Acasă » Informative » Ce vad creditorii atunci cand studiaza trecutul financiar?

Ce vad creditorii atunci cand studiaza trecutul financiar?

Last update:

Creantierii va examineaza trecutul financiar pentru ca vor sa stie dacă sunteti de buna credinta si va puteti rambursa la timp imprumutul.

In functie de aceste cercetari, sunteti incadrat intr-o anumita clasa de risc, in functie de care, la un moment dat vi se aproba sau respinge creditul, ori vi se ofera o dobanda mai mare sau mai mica.

Creditorii verifica in primul rand daca persoana in cauza a respectat termenele de plata pentru imprumuturile anterioare. Intarzierile sau platile ratate vor ridica intotdeauna semne de intrebare cu privire la capacitatea de plata.

Un alt aspect luat in considerare este nivelul creantelor anterioare, si aici ne referim la soldurile curente ale creditelor sau cardurilor de credit.

Daca exista o impovarare mare, de asemenea poate fi afectata capacitatea unei persoane de a-si indeplini noile obligatii financiare.

Informatii de identificare din Biroul de Credit

Este o intrebare pe care si-au pus-o multi oameni si nu exista un raspuns unic. Creditorii analizeaza tot soiul de date atunci cand decid daca va imprumuta sau nu bani, iar informatiile pe care le vad pot depinde de mai multe lucruri diferite. Dar va putem oferi cateva linii directoare generale cu privire la ceea ce apare in raportul dvs. de credit:

  • Informatii de identificare de la Biroul de Credit
  • Date transmise de banci si IFN-uri catre Biroul de Credit
  • Date pozitive si negative stocate in baza de date

Atunci cand solicitati un imprumut, creditorii vor sa vada ca il puteti rambursa. Ei fac acest lucru analizand istoricul dvs. financiar si scorul de credit, care este calculat pe baza datelor din raportul dvs. de credit.

Istoricul dvs. financiar include informatii despre serviciul si venitul vostru, precum si despre orice bani pe care i-ati imprumutat sau rambursat. Aceste date provin de la angajatori si de la alti creditori, cum ar fi bancile si alte institutii de credit. Se mai numesc si “informatii de identificare” sau “raport de credit”.

Datele transmise de banci si IFN-uri catre Biroul de Credit includ informatii despre imprumuturile pe care le-ati contractat de la acestea. Aceste informatii se numesc “conturi”.

De altfel, datele pozitive si negative stocate in baza de date includ toate conturile dvs. – atat cele deschise, cat si cele inchise – si orice plati intarziate sau neplatite pentru aceste conturi. Creditorii se uita la aceste informatii pentru a determina daca ar trebui sa va acorde (sau nu) un imprumut.

Ce informatii se regasesc in Biroul de Credit?

Cei care se regasesc in Biroul de Credit trebuie sa stie ca exista o serie de informatii despre ei inscrise in aceasta baza de date:

  1. de identificare
  2. informatii despre angajator
  3. date despre creditele si cardurile din trecut, acordate ori doar solicitate
  4. relatii dintre conturi
  5. evenimente aparute pe parcursul derularii unui credit (ex: refinantare, restructurare, dare in plata, cesiune, etc.)
  6. date legate de insolventa persoanelor vizate de o astfel de procedura
  7. de cate ori s-a interogat baza de date pentru persoana in cauza.

Baza de date a Biroului de Credit se actualizeaza o data la 4 ani pentru fiecare persoana in parte. Cei care si-au achitat datoria din trecut pot iesi din lista cu debitori daca din momentul stingerii datoriei au trecut 4 ani.

trecut financiar

Cand banca te-a raportat catre BC o face de regula intemeiat in baza unor motive clare. Cel mai frecvent este acela de a avea intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratei unui credit.

Puteti sa va ascundeti trecutul financiar de alti creditori, astfel incat acestia sa nu vada ce fel de persoana sunteti?

Cu siguranta nu! Insa, exista unele banci care nu lucreaza cu biroul de credit lucru care pentru dvs poate fi de bun augur.

Ideea ar fi ca daca ati gasi institutii care sa nu va inspecteze trecutul, deci sa nu le intereseaza relatiile din trecut pe care le-ati avut cu bancile si IFN-urile, atunci puteti foarte bine sa luati un credit fara batai de cap.

Prin urmare, la aceasta intrebare, exista un singur raspuns: nu. Raspunsul pe termen lung este ca puteti incerca sa ascundeti informatiile, dar creditorii vor putea totusi sa le vada.

Creditorii folosesc o baza de date numita Biroul de Credit pentru a va verifica identitatea. De asemenea, pentru a va verifica identitatea, acestia utilizeaza datele transmise de banci si IFN (institutii financiare nebancare) din aceasta baza de date.

De exemplu, daca aveti un cont la o banca sau la o IFN, acestea vor trimite informatii despre dumneavoastra la Biroul de Credit, astfel incat creditorii sa le poata vedea.

Atunci cand creditorii va verifica trecutul financiar, ei nu vad doar ceea ce apare in raportul de credit; ei vad, de asemenea, informatii despre cati bani au fost depusi in conturile dvs. bancare de-a lungul timpului, unde locuiti si lucrati in prezent (daca este cazul), cate datorii ati avut in trecut etc.

Ce vor sa vada creditorii atunci cand inspecteaza trecutul?

In calitate de creditor, trebuie sa stiu ca persoana care solicita un credit este in masura sa il ramburseze.

Aici intervine Biroul de Credit. Biroul de Credit tine evidenta tuturor informatiilor financiare despre consumatori si firme.

Primul lucru pe care un creditor il verifica atunci cand decide daca sa va acorde sau nu un imprumut sunt informatiile de identificare de la Biroul de Credit. Acestea includ numele, adresa si data nasterii. Daca aveti vreo hotarare judecatoreasca impotriva dumneavoastra, falimente sau conturi de colectare, acestea vor aparea si in raportul dumneavoastra.

In continuare, bancile si IFN-urile transmit date Biroului de Credit cu privire la faptul ca pot sau nu sa aiba incredere in dumneavoastra cu banii lor. In cazul in care considera ca nu pot avea incredere in dumneavoastra, atunci vor raporta si aceste informatii Biroului de Credit, astfel incat sa apara si in raportul dumneavoastra.

Acum ca stim ce informatii apar in raportul dumneavoastra, sa vorbim despre cat timp raman acolo! Cele mai multe date pozitive si negative stocate in baza de date raman acolo timp de 5 ani inainte de a fi sterse de pe site; cu toate acestea, daca exista mai multe elemente care apar in raportul dvs. de la o companie creditoare la un an distanta una de cealalta (cum ar fi doua plati intarziate), atunci aceste date sunt sterse.

Iata de ce cand va ganditi ca veti putea accesa un credit fara Biroul de Credit, ar fi bine sa va ganditi si la pasii urmatori.

De ce bancile verifica trecutul financiar?

Daca sunteti in cautarea unui imprumut, este important sa intelegeti ce vede un creditor atunci cand va verifica trecutul financiar.

Biroul de credit este o companie care colecteaza informatii despre istoricul de credit al persoanelor fizice si care furnizeaza aceste informatii potentialilor creditori. Creditorii intocmesc un raport de credit inainte de a oferi un imprumut, astfel incat sa poata vedea cat de bine si-a gestionat imprumutatul finantele in trecut.

Cel mai frecvent tip de imprumut pentru care veti avea nevoie de o verificare a creditului de nevoi personale. Atunci cand solicitati un imprumut de nevoi personale, creditorul va va extrage raportul de credit. Daca nu exista semne indoielnice pe numele dumneavoastra (cum ar fi platile intarziate), atunci creditorul va va aproba cererea de imprumut.

Bancile va verifica trecutul financiar pentru ca vor sa stie daca nu risca imprumutandu-va. Acestea analizeaza factori precum scorul de credit si istoricul platilor, precum si daca ati declarat sau nu faliment. Daca exista ceva in istoricul dumneavoastra care ar putea indica faptul ca nu sunteti un risc bun, probabil ca nu va vor acorda un imprumut.

Daca aveti un trecut de neplata a imprumuturilor, atunci banca va fi mai putin dispusa sa va acorde un alt imprumut. Acest lucru se datoreaza faptului ca, daca ati fost deja o data un risc, nu exista nicio garantie ca lucrurile se vor schimba in viitor si ca veti deveni bun platnic.

Punctajul de credit este unul dintre parametrii pe care creditorii ii vor analiza pentru a determina daca este probabil sa rambursezi sau nu banii care ti se imprumuta.

Dar exista si alti factori: cat timp a trecut de cand ati solicitat ultima data un credit, cati bani ati imprumutat in trecut si daca ati depasit sau nu limita maxima a vreunui imprumut.

Deoarece acesti factori sunt atat de importanti pentru creditori, acestia ii verifica adesea inainte de a decide daca va acorda sau nu un imprumut.

(Visited 176 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

1 COMENTARIU

  1. As vrea sa stiu ce verifica banca la acordarea unui credit. Am inteles ca nu e chiar usor sa iei un imprumut daca nu ai contract pe perioada nedeterminata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies