Acasă » Informative » Cum te descurci ca freelancer in Romania?

Cum te descurci ca freelancer in Romania?

Last update:

Persoanele care obtin venituri din activitati independente, cei recunoscuti ca freelanceri, pot accesa un credit, pot face economii?

Sunt din ce in ce mai multe persoane care obtin venituri din activitati independente, deci nu au un venit stabil, nu se pot baza pe un salariu fix lunar.

Romanul nu este o persoana obisnuita cu schimbul serviciului, asa cum se intampla in occident unde oamenii isi schimba destul de des locul de munca.

Romanii sunt destul de conservatori cand vine vorba de locurile lor de munca.

Cu toate acestea, in ultimii ani s-au schimbat destul de multe in piata muncii. Au aparut multe meserii noi, foarte multe persoane castiga bani din activitati independente, nu mai au un serviciu fix, cartea de munca nu mai este biblia personala a fiecaruia dintre noi ca odinioara.

Persoane care nu au garantata sursa de castiguri lunare, trebuie sa-si organizeze mult mai bne bugetul, sa se bazeze mai mult pe economiile realizate in perioadele infloritoare pentru a supravietuii unor perioade dificile.

In lumea freelancerilor se merge mult pe ideea de a muncii astazi cat mai mult ca sa ai maine, maine cand nu se stie ce se poate intampla.

Aceasta lume este una mult mai imprevizibila decat cea a persoanelor angajate cu contract de munca pe perioada nedeterminata.

Cand muncesti sezonier, ori cand castigi la perioade neregulate de timp, lucrurile sunt imprevizibile, nu poti sa-ti faci calcule pe termen lung pentru ca ar fi nerealiste.

Si totusi, acesti oameni muncesc destul de mult si isi formeaza ritualurile lor de economisire, practic invata regulile economiei de piata intr-un ritm mult mai alert decat restul populatiei.

Vezi si   Despre fondul de garantare Noua Casa de la A la Z

Oamenii se adapteaza, unii accepta si oferte mai mici daca sunt mai multe, altii mizeaza exclusiv pe preturi ridicate si pe oferte limitate. Fiecare isi impune singur ritmult de lucru si in functie de nevoi si nesecitati se adapteaza.

Pot contracta credite persoanele fara carte de munca?

Majoritatea institutiilor financiare si-au adaptat produsele la piata, astfel incat, exista aceasta posibilitate si la banci si la IFN-urile. Persoanele fara carte de munca, fara un loc de munca stabil pot imprumuta atata timp cat dovedesc sa ai venituri care sa le asigure o bonitate buna pe perioada derularii contractului de imprumut.

IFN-urile sunt mult mai deschise acestor doleante ale freelancerilor, pentru ca aceste societati nu impun cine stie ce restrictii de vechime.

Poti economisii din postura de freelancer?

Fireste ca poti! Economiseste si un copil de 3 ani cand primeste bani de la bunica! Daca esti cumpatat si ai simtul banului, poti economisii din orice postura si in orice situatie.

Cand ai o sursa de venit, oricare ar fi ea, nu este niciodata imposibil sa economisesti. Trebuie doar sa te organizezi astfel incat, lunar, sa pui deoparte o suma de bani, bani pentru zile negre.

Totul este ca, atunci cand ai succes, sa nu cheltuiesti mai mult decat o faci de obicei, ci sa directionezi catre economii o parte insemnata din banii castigati.

Persoanele ce nu obtin venituri regulate pot avea abilitatea de a pune de-o parte bani, de a economisii, astfel incat sa se poate descurca in perioade mai putin prielnice din punct de vedere economic.

Oricum, toti ar trebui sa economisim, indiferent de tipul de venit obtinut, indiferent de locul de munca. Economisirea inseamna prosperitate pe termen lung si mai ales, inseamna ca atunci cand apare o urgenta sa o poti rezolva fara probleme.

Vezi si   Bani imprumut fara loc de munca stabil

Daca vrei sa economisesti bani, trebuie sa ai un buget bine organizat, sa iti cunosti foarte bine veniturile si cheltuielile pentru a le controla.

Liber-profesionist nu este o ‘meserie’ pentru oricine. Exista in acest sens o serie de riscuri pe care nu le poti controla.

Printre riscurile asociate freelancingului amintim aici:

  • nu obtii venituri sigure. Prestarea in calitate de liber-profesionist poate fi deosebit de inconsecventa si poate depinde de foarte multi factori. Obtinand venituri inconstante cu greu poti sa convingi pe cineva ca esti solvabil. Din acest punct de vedere este greu sa te imprumuti, pentru ca bancile cer ventiuri constante permanente.
  • amesteci de feicare data viata personala cu munca. Cu siguranta nu vei lucra fix 8 ore, vei icnerca sa lucrezi cat mai mult pentru a-ti creste ventiurile fiind propriul tau sef.
  • mare batai de cap, multa alergatura, tu trebuie sa te ocupi de top. Daca ne gandim ca la o firma tu te ocupi doar de partea ta, de contabilitate de ocupa altcineva, de secretariat altcineva, din postura de freelancer trebuie sa faci de toate, de la contwbilitate la secretariat.
  • riscul neplatii – de multe se intampla sa nu ai atat de pare prestanta in fata unui client decat daca ai fi angajatul unei firme serioase, respectabile cu experienta in piata. Se intampla de multe ori sa nu primesti banii pentru munca depusa, ori sa-i primesti cu intarziere.

Nu spunem ca nu sunt si avantaje pentru freelancer.

Avantaje:

  • tu esti seful. Nu trebuie sa mai dai socoteala nimanui. Tu raspunzi de tine, de succesul ori de insuccesul tau.
  • lucrezi cand vrei. Daca vrei sa lucrezi noaptea si sa te duci ziua cu copilul la patinaj ori a inot, asta faci. Nu trebuie sa te trezesti la 5 dimineata, sa stai 20 de minute in pasaj la Victoriei asteptand urmatorul metrou, nu trebuie sa mergi cu 41, sa astepti al treilea 336 ca sa nu mergi pe scara.
  • poti alege ce serviciu sa prestezi in functie de ceea ce iti convine, de preturi, de situatie financiara etc.
  • poti sa lucrezi de oriunde, chiar si din vacanta daca vrei si ai nevoie. Pana la urma, d-aia esti sef!
  • poti sa pastrzi toti banii, lasand la o parte taxe si alte daraveri.
Vezi si   Ce vad creditorii atunci cand studiaza trecutul financiar?

Au aparut o multime de noi ocupatii in ultimii ani, majoritatea avand in prim-plan activitatile independente. Mai ales pe partea de lucru online, aparitiile au fost de-a dreptul spectaculoase. La fel de entiziasmant este si numarul celor care presteaza astfel de servicii.

(Visited 274 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies