Acasă » Informative » Ce reprezinta inrolarea? Poti verifica istoricul fara codul de inrolare?

Ce reprezinta inrolarea? Poti verifica istoricul fara codul de inrolare?

Last update:

Codul de inrolare iti da permisiunea sa procuri raportul de credit din Biroul de Credit. Inrolarea este un demers preliminar deschiderii online a contului.

In fapt, codul de inrolare nu este ceva specific Biroului de Credit, ci este o cale de a identifica si verifica rapid persoanele inregistrate intr-o baza de date.

El are utilitate in mai multe domenii, precum invatamantul, sanatatea, serviciile guvernamentale pentru a beneficia de servicii publice precum ar fi eliberarea documentelor de identitate, pasaportului ori permisului de conducere, banci si institutii financiare (pentru a deschide un cont bancar ori pentru a obtine un imprumut), companii private (angajatii pot primi un cod de inrolare pentru a inregistra informatiile legate de salariu, impozite si alte detalii relavante).

Codul de inrolare este un numar unic de identificare al unei persoane in baza de date a unei institutii ori organizatii. Acest cod este atribuit de regula la momentul inrolarii si este folosit pentru a identifica rapid si precis persoana inregistrata. Acest cod poate fi numeric sau o combinatie de litere si cifre.

Persoanele care doresc sa obtina un imprumut si vor sa stie cum stau cu istoricul de creditare, au la indemana posibilitatea de verificare a scoringului din BC.

Pentru a afla daca ai istoric nefavorabil, trebuie sa accesezi platforma online a celor de la Biroul de Credit si sa te inregistrezi folosind un cont de inrolare.

Cei care in trecut au avut probleme cu rabursarea unui imprumut, intarziind plata unei rate mai mult decat permite contractul (intarzieri mai mari de 30 de zile de la data scadenta), au fost raportati de banci la Biroul de Credit.

Urmare a acestei raportari, persoanele au in prezent un istoric slab si le va fi greu sa obtina un nou imprumut datorita acestui statut.

Daca nu esti sigur in privinta istoricului tau de creditare (plus ca e posibil sa ti se fi imbunatatit in timp, ori inrautatit, dupa caz) poti apela la Biroul de Credit pentru a ti se livra raportul personal.

Vezi si   Poti imprumuta bani cu indemnizatia de somaj?

Ce reprezinta codul de inrolare?

Cand doresti obtinerea raportului de credit, trebuie sa incepi prin a te inregistra, inregistrare care necesita obtinerea codului de inrolare.

Codul de inrolare se obtine prin SMS, cu conditia ca telefonul utilizat la inregistrare sa fie cel care a fost furnizat si bancii atunci cand ati obtinut creditul.

In cazul in care numarul de telefon, ori CNP-ul nu apare in baza de date a celor de la Biroul de Credit, codul de inrolare nu poate fi generat.

Este important de retinut ca acest cod de inrolare are o data de expirare.

Daca vrei sa obtii situatia din Biroul de Credit, trebuie sa stiti ca o data pe an este gratuita. Daca doriti si un alt raport, trebuie sa platiti. Cu ceva vreme in urma costul era de 6 lei per raport.

De regula, cei care stiu ca nu stau bine cu trecutul legat de institutiile financiare (probabil intarzieri la plata unor rate, sume nerambursate la timp, carduri neinchise), cauta banci care acorda credit cu istoric negativ pentru a-si rezolva nevoia financiara.

Solicitand raportul din Biroul de Credit, poti afla daca banca te-a raportat sau nu.

Ca sa solicitati acest raport, trebuie sa intrati pe platforma celor de la BC, in sectiunea de inrolare si acolo sa va deshideti un cont.

Veti primi la inregistrare doua coduri de siguranta, unul care va va fi trmis pe email si anul care este codul de inrolare – trimis prin SMS ori telefon.

Verificarea in BC o poate face altcineva in afara de mine?

Codul de inrolare este asociat CNP-ului.

Acest cod nu se transmite altor entitati, decat voua in nume personal.

Verificarea bazei de date a Biroului de Credit o mai poate face institutia financiara careia va adresati pentru obtinerea unui imprumut, cu acordul vostru.

Nu exista o alta posibilitatea de a-ti afla situatia din Biroul de Credit, pentru a vedea ce datorii ai, decat daca te inrolezi in baza de date online a acestei societati.

Vezi si   Banci care acorda credite de nevoi fara adeverinta de venit
inrolarea

Pentru a evita situatii neplacute (in cazul unui furt, de exemplu), este indicat sa nu pastrati la un loc buletinul si codul de inrolare.

Pot folosi un alt numar de telefon pentru verificare?

Tu apari in baza de date a celor de la Biroul de Credit cu CNP-ul si numarul de telefon pe care l-ai furnizat institutiei de credit atunci cand ti s-a acordat imprumutul.

Nu poti obtine codul de inrolare fara CNP si fara acel numar de telefon.

In cazul in care numarul de telefon nu apare in baza de date, trebuie sa faci o solicitare la banca care te-a raportat.

Ce cai mai sunt de a-mi afla istoricul de creditare?

Pentru a vedea cum stai cu istoricul, poti sa soliciti acest lucru la institutia financiara care te-a raportat, ori la cea la care ai vrea sa soliciti un nou imprumut.

O inspectare frecventa a istoricului nu reprezinta insa un semn bun pentru institutiile financiare, mai ales ca acestea pot vedea ca tu ai facut acele solicitari de rapoarte.

Banca care te-a raportat iti poate furniza oricand istoricul, fie el negativ ori pozitiv.

Scorul de client este determinat de felul in care a decurs rambursarea creditelor anterioare. Daca ai avut intarzieri, ele se vor reflecta in aceast indice.

Cu ce ma afecteaza istoricul negativ?

Bancile sunt reticente la persoanele cu istoric negativ. Sunt putine sansele sa mai obtii un credit de nevoi personale la banci daca ai un scoring slab. Singura ta sansa ar fi sa-ti fi imbunatatit substantial capacitatea de plata din prezent.

Banca acorda credite doar daca ti-ai stins datoria trecuta. Unele banci pun si alte conditii, de genul: restanta sa nu fi fost mare, iar perioada de intarziere sa fi fost destul de mica.

Alta optiune pe care o au cei cu istoric negativ de a mai obtine un imprumut ar fi sa apeleze la institutiile financiare nebancare.

IFN-urile sunt mai flexibile in privinta conditiilor de eligibilitate, acceptand si persoane catalogate drept rau platnice in trecut.

Vezi si   Au aparut IFN-uri noi in piata care nu examineaza BC?

Un numar de mic de societati nebancare iti acorda credit fara Biroul de Credit, fapt ce te scuteste de neplaceri.

Oricum, chiar daca banca iti acorda creditul, acesta va fi limitat ca valoarea, ca masura de siguranta privind rambursarea viitoare.

Persoanele cu istoric negativ apeleaza la banci in special pentru obtinerea unei refinantari ori a unei reesalonari. Aceste cazuri sunt tratate un pic diferit de banci, in sensul in care exista o mai mare intelegere si o mai mare deschidere din partea institutiilor financiare.

Dar, refinantarea, ca si orice alt credit, presupune un nivel al istoricului in Biroul de Credit. Chiar daca bancile sunt mai permisive in privinta refinantarilor, totusi, istoricul nu este neglizat.

Exista posibilitatea stergerii datelor din Biroul de Credit?

In ultimii ani au exact numeroase discutii pe acest subiect, in general subiect intretinut acerb de societati care se ocupa cu stergerea din Biroul de Credit.

Fireste ca poti solicita oricand stergerea datelor din Biroul de Credit, important este sa ai argumentele potrivite.

Exista cazuri in care raprotarea s-a facut in mod eronat, ori cazuri in care tu nu ai fost informat de banca ca vei fi raportat. Astfel de cazuri au cele mai mari sanse de radiere din BC.

Solicitarea de stergere din Biroul de Credit trebuie adresata bancii care te-a raportat, aducand un motiv solid ca argument.

Acest demers il poti efectua tu, in nume personal, ori prin intermediul unei case de avocaturi.

Subliniem insa ca foarte putini sunt cei care reusesc in acest demers, din motivele pe care vi le-am enumerat anterior.

Mai mult de atat, este posibil ca frecvente solicitari de stergerea din Biroul de Credit sa-ti deterioreze relatiile cu banca.

Cei care au avut succes de cauza sunt acele de pe lista de rau platnici care nu au fost anuntate de banca (cu 15 zile inainte) ca vor fi inscrisi in Biroul de Credit.

(Visited 2.914 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies