Acasă » Informative » Refinantare credite ipotecare. Ce e nou?

Refinantare credite ipotecare. Ce e nou?

Last update:

Cand impovararea lunara la un credit ipotecar devine de nesuportat, poti apela la o refinantare in conditii mai avantajoase.

Refinantarea creditelor ipotecare se poate face usor, avand in vedere ca majoritatea bancilor o practica, deci, ai posibilitatea de a gasi oferte cu dobanzi mici.

Scazand rata lunara, oamenii isi iau usureaza practic viata, uneori diferenta intre supravietuire si esec fiind destul de mica.

Sunt multe persoane care au accesat un credit ipotecar in vremuri bune, cand veniturile lor erau mult mai mari decat in prezent, dar care, astazi, dintr-un motiv sau altul nu mai stau atat de bine financiar.

Sunt familii care sufera din cauza cresterii ratelor, mai ales cand creditul a fost contractat intr-o alta moneda decat cea in care isi incaseaza veniturile, si atunci datorita cresterii cursului valutar au ajuns sa plateasca mult mai mult decat isi permit.

Mai sunt si cazurile in care creditele ipotecare accesate acum multi ani in urma avea o dobanda mult mai mare decat cea din prezent, mai ales daca e vorba de creditele acordate in lei. Cum astazi in oferta bancilor dobanzile sunt mult mai mici decat cele practicate odinioara, oamenii sunt tentati sa-si refinanteze creditul, beneficiind astfel de o scadere semnificativa de dobanda.

Din acest an a aprut si refinantarea online – o noutate absoluta ce merita analizata. Dupa parerea noastra acesta este un pas important in politicile bancilor de a se apropia mai mult de cetatean.

Pana la urma, refinantarea unui credit ipotecar (ori de alta natura) despre astaz este vorba, despre a obtine o dobanda mai mica care sa reduca impovararea lunara a debitorului.

Diverse situatii dificile necesita si masuri de urgenta. Nu este bine sa astepti pana in ultima clipa sa ajungi in imposibilitatea de a nu-ti mai putea achita ratele lunare, mai bine incerci sa schimbi contractul de creditul cu o oferta actuala mai avantajoasa.

Refinantarile pot fi avantajoase pentru tine, daca tii cont de anumite aspecte:

  • fii atent la platile notariale necesare evaluarii imoilului in cazul unei refinantari; taxele notariale pot urca foarte mult costurile aferente unei refinantaari, asa incat oricat de avantajoasa ar fi oferta de refinantare, astfel de taxe pot sa incline balanta in sens invers
  • tipul de dobanda – variabila si fixa si evolutia ei in timp. Unele banci pot practica oferta fixa pe o anumita perioada, dupa care sa se treaca la dobanda variabila. Altele merg exclusiv pe dobanda variabila ori dobanda fixa. Tu trebuie sa incerci sa evaluezi cum vor evalua costurile in timp, luand in calcul si situatiile extreme.

In cazul costurile ce pot da batai de cap inca din prima faza a refinantarii, ar fi bine sa evaluezi comparativ cu dobanda mai mica, sa vezi care iti sunt plusurile si minusurile. In definitiv tu trebuie sa ajungi la concluzia daca refinantarea este avantajoasa din punct de vedere al costurilor sau nu.

Spre exemplu, cei de la Banca Transilvania achita ei taxele notariale de evaluare ale imobilului pentru refinantarile creditelor ipotecare contractate la alte banci.

La o refinantare poti castiga destul de mult, daca obtii o dobanda mai mica.

Detinatorul unui credit care apeleaza la o refinantare poate obtine reduceri si de doua-trei punct procentuale din dobanda.

Care sunt ofertele bancare pentru refinantarea unui credit ipotecar?

Pentru toate ofertele de refinantare, din observatile noastre, dobanzile practicate de banci pentru refinantari sunt aceleasi care sunt practicate pentru obtinerea unui credit nou.

Bancile nu au diferentieri de costuri intre ofertele noi si refinantari.

Unele banci ofera si alte avantaje la acordarea unei refinantari. Spre exemplu, Idea::Bank nu percepe comision de acordare pentru refinantari.

Alte banci ofera si sume de bani in plus, suplimentar fata de creditul ramas, la acordarea unei refinantari, pentru eventuale amenajari ori reamenajari ale locuintei. Procentul maxim ce se poate acorda ca suplimentare este de maxim 10% la Alpha Bank.

Alte oferte din piata:

  • la CEC refinantarea se poate face pe 35 de ani, cu 0 comison de administrare lunara si 0% comision de rambursare anticipata.
  • la OTP Bank refinantarea se poate face in limita a 200.000 euro echivalent in lei, acceptandu-se pana la 3 codebitori. Creditul ipotecar de la aceasta banca se acorda pe 30 de ani.
  • refinantarea de la BRD a unui credit ipotecar se poate face printr-un credit Habitat ReStart.
  • la Raiffeisen Bank refinantarea unui credit ipotecar se poate face prin intermediul unui credit garantat cu upoteca, Flexicredit integral. Reducerea ratei promise de aceasta banca este cu pana la 70%. Raiffeisen mai evidentiaza si alte avantaje la refinantarea oferita: pauza de 3 luni de la plata ratelor, dobanda personalizata, diminuarea ratelor, accepta o gama larga de venituri.
  • UniCredit ofera un credit de refinantare cu dobanda avantajoase daca optezi pentru virarea veniturilor prin aceasta banca.
(Visited 296 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies