Credite bancare fara dobanda pentru tineri, garantate de stat

Last update: iulie 31, 2019

Guvernul pregateste un program prin care tinerii dar si cei cu varsta pana in 55 de ani, pot avea acces la credite bancare garantate de stat.

Credite bancare pentru tineri (indeosebi someri) intre 16 si 26 de ani si alte persoane cu varste intre 26 si 55 de ani, garantate de stat – acesta este programul propus de Guvern.

S-a anuntat deja programul „investeste in tine”, program ce da accesul la credite bancare tinerilor intre 16 si 26 de ani. Sumele de bani pe care le pot accesa acesta grupa de varste sunt de pana la 40.000 de lei. Pentru grupa de varsta 26 – 55 de ani, creditul poate avea o valoare de 35.000 de lei.

Ce presupune acest program de creditare? Presupune investitii in dezvoltarea persoana a membrilor familiei: cetateni care urmeaza o anumita forma de invatamant ori formare profesionala.

Pentru tinerii intre 16 si 26 de ani, creditul poate avea o valoare de 40.000 de lei, cu posibilitatea de a fi marita aceasta suma cu inca 20.000 de lei, daca solicitantul se angajeaza pe perioada derularii programului.

De asemenea, pentru persoanele intre 26 si 55 de ani, creditul are un cuantum de maxim 35.000 de lei, cu posibilitatea de ridicare a acestui maxim cu inca 20.000 de lei, daca solicitantul se angajeaza ori este angajat in perioada derularii creditului.

Dobanzile pentru aceste credite pentru tineri sunt suportate de stat. practic, solicitantul nu plateste dobanzi ori comisioane.

Creditele se acorda pe o durata de 10 ani.

Garantarea acestor credite pentru tineri se face in proportie de 80% de catre stat. Restul de 20% poate fi garantat de solicitant ori de catre un codebitor.

Vezi si   Poti imprumuta bani cu indemnizatia de somaj?

Spre exemplu, un tanar are la dispozitie o suma de bani pentru a-si finaliza studiile (de 5 ani) plus inca 5 ani ca perioada de gratie.

Care sunt cheltuielile eligibile in acest program? De la taxe de studii, pana la diverse cheltuieli aferente familiei in timpul in care parintele deruleaza diverse programe de formare profesionala (taxa de scoala ori gradinita pentru copilul al carui parinte urmeaza un curs de formare profesionala, ori plata medicamentelor pentru sotie in care in care sotul urmeaza un curs de formare profesionala, etc).

Se admite ca dezvoltare personala – scopul acestui program „investeste in tine”, in primul rand partea de educatie, dar poate include si cultura ori sanatatea. Acest program se adreseaza in primul rand somerilor, atat tineri cat si celor de pana in 55 de ani (persoane care isi gasesc cu greu un loc de munca).

Alte cheltuieli admise pentru cei ce desfasoara activitati sportive: banii pot fi utilizarti la achizitia unei locuinte, amenajarea unei locuinte unde locuieste solicitantul cu familia.

Programul in sine are ca scop cresterea ocuparii si mobilitatii fortei de munca, sustinerea cetatenilor pentru investitii in propria dezvoltare ori a familiei lor, sprijinirea persoanelor ce urmeaza o forma de invatamant ori reconversie profesionala.

Din informatiile aparute, se pare ca dobanda acestui credit va fi de 6% si va fi suportata de stat.

Creditul pentru tineri intre 16 si 26 de ani, precum si pentru persoanele cu varsta intre 26 si 55 de ani va fi garantat in proportie de 80% de catre stat, din Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Vezi si   Ce varsta trebuie sa am sa cumpar in rate din magazin?

In prezent, doar trei banci ofera in Romania credite pentru studii. Este vorba de CEC Bankk, Banca Transilvania si BRD.

Pentru a accesa un astfel de credit bancar pentru tinerii (program de studii) trebuie sa fi inscris intr-un program educaional de stat ori privat, sa ai venituri cu care sa garantezi creditul (daca nu ai tu, trebuie sa aiba partintii ori tutorii legali), daca nu ai venituri poti prezenta pana la 3 codebitori, etc.

Ce reprezinta totusi aceste imprumuturi fara dobanda garantate de stat? Programul „investeste in tine” a fost prezentat de Guvern ca un program pentru tinerii fara loc de munca, adica tinerii someri.

Asadar, vorbim de credite bancare pentru someri garantate de stat. Programul Guvernului se adreseaza si persoanelor de pana in 55 de ani care isi doresc o reconversie profesionala.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies