Acasă » Informative » Se vor ieftini creditele in 2022?

Se vor ieftini creditele in 2022?

Last update:

Multa lume se intreaba daca, in contextul socio – economic actual, se vor ieftini creditele in 2022. Ce spun specialistii.

Deocamdata avem pentru 2022 credit cu dobanda destul de constanta, dar cine stie ce se mai poate intampla pana la finele anului.

In comparatie cu anul trecut, dobanzile creditelor au crescut usor si probabil vor continua sa urce, dupa parerea specialistilor.

Cei de la BNR se lupta inca sa tina in frau inflatia, insa cursul este in continuare crestere.

Pentru ca ROBOR-ul si IRCC -ul sunt in crestere, iar majoritatea creditelor contractate de romani sunt in lei, dobanzile vor avea in continuare o tendinta ascendenta. In acest context, putin probabil sa vedem o ieftinire a creditelor in 2022.

De ce credem noi ca vor creste dobanzile la credite?

Pentru ca avem inflatie, iar inflatie mare, inseamna si dobanzi mari. Doar la o dobanda care concureaza inflatia, banca poate avea randament.

Deocamdata ne uitam catre ROBOR si ne intrebam cand va ajunge la 1,7 – 1,9%. Unii specialisti spun ca pana la finele anului s-ar putea chiar sa depasim pragul de 2%, cel putin pe indicele la 12 luni. Vom trai si vom vedea. Cu siguranta, fluctuatiile pozitive ale ROBOR-ului vor aduce si cresteri ale dobanzilor. Unii analisti sunt si mai ‘optimisti’ si vad ROBOR-ul la un 2%, fapt ce ar duce la o crestere mult mai mare a dobanzilor pe final de an.

Este aproape infricosator sa ne gandim la un ROBOR de 2%. In aceste conditii, ratele la creditele ipotecare vor creste substantial. In unele cazuri, rata poate creste si cu 30% fata de cea curenta.

Vezi si   Cel mai avantajos credit de nevoi personale de la banca

IRCC-ul a ajuns si el la 1,65, dar este cumva in stagnare in ultima vreme.

Ce se intampla cu cei ce vor dori sa acceseze un credit ipotecar nou? In primul rand, se va reduce numarul celor eligibili in acest conditii (ale cresterii ROBOR-ului).

Ne ajuta gradul de indatorare?

Scoringul fiecarui client se calculeaza in functie de rata si venituri, asadar, in conditiile in care ratele vor creste, multi clienti nu se vor mai califica pentru contractarea unui credit.

Multi se vor duce catre cel mai avantajos credit de la momentul actual, insa trebuie sa analizezi si in persepctiva cum ar putea evolua lucrurile.

Acest fapt este valabil indeosebi pentru creditele ipotecare, unde cresterea ROBOR-ului se simte din plin.

Mai putin afectate vor fi creditele de nevoi personale, unde majorarea lunara va fi mult mai mica si mai greu de resimtit.

BNR a impus deja limitarea acessului la credite printr-un grad de indatorare mai mic. Deci, nu exista riscul de neplata pentru creditele contractate.

Deocamdata stam mai bine ca anul trecut si din punct de vedere al veniturilor si al acordarii de credit.

Nu stim exact cum vor evolua lucrurile in contextul actual, dar speram ca la inceputul anului viitor – 2022 sa se mai stabilizeze putin piata si sa ne revenim cat de cat.

Sunt si scenarii pesimiste care indica un curs de schimb leu – euro marit semnificativ, dar zic sa fim optimisti.

(Visited 774 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.
GDRP | T&C | Privacy | Cookies