Last update:
Vrei sa stii ce inseamna un portofel electronic ori digital? Haideti sa vedem impreuna care sunt avantajele si dezavatantajele unui asemenea instrument.
Ce inseamna portofel digital?
Acest termen este unul destul de recent, de aceea putina lume a auzit de el. Si dintre cei care au auzit sunt putini care si inteleg cu adevarat acest concept.
Ei bine, exact asta ne-am propus noi astazi, sa ridicam valul de pe misterele portofelului digital.
Prin urmare, sa incepem cu inceputul. Un portofel digital (digital wallet app) este o cale moderna si totodata sigura de a stoca, gestiona si utiliza banii in mediul digital.
Acesta functioneaza ca un portofel obisnuit, doar ca exista intr-o forma electronica, accesibila prin intermediul gadgeturilor conectate la internet.
Cand disctam despre portfel electronic, principala temere a oamenilor ramane securitatea. Din fericire, sistemele tot mai avansate de criptare si autentificare ne pot proteja informatiile financiare, asigurandu-ne linistea necesara.
In zielele noastre, un astfel de instrument se poate accesa prin intermediul unor aplicatii ce pot fi instalate pe spartphone ori tableta.
Detinand cu un astfel de portofel digital, putem plati la casa magazinelor cu smartphonul din dotare, apropiind mobilul de terminalul POS si executand pasii necesari tranzactiei.
Pentru tranzactionare trebuie sa te autentifici, fie prin amprenta digitala, recunoastere faciala ori parola.
Care este diferenta intre un portofel electronic si un cont bancar?
De principiu, distinctia intre un portofel digital si un cont bancar se face in modul in care se gestioneaza fiecare in parte, dar si in functie de felul cum faciliteaza tranzactiile financiare.
Portofelul electronic
- in forma digitala: un portofel electronic este o solutie digitala pentru stocarea si gestionarea banilor; accesul la portofel se realzieaza prin intermediul gadgeturilor electronice
- limitat la plati electronice: se utilizeaza pentru platile online, transferuri de bani digitale ori cumparaturi de pe internet, dar poate fi folosit si pentru cumparaturi din magazinele fizice
- independenta fata de banci: ele functioneaza independent de banci, de asemenea, utilizatorii nu trebuie sa aiba neaparat un cont bancar pentru a folosi un portofel digital
- flexibilitate si rapiditate: tranzactiile se efectueaza rapid si sunt flexibile si pot exista si optiuni pentur diverse tipuri de valute precum si pentru criptomonede
- securit digitala: in cazul portofelelor, securitatea se bazeaza pe metode digitale, cum ar fi nivelul autentificarii in doi pasi si criptarea datelor.
Contul bancar
- institutionalizat si traditional: un cont bancar este o facilitate oferita de o banca, iar accesul la cont se poate face prin intermediul bancilor, atat online cat si offline
- gestionarea bancilor: un cont bancar se foloseste pentru gestionarea banilor, inclusiv a economiilor, creditelor si a altor tranzactii, dar poate fi utilizat de asemenea pentru incasarea salariilor, plati lunare, economii si alte necesitati financiare
- accesul fizic si digital: contul bancar ofera acces la servicii atat in mediul online, cat si prin intermedierea platformelor bancare, dar si fizic, daca mergi la un sediu, la o sucursala apropiata de locuinta ta
- legatura cu sistemul financiar global: trebuie sa stiti ca toate conturile bancare sunt integrate intr-un sistem financiar globa, facilitand astfel tranzactiile bancare internationale
- emisia de carduri: bancile emit carduri de credit ori de debit pentru accesarea usoara a fondurilor din cont.
Daca ar fi sa comparam cele doua, putem spune ca portofelul electronic este o optiune mai specilizata, potrivita pentru tranzactii rapide si flexibile, pe cand un cont bancar ofera o gama mai larga de servicii financiare, inclusiv de economisire si gestionare a banilor. Fiecare poate sa opteze pentru unul sau altul dintre aceste servicii in functie de nevoile si preferintele lor financiare.
Ce banci permit plata cu telefonul mobil?
In Romania, exista 5 banci care permit plata cu telefonul mobil prin intermediul aplicatiilor tip portfel digital.
Ca sa functioneze astfel de aplicatie este nevoie de o tehnologie care sa permita comunicatiile intr-un spatiu restrans, pe distante mai mici de 10 m.
Iata si care este lista bancilor care permit plati fara contact, utilizand mobilul:
BT – plata cu telefonul
Prin intermediul aplicatiei BT Pay, poti sa achiti folosind un telefon cu NFC activat doar apropiinduva de POS-ul magazinului. Nu e nevoie sa deschizi aplicatia, nu este nevoie de PIN.
Plata cu telefonul prin BCR
Cei de la BCR il au pe George care a invatat sa plateasca cumparaturile folosind smartphonul. Aplicatia functioneaza pe versiuni mai noi de Android, iar pentru activare functie wallet, trebuie sa ai un card emis de BRD si sa ai activa aplicatia George Pay. Pentru cheltuieli mai mare de 100 de lei, trebuie autentificare.
Plata la Raiffeisen contactless
Exista doua variante pe care Raiffeisen vi le pune la dispozitie, si anume RaiPay sau Smart Mobile. Astfel ai acces la un wallet digital si poti achita cumparaturile direct cu mobilul.
CEC Bank plata cu mobilul
Si cei de la CEC Bank au pus la dispozitie un sistem de genul portofelului digital. Acesta se pooate acces prin intermediul aplicatiei CEC Pay, unde poti adauga cardurile tale VISA. Cu CEC Pay poti sa transferi bani, poti sa stabilesti alerte pentru tranzactii, poti sa setezi limite maxime de tranzactionare ba poti chiar sa restrictionezi portfelul, daca iti pierzi cardul.
Plata contactless la OTP Bank
Si la OTP Bank poti sa platesti cu telefonul folosind aplicatia OTPay, un apps dedicat pentru acest scop.
Si cardurile Sodexo sunt niste portofele digitale. Acestea folosesc tehnologia NFC si poti plati prin apropierea telefonului de terminalul POS.
Ce tehnologii utilizeaza gadgeturile mobile si portofelele digitale?
Sper ca ati inteles ca portofelele digitale utilizeaza posibilitatile wireless ale unui gadget legat la internet prin intermediul Bluetooth ori prin semnale magnetice. Prin intermediul acestora, datele sunt transmise in siguranta de pe dispozitivul vostru catre un punct de vanzare.
Tehnologiile folosite pentru portofelele digitale sunt:
- codurile QR – coduri de bare care pastreaza informatiile
- NFC sau comunicarea in campa apropiat, o tehnologie care contecteaza dispozitivele intre ele
- MST – transmisia magnetica securizata – o tehnologie prin care se citesc cardurile, in acest caz telefonul generaza un camp criptat ce poate fi citit de catre sistemul electronic al magazinului.
Tipuri de portfele digitale: Google Pay, aplicatia cash, samsung pay, PayPal, venmo, AliPay, Dwolla, Apple Pay, Walmart Pay, etc.
Avantajele unui portofel digital sunt legate de transportul informatiilor financiare, nu mai este nevoie sa transporti portfele fizice, carduri fizice, nu mai uitati cardul in bancomat, nu va mai poerdeti portofelul etc. De asemenea, se efectueaza tanzactii la distanta foarte mare intr-un timp extrem de rapid. Pe langa asta nu ai nevoie de un cont bancar.
Dezavantajul este ca uneori pot exista riscuri in privinta securitatii. Spre exemplu, daca telefonul nu este indeajuns de protejat, daca pierdeti telefonul, daca uitati parolele etc.