Acasă » Informative » Despre fondul de garantare Noua Casa de la A la Z

Despre fondul de garantare Noua Casa de la A la Z

Last update:

Multi dintre voi sunt interesati despre felul in care poate fi ‘construit’ un dosar prima casa, astfel incat sa poata trece cu bine de verificarile aferente.

Ce trebuie sa cunosti despre fondul de garantare Noua Casa?

Bancile trimit dosarele aferente creditelor Noua Casa catre fondul de garantare.

Dar, sa incepem cu inceputul si anume cu anul 2009, an in care s-a dat startul Programului Prima Casa. Inca de la inceput acesta a fost un real succes. Intre timp, numarul garantiilor acordate a depasit 200.000, la sume ce depasesc deja 4 miliarde euro.

Prin Programul “Prima Casa” romanii si-au putut cumpara locuinte, parte din garantie fiind acoperita de stat.

Valorile maxime pentru creditele acordate vor fi:

  • 65.000 de euro pentru locuintele ale caror pret este de cel ptin 70.000 de euro – avansul fiind in acest caz de 5%
  • 119.000 de euro pentru acele locuinte care au un pret de maxim 140.000 euro, avansul in acest caz fiind de 15%.

Care este esenta fondului de garantare Prima Casa?

Prin intermediul Fondului de Garantare Prima Casa romanii au avut acces la locuinte avantajoase, accesabile usor, sigure si rezistente in timp.

Astfel, au devenit proprietari ai unor locuinte durabile multi cetateni care nu si-ar fi permis altfel sa-si cumpere o casa.

Pe langa garantia oferita de stat, acest program are si avantajul unui avans mic, de 5%. Comparativ cu celelalte valori ale avansului perceput la creditele ipotecare clasice, acesta este mult redus, permitandu-le oamenilor sa reuseasca sa stranga o asemenea suma de bani.

Examinare dosar Prima Casa

Conform impunerilor legislative in vigoare, conditiile impuse de bancile care acordul fondul de garantare Prima Casa sunt:

  • un avans de cel putin 5% din costul de cumparare al locuintei, putand fi acoperit si prin diferenta intre pretul de achizitie si cel aferent contractului de vanzare – cumparare precum si finantarea garantata;
  • sa indeplineasca conditiile de eligibilitate impuse de fiecare creditor in parte;
  • sa deschizi un depozit colateral prin intermediul caruia se va garanta dobanda, suma care trebuie sa fie egala cu cel putin trei rate ale dobanzii, depozit cu valabilitate pe toata perioada finantarii;
  • sa nu vinzi ori cedezi locuinta achizitionata in primul cincinal de cand ai achizitionat-o. Dupa cei cinci ani, pentru a o instraina, trebuie ca cel care o cumpara sa indeplineasca conditiile programului;
  • sa iti asiguri locuinta;
  • pentru ca locuinta cumparata sa se incadreze cerintelor programului, aceasta trebuie sa se incadreze in clasa de eficienta energetica A, B ori C, in acord cu legea 372 din 2005 (articolul 23);

Persoanele care detin o parte dintr-o locuinta sub forma de actiuni, o pot achizitiona integral utilizand fondurile programului Prima Casa.

Retineti, insa, ca poti sa cumperi o singura locuinta terminata pe teritoriul Romaniei, locuinta care sa fi fost inscrisa in Cartea Funciara. De asemenea, poti sa-ti construiesti o singura data o locuinta folosinf fondul de garantare din Programul Prima Casa.

In fiecare an, de cand a fost lansat acest program bancile si-au anuntat intentia de a participa, ele trebuind sa indeplineasca la randul lor niste criterii.

Printre bancile care participa la acest program in 2023, se numara: Banca Transilvania (BT), Banca Comerciala Romana (BCR), BRD, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, UniCedit Bank, First Bank.

De cand Fondul National de Garantare a Creditelor a lansat programul Prima Casa 2023, aceste banci si-au anuntat intentia de a participa la program.

Pentru anul 2023, programul Noua Casa are alocat un buget de 1,5 miliarde de lei.

Astfel, o locuinta poate sa coste maxim 66.500 euro daca o cumperi si maxim 71.250 euro, daca o construiesti.

Rata aferenta acestui credit nu poate depasi 40% din veniturile.

Garantiile oferite de MF in 2023 acopera 40% din valoarea unui locuinte vechi si 50% din cea a unei locuinte noi.

Vezi si   Imprumutul de urgenta: cum procedezi sa fie in avantajul tau

Care sunt documentele solicitate pentru dosarul Prima Casa?

Pentru a initia o astfel de solicitare pentru achizitia unei locuinte (ori construirea uneia) prin intermediul Programului Prima Casa, bancile care participa la fondul de garantare iti solicita:

  • declaratie pe propria raspundere ca indeplinesti conditiile din program (in acord cu OUG 60/2009)
  • acte de identitate pentru toti membrii familiei
  • acte de identitate pentru coplatitori acolo unde e cazul
  • copii dupa certificatul de casatorie ori divort, unde e cazul
  • documente care sa ateste veniturile in caz ca nu ai venituri inregistrate la ANAF, ori daca doresti sa vii in completarea celor inregistrate la ANAF;
  • pentru verificarea la ANAF trebuie sa-ti dai acordul
  • cererea de credit
  • copie dupa actul de proprietate al locuintei
  • declaratia proprietarului ca bunele nu fac obiectul unui litigiu
  • copie dupa extrasele din actele cadastrale
  • certificat de eficienta energetica

Cum accesez un credit Prima Casa?

Avansul solicitat in Programul Prima Casa este de 5% daca creditul se contracteaza pe o perioada de maxim 25 de ani si de 10%, daca acesta se acorda pe perioade mai mari de 25 de ani.

Pentru a accesa un astfel de credit de la una dintre bancile care participa in program, trebuie sa-ti construiesti dosarul cu actele necesare solicitate si sa indeplinesti conditiile speciifice solicitate de fiecare banca in parte.

Intrebari primite de la cititori

Pentru ca am primit multe solicitari de la persoane interesate despre conditiile de eligibilitate specifice ale bancilor, vom incerca sa va raspundem la cateva dintre ele, cele mai frecvente de altfel:

Daca apari in Biroul de Credit nu inseamna ca automat esti blocat la creditare, bancile analizeaza situatia ta financiara si tine cont de mai multe crediterii atunci cand acorda credit, nu doar de prezenta ta in Biroul de Credite.

  • de ce mi-a fost respins dosarul (declarat invalid)

Printre cele mai frecvente cauze de respingere se numara: lipsa unor acte obligatorii, expirarea unor acte, date completate eronat in cererea de credit, etc. Puteti sa gasiti raspunsul potrivit la banca la care ati aplicat. Luati legatura cu consilierul bancar care v-a ghidat si va veti lamuri.

  • cum pot obtine o copie dupa contractul de garantare?

Un astfel de act se elibereaza numai la cererea scrisa a bancii, cand actul initial s-a pierdut ori s-a deteriorat.

  • pot sa refinantez un credit prin Programul Prima Casa?

Nu exista o astfel de posibilitate legislativa de a refinanta un credit obtinut cu garantia statului.

Daca ti-a fost aprobat creditul, va trebui sa oferi sa duci dosarul la banca si sa semnezi cererea de credit.

Pe langa aceste demersuri, va mai trebuie sa achiti taxa de evaluare catre un evaluator atestat extern agreat de banca. Acest evaluator iti va analiza si evalua locuinta pe care doresti sa o achizitionezi prin fondul de garantare.

Daca banca ti-a aprobat dosarul, mai trebuie sa astepti si aprobarea de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Abia dupa aceea vei semna contractul de credit si celelalte acte aferente. Ultimul pas va fi acela de a semna polita de asigurare.

(Visited 665 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

2 COMENTARII

    • Depunerea documentelor dureaza intre 1 si 5 zile, analiza dosarului de catre banca intre 5 si 10 zile, banca trimite dosarul la Fondul FNGCIMM care urmeaza sa-si dea acordul in privinta garantarii – acest pas dureaza una – doua zile. Analiza dosarului de catre FNGCIMM dureaza pana la cinci zile (dar poate dura si mai mult). Urmeaza ca fondul sa trimita bancii aprobarea. Contractul se face in doua -zece zile (depinde de banca), iar semnarea dureaza cateva ore (pana se citesc contractele si anexele). Dupa aceea ce trimite contractul din nou catre fond – etapa ce dureaza pana la cinci zile. Se redacteaza contractul de catre fondul de garantare si se trimite inapoi la banca – inca doua – trei zile. Se semneaza contractul de garantare – de catre banca si beneficiar – una – cinci zile. Se trimite iar contractul de garantare catre FNGCIMM – doua – cinci zile. Fondul semneaza si retrimite bancii contractul – doua – cinci zile. In final se inscrie ipoteca in cartea funciara, pas care dureaza intre una si trei zile. Prin urmare, cu astfel de termene estimative este dificil sa dam un termen exact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies