Acasă » Informative » Care sunt conditiile obligationale pentru a lua un credit

Care sunt conditiile obligationale pentru a lua un credit

Last update:

Tu stii care sunt cerintele pentru accesarea unui credit de nevoi ori ipotecar? Ai idee cum contractezi un imprumut auto sau un microcredit?

In timp noi v-am adus in atentie varii subiecte legate de credite, descriindu-va in amanunt tot felul de oferte financiare atat din sectorul bancar cat si din cel nebancar.

Pentru fiecare dintre aceste oferte v-am expus conditiile de accesare, asa cum erau ele stipulate in ofertele creditorilor.

Astazi ne-am gandit sa facem un fel de compendiu al conditiilor de acordare obligatorii pentru a primi bani imprumut.

La ce ne este de folos o astfel de actiune? Spre exemplu, daca nu stim exact creditorul caruia sa ne adresam pentru solicitarea unui imprumut putem sa ne facem o idee asupra conditiilor de eligibilitate comune din piata.

Ne putem autoanaliza bonitatea inainte de a ne indrepta catre unul sau altul dintre creditori.

Care sunt conditiile pentru a imprumuta bani?

Din start e bine sa nu plecati cu ideea ca nu o sa aveti niciodata nevoie de un imprumut. Creditul face parte din viata noastra, la fel si economiile.

In zilele noastre, un card de credit, un imprumut rapid sau o descoperire de cont, un leasing autor sau un credit ipotecar, pot fi optiuni pentru fiecare dintre voi.

Multe persoane sunt angrenate intr-o asemenea actiune, iar dintre cei ramasi unii vor accesa in viitor un astfel de produs financiar.

Cei care inca nu au o experienta cu institutiile financiare se intreaba cum pot obtine un imprumut si care sunt conditiile.

Inainte de a va face o enumerare a acestora trebuie sa delimitam in primul rand tipurile de imprumuturi:

 • credite de nevoi personale
 • credit rapid online
 • credit ipotecar
 • imprumut auto

Conditii de acordare credit de nevoi personale

In primul rand este bine sa retineti ca aceste credite de nevoi personale se gasesc atat in portofoliul bancilor cat si in cel al Instiutiilor Financiare Nebancare – IFN.

Apoi, in functie de tipul de institutie careia i te adresezi vei gasi reguli mai simple sau mai complicate, acte mai multe sau mai putine, costuri mai mari sau mai mici.

Important de stiut este ca multe dintre criteriile de eligibilitate sunt similare la banci si la IFN.

conditii de acordare credite de nevoi personale

De cand gradul de indatorare a ajuns comun, institutiile financiare, banci sau IFN-uri solicita dovezi de venit pentru identificarea bonitatii clientilor.

Criterii eligibilitate credit de nevoi personale

 • cetatenie romana sau rezidenta in Romania;
 • varsta este o conditie care variaza de la institutie la institutie, dar in mare regiasim variatii intre 18 ani si 65 de ani (cand sunt produse specifice pentru pensionari, varsta poate urca pana la 75 de ani). Dar, cum va spuneam, exista fluctuatii ale acestui parametru de la un creditor la altul.
 • venitul este strans legat de gradul de indatorare, deci trebuie neaparat justificat cu acte. Venitul se verifica prin intermediul ANAF atunci cand exista inregistrari in baza de date, in caz contrar se vertifica prin intermediul altor acte (fluturas de salariu, adeverinta de venit, cupon de pensie, alte dovezi).
 • vechimea este de asemenea un factor ce fluctueaza de la creditor la creditor. Minimul de vechime intalnit de noi in piata l-am constatat la cei de la Credius (o institutie nebancara) care conditioneaza acordarea creditelor de minim o luna vechime. Bancile iau in considerare un minim de 3 luni la ultimul angajator si minim un an in total. Exista insa cum spuneam, variatii ale acestui parametru de la institutie la institutie.
 • scorul de credit (Fico Score). Insitutiile iau in considerare diverse niveluri minime ale acestui parametru. Spre exemplu daca vrei sa obtii un credit cu valoare mai mare trebuie sa ai un scor mai mare (500 – 600). Pentru creditele rapide sunt acceptate si valori mai mici.
 • actele necesare: buletinul, dovada de venit cand nu se pot verifica veniturile prin ANAF, extras de cont, etc.
 • garantii atunci cand este vorba de un credit de nevoi acordat cu garantii. De regula acestea sunt de natura imobiliara (case, terenuri), dar pot fi si mobile, precum un autoturism.
 • giranti sau codebitori. Uneori creditori pretind prezenta unuia sau mai multor codebitori pentru a solidifica ranbursarea in bune conditii.

Garantiile nu se regasesc doar in portofoliul bancilor, ele exista si in unele oferte nebancare.

In cazul creditelor nebancare acordate cu garantii, conditiile de accesare sunt mai laxe pe partea de istoric si acte justiifcative ale venitului.

Nu intamplator aceste oferte acordate cu garantii sunt disponibile si celor care vor un credit pentru rau platnici.

Conditii de accesare a creditelor rapide online

Aceste imprumuturi aflate majoritat in portofoliul IFN-urilor sunt mai permisive decat precedentele.

Aceasta caracterisitica le-a crescut si popularitatea in piata pentru ca sunt usor de accesat si nu necesita o eligibilitate drastica.

Mai mult de atat, unele dintre institutiile care le acorda afirma ca ofera credite fara verificare CRB sau BC.

Costurile sunt intradevar mari pentru un credit rapid online, dar pentru unii clienti este singura solutie.

De-a lungul vremii, noi v-am tinut la curent cu numarul debitorilor si cum variaza acest numar de la luna la luna, deci, gasiti informatii de actualitate pe platforma noastra.

Clientii care au avut candva intarzieri la plata ratelor si astazi sunt datornici nu au prea multe solutii de imprumut. Totusi, daca sunt sanse de reusita, mai degraba sunt la IFN-uri decat la banci.

Cerinte credit rapid online

 • cetatenie romana
 • varsta de regula intre 18 si 75 de ani
 • venitul minim variind intre 300 de lei (cei de la Provident solicita un venit de venit de 300 lei lunar) si 800 – 1000 de lei (cei de la Viva Credit solicita un venit de minim 700 de lei lunar).

Acestea ar fi minimul solicitat de IFN-uri pentru microcredite – adica sume mici de bani acordate pe perioade scurte de timp.

Dar, nu uitati ca putem gasi credite online si in portofoliul bancilor. Ba chiar s-au indesit aceste oferte in ultimii doi ani. La banci conditiile nu sunt atat de laxe ca la IFN.

Bancile impun pentru creditele online aproximativ aceleasi criterii ca si in cazul creditelor acordate fizic in agentie.

Conditii de acordare pentru credite ipotecare

Daca vrei sa stii exact care sunt conditiile de acordare pentru un credit ipotecar trebuie sa iei fiecare oferta in parte. Noi va expunem aici criterii comune de acordare pentru a va contura o idee asupra a ceea ce trebuie sa pregatiti in vederea solicitarii unui imprumut.

Tu te incadrezi cerintelor de acordare?

Hai sa vedem impreuna care sunt acestea:

 • cetatenie romana
 • rezidenta in Romania ori in alta tara din UE, cu conditia ca bunurile cu care garantezi sa se gaseasca in Romania
 • existenta unui avans (in functie de tipul de credit ipotecar accesat: Prima Casa / Noua Casa sau produsele specifice fiecarei banci in parte), ce poate varia intre 5% si 20 – 25%.
 • venituri suficiente cat sa-ti permita rambursarea in buna conditii, in acord cu gradul minim de indatorare impus in functie de tipul monedei alese
 • garantii corespunzatoare: in cazul creditelor ipotecare 0 imobiliara este vorba de ipoteca
 • sa nu ai credite cu probleme, atat tu ca principal imprumutat cat si codebitorii ori garantii
 • sa ai un scor bun de client (acel FIco Score)
 • varsta maxima la incheierea perioadei de creditare sa nu depaseasca 65 – 75 de ani (am dat acest interval pentru ca exista variatii mari de la o banca la alta)
 • tipul de venit luat in considerare: sunt acceptate doar anumite tipuri de venituri (ele s-au diversificat in timp pentru ca astazi bancile accepta o plaja mult mai mare de venituri: venituri principale (din salariu, din contracte de management, solda lunara, sporuri, norma de hrana, indemnizatie de crestere de copil, drepturi de autor, pensii, comerciale, rente viagere, contracte de navigare, inchiriere imobile, profesii liberale, dividende, etc) si venituri secundare (contracte de administrare, tichete de masa, venituri obtinute de romanii din strainatate, venituri din contracte de agent, venituri din comisioane incasate suplimentare in afara salariului.

Conditii de accesare pentru un imprumut auto

Ca si in cazul altor produse financiare si creditul auto are conditii diferite de la creditor la creditor.

Noi vi le vom prezenta pe cele comune intalnite la mai multi creditori din piata.

Asadar, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit auto?

 • sa ai venituri justificabile
 • istoric bun de plata
 • cetatenie romana
 • varsta intre 18 si 65 de ani
 • trebuie sa prezinti factura sau proforma emisa de vanzator
 • avans de cel putin 15%
 • pentru sume mai mici de bani se pretinde garantie imobiliara pe autoturism, iar polita de asigurare se cesioneaza in favoarea bancii.
 • daca suma de bani este mare, este nevoie de imopteca asupra altor bunuri imobiliare, plus ca se incheie si o asigurare cu o societate autorizata la valoarea de piata, iar polita se cesioneaza de asemenea in favoarea bancii.

Iata ca am trecut prin cele mai importante categorii de credite din Romania, informandu-va asupra conditiilor in care puteti accesa astfel de produse financiare.

Insa, retineti, acestea nu sunt efectiv toate criteriile de acordare pe care orice banca si orice IFN le impune. Noi vi le-am prezentat doar pe cele care se regaseau in ofertele mai multor institutiii. Pentru a fi sigur ca veti obtine imprumutul, trebuie sa analizati efectiv criteriile creditorului ales.

Fiecare institutie are propria politica de creditare, ba mai mult de atat, uneori mai si personalizeaza ofertele de la client la client.

(Visited 241 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies