Acasă » Informative » Se vor ieftini creditele in 2018?

Se vor ieftini creditele in 2018?

Last update:

Multa lume se intreaba daca, in contextul legislativ actual, se vor ieftini creditele in 2018

Deocamdata avem pentru 2018 credite mai mici si mai scumpe, dar cine stie ce se mai poate intampla pana la finele anului.

In comparatie cu anul trecut, dobanzile creditelor au crescut destul de mult si probabil vor continua sa urce, dupa parerea specialistilor. Cei de la BNR vor sa intervina pentru plafonarea gradului de indatorare, cel putin la nivel de intentie exprimata de reprezentantii bancii.

Pentru ca ROBOR-ul creste in continuare, iar majoritatea creditelor contractate de romani sunt in lei, dobanzile vor avea in continuare o tendinta ascendenta. In acest context, nici nu poate fi vorba de o ieftinire a creditelor in 2018.

Si totusi… Ei da, ca exista un totusi. In Parlament exista o lege de plafonare a dobanzilor. Legea a trecut deja de Senat, iar Camera Deputatilor este camera decizionala. Vom vedea ce se va vota pana la urma. In noua forma, aceasta lege ar plafona dobanzile la creditele de consum la un maxim de 18%, iar pe cele la creditele ipotecare la de 2,5% ori dobanda monetara a BNR. Si retineti, este vorba de dobanda anuala efectiva. Adica nu mai e loc de adosuri de comisioane si alte cheltuieli adiacente.

Deja exista voci in piata care spun despre aceasta plafonare ca ar putea genera efecte in lant – efecte ce ar culimina cu o reducere drastica a cresterii economice.

De ce credem noi ca vor creste dobanzile la credite? Pentru ca avem inflatie, iar inflatie mare, inseamna si dobanzi mari. Doar la o dobanda care concureaza inflatia, banca poate avea randament.

Vezi si   Restantierii se pot imprumuta din nou la banci
Vezi si   Recomandari privind creditele imobiliare

Deocamdata ne uitam catre ROBOR si ne intrebam cand va ajunge la 3%. Unii specialisti spun ca pana la finele anului s-ar putea chiar sa depasim acest prag. Vom trai si vom vedea. Cu siguranta, fluctuatiile pozitive ale ROBOR-ului vor aduce si cresteri ale dobanzilor. Unii analisti sunt si mai ‘optimisti’ si vad ROBOR-ul la un 4%, fapt ce ar duce la o crestere mult mai mare a dobanzilor pe final de an.

Este aproape infricosator sa ne gandim la un ROBOR de 4%. In aceste conditii, ratele la creditele ipotecare vor creste substantial. In unele cazuri, rata poate creste si cu 30% fata de cea curenta.

Insa, sa nu fim pesimisti, cine stie ce ne mai rezerva acest an.

Ce se intampla cu cei ce vor dori sa acceseze un credit ipotecar nou? In primul rand, se va reduce numarul celor eligibili in acest conditii (ale cresterii ROBOR-ului). Scoringul fiecarui client se calculeaza in functie de rata si venituri, asadar, in conditiile in care ratele vor creste, multi clienti nu se vor mai califica pentru contractarea unui credit. Acest fapt este valabil indeosebi pentru creditele ipotecare, unde cresterea ROBOR-ului se simte din plin. Mai putin afectate vor fi creditele de nevoi personale, unde majorarea lunara va fi mult mai mica si mai greu de resimtit.

Dupa cum va spuneam anterior, se pare ca BNR vrea sa limiteze accesul la credite prin impunerea unui grad de indatorare mai redus. Acest fapt, corelat cu cresterea ratelor datorate cresterii ROBOR-ului, va limita substantial accesul romanilor indeosebi pe partea de credite ipotecare.

Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies