Acasă » Informative » Era creditelor bancare cu IRCC

Era creditelor bancare cu IRCC

Last update:

Am pasit intr-o noua era financiara – era creditelor bancare cu IRCC

Ce a adus nou aceast inceput? In primul rand a adus dobanda fixa la aproape toate creditele de nevoi personale, acestea nemaifiind legate de IRCC ori alt indice.

In ultima perioada insa si IRCC a crescut simtitor, aliniindu-se intr-un fel cresterii ROBOR.

Asadar, bancile au preferat sa nu-si lege creditele de nevoi personale de IRCC, cel putin deocamdata.

Si cardurile de credit emise de banci se inscriu in aceeasi linie a dobanzii fixe.

Bine, s-ar putea sa fie doar o perioada de tranzitie, avand in vedere volumul mare de munca datorat acestei treceri bruste.

Se vor ieftini totusi creditele ipotecare, calculate mai nou cu IRCC? Ce stim din piata este ca, deocamdata doar doua banci au pastrat marja la creditele noi, este vorba de cei de la Raiffeisen si cei de la CEC. In rest, am observat o tendinta de a creste marja dobanzii, lucru ce a condus la apropierea de vechile dobanzi, cea calculata cu ROBOR si cea noua, calculata cu IRCC.

Se remarca totusi o ieftinire a creditelor, chiar daca nu s-a pastrat marja dobanzii. Ieftinirile nu sunt mari, dar ele exista. Merita in acest caz sa aplici pentru o refinantare? Vom vedea cum se vor aseza apele in timp. Deocamdata cred ca si bancile au fost nevoite sa schimbe brusc niste termeni, de aceea nu credem ca aceste noi oferte de credite bancare calculate cu IRCC vor fi batute in cuie pentru multa vreme.

Exista chiar si banci la care dobanda actuala calculata cu IRCC este mai mare decat cea precedenta calculata pe baza ROBOR-ului. Nu este deloc surprinzator, mai ales ca suntem intr-o piata libera si cererea este legata de oferta pana la urma. Vom vedea si cat de stabile vor fi aceste oferte oarecum surprinzatoare.

IRCC (noul indice de referinta pentru creditele consumatorilor) a plecat de la 2,36% (adica cu o diferenta de aproape un punct procentual fata de ROBOR) si intre timp a urcat la 2,63%, o crestere spectaculoasa de aproapte 0,3 puncte procentuale. Asadar pentru creditele ce vor fi acordate in lunile urmatoare, acesta va fi standardul noului IRCC – 2,63%.

Va spuneam ca cele mai multe banci au ales sa majoreze marja dobanzii, astfel ca dobanda creditelor ipotecare nu s-a schimbat prea mult fata de cea anterioara. Acest lucru inseamna ca refinantarile deocamdata nu sunt tentante.

Cu siguranta lucrurile nu s-au asezat inca si vor fi destule miscari in aceasta zona, cel putin in perioada urmatoare.

Cu siguranta poti obtine un credit mai bun decat creditul tau actual, daca esti indeajuns de motivat sa cauti printre noile oferte.

Specialistii ne recomanda sa alegem creditele ipotecare cu rate descrescatoare, in detrimentul celor cu rate egale. Acest aspect fiind de luat in calcul in acord cu ce se intampla astazi in piata bancara. Insa, nu este o certitudine ca peste cateva luni lucrurile vor sta la fel.

Nu trebuie sa scapi din vedere si alte aspecte ale refinantarii. Refinantarile costa. Orice refinantare presupune alte costuri suplimentare: scrisoare de refinantare, costurile notariale, costurile unei noi evaluari, etc.

Va reamintim ca IRCC (indicele de referinta pentru creditele consumatorilor) intra in componenta creditelor cu dobanda variabila. Deocamdata bancile au ales pentru creditele lor de nevoi personale dobanda fixa. Deci, nu exista nicio miscare in zona creditelor de nevoi personale legata de IRCC.

Acest indice se va calcula trimestrial, fiind o medie a ratelor zilnice de dobanda, medie monderata cu volumul tranzactiilor. Acest indice de referinta se va aplica doar creditelor noi, acordate dupa data de 2 mai 2019.

Indicele de referinta pentru creditele de consum – evolutie zilnica BNR.

(Visited 312 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies