Last update:
Avand in vedere evolutia lor in timp, si transformarile avantajoase, putem spune despre creditele non-bancare ca sunt viabile.
Unul din stramosii creditelor nebancare de astazi ar putea fi considerat trocul. Trocul, pentru cine nu stie, reprezinta o forma de schimb, o operatie economica, intre doua persoane de regula, prin care unul cedeaza altuia un bun (niste bunuri), primind in schimb un alt bun de valoare echivalenta ori diferita, de la caz la caz.
Trocul se practica cu succes si astazi prin satele din Romania. Sunt oameni, munteni de regula, care vin prin sate cu fructe, si le dau pe cereale (grau, porumb, etc).
De obicei, primesc in schimb produse cu o valoare mai mica decat marfa pe care o comercializeaza, insa, probabil ca in final se considera o tranzactie reusita, tinand cont ca procesul se repeta an de an.
In trecut, trocul era de amploare. Cu timpul, odata cu apartia banilor si a altor etaloane de valoare, trocul s-a diminuat, disparand complet in unele zone. Cum ziceam, la noi in tara, s-a mai pastrat o forma a lui prin zonele rurale.
In timp oamenii au evoluat, iar astazi trocul se face ban pe ban. Cu alte cuvinte, cineva care are nevoie de bani, apeleaza la o entitate care detine acei bani, si in schimbul unei dobanzi, primeste un imprumut. Finantarile au la baza un troc financiar, ban pentru ban, in care intervine si dobanda, ca forma de profit.
Astazi, cand oamenii au nevoi mult mai diversificate decat in trecut, si cererea de bani este mai mare. Astazi omul nu mai vrea faina in schimbul merelor sale; vinde merele pe bani si apoi merge si cumpara cu respectivii bani merele dorite.
Bun, dar daca nu ai mere de vanzare, cum poti sa-ti cumperi faina dorita? Daca nu ai mere, poate ai un serviciu care iti aduce un salariu lunar. Cand vrei faina, si nu ai banii necesari, pentru ca ai epuizat salariul primit, poti sa apelezi la o solutie de moment – iar aceasta solutie se numeste imprumut.
Datorita accesibilitatii ridicate, creditele nebancare sunt la indemana acelor oameni care se grabesc sa faca rost de bani. Cu alte cuvinte, creditele nebancare sunt dedicate urgentelor.
Pentru a le conferi insa viabilitate in timp, creditele nebancare trebuiesc inteles laolalta cu detaliile furnizate de societatile financiare ce le detin in portofoliu.
In acest sens, va pot oferi un exemplu clar: daca apelezi la un IFN pentru un imprumut rapid de bani, il obtii si primesti banii, dupa care, la un timp anume, trebuie sa returnezi banii respectivi, insa nu detii suma necesara. Ce se intampla? Se intampla ca, penalizarile vor mari suma datorata foarte multe, si vei ajunge in scurt timp sa datorezi sume uriase.
Cum s-ar putea intampla asta fara stiinta ta? S-ar putea intampla doar daca nu cunosti detaliile creditului accesat. Cand nu stii care sunt dobanzile penalizatoare, cand nu stii care sunt comisioanele, atunci poti avea supriza ca in loc de 2000 de lei cat ai avea de rambursat in mod normal, vei ajunge sa datorezi 8000 de lei in sase luni.
Din cauza ca astfel de incidente pot aparea, indeosebi pentru ca aceste credite nebancare sunt accesate de oameni de conditie medie, in general oameni saraci, fara cunostinte economice, fara o cultura financiara de vreun fel, IFN-urile sunt destul de transparente in detalii.
Pe plaformele online ale acestor societati nebancare gasiti toate informatiile de care aveti nevoie pentru a nu avea suprize neplacute.
Este bine inainte de orice accesare sa va informati temeinic asupra produsului pentru care ati optat s,i de ce nu, si asupra societatii in cauza.
Daca apelati la creditele nebancare, indiferent de IFN-ul caruia va adresati, cititi cu atentie sectiunile de intrebari si raspunsuri, de detalii creditare, de pe site-urile acestor institutii.
Creditele nebancare sunt avantajoase pe termen scurt, pentru ca poti sa-ti rezolvi o urgenta fara mare bataie de cap. Necazurile apar de regula atunci cand devii client fidel al acestor societati si cand reesalonarea este cuvantul tau de ordine.
Pentru cei cu o situatie financiara stabila, cu un loc de munca stabil, fara vreo urgenta arzatoare, le sugeram totusi sa ia in calcul si ofertele bancilor. Pana la urma, creditele bancare, oricat ar fi ele de dificil de accesat, tot sunt mai ieftine decat imprumuturile nebancare.