al asta. Astfel de bunuri vin cu preturi uneori exorbitante, iar necunoasterea implica riscuri foarte mari. Pierderile sunt greu digerabile in acest sector. Din aceasta cauza este bine sa fii la curent cu locurile de unde poti achizitiona si preturile obiectelor de valoare tintite.
Fondurile mutuale
Pot fi si ele o investitie sigura, nu cu profit mare si rapid, dar in timp sunt stabile. Fii atent insa la taxele si comisioanele implicate pentru ca s-ar putea sa nu-ti pice bine cand vei afla costurile asociate.
Orice investitie necesita informare temeinica, iar in cazul fondurilor mutuale este destul de incerta aceasta informare avand in vedere caracterul destul de intim al colaborarii.
Criptomonedele
Desi in trecut cei care au investit in criptomonede au facut bani frumosi, riscurile sunt deosebit de mari. Iar in prezent fluctuatiile sunt greu de cuantificat. Azi poti sa castigi dublu, iar maine sa piara totul pe apa sambetei.