Acasă » Informative » Finantare pentru agricultura: Investeste in viitor

Finantare pentru agricultura: Investeste in viitor

Last update:

In lumea agriculturii, accesul la credite fara garantii este esential pentru cresterea si dezvoltarea afacerilor. 

Indiferent daca esti un fermier mic, un producator de fructe sau un crescator de animale, ai nevoie de resurse financiare pentru a investi in seminte de calitate, utilaje moderne si tehnica agricola de ultima generatie.

Din fericire, exista unele solutii adaptate nevoilor agricultorilor, si acestea sunt creditele pentru agricultura.

In ultimii ani, agricultura a devenit un domeniu tot mai atractiv pentru investitori si fermieri.

Si nu numai atat, multi oameni din zonele rulare au inceput sa investeasca, sa cumpere seminte de calitate, sa invete sa faca agricultura moderna.

Cu toate acestea, accesul la finantare ramane una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta acestia.

O doleanta care este din ce in ce mai larg raspandita in agricultura ramane obtinerea unor credite pentru agricultura fara garantii.

Acest concept inovator a deschis noi oportunitati pentru fermieri, oferindu-le posibilitatea de a obtine finantare fara a fi nevoie sa ofere garantii substantiale.

De ce fara garantii? Pentru ca oamenilor le este teama de pierderea proprietatilor. Si teama este una rezonabila, avand in vedere ca in agricultura lucrurile sunt destul de imprevizibile de la un an la altul.

Exista atat de multi factori care pot strica “planul de acasa” cum se spune, iar “socoteala din targ” sa fie una cu mari dezavantaje pentru fermieri.

In cele ce urmeaza vom dezabate acest subiect al creditelor pentru agricultura si impactul lor asupra comunitatilor agricole din intreaga Romanie.

Credite pentru agricultura: finantare specializata

Creditele pentru agricultura reprezinta imprumuturile acordate fermierilor si altor entitati din domeniul agricol pentru a finanta diverse activitati legate de productie.

Aceste credite pot fi utilizate pentru cumpararea de seminte, ingrasaminte, pesticide, echipamente agricole si alte nevoi esentiale.

Beneficiile creditele pentru agricultura

  • Sprijin financiar vital – Aceste credite ofera fermierilor resursele financiare necesare pentru a-si desfasura operatiunile in mod eficient.
  • Stimularea dezvoltarii agricole – Prin finantarea unor proiecte inovatoare, creditele pentru agricultura contribuie la modernizarea sectorului agricol.
  • Cresterea productivitatii – Accesul la resurse financiare poate duce la cresterea productiei si, implicit, la cresterea veniturilor fermierilor.

Credite pentru agricultura fara garantii

Ce sunt creditele pentru agricultura fara garantii?

Inainte de a intra efectiv in subiect, vreau sa va atrag atentia ca de cele mai multe ori fermeierii isi risca nu doar proprietatile agricole, ci si locuintele cand vine vorba de atragerea acestor finantari. Daca ne gandim la micii producatori cu certificat, care nu au o suprafata foarte mare de teren, lucrurile sunt si mai complicate.

Creditele pentru agricultura fara garantii sunt imprumuturi acordate fermierilor fara a fi necesara prezentarea unor garantii materiale sau financiare.

In acest mod sunt eliminate obstacolele obisnuite legate de obtinerea unui credit si ofera acces rapid la fondurile necesare pentru a investi in afacerile agricole.

Cum functioneaza aceste credite?

Fermierii interesati pot solicita astfel de credite printr-un proces simplificat online. Evaluarea eligibilitatii se face pe baza istoricului de credit, a performantelor anterioare si a planurilor de afaceri. Deciziile rapide si fara birocratie faciliteaza accesul la aceste fonduri esentiale.

Avantajele creditele pentru agricultura fara garantii

  • Nu sunt necesare garantiile – fermierii nu sunt obligati sa puna in pericol proprietatile sau activele personale pentru a obtine finantare.
  • Proces simplificat – procedurile complicate si timpul indelungat de aprobare sunt eliminate, asigurand acces rapid la fonduri.
  • Sprijin pntru dezvoltare – ceste credite promoveaza inovatia si modernizarea in sectorul agricol, contribuind la cresterea economica.

Impactul asupra comunitatilor agricole

Implementarea acestor credite a avut un impact semnificativ asupra comunitatilor agricole din Romania.

Fermierii mici si mijlocii au primit oportunitatea de a-si dezvolta afacerile fara a fi impovarati de datorii semnificative. Acest lucru a condus la o crestere a productivitatii si la stimularea economiei locale.

Solutii oferite de bancile si IFN-urile din Romania pentru agricultura

BT Mic

La BT Mic poti aplica chiar si online pentru imprumuturi de pana la 400.000 de lei pentru afaceri mici din agricultura. BT Mic este de fapt BT Microfinantare IFN, parte a grupului din care face parte si Banca Transilvania.

Acest IFN are reprezentante in: Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Craiova, Braila, Brasov, Targu Mures, Cluj Napoca, Timisoara, Arad, Oradea, Iasi si Constanta.

Se pot deconta cheltuieli de investii in terenuri agricole, silozuri, ameanjarea fermei, alte activitati agricole, mai bine spus cheltuieli pentru infiintarea culturilor si alte cheltuieli ce tin de domeniul agricol, dar si plata furnizorilor, cumpararea de masini si utilaje agricole, noi ori second-hand.

CEC Bank

Aceasta banca ofera la randul ei microfinantari pentru agricultura in cuantum de pana la 500.000 de lei. Aceste fonduri sunt fonduri AGRO, cu garantie de stat si dobanzi avantajoase.

Folosind aceste credite pentru agricultura fara garantii poti sa-ti sustii activitatea curenta, poti investii in modernizarea fermei tale ori poti obtine credite mixe pentru varii nevoi.

Pe acest sector agricol, exista mai multe tipuri de credite pentru agricultura la CEC Bank: creditul rapid AGRO pentru sustinerea activitatii curente, credit pentru investii si creditul mix.

Poti solicita acest imprumut din orice sucursala a CEC Bank, nu ai decat sa mergi la unitatea situatia in apropierea locuintei tale.

OMRO IFN S.A.

O alta solutie de finantare pentru agricultura ne vine de la un alt IFN, OMRO IFN.

De data aceasta imprumutul variaza intre 5.000 si 120.000 de lei pentru capitalul de lucru si intre 10.000 si 175.000 pentru investitii, conteaza insa si de cand ai afacerea.

Perioada de rambursare este intre 3 si 60 de luni.

Acest credit este unul acordat cu garantii, insa se poate garanta si cu bunurile cumparate prin intermediul creditului accesat.

Daca suma este mai mica de 45.000 de lei, garantia poate fi si una personala, daca suma este mai mare, de pana la 100.000 de lei se solicita garantii mobiliare (nu sunt obligatorii garantiile imobiliare).

BCR

Creditul AGRO de la BCR ofera agriculturilor posicibilitatea de a obtine un credit fara avans, pentru capital de lucru, investitii in masini, echipamente, terenuri agricole, un credit mix pentru capital de lucru si investiii si refinantarea altor credite de aceeasi natura.

BCR acorda credite pentru agricultura fara garantii in cuantum de pana la 200.000 de lei. Pentru sume mai mari, de pana la 750.000 de lei este nevoie de garantii.

Pentru a putea solicita un imprumut pentru agricultura de la BCR, trebuie ca cifra afacerii tale sa nu fie mai mare de 2.000.000 de euro (echivalent in lei), si aceasta sa exista de cel putin 12 luni ori un sezon agricol incheiat.

Sunt accesate firme de tipul producatori agricoli simplii, SRL, PFA, II, IF.

Pe langa aceasta solutie, BCR mai ofera si alte forme de finantare agriculturoilor: creditele Business, creditul cu garantie europeana EaSI, creditele APIA.

Patria Bank

Aceasta banca ofera credite pentru ivnestii in agricultura. Cu ajutorul lor poti sa-ti cumperi ferme, utilaje, echipamente, sa renovezi ori sa modernizezi cladirile ori utilajele. De asemenea poti sa refinantezi investiile in agricultura facute anterior.

Creditul se acorda in lei sau in euro, fara sa existe plafon maxim, suma se ofera in functie de capacitatea ta de rambursare.

Rambursarea se face in acord cu incasarile, poate fi la recolta.

Durata creditului este de pana la 10 ani. Se solicita garantii imobiliare, precum cladiri, terenuri agricole etc.

Finantarea poate sa fie chiar 100%, daca detii garantiile necesare si ai capacitatea de rambursare adecvata.

Mikro Kapital

Acest IFN ofera sume intre 2.000 si 700.000 de lei, pentru o perioada de pana la 60 de luni.

Creditele pentru agricultura de la Mikro Kapital se acorda fara avans. Societatea ofera si o perioada de gratie si un grafic flexibil de rambursare.

Cu ajutorul acestei finantari se pot face investii, se pot cumpara ingrasaminte, ierbicide, seminte, platii furnizori, platii salarii, taxe la stat, refinantari, achizitiona utilaje agricole, terene agricole, hale, depozite, construi solare, grajduri, magazine de depozitare, sisteme de irigatii etc.

Pentru a solicita un astfel de credit pentru agricultura de la Mikro Kapital, trebuie sa fiti SRL, SA, PFA, II ori IF, sa ai idee cum vrei sa-ti dezvolti afacerea si sa ai cel putin 3 luni de activitatea economica intregistrata.

Daca suma solicitata este mai mica de 45.000 de lei se solicita garantie personala. Pentru sumele intre 45.000 si 700.000 se solicita garantii personale si bun imobil.

Vitas IFN

Aceasta societate nebancara acorda credite agricole de pana la 750.000 de lei cu posibilitatea de finantare oferia de Fondul European de Investitii pana la 240.00 de lei, daca se indeplinesc criteriile de eligibilitate.

Totusi suma maxima pe care o aveti la dispozitie este de 750.000 de lei.

Perioada de gratie si ratele se stabilesc in acord cu specificul afacerii agricole.

Rambursarea se face in rate lunare pe tot parcursul derularii contractului de credit.

Cu ajutorul unui astfel de credit pentru agricultura de la Vitas poti sa achiti furnizorii, sa acizitionezi utilaje noi ori second hand, sa cumperi terenuri, sa construiesti grajduri ori savane ori sa le existinzi pe cele existente in prezent.

Acest tip de finantare se acorda formelor juridice de tipul PFA, II, SRL, IF dar si simplilor producatori agricoli care au atestat de producator.

Raiffeisen Bank

Si de la Raiffeisen Bank se pot obtine credite pentru agricultura.

Specificul acestui imprumut este capitalul de lucru in agricultura.

Daca ai o afacere agricola si vrei sa o dezvolti, acest credit pentru agricultura poate fi solutia. Poti sa finantezi cheltuieli de intretinere si infiintare a culturilor, recoltare, asigurare culturi, cheltuieli cu furnizotii (energie electrica, apa, irigatii), fond de salarii.

Rambursarea se poate face in cel putin 2 rate anual.

Poti imprumuta pana la 7000 de euro, echivalent in lei, iar perioada de rambursare este de pana la 18 luni.

Garantiile solicitate pot include terenuri, imobile, echipamente, utilake, garanii mobiliare asupra conturilor curente, etc.

Pentru accesare firma ta trebuie sa aiba o cifra de afaceri mai mica de 5.000.000 euro si cel putin un an financiar la activ.

Dupa cum observati, si in agricultura este dificil sa obtii credite pentru firmele noi infiintate.

Libra Internet Bank

Aceasta banca ofera la randul ei credite pentru finantarea culturilor agricole. Aceste credite sunt acordate fara garantii reale.

Pentru a te incadra, trebuie sa fii PFA, SRL, intreprindere individuala, familiala ori persoana fizica cu certificat de producator.

Sumele maxime pe care le puteti accesa sunt de pana la 400.000 de lei, ba chiar si 500.000 pentru clientii existenti.

Pentru a fi eligibil, trebuie sa ai o experienta de cel putin 2 ani agricoli si cel putin 50 de ha in exploatare.

Daca vreti sa aflati mai multe despre garantarea creditelor oferita de statul roman pentru agricultura vizitati pagina FGCR.

Concluzie

Este clar ca aceste credite pentru agricultura fara garantii reprezinta un pas important catre viitorul agriculturii romanesti.

Ele nu numai ca faciliteaza accesul fermierilor la finantare, dar si contribuie la cresterea durabila si echitabila a sectorului agricol.

Cu aceste resurse la indemana, fermierii au oportunitatea de a investi in tehnologie, instruire si dezvoltare, ceea ce poate duce la o agricultura mai productiva si sustenabila in viitor.

(Visited 71 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies