Esti interesat de achiziția unei locuinte dar nu ai sursele financiare suficiente? Solutia corecta poate fi accesarea unui credit imobiliar.
O investitite in imobiliare nu este deloc irationala, mai ales intr-o perioada cum este cea pe care o traversam noi astazi.
E adevarat ca preturile nu au scazut semnificativ, dar nici nu sunt la un nivel de neluat in seama.
Până la urmă, chiria este și ea scumpă și banii se duc în van. Așa, plătind rate la un credit imobiliar, macar știi că îți rămâne ție casa.
Daca va numarati printre cei care va pregatiti sa investiti in imobiliare, cumparand, construind ori renovand o locuinta, trebuie sa va puneti la punct cu toate informatiile necesare.
Vom incerca in randurile ce urmeaza sa va oferim cateva informatii esentiale pentru aceasta optiune: ce oferte sunt, care sunt cerintele, ce costuri sunt implicate, cum contactati, cum accesati etc.
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti stabilesti daca esti pregatit complet de aceasta decize.
O ipoteca nu este deloc simplu de dus, sunt multe variabile carora trebuie sa le faci fata in timp.
Nu mizati pe o negociere cu institutiile de credite imobiliare caci nu prea se practica astfel de termeni. Dar, exista probabil unele portite la unele banci, in functie de bonitatea voastra, de istoricul vostru de creditare.
Contureaza-ti proiectul! Afla tot ce e necesar!
Cu siguranta intr-o astfel de initiativa trebuie sa pleci cu niste date bine stabilite de la inceput. De la inceput trebuie sa-ti definesti niste termeni cu care vei porni in stabilirea unor parametri atat de necesari.
Nu poti, cu alte cuvinte, sa mergi la banca si sa spui, as vrea si eu o casa, ori un apartament de 4 camere ori poate o garsoniera, depinde cati bani imi dati.
Plus de asta, vedeti ca pentru acest tip de credite imobiliare bancile solicita o anumita experienta. Unele institutii de credit pretind chiar sa nu ai intreruperi in ultima perioada (am vazut situatii in care se impune sa nu ai intrerueri in ultimele sase luni, dar si situatii in care banca solicita sa nu existe intreruperi in munca mai mari de 30 de zile in ultimul an). E adevarat ca poti accesa un astfel de credit fara prea mare vechime in munca. Important e sa ai macar un an experienta si un venit consisten. Ajuta si daca angajatorul tau este o firma de top, serioasa, de incredere.
O ipoteca nu este o treaba superficiala, deci n-o trata astfel
Fixeaza-ti niste puncte de reper, afla ce vrei, ce tip de rata preferi (fixa, descrescatoare), pe cati ani doresti creditul, ce siguranta ai privind locul actual de munca si care iti sunt persepectivele viitoare Vrei sa cumperi o locuinta pentru 4 ani ori pentru 20? Ai venituri suficiente? Mai ai alte credite in derulare? Ce grad de indatorare ai?
Veniturile voastre conteaza, dar conteaza la fel de mult pentru banca si garantia pe care o veti furniza, in speta locuinta aleasa.
Avansul pe care puteti sa-l oferiti ii da bancii garantia capacitatii voastre de economisire, lucru deloc de neglijat. E ca si cum ai spune: “iata, pot sa fac rost de bani, stiu sa economisesc, nu sunt cheltuitor, stiu sa tin de bani, voi rambursa la timp ratele”.
Analizati mai multe oferte
Majoritatea bancilor ofera credite imobiliare, drept pentru care poti alege oricare oferta doresti, in functie de nevoile tale.
Cel mai bine e sa soliciti ofertele mai multor institutii, sa consulti eventual si alte tipuri de institutii de credit si sa alegi pana la urma oferta cea mai avantajoasa tie.
Fiti atenti ca nu doar rata creditului este importanta, sunt multe aspecte de care trebuie sa tii seama.
Spre exemplu, dobanda si cum se calculeaza ea. Daca ai posibilitatea sa alegi o dobanda fixa cu atat mai bine, altfel pentru dobanda variabila nu te bucura foarte tare cu rata actuala, oricand poate surveni ceva care sa o schimbe substantial, si atunci tu trebuie sa iei in calcul astfel de schimbari si sa analizezi efectiv daca le poti face fata.
Pretindeti sa vi se ofere grafice de rambursare – simularile initiale
Bancile va ofera simulari ale creditului, cu grafice de rambursare. Voi puteti solicita sa va ruleze pentru ambele tipuri de dobanda, atat pentru cea variabila cat si pentru cea fixa.
Vedeti mai apoi ce costuri mai sunt implicate si de cat de variabile pot deveni acestea in timp. Ia seama si la consecintele in caz de intarzieri pentru ca penalizarile pot deveni usturatoare in unele cazuri.
Un alt aspect important este documentatia necesara pentru alcatuirea dosarului de credit. In general documentatia este cam aceeasi, indiferent de banca, dar pot exista variatii ce uneori s-ar putea sa faca diferenta.
Luati in calcul si costurile notariale care pot fi mari in unele cazuri.
Puteti imprumuta cat doriti pentru a cumpara locuinta dorita, in acord cu gradul vostru de indatorare?
Nu va bazati pe veniturile voastre care la prima vedere pot parea mari. Exista astazi o grad de indatorare pentru creditele ipotecare de 40%, daca sunteti la prima locuinta, gradul de indatorare poate ajunge la 45%. Aceste valori sunt valabile pentru creditele acordate in lei. Pentru creditele in valuta, gradul de indatorare este de 20%.
Daca aspirati la un credit ipotecar in valuta, puteti sa va estimati rata la o cincime din venitul lunar net. Acesta este maximul admis.
Tineti cont si de alte imprumuturi pe care le aveti in derulare pentru ca ratele acestora se cumuleaza la calculul gradului de indatorare.
Nu va aruncati la prima oferta, luati-va timp de gandire
Fireste ca orice contract odata semnat trebuie respectat. De aceea, este bine sa cantariti bine cum stau lucrurile inainte de a finaliza actele propriu-zise.
Cumpararea unei locuinte este un pas important, care vine cu avantaje dar si cu o mare responsabilitate.
Ganditi-va inainte daca va simtiti pregatit cu adevarat pentru un astfel de angajatement pe termen lung. Creditele imobiliare se incheie pe perioade de 25, 30 ori chiar 35 de ani. Deci, necunoscutele pot aparea oricand intr-o asa de lunga perioada.
Sunteti eligibil pentru un credit imobiliar?
In afara de grad de indatorare si venituri, de la care plecam pana la urma, mai sunt cateva puncte fierbinti, hotaratoare in admiterea ta la creditare.
Spre exemplu, istoricul de client. Persoanele cu istoric negativ in Biroul de Credit cu siguranta nu sunt admise pentru un credit imobiliar. Noi am analizat candva posibilitatile de finantare si refinantare pentru rau platnici, asa incat n-o sa reluam acum acest subiect.
Daca ar fi sa ne imaginam o colaborare de lunga durata intre voi si banca, voi ati imprumuta o perioada care a avut in trecut probleme cu rambursarea ratelor? Si nu e vorba despre o suma de cateva mii de euro, ci vorbim de zeci ori sute de mii de euro, adica pretul unei locuinte.
Nu trebuie insa nici sa va ingrijorati de acest aspect, pur si simplu este important sa cereti raportul din Biroul de Credit in nume personal pentru a vedea cum stati la acest capitol. Treimiteti o cerere (vedeti modalitatile pe site-ul birouldecredit.ro.
Daca sunteti in situatia de a avea un istoric la limita eligibilitatii nu este timpul trecut sa va redresati. Puteti sa va reduceri cheltuielile lunare, sa va rambursati creditele anterioare, aducand la zi toate platile.
Daca aveti credite anterioare, pentru a va reduce impovararea financiare si eventual a va da si o mai mare mobilitate pe gradul de indatorare, puteti refinanta creditele vechi printr-un nou imprumut eventual pe termen mai lung, astfel incat sa va scadeti valoarea ratei lunare.
Puteti sa optati pentru o refinantare chiar avantajoasa pentru voi. La refinantare mai este loc de negociere. PLus de asta, e posibil sa contractati un credit pe 10 ani la refinantare.