Acasă » Informative » In viitor creditele ne vor fi acordate de roboti

In viitor creditele ne vor fi acordate de roboti

Last update:

Deja se vehiculeaza de ceva vreme posibilitatea acordarii de imprumuturi in baza unei analize efectuate de inteligenta articificala.

Daca stam sa ne gandim, nici astazi nu suntem departe de aceasta perspectiva, tinand cont ca si in prezent decizia de creditare se ia in baza unor calcuule executate de calculator prin intermediul unor programe cu parametrii prestabiliti.

Cand se va introduce analiza 100% automatizata, orice institutie financiara va adera la digitalizare, va prelua algoritmi universal valabili.

Utlizand niste clase definite de algoritmi, se pot acorda credite prin prisma pragului impus de fiecare creditor in parte, fiecare in acord cu politicile proprii impuse.

Deja si astazi cand mergi sa contractezi un credit, ti se calculeaza un scoring de client, lucru ce se determina in baza unor calcule automatizate, prin introducerea unor parametri specifici fiecarui client in parte.

Cum vor evalua robotii riscurile unui credit?

Nu e deloc dificil sa se evalueze riscurile avand in vedere ca nici in zilele noastre decizia nu se lua in urma unor opinii subiective ale unor persoane.

Si astazi decizia de acordare a unui credit se bazeaza tot pe calcule exacte.

Cu siguranta cand se va trece la un nivel mai ridicat de automatizare, vor exista mai multe date care se vor lua in calcul.

Exista si variabile ce vor fi greu de luat in considerare, dar cu siguranta tehnica va permite chiar si cele mai neinsemnate detalii de acest gen.

Daca astazi prin programele de analiza a eligibilitatii unui client sunt luate in considerare un numar redus de factori, se preconizeaza ca numarul acestora vor fi mult mai mare in viitor, cand se va trece la acordarea de credite cu ajutorul inteligentei artificiale.

La roboti nu se pune problema de sentimentalisme, acolo sunt solicitate informatii si sunt generate rezultate.

Daca x-lescu este rau platnic, cu datorii mari in trecut, poate sa aiba astazi un super venit, nu conteaza, atata timp cat calculele spun altceva.

O persoana responsabila, de incredere, va fi intotdeauna creditata de banca, iar buna sa credinta va fi apreciata si in viitor, dupa cum este apreciata si astazi.

Cum acorda banca credite ajutata de roboti?

Vor exista probabil aceleasi tipuri de analize care se fac si astazi.

Ele vor tine cont, ca si cele din prezent de:

 • achitarea la timp a ratelor
 • plati care au fost intarziate
 • istoricul de creditare
 • totalul creditelor actuale

Cu siguranta, nici inteligenta artificiala nu va scapa din vedere aspecte precum:

 • vechimea in munca
 • tipul contractului de munca
 • numarul de interogari ale bazei de date a Biroului de Credit
 • numarul de solicitari pentru un nou credit
 • localitatea de domiciliu

Ce vor urmari robotii in mod decisiv?

 • aspecte ce tin de compartamentul clientului: ce atitudine are in momentul completarii cererii, daca greseste sau nu, cand completeaza cererea, daca a cititi informatii legate de credit, daca a citit celelalte detalii adiacente, etc
 • va lua in considerare modul in care clientul a aflat de oferta accesata
 • va stii ce fel de gadget foloseste clientul pentru accesarea unui credit coreland chiar si aceasta informatie cu posibilitatile sale financiare.
 • cu siguranta vor exista si alte elemente luate in calcul, precum timpii de completare ai formularelor, numarul de intrebari adresate s.a.m.d.

Se pot imbunatatii in timp aceste servicii automatizate?

Raspunsul este clar unul pozitiv.

Deja este vehiculata ideea ca acesti roboti ce ne vor acorda credite in viitor au capacitate deosebita de invatare, vor fi niste autodidacti.

Colectand in timp informatii, acestia vor fi capabili sa-si imbunatateasca modelele utilizate si statisticile folosite, luand in calcul si experientele avute pana atunci.

In prima faza robotii vor fi asistati de oameni care se vor asigura ca robotii se vo adapta corespunzator si vor reusi sa-si imbunatateasca rapid cunostintele si modul de aplicare.

Conteaza pentru client acest tip de acordare a unui credit?

Depinde pana la urma din ce punct de vedere priveste.

Pe de-o parte, ne putem astepta ca robotii sa fie mult mai obiectivi, lucrand in totalitate cu cifre si analize complete.

Robotii, pe de-o parte, nu vin de acasa cu problemele de zi cu zi asa cum vin bancherii la banca, nu se trezesc morocanosi, prost-dispusi ori cu migrene.

Inteligenta articiala poate patrunde in analize care nu pot fi la indemana omului. Caracerisiticile pe care acestia le pot lua in calcul pot fi de foarte mare detaliu.

Robotii lucreaza mai repede, mai eficient, mai ieftin si fara intreruperi. Nu au nevoie de concediu de odihna ori maternitate, nu au nevoie de vacante.

Vor mai primi credite rau platnicii in acest conditii?

Se pare ca in premisele acordarii de credite de catre roboti, este exclusa acordarea de credite pentru astfel de clienti.

Cu siguranta aici intervin parametri pe care fiecare banca ii ia in calcul in acord cu politicile proprii de creditare.

Spre exemplu, vor mai fi si creditori care le vor acorda clementa celor care si-au stins datoriile din trecut, si astazi nu mai pot fi numiti rau platnici.

Asadar, chiar si robotii vor acorda credite celor inscrisi in Biroul de Credit, daca setarile lor vor permite astfel de ‘opinii’.

Ce se va schimba in sectorul bancar?

Aparitia inteligentei artificiale in sectorul banca poate preveni frauda, prin blocarea acessulu la unele tranzactii.

Spre exemplu, un robot poate solicita detalii suplimentare cu privire la aceste aspecte ce-l vizeaza pe client, daca exista suspiciuni suficiente.

Clientii nu au de ce sa se sperie, pot vedea acest robot ca pe un consilier financiar personal.

Cu un asemenea asistent financiar personal, lucrurile vor sta mai bine si pentru clienti. De ce? Pentru ca acestia pot avea acces la mult mai multe informatii diversificate, pot solicita informatii acolo unde exista neintelegeri.

In afara de asta, aceasta asistenta financiara poate sa-si sugereze un anume produs financiar mult mai potrivit pentru tine.

Majoritatea bancilor utilizeaza alforitmi automati pentru verificarea eligibilitatii clientilor.

Deja scorul de client se calculeaza automat prin introducerea unor parametrii intr-un program si generarea unui numar de care depinde acordarea ori refuzaul unui credit.

(Visited 110 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies