Esti pe lista neagra a Biroului de Credit?

septembrie 30, 2020

Esti interesat de informatiile din Biroul de Credit 2020? Vezi ce scoring ai, cine te-a raportat, cum te stergi din Biroul de Credit.

Este numele meu pe lista de rau platnici din Biroul de Credit?

Azi ai la indemana mai multe cai de a afla daca iti apare numele in lista de rau platnici.

Nu exista inca o aplicatie de verificare in Biroul de Credit, operatiunilea de verificare a scoringului efectuandu-se prin solicitare directa.

Si totusi, verificarea situatiei nu nu dureaza mult, mai ales daca apelezi la varianta online.

Poti incepe prin a trimite o cerere catre Biroul de Credit.

Lista de rau platnici a Biroului de Credit este inaccesibila publicului larg, informatiile obtinandu-se doar in nume personal ori cu acordul persoanei in cauza (cand vorbim de banci si IFN-uri).

Cei inscrisi in Biroul de Credit cu istoric negativ le este restrictionat de regula accesul la un nou imprumut, ori il vor obtine foarte greu. Din acest motiv oamenii sunt atat de interesati sa afle care este scoringul lor in BC, cine i-a raportat, cum se pot sterge de pe listele Biroului de Credit, cat raman inscrisi, etc.

Aceasta tema destul de mult dezbatuta de noi este una de larg interes avand in vedere numarul mare al persoanelor ce se regasesc pe listele Biroului de Credit.

Ultimele statistici vehiculate in piata ne aduc in atentie un numar de 548.092 restantieri.

BNR abia ce a publicat o statistica cu variatia restantierilor din august 2018 pana in aprilie 2019. Vestea buna este ca numarul restantierilor a scazut fata de anul anterior (in septembrie 2018 numarul restantierilor era de 692.521) , cel mai mic numar inregistrandu-se in luna martie a acestui an, cand cifrele ne indica 535.432 restantieri. Insa, in luna urmatoare, aprilie, ultima din statistica furnizata de BNR, numarul restantierilor era in crestere, ajungandu-se la 548.092, asadar, cu cca 12.500 mai multi decat in luna anterioara.

Si tu poti afla ce informatii se gasesc despre tine in Biroul de Credit, introducand simplu in platforma online codul numeric personal si telefonul.

Cum solicit raportul din BC?

Nu exista un interval fix pentru actualizarea listelor Biroului de Credit. Ce stim cu certitudine este ca, cei raportati raman inscrisi timp de patru ani calculati din momentul achitarii restantelor.

Atata timp cat ramai in Biroul de Credit te vei imprumuta cu dificultate atat la banci cat si la IFN-uri.

Bancile solicita raportul de credit, fiind primul pas pe care il executa atunci cand o persoana merge sa solicite un credit. Acesta este principalul aspect al intregului proces de eligibilitate parcurs de un client.

De asemenea, daca intentionezi sa te stergi din Biroul de Credit poti transmite tot online o cerere.

Orice roman aflat pe lista rau-platnicilor Biroului de Credit este un potential respins la un nou credit bancar si de cele mai multe ori chiar si nebancar.

Desi nu s-au schimbat multe in perceptia bancilor vis-a-vis de restantieri, totusi, exista unele semnale ca bancile vor deveni mai ingaduitoare, cel putin cu o parte din rau-platnicii din trecut.

Si tu te regasesti pe aceasta lista de persoane rau platnice? Nu dispera! Mai ai sanse sa te imprumuti, mai putine la banci si mai multe la IFN-uri.

Pentru ca s-a limitat gradul de indatorare de anul anterior (40% la creditele in lei si 20% la cele in valuta), numarul clientilor eligibili la banci si IFN-uri a scazut. Si atunci, s-ar putea ca bancile si cu atat mai mult IFN-urile sa fie mai flexibile in acceptarea restantierilor, daca acestia au in prezent o bonitate pozitiva, un venit rezonabil.

Crizele economice mai mici ori mai mari, la scara mondiala ori personala determina de regula fluctuatii in accesarea creditelor, in formele de prezentare ale acestora si in critriile impuse de banci.

De exemplu, ultima criza economica, cea din 2008 – 2009 a atras dupa sine probleme financiare la nivel de familie. Multi romani s-au gasit in situatia de a nu-si mai putea onora datoriile, in special pentru creditele ipotecare (bumul imobiliar din perioada 2006-2007 a contribuit in plin la aceasta situatie). Asa ca, in acea perioada listele Biroului de Credit s-au largit simtitor. De atunci, au trecut ani buni, asa ca, majoritatea restantierilor de atunci nu mai figureaza si acum pe listele respectivei societati. De ce? Pentru ca, durata inscrieri in Biroul de Credit este este de fix 4 ani de la momentul raportarii de catre banca.

Restantele sunt un punct forte luat in calcul de institutiile financiare atunci cand aproba un imprumut. In fapt, printre actele solitate pentru accesarea unui imprumut, veti gasi la toate bancile si ceea ce se cheama ‘acord de transmitere, prelucrare si consultare a informatiilor la S.C. Biroul de Credit S.A. . Acest act se completeaza in banca de catre client si contine date de identificare (nume, prenume, CNP), informatii despre ce se solicita (date cu caracter personal, informatii legate de angajamentele inregistrate in conturile bilantiere si extrabilantiere, informatii legate de activitatea in raport cu bancile, dreptul de acces la baza pe care tu ca client i-l oferi bancii, dreptul de interventie, dreptul de opozitie. Oricum, te invitam sa citesti cu atentie acest act (acord de consultare a informatiilor din Biroul de Credit) inainte de a semna contractul de imprumut cu orice banca.

Vezi si   Credit pe card cu transferul rapid al banilor

In lumea financiara, baza de date a celor de la Biroul de Credit S.A. se mai numeste si lista neagra a datornicilor bancilor ori lista neagra a Biroului de Credit. In fapt, nu este o lista neagra, ci practic, acolo se gasesc informatii legate de comportamentul fiecarui client in raportul cu banca. Acest comportament este reflectat de un scoring (pozitiv ori negativ). Punctajul acesta alocat fiecarui client care a avut un credit bancar in derulare este luat in calcul de banci la verificarea eligibilitatii pentru unui nou imprumut. De aceea este bine atunci cand accesam un credit la o banca, sa fim responsabili, sa ne platim la timp ratele, astfel incat scoringul nostru din Biroul de Credit sa ne permita si altadata sa accesam un credit in conditii decente.

Bancile cat si IFN-urile atribuie credite in functie de scoringul din Biroul de Credit. In funcie de valoarea restantelor, de perioada de restanta, de numarul acestor incidente de neplata, ti se aproba sau nu creditul, ori ti se ofera un anumit plafon de costuri. Practic, in functie de scoringul din Biroul de Credit, tie iti este repartizat un anumit grad de risc, ce va determina si nivelul dobanzilor ulterioare atunci cand vei mai accesa un credit.

Daca nu stii inca de esti sau nu inscris pe lista neagra a datornicilor bancilor, poti obtine usor aceasta informatie.

Poti chiar tu sa obtii informatiile din Biroul de Credit cu o simpla cerere catre aceasta societate. Din cate stim noi, prima solicitare este gratuita. Poti sa apelezi la S.C. Biroul de Credit pentru a solicita eliberarea situatiei inscrierii.

Nu doar bancile pot consulta Biroul de Credit, si Institutiile Financiare Nebancare o fac. Si IFN-urile pot verifica bazele de date ale Biroului de Credit atunci cand unele dintre aceste societati nebancare verifica buna ta credinta vis-a-vis de alte credite (pentru ca acesta este scoringul din Biroul de Credit).

Daca te intrebi care sunt sansele ca o banca sa te imprumute chiar daca esti rau-platnic, afla ca ele exista. Mici, dar exista. Din cate stim noi, unele banci au afirmat deschis ca ele nu refuza toti clientii inscrisi pe lista neagra a Biroului de Credit, ca tin cont de mult mai multe aspecte pentru aprobarea unui credit.

Cat timp ramai in Biroul de Credit?

In Biroul de Credit vei ramane patru ani de la data actualizarii trimise de banca. In cazul in care esti inscris in Biroul de Credit din alte motive decat cele financiare, atunci institutiile financiare sunt mai ingaduitoare in a-ti atribui un nou imprumut.

Daca ati avut restante si ti le-ai platit, iar acest lucru s-a intamplat cu cel putin un an in urma, de asemenea poti obtine clementa de la unele banci. Evident, situatiile sunt diferite de la client la client si chiar de la banca la banca.

Daca ai avut restante frecvent, atunci sunt putine sa sanse sa obtii un nou credit. Daca insa, ai avut restante raslete in timp, cu valori mici, atunci poti fi eligibil pentru un nou imprumut.

Bancile iau in calcul la accesare atat numarul de zile de intarziere la plata ratelor, cat si valoarea acestora. De asemenea, se tine cont de valoarea totala a imprumutului, de garantiile active si de comportamentul general al clientului pe perioada rambursarii.

Pentru a afla daca va regasiti pe listele Biroului de Credit puteti sa solicitati in nume personal de la aceasta societate informatiile dorite.

Orice persoana poate sa solicite situatia inscrierii in Biroul de Credit:
– in mod direct – prin intermediul platformei online BC, prin trimiterea unui e-mail.
– personal ori electronice
– printr-o scrisoare (recomandata) trimita prin posta (pentru acest demers trebuie sa descarcati mai inainte de pe site-ul Biroului de Credit o cerere.

Vezi si   Credit online rapid pe card - Repere actuale.

Stergere din Biroul de Credit? Exista un model de cerere pentru stergere?

Stergerea de pe lista cu rau platnici se poate face cu conditia sa ai motive suficiente, bine intemeiate.

Poti chiar tu sa ceri sa fi sters din baza de date, daca informatiile ti-au fost introduse incorect ori daca nu ai fost informat de banca de raportarea catre BC cu 15 zile inainte de ea.

Cum poti sa stii ce date iti sunt introduce in Biroul de Credit daca nu poti vizualiza public lista cu rau platnici?

Lista cu rau platnici nu este facuta publica pentru ca astfel s-ar incalca drepturile la intimitate ale persoanelor raportate.

Biroul de Credit pastreaza confidentialitatea datelor personale si le ofera in nume personal ori cu acordul personal catre institutiile financiare.

Pentru a solicita online informatii despre noi din Biroul de Credit, trebuie sa ne inregistram pe platforma online a BC. Procesul este unul simplu, se realizeaza cu o adresa de email si cu un numar de telefon.

Odata ce am efectuat inrolarea online in contul BC, putem solicita chiar stergerea de pe lista cu rau platnici. Cand trimitem solicitarea, aceasta va ajunge si la banca ori la IFN-ul care ne-a raportat. In cazul in care avem motive intemeiate, informatiile vor fi sterse din Biroul de Credit.

Raspunsul la cererea ta catre Biroul de Credit poate sa dureze si o luna de la solicitare.

Daca te grabesti sa accesezi un credit de nevoi personale, poti apela direct la banca pentru a-ti vedea datele din BC. Bancile primesc rapid raportul tau din Biroul de Credit.

Daca nu e descurci online cu solicitarea raportului din BC, poti apela la alte mijloace de comunicare. Poti trimite prin posta o cerere. Cererea insa se descarca tot de pe site-ul Biroului de Credit. In scrisoarea trimita trebuie sa iti scrii CNP-ul si de asemenea sa tirmiti o copie dupa cartea de identitate si o semnatura.

Avand in vedere numarul mare al celor aflati pe lista cu rau platnici, au aparut tot felul de oferte de stergere din Biroul de Credit, unele chiar superficiale.

Sunt tot felul de specialisti si mai putin specialisti, avocati si nu prea, care isi fac reclama ca te vor sterge din Biroul de Credit, ocupandu-se in locul tau de acest demers.

Este bine insa sa nu va aruncati in gura acestor rechini financiari, sa alegeti cu grija omul care sa va reprezinte intr-un atare demers. Oricum ar fi, singura sansa de a va sterge din BC este ca banca sa nu va fi informat cu 15 zile inainte de acest fapt. In rest, orice v-ar spune specialistii, avocatii, ori consilierii financiari, sunt doar vorbe in vant. Si, fireste, cai de a va cheltui banii fara rost.

Daca totusi vrei sa te imprumuti si nu poti sa iesi din baza de date a restantierilor, poti sa incerci sa te imprumuti la IFN.

IFN-urile sunt mai maleabile, mai flexibile in privinta conditiilor de eligibilitate si a scoringului din BC.

Desi verifica si ele Biroul de Credit, totusi nu sunt atat de transante in privinta scoringului.

Sunt cateva IFN-uri care nu solicita defel raportul din BC furnizand imprumuturi de bani pe termen scurt si celor cu istoric negativ.

Daca in prezent ai un venit bun, o vechime considerabila pe cartea de munca, s-ar putea sa IFN-ul sa faca abstractie ca esti pe lista cu rau platnici si sa-ti acorde un imprumut online.

Cat conteaza scoringul in obtinerea unui credit?

Decizia finala privind aprobarea unui credit, nu depinde doar de scoringul din BC, tine de mai multi factori: venit actual, grad de indatorare, vechime in munca, etc.

Daca vrei sa accesezi credite pe termen lung, acolo va conta mai mult scorul din Biroul de Credit. Pe baza profilului din BC banca ori IFN-ul isi calculeaza fiecare credit scorul. Acest credit score are un prag – cu valori specifice pentru fiecare institutie in parte. Daca depasesti acel prag cu punctajul tau, creditul iti este autorizat.

Oricum, noi te sfatuim sa incerci sa nu ajungi din start pe lista cu rau platnici. Nu lasa restante active, mai ales daca ai de gand sa te imprumuti in viitorul apropiat.

Pe cei de la Biroul de Credit ii puteti contacta prin telefon – 021 3110267 ori 021 3104260 (robot telefonic). Adresa: Strata sfanta Vineri, Nr. 29, Sector 3, Bucuresti. Informatii gasiti si pe platforma online: birouldecredit.ro.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies