Last update:
Programul Start-Up Nation – lansarea afacerii prin intermediul creditelor punte.
Ce aduce nou 2023 in privinta Start Up Nation?
La Start UP Nation 2023 vor participa urmatoarele banci: BCR, BRD, CEC Bank, Transilvania, OTP, UniCredit, Alpha Bank. Aceste banci vor oferi atat credite punte cat si cofinantari.
Eligibile vor fi firmele care au fost infiintare dupa 1 ianuarie 2020 inclusiv, firme mici si mijlocii (cu maxim 249 angajati si pana la 50 milioane euro cifra de afaceri).
Firmele trebuie sa aiba capital exclusiv privat.
Nu trebuie sa aiba datorii la buget, sa nu fi accesat in trecut programul Start UP Nation, Capital de lucru si ori HORECA.
Programul Start Up Nation 2023 ar putea sa inceapa in vara. Deocamdata nu sunt fonduri alocate pentru acest program, dar cei de la Ministerul Antreprenoriatului spun ca se asteapta ca la rectificarea din vara vor vedea daca se suplimenteaza fonduri si pentru acest program.
Totusi, ministerul a prelungit cu un an termenul in care antreprenorii vor primi cei maxim 200.000 de lei prin pgramul Start-Up Nation 2022, dar de asemenea si din programul Femeia Antreprenor 2022.
Ce pot achiziona firmele prin accesarea Start Up Nation 2023?
– echipamente tehnologice
– achizitia de sisteme, instalatii si echipamente specifice
– cumpararea de spatii de lucru, spatii de productie pentru prestari servicii ori pentru comert
– mijloace de transport> autobuze, autoturisme, microbuze, biciclete, mopede, etc
– mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie si siguranta
– salarii, utilitati, servicii de contabilitate, chiriile spatiilor de lucru
– pachet digital (asa numitorul voucher de digitalizare)
– active necorporale
– cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale
– TVA
– consultanta
– placute informative (2) in valoare de maxim 500 de lei
– cheltuieli financiare aferente creditelor.
Aspecte importante ale programului Start – Up Nation
Se pare ca este o initiativa a Ministerului Antreprenoriatului in acest an, prin care se doreste pornirea programului pentru tineri.
Se are in vedere pornirea a 12 programe de finantare pentru antreprenori in anul 2023, programe prevazute de altfel in nugetul de stat.
Printre ele este inclus si Start-Up Nation pentru tineri – prin acesta se aloca doar credite de angajament.
Pentru 2023 este prevazut in bugetul de stat la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului alocari pentru cele 12 programe dedicate antreprenorilor.
Start-Up Nation III, cu numele nou de START (Start – up Tech – Nation) va avea un nuget de 500 de milioane de lei, exclusiv sub forma de credite de anagajament.
Aceste credite de anagajament permite pornirea inscrierilor, insa pentru efectuarea platilor necesare nu sunt bani alocati, deci va fi nevoie de o rectificare bugetara.
Deocamdata nu se stie cati bani vor fi alocati pentru fiecare firma (anii trecuti au fost alocati 200.000 de lei pentru fiecare societate), se estimeaza un apel de 2.500 de beneficiari pentru acest nou Start – Up Nation.
Se asteapta ca guvernul sa faca o rectificare bugetara in 2023 ori sa se astepte bugetarea pentru anul 2024. Fireste ca este deosebit de dificil pentru antreprenori in aceste conditii sa apeleze la consultanti pentru ca banii pentru acestia ii vor da din buzunarul propriu.
Despre programele anterioare
Programul Start-Up Nation a inceput in 2017 cu trei banci ce au oferit astfel de credite punte. Bancile care au participat la acest program au fost in ordinea proiectelor finantate: Banca Transilvania, BCR si CEC Bank.
In urma selectarii proiectelor din programul Start-Up Nation, antreprenorii vor primi credite puncte.
La finele anului trecut au fost semnate contractele. Astfel au fost aprobate de catre institutiile financiare credite puncte:
– Banca Transilvania un numar de 1684
– BCR – un numar de 1418
– CEC Bank – un numar de 1188.
In total au fost aprobate un numar de 4290 de credite puncte.
Numar dosare aprobate
Odata cu transmiterea de catre banci la FNGCIMM, am aflat si numarul dosarelor aprobate:
– Banca Transilvania a aprobat un numar de 927
– BCR a aprobat 542
– CEC Bank a aprobat un numar de 295.
Ce sunt aceste credite punte? Sunt niste credite acordate de bancile implicate, partenere fondului national de garantare pentru IMM, cu o girare suplimentara din partea Fondului Roman de Contragarantare. Implicarea acestui fond de contragarantare a redus comisionul de grarantare de la 3,7 la 2,4%.
Start-Up Nation 2023 se preconizeaza ca isi va deschide portile prin iulie – august ori chiar mai tarziu (se asteapta rectificarea bugetara din vara pentru a se aloca fondurile necesare).
Programul pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii – Start-Up Nation reprezinta o gura de oxigen pentru antreprenorii romani.
Cine poate sa aiba acces la acest program Start-Up Nation Romania 2023?
– trebuie sa ai statutul de SRL-D, SRL ori cooperatii
– firma infiintata dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10 per 1.01.2020
– sa nu ai datorii la bugetul de stat
– codul CAEN autorizat la ONRC cand depui prima cerere de tragere
– sa creezi minim un loc de munca pe care sa-l sustii pe o perioada de minim doua ani
– actionarii sa nu fie asociati in alt IMM (SRL, SA sau SRLD).
Ce obtii prin acest program Start-Up Nation Romania 2023? Obtii finantare pentru afacerea ta. In anul precedent finantarea s-a obtinut cu un punctaj per proiect de 90 de puncte.
Cati bani s-au alocat?
Poti sa soliciti o suma maxima de 200.000 de lei, suma nerambursabila. Este adevarat ca poti sa ai si 0 contributie financiara la proiect, insa, cu siguranta vei avea si cheltuieli neeligibile in proiect, deci nu te poti baza doar pe aceasta finantare, trebuie sa ai si tu ceva banuti.
Ce poti face cu acesti bani? Poti sa-i cheltui, axandu-te pe ceea ce se cheama cheltuieli eligibile din program: echipamente si utiliaje, spatii de lucru, autoutilitare, autoturisme limitate la 36.000, echipamente de climatizare si incalzire, echipamente pentru obtinerea de economie de energie, echipamente IT, mobilier, birotica, chirii pentru spatiile altele decat cele cu destinatie locativa, cheltuieli slariale in limita salariului mediu pe economie, francize, licente, cursuri antreprenoriale, software, consultanta, TVA daca firma este neplatitoare.
Trebuie sa fi atent la cheltuielile neeligibile, pentru ca le vei plati din buzunarul propriu. Orice depasire de cheltuieli pe diverse categorii, vor fi declarate neeligibile.
Poti sa te inscri online, ai pentru asta la dispozitie o perioada de o luna de cand se da startul programului. Evaluarea se face dupa o grila fixa.
Conform oficialilor, in 2023 Start-Up Nation Romania va incepe in luna aprilie. Deocamdata s-a lansat programul in consultare publica.