Acasă » Informative » Credit punte Start-Up Nation 2022

Credit punte Start-Up Nation 2022

Last update:

Programul Start-Up Nation – lansarea afacerii prin intermediul creditelor punte.

Noutati 2022 privind programul Start – Up Nation

Se pare ca este o initiativa a Ministerului Antreprenoriatului in acest an, prin care se doreste pornirea programului pentru tineri.

Se are in vedere pornirea a 12 programe de finantare pentru antreprenori in anul 2022, programe prevazute de altfel in nugetul de stat.

Printre ele este inclus si Start-Up Nation pentru tineri – prin acesta se aloca doar credite de angajament.

Pentru 2022 este prevazut in bugetul de stat la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului alocari pentru cele 12 programe dedicate antreprenorilor.

Start-Up Nation III, cu numele nou de START (Start – up Tech – Nation) va avea un nuget de 500 de milioane de lei, exclusiv sub forma de credite de anagajament.

Aceste credite de anagajament permite pornirea inscrierilor, insa pentru efectuarea platilor necesare nu sunt bani alocati, deci va fi nevoie de o rectificare bugetara.

Deocamdata nu se stie cati bani vor fi alocati pentru fiecare firma (anii trecuti au fost alocati 200.000 de lei pentru fiecare societate), se estimeaza un apel de 2.500 de beneficiari pentru acest nou Start – Up Nation.

start-up nation

Se asteapta ca guvernul sa faca o rectificare bugetara in 2022 ori sa se astepte bugetarea perntru anul 2023. Fireste ca este deosebit de dificil pentru antreprenori in aceste conditii sa apeleze la consultanti pentru ca banii pentru acestia ii vor da din buzunarul propriu.

Despre programele anterioare

Programul Start-Up Nation a inceput in 2017 cu trei banci ce au oferit astfel de credite punte. Bancile care au participat la acest program au fost in ordinea proiectelor finantate: Banca Transilvania, BCR si CEC Bank.

Vezi si   Ce vad creditorii atunci cand studiaza trecutul financiar?

In urma selectarii proiectelor din programul Start-Up Nation, antreprenorii vor primi credite puncte.

La finele anului trecut au fost semnate contractele. Astfel au fost aprobate de catre institutiile financiare credite puncte:
– Banca Transilvania un numar de 1684
– BCR – un numar de 1418
– CEC Bank – un numar de 1188.

In total au fost aprobate un numar de 4290 de credite puncte.

Numar dosare aprobate

Odata cu transmiterea de catre banci la FNGCIMM, am aflat si numarul dosarelor aprobate:

– Banca Transilvania a aprobat un numar de 927
– BCR a aprobat 542
– CEC Bank a aprobat un numar de 295.

Ce sunt aceste credite punte? Sunt niste credite acordate de bancile implicate, partenere fondului national de garantare pentru IMM, cu o girare suplimentara din partea Fondului Roman de Contragarantare. Implicarea acestui fond de contragarantare a redus comisionul de grarantare de la 3,7 la 2,4%.

Start-Up Nation 2018 se preconizeaza ca isi va deschide portile prin aprilie – mai. O veste buna este ca proiectul de procedura pentru 2018 a fost deja publicat.

Programul pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii – Start-Up Nation reprezinta o gura de oxigen pentru antreprenorii romani.

Cine poate sa aiba acces la acest program Start-Up Nation Romania 2018?
– trebuie sa ai statutul de SRL-D, SRL ori cooperatii
– sa ai firma infiintata dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10 per 30.01.2017
– sa nu ai datorii la bugetul de stat
– sa ai codul CAEN autorizat la ONRC cand depui prima cerere de tragere
– sa creezi minim un loc de munca pe care sa-l sustii pe o perioada de minim doua ani
– actionarii sa nu fie asociati in alt IMM (SRL, SA sau SRLD).

Vezi si   Imprumutul de urgenta: cum procedezi sa fie in avantajul tau

Ce obtii prin acest program Start-Up Nation Romania 2018? Obtii finantare pentru afacerea ta. In anul precedent finantarea s-a obtinut cu un punctaj per proiect de 90 de puncte.

Cati bani s-au alocat?

Poti sa soliciti o suma maxima de 200.000 de lei, suma nerambursabila. Este adevarat ca poti sa ai si 0 contributie financiara la proiect, insa, cu siguranta vei avea si cheltuieli neeligibile in proiect, deci nu te poti baza doar pe aceasta finantare, trebuie sa ai si tu ceva banuti.

Ce poti face cu acesti bani? Poti sa-i cheltui, axandu-te pe ceea ce se cheama cheltuieli eligibile din program: echipamente si utiliaje, spatii de lucru, autoutilitare, autoturisme limitate la 36.000, echipamente de climatizare si incalzire, echipamente pentru obtinerea de economie de energie, echipamente IT, mobilier, birotica, chirii pentru spatiile altele decat cele cu destinatie locativa, cheltuieli slariale in limita salariului mediu pe economie, francize, licente, cursuri antreprenoriale, software, consultanta, TVA daca firma este neplatitoare.

Trebuie sa fi atent la cheltuielile neeligibile, pentru ca le vei plati din buzunarul propriu. Orice depasire de cheltuieli pe diverse categorii, vor fi declarate neeligibile.

Poti sa te inscri online, ai pentru asta la dispozitie o perioada de o luna de cand se da startul programului. Evaluarea se face dupa o grila fixa.

Conform oficialilor, in 2018 Start-Up Nation Romania va incepe in luna aprilie. Deocamdata s-a lansat programul in consultare publica.

(Visited 397 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies