Last update:
Tu stii ce este factoringul, care sunt costurile asociate, cine poate beneficia de el?
Factoringul, asa cum a fost el definit prin lege, reprezinta un contract ce se incheie intre un furnizor de produse ori servicii si o institutie financiara.
Institutia care finanteaza se numeste factor si ea este menita sa suporte finantarea cu toate aspectele implicate.
La nivelul international, factoringul este vazut ca un contract intre un vanzator si o institutie finantatoare, numita sugestiv factor, prin care:
- vanzatorul in cauza cezioneaza catre institutia finantatoare creantele contractelor incheiate (de vanzare produse, de prestari servicii, etc) si de asemenea are obligatia sa notifice debitorii cu privire la aceasta operatie de cesiune;
- finantatorul de de alta parte, respectiv factorul trebuie sa: finanteze facturile, sa administreze creantele, sa colecteze creantele aferente si sa se protejeze impotriva riscului de nerambursare.
Factoringul sau scontarea reprezinta o forma de finantare care se adreseaza companiilor ce se angajeaza in cresterea productiei ori a cifrei de afaceri.
Astfel, factoringul nu poate fi privit ca un credit simplu, pentru ca, in timp ce creditul ofera exclusiv finantare, factoringul presupune ca finantatorul se asigura ca partenerii imprumutatului sunt eligibili din punct de vedere al bonitatii, privind scopurile urmarite si declarate de solicitant, ca motivare in semnarea contractului.
Diferenta dintre un credit simplu si factoring este urmatoare: la credit, se urmareste bonitatea clientului, pe cand la factoring se urmareste bonitatea partenerilor celui ce solicita finantare.
Pentru a intelege mai bine ce este factoringul, vom urmari si o alta abordare. Putem sa vedem factoringul ca un proces prin care banca cumpara de la tine creante lichide si eligibile, in speta facturi pe care tu le-ai generat din livrarea unor produse ori servicii. Fireste, pentru a fi eligibile, aceste datorii trebuie sa fie confirmate de catre clientul facturat.
Factoringul este o solutie rapida de finantare la care poti apela in lipsa de lichiditati. Daca ai o factura ce urmeaza sa fie incasata, fiind sigur ca ti se va achita respectiva creanta, atunci poti apela la factoring pentru a-ti acoperi nevoia de lichiditati din firma.
Momentul potrivit pentru a apela la factoring
Poate te intrebi cand ar fi momentul potrivit pentru a contracta astfel de produse de tip factoring.
Ei bine, in general, firmele care apeleaza la factoring se regasesc in urmatoarele situatii dificile:
- o crestere exploziva a afacerii, in special pe sectoarele cu amploare sezoniera
- perioada cu supraconsum
- clientii cu pretentii de plata la termen
- furnizori ce ofera discounturi pentru plata la vedere
- nevoie de capital de lucru fara a dispune de garantii
- interzieri de plata ale clientilor cu pericolul de a disturba cash flow-ul
- protejare in caz de pierderi
- imbunatatirea unor indicatori financiari.
Perioada de acordare a factoringului este de regula de 12 luni.
Exista mai multe tipuri de factoring, printre care cel domestic cu recurs si fara recurs si de asemenea cel de export cu recurs si fara recurs, precum si cel de import, revers factoring.
De regula finantare se face in momentul in care mergi la banca cu respectivele facturi si daca, bineinteles, indeplinesti si celelalte conditii de accesare a factoringului solicitat.
In general, bancile finanteaza cam 80-85% din valoarea facturilor prezentate.
In Romania exista si o Asociatie Romana de Facoring (cu platforma online proprie – http://www.asociatiadefactoring.ro). Din aceasta asociate fac parte mai multe banci si IFN-uri: Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, ING Bank NV Amsterdam, Sucursala București, IFN Next Capital Finance S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A.. Asociatia a luat fiinta in anul 2011.
Conform acestei asociatii, piata de factoring in Romania a atins un nou maxim in anul precedent, ajungand la 5 miliarde de euro, in crestere cu 11% fata de anul anterior.
Mare parte din ponderea la factoring este generat de companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro.
Din pacate, in Romania facturile se incaseaza greu de catre firme. Conform unor cifre vehiculate de instanfactoring.com, durata de incasare medie a facturilor pentru companii este intre 150 si 158 de zile. IMM-urile sunt cele mai expuse din acest punct de vedere, ele incasand mult mai greu facturile in comparatie cu firmele mai mari.