Acasă » Informative » Esti pe lista neagra a Biroului de Credit?

Esti pe lista neagra a Biroului de Credit?

Last update:

Esti preocupat de scoringul tau? Vrei sa aflii daca figurezi in Biroul de Credit pe lista cu rau platnici? Cine te-a raportat, cum obtii stergerea, radierea?

Este numele meu pe lista de rau platnici din Biroul de Credit?

In primul rand trebuie sa stiti ca aceasta lista „neagra” nu este publica, deci nu este accesibila oricui.

Apoi, pentru a obtine informatii, trebuie sa le ceri in nume personal, ori sa delegi o entitate sa se ocupe de acest aspect.

Azi ai la indemana mai multe cai de a afla daca iti apare numele pe lista de rau platnici.

Poti planifica o verificare Biroul de Credit online, atata timp cat urmezi pasii sugerati de catre cei de la BC si ai la indemana documentele necesare.

In trecut nu exista o aplicatie de verificare in Biroul de Credit, operatiunilea de verificare a scoringului efectuandu-se prin solicitare directa.

Intre timp, a aparut o aplicatie ce poate fi usor descarcata din Google Play – ScoreRise.

Cu scorerise poti afla scorul de credit din BC.

Aplicatia ScorRise este utila pentru rezidentii romani in ideea de a-si afla scorul si a-si vedea raportul de credit din Biroul de Credit.

ScoreRise se poate folosi pe iPhone ori Android, are un design simplu de folosit si nu e nevoie de setari complicate.

Si totusi, chiar si in mod obisnuit, clasic, verificarea situatiei nu dureaza mult, mai ales daca apelezi la varianta online.

Cum pot afla informatii despre lista cu rau platnici din BC?

In primul rand poti incepe prin a trimite o cerere catre Biroul de Credit.

Apoi, e bine sa stii ca lista de rau platnici a Biroului de Credit este inaccesibila publicului larg, informatiile obtinandu-se doar in nume personal ori cu acordul persoanei in cauza (cand vorbim de banci si IFN-uri).

De altfel, celor raportati la BC le este restrictionat de regula accesul la un nou imprumut, ori il vor obtine foarte greu.

Din acest motiv oamenii sunt atat de interesati sa afle care este scoringul lor in BC, cine i-a raportat, cat raman inscrisi, cum se pot sterge de pe listele Biroului de Credit, etc.

In plus, aceasta tema destul de mult dezbatuta de noi este una de larg interes avand in vedere numarul mare al persoanelor ce se regasesc pe listele Biroului de Credit.

Informatii generale despre persoanele listate drept rau platnici

Ultimele statistici (BNR) ne aduc in atentie un numar de 477.146 (martie 2022) restantieri, conform raportarilor BC. Se remarca o scadere usoara fata de luna anterioara cand se inregistrasera 485.019 persoane.

BNR publica lunar rapoarte cu situatia creditelor si depozitelor din piata, unde este integrat si un subcapitol legat de riscuri.

Aici puteti gasi o sectiune cu o statistica a Biroului de Credit. Noi verificam frecvent acea statistica pentru a vedea cum evolueaza numarul celor raportati in Biroul de Credit, de la luna la luna.

Ultima informatie disponibila in este din ianuarie 2022, cand se inregistra numarul de debitori amintit anterior.

Vestea buna este ca numarul restantierilor a scazut fata de anii anterior (in septembrie 2018 numarul restantierilor era de 692.521) , cel mai mic numar inregistrandu-se in luna octombrie 2021 – 476.215. Observati ca este o scadere de peste 200.000 rau platnici in ultimii trei ani.

In aceeasi ordine de idei, si tu poti afla ce informatii se gasesc despre tine in Biroul de Credit, introducand simplu in platforma online codul numeric personal si telefonul.

Cum solicit raportul din BC?

Nu exista un interval fix pentru actualizarea listelor Biroului de Credit. Ce stim cu certitudine este ca, cei raportati raman inscrisi timp de patru ani calculati din momentul achitarii restantelor.

Bineintelese cat timp ramai in Biroul de Credit te vei imprumuta cu dificultate atat la banci cat si la IFN-uri.

Bancile solicita raportul de credit, fiind primul pas pe care il executa atunci cand o persoana merge sa solicite un credit. Acesta este principalul aspect al intregului proces de eligibilitate parcurs de un client.

De asemenea, daca intentionezi sa te stergi din Biroul de Credit poti transmite tot online o cerere.

Orice roman aflat pe lista rau-platnicilor Biroului de Credit este un potential respins la un nou credit bancar si de cele mai multe ori chiar si nebancar.

Desi nu s-au schimbat multe in perceptia bancilor vis-a-vis de restantieri, totusi, exista unele semnale ca bancile vor deveni mai ingaduitoare, cel putin cu o parte din rau-platnicii din trecut.

Vezi si   Cat inseamna 500 de euro in lei? Dar 1000? 5000 de euro?

In eventualitatea in care te regasesti pe aceasta lista de persoane rau platnice, nu dispera. Mai ai sanse sa te imprumuti, mai putine la banci si mai multe la IFN-uri.

Fiindca s-a limitat gradul de indatorare (40% la creditele in lei si 20% la cele in valuta), numarul clientilor eligibili la banci si IFN-uri a scazut.

Si atunci, s-ar putea ca bancile si cu atat mai mult IFN-urile sa fie mai flexibile in acceptarea restantierilor, daca acestia au in prezent o bonitate pozitiva, un venit rezonabil.

Important de stiut

Crizele economice mai mici ori mai mari, la scara mondiala ori personala determina de regula fluctuatii in accesarea creditelor, in formele de prezentare ale acestora si in criteriile impuse de banci.

De exemplu, ultima criza economica, cea din 2008 – 2009 a atras dupa sine probleme financiare la nivel de familie.

Multi romani s-au gasit in situatia de a nu-si mai putea onora datoriile, in special pentru creditele ipotecare (bumul imobiliar din perioada 2006-2007 a contribuit in plin la aceasta situatie).

Asa ca, in acea perioada listele Biroului de Credit s-au largit simtitor.

De atunci, au trecut ani buni, asa ca, majoritatea restantierilor de atunci nu mai figureaza si acum pe listele respectivei societati.

De ce? Pentru ca, durata inscrieri in Biroul de Credit este este de fix 4 ani de la momentul raportarii de catre banca.

Restantele sunt un punct forte luat in calcul de institutiile financiare atunci cand aproba un imprumut.

Verificare situatie in Biroul de Credit

Printre actele solitate pentru accesarea unui imprumut, veti gasi la toate bancile si ceea ce se cheama ‘acord de transmitere, prelucrare si consultare a informatiilor la S.C. Biroul de Credit S.A. .

verificare biroul de credit online

Acest act se completeaza in banca de catre client si contine date de identificare (nume, prenume, CNP), informatii despre ce se solicita (date cu caracter personal, informatii legate de angajamentele inregistrate in conturile bilantiere si extrabilantiere, informatii legate de activitatea in raport cu bancile, dreptul de acces la baza pe care tu ca client i-l oferi bancii, dreptul de interventie, dreptul de opozitie.

Oricum, te invitam sa citesti cu atentie acest act (acord de consultare a informatiilor din Biroul de Credit) inainte de a semna contractul de imprumut cu orice banca.

In lumea financiara, baza de date a celor de la Biroul de Credit S.A. se mai numeste si lista neagra a rau platnicilor bancilor ori lista neagra a Biroului de Credit. In fapt, nu este o lista neagra, ci practic, acolo se gasesc informatii legate de comportamentul fiecarui client in raportul cu banca.

Acest comportament este reflectat de un scoring (pozitiv ori negativ). Punctajul acesta alocat fiecarui client care a avut un credit bancar in derulare este luat in calcul de banci la verificarea eligibilitatii pentru unui nou imprumut.

De aceea este bine atunci cand accesam un credit la o banca, sa fim responsabili, sa ne platim la timp ratele, astfel incat scoringul nostru din Biroul de Credit sa ne permita si altadata sa accesam un credit in conditii decente.

Cine te poate raporta?

Bancile cat si IFN-urile atribuie credite in functie de scoringul din Biroul de Credit. In funcie de valoarea restantelor, de perioada de restanta, de numarul acestor incidente de neplata, ti se aproba sau nu creditul, ori ti se ofera un anumit plafon de costuri.

Practic, in functie de scoringul din Biroul de Credit, tie iti este repartizat un anumit grad de risc, ce va determina si nivelul dobanzilor ulterioare atunci cand vei mai accesa un credit.

In cazul in care nu stii inca de esti sau nu inscris pe lista neagra a rau platnicilor bancilor, poti obtine usor aceasta informatie.

Poti chiar tu sa obtii informatiile din Biroul de Credit cu o simpla cerere catre aceasta societate. Din cate stim noi, prima solicitare este gratuita.

Poti sa apelezi la S.C. Biroul de Credit pentru a solicita eliberarea situatiei inscrierii.

Nu doar bancile pot consulta Biroul de Credit, si Institutiile Financiare Nebancare o fac.

Si IFN-urile pot verifica bazele de date ale Biroului de Credit atunci cand unele dintre aceste societati nebancare verifica buna ta credinta vis-a-vis de alte credite (pentru ca acesta este scoringul din Biroul de Credit).

Daca te intrebi care sunt sansele ca o banca sa iti acorde credit daca esti rau-platnic, afla ca ele exista. Mici, dar exista.

Din cate stim noi, unele banci au afirmat deschis ca ele nu refuza toti clientii inscrisi pe lista neagra a Biroului de Credit, ca tin cont de mult mai multe aspecte pentru aprobarea unui credit.

Vezi si   Cum poti obtine bani imprumut fara loc de munca stabil

Ce institutii participa la BC?

Toate bancile din Romania si o parte insemnata din IFN-uri lucreaza cu cei de la Biroul de Credit.

In fapt, aceasta societate chiar ofera o lista cu bancile si IFN-uri cu care au acorduri de colaborare.

Lista din Biroul de Credit:

BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.
BANCA COMERCIALA ROMANA SA
BANCA TRANSILVANIA SA
RAIFFEISEN BANK SA
ING BANK NV – Sucursala BUCURESTI
ALPHA BANK ROMANIA SA
CEC BANK SA
UNICREDIT BANK SA
OTP BANK ROMANIA SA
BANCA ROMANEASCA SA
FIRST BANK SA
BNP PARIBAS PERSONAL FINANCE SA
BC INTESA SANPAOLO S.p..A.Torino Sucursala Bucuresti
CREDIT EUROPE BANK SA
BANCA CENTRALA COOPERATISTA CREDITCOOP SA
IDEA BANK SA  (va deveni in curand parte din Banca Transilvania)
CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA SA
VISTA BANK SA
PATRIA BANK SA
BANK LEUMI ROMANIA SA
PORSCHE Bank Romania SA
BCR BANCA PENTRU LOCUINTE SA
AEDIFICIUM BANCA PENTRU LOCUINTE (fost RAIFFEISEN BANCA PENTRU LOCUINTE)
LIBRA INTERNET BANK SA
TECHVENTURES BANK SA
BANCA ROMANA DE CREDITE SI INVESTITII
PROCREDIT BANK SA
ALIOR BANK
UNICREDIT CONSUMER FINANCING IFN SA
PROVIDENT FINANCIAL ROMANIA IFN SA
BRD FINANCE IFN SA
RALFI IFN S.A.
TBI Credit IFN SA
RCI LEASING ROMANIA IFN S.A.
BT DIRECT IFN S.A.
EASY ASSET MANAGEMENT IFN SA
VERIDA CREDIT IFN SA
BCR SOCIAL FINANCE IFN ( fost GOOD.BEE CREDIT IFN SA)
PATRIA CREDIT IFN SA
TIRIAC LEASING IFN SA
CREDIUS IFN SA
MOGO IFN SA
VIVA CREDIT IFN SA
AXI FINANCE IFN SA
SIMPLU CREDIT IFN SA
VITAS IFN SA
MIKRO KAPITAL IFN SA
EASY CREDIT 4 ALL IFN SA
MOZIPO IFN SA
MARCK LEASING IFN SA
OCEAN CREDIT IFN
BCR LEASING IFN SA
FERRATUM ROMANIA IFN SA
HORA CREDIT IFN SA
ROCAPITAL IFN SA
BEST CREDIT IFN SA
MOTORACTIVE IFN SA
CREDEX IFN SA (fost ONLINE CREDIT IFN)
ECOFINANCE IFN SA
BT MICROFINANTARE IFN SA
ORANGE MONEY IFN SA
CREDIT FIX IFN SA
MOBILO FINANCE IFN SA
BSG CREDIT IFN SA
OMRO IFN
FLEX FINANCIAL IFN SA
BUSINESS MICROCREDIT IFN SA
ONEY BANK

Cat timp ramai in Biroul de Credit?

In Biroul de Credit vei ramane patru ani de la data actualizarii trimise de banca. In cazul in care esti inscris in Biroul de Credit din alte motive decat cele financiare, atunci institutiile financiare sunt mai ingaduitoare in a-ti atribui un nou imprumut.

Daca ati avut restante si ti le-ai platit, iar acest lucru s-a intamplat cu cel putin un an in urma, de asemenea poti obtine clementa de la unele banci.

Evident, situatiile sunt diferite de la client la client si chiar de la banca la banca.

Cand frecventa restantelor a fost mare, sunt putine sa sanse sa obtii un nou credit. Daca insa, ai avut restante raslete in timp, cu valori mici, atunci poti fi eligibil pentru un nou imprumut.

Bancile iau in calcul la accesare atat numarul de zile de intarziere la plata ratelor, cat si valoarea acestora.

De asemenea, se tine cont de valoarea totala a imprumutului, de garantiile active si de comportamentul general al clientului pe perioada rambursarii.

Pentru a afla daca va regasiti pe listele Biroului de Credit puteti sa solicitati in nume personal de la aceasta societate informatiile dorite.

Orice persoana poate sa solicite situatia inscrierii in Biroul de Credit:
– in mod direct – prin intermediul platformei online BC, prin trimiterea unui e-mail.
– personal ori electronice
– printr-o scrisoare (recomandata) trimita prin posta (pentru acest demers trebuie sa descarcati mai inainte de pe site-ul Biroului de Credit o cerere.

Stergere din Biroul de Credit? Exista un model de cerere pentru stergere?

Stergerea de pe lista cu rau platnici se poate face cu conditia sa ai motive suficiente, bine intemeiate.

Poti chiar tu sa ceri sa fi sters din baza de date, daca informatiile ti-au fost introduse incorect ori daca nu ai fost informat de banca de raportarea catre BC cu 15 zile inainte de ea.

Cum poti sa stii ce date iti sunt introduce in Biroul de Credit daca nu poti vizualiza public lista cu rau platnici?

Lista cu rau platnici nu este facuta publica pentru ca astfel s-ar incalca drepturile la intimitate ale persoanelor raportate.

Vezi si   Adio "Prima Casa"! Bine ai venit "O familie, o casa"!

Biroul de Credit pastreaza confidentialitatea datelor personale si le ofera in nume personal ori cu acordul personal catre institutiile financiare.

Pentru a solicita online informatii despre noi din Biroul de Credit, trebuie sa ne inregistram pe platforma online a BC. Procesul este unul simplu, se realizeaza cu o adresa de email si cu un numar de telefon.

Stergerea din Biroul de Credit este gratuita?

Odata ce am efectuat inrolarea online in contul BC, putem solicita chiar stergerea de pe lista cu rau platnici.

Cand trimitem solicitarea, aceasta va ajunge si la banca ori la IFN-ul care ne-a raportat. In cazul in care avem motive intemeiate, informatiile vor fi sterse din Biroul de Credit.

Raspunsul la cererea ta catre Biroul de Credit poate sa dureze si o luna de la solicitare.

In aceeasi idee, daca te grabesti sa accesezi un credit de nevoi personale, poti apela direct la banca pentru a-ti vedea datele din BC. Bancile primesc rapid raportul tau din Biroul de Credit.

Bineinteles, daca nu te descurci online cu solicitarea raportului din BC, poti apela la alte mijloace de comunicare. Poti trimite prin posta o cerere.

Cererea insa se descarca tot de pe site-ul Biroului de Credit. In scrisoarea trimita trebuie sa iti scrii CNP-ul si de asemenea sa tirmiti o copie dupa cartea de identitate si o semnatura.

Avand in vedere numarul mare al celor aflati pe lista cu rau platnici, au aparut tot felul de oferte de stergere din Biroul de Credit, unele chiar superficiale.

Societatile de avocatura care se ocupa cu stergerea din BC nu ofera servicii gratuite.

Dar, daca derulezi tu o actiunea in nume persoane, poti sa spui ca o faci gratuit.

Sunt firme care se ocupa cu stergerea datelor?

Sunt tot felul de specialisti si mai putin specialisti, avocati si nu prea, care isi fac reclama ca te vor sterge din Biroul de Credit, ocupandu-se in locul tau de acest demers.

Este bine insa sa nu va aruncati in gura acestor rechini financiari, sa alegeti cu grija omul care sa va reprezinte intr-un atare demers.

Oricum ar fi, singura sansa de a va sterge din BC este ca banca sa nu va fi informat cu 15 zile inainte de acest fapt.

In rest, orice v-ar spune specialistii, avocatii, ori consilierii financiari, sunt doar vorbe in vant. Si, fireste, cai de a va cheltui banii fara rost.

Similar, daca totusi vrei sa te imprumuti si nu poti sa iesi din baza de date a restantierilor, poti sa incerci sa te imprumuti la IFN.

IFN-urile sunt mai maleabile, mai flexibile in privinta conditiilor de eligibilitate si a scoringului din BC.

Desi verifica si ele Biroul de Credit, totusi nu sunt atat de transante in privinta scoringului.

Sunt cateva IFN-uri care nu solicita defel raportul din BC furnizand imprumuturi de bani pe termen scurt si celor cu istoric negativ.

Mai mult, daca in prezent ai un venit bun, o vechime considerabila pe cartea de munca, s-ar putea sa IFN-ul sa faca abstractie ca esti pe lista cu rau platnici si sa-ti acorde un imprumut online.

Oricum, daca doresti sa incerci de unul singur aceasta actiune, poti face rost de un model cerere stergere din Biroul de Credit.

In acest caz vei obtine aproape o stergere gratuita din Biroul de Credit, daca te incadrezi unei situatii posibile in acest sens.

Cat conteaza scoringul in obtinerea unui credit?

Decizia finala privind aprobarea unui credit, nu depinde doar de scoringul din BC, tine de mai multi factori: venit actual, grad de indatorare, vechime in munca, etc.

De asemenea, daca vrei sa accesezi credite pe termen lung, acolo va conta mai mult scorul din Biroul de Credit.

Pe baza profilului din BC banca ori IFN-ul isi calculeaza fiecare credit scorul.

Acest credit score are un prag – cu valori specifice pentru fiecare institutie in parte. Daca depasesti acel prag cu punctajul tau, creditul iti este autorizat.

Oricum, noi te sfatuim sa incerci sa nu ajungi din start pe lista cu rau platnici.

Nu lasa restante active, mai ales daca ai de gand sa te imprumuti in viitorul apropiat.

Pe cei de la Biroul de Credit ii puteti contacta prin telefon – 021 3110267 ori 021 3104260 (robot telefonic). Adresa: Strata sfanta Vineri, Nr. 29, Sector 3, Bucuresti. Informatii gasiti si pe platforma online: birouldecredit.ro.

(Visited 12.334 times, 3 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies