Acasă » Informative » Se vor ieftini creditele in 2023?

Se vor ieftini creditele in 2023?

Last update:

Multa lume se intreaba daca, in contextul socio – economic actual, se vor ieftini creditele in 2023. Ce spun specialistii.

Deocamdata avem pentru 2023 dobanzi mai mari la credite, pe fondul cresterii ROBOR, IRCC si EURIBOR.

In comparatie cu anul trecut, dobanzile creditelor au crescut usor si probabil vor continua sa urce, dupa parerea specialistilor.

Cei de la BNR se lupta inca sa tina in frau inflatia, iar dovada acestui efort este cursul destul de stabil.

Pentru ca ROBOR-ul si IRCC-ul sunt in crestere, iar majoritatea creditelor contractate de romani sunt in lei, dobanzile vor avea in continuare o tendinta ascendenta. In acest context, putin probabil sa vedem o ieftinire a creditelor in 2023.

Dupa cum bine stiti multi dintre voi, ratele au crescut foarte mult la creditele in lei, dar nici cele in euro nu au scapat neatinse.

De ce credem noi ca vor creste dobanzile la credite?

Pentru ca avem inflatie, iar inflatie mare, inseamna si dobanzi mari. Doar la o dobanda care concureaza inflatia, banca poate avea randament.

Deocamdata ROBOR-ul este in jur de este peste 7%, atat la 3 cat si la 6 si 12 luni.

IRCC-ul in trimestrul 3 din anul trecut era de 5,71%.

EURIBORUL la 3 luni este de 2,698%, cel la 6 luni este de 3,233%, iar la 12 luni a ajuns la 3,662%.

Ce se intampla cu cei ce vor dori sa acceseze un credit ipotecar nou? In primul rand, se va reduce numarul celor eligibili in acest conditii (ale cresterii IRCC-ului).

Recomandarea este sa accesati credite in moneda in care incasati salariul ori alte venituri.

Ne ajuta gradul de indatorare?

Scoringul fiecarui client se calculeaza in functie de rata si venituri, asadar, in conditiile in care ratele vor creste, multi clienti nu se vor mai califica pentru contractarea unui credit.

Multi se vor duce catre cel mai avantajos credit de la momentul actual, insa trebuie sa analizezi si in persepctiva cum ar putea evolua lucrurile.

Acest fapt este valabil indeosebi pentru creditele ipotecare, unde cresterea ROBOR-ului se simte din plin.

Mai putin afectate vor fi creditele de nevoi personale, unde majorarea lunara va fi mult mai mica si mai greu de resimtit.

BNR a impus deja limitarea acessului la credite printr-un grad de indatorare mai mic. Deci, nu exista riscul de neplata pentru creditele contractate.

Deocamdata stam mai bine ca anul trecut si din punct de vedere al veniturilor si al acordarii de credit.

Nu stim exact cum vor evolua lucrurile in contextul actual, dar speram ca la inceputul anului viitor – 2023 sa se mai stabilizeze putin piata si sa ne revenim cat de cat.

Sunt si scenarii pesimiste care indica un curs de schimb leu – euro marit semnificativ, dar zic sa fim optimisti.

(Visited 793 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies