Acasă » Informative » Top 10 sfaturi despre cum poti obtine un credit in siguranta

Top 10 sfaturi despre cum poti obtine un credit in siguranta

Last update:

Sunt multe persoane care au temeri cand vine vorba de contractarea unui credit. Cum poti accesa in siguranta un imprumut?

Va oferim astazi indrumari despre cum sa luati un imprumut in siguranta.

Intr-o lume plina de framantari, de temeri si de nesiguranta, este de inteles retinerile pe care le-ati putea avea atunci cand accesati un credit.

Nu este deloc rusinos sa te temi pentru siguranta ta si mai ales nu este nimic in neregula sa incerci sa te informezi atat cat consideri ca este necesar.

Pana la urma, trebuie sa va protejati pe voi de eventuale neplaceri.

Cine zice ca nu se pot aparea neplaceri, nu este neaparat ignorant ci mai degraba optimist din fire.

Sunt multe nereguli ce pot aparea si niciodata nu poti fi indeajuns de protejat. De aceea noi chiar va incurajam sa intrebati, sa intrebati, sa va informati temeinic.

Nu fiti imprudenti cand vine vorba de banii vostri!

Responsabilitatea incepe inainte de accesarea unui credit si continua pana la incheierea contractului si rambursarea completa a sumelor datorate.

Top 10 sfaturi folositoare pentru a lua un credit in siguranta

Aceste indrumari iti vor fi cu siguranta de folos si te vor invata cum sa navighezi prin procesul de imprumut cu incredere si sa eviti capcanele.

Indiferent de motivul pentru care vrei sa te imprumuti, fie sa-ti incepi propria afacere, fie sa-ti cumperi o casa, sa pleci in vacanta ori sa-ti mobilezi locuinta, aceste sfaturi te vor ajuta sa treci cu bine peste procesul de accesare si sa obtii un credit bun acordat cat mai repede posibil.

Trebuie sa stii in ce scop te imprumuti

Chiar inainte de a incepe sa cauti niste oferte de creditare, trebuie sa stii clar scopul pentru care ai nevoie de bani.

Indiferent ca vorbim de consolidarea unor datorii trecute, de achiziitonarea unui bun, de o investitie, trebuie sa ai o viziune clara asupra modului in care vei dispune de bani.

Acest pas te va ajuta nu doar sa fii responsabil cu rambursarea viitoare, dar va fi si o introspectie binevenita legata de suma de bani necesara.

Evaluandu-ti capacitatea de rambursare, s-ar putea sa mai scazi din suma necesara, gandinu-te ca n-ar fi bine sa te indatorezi excesiv pentru viitor.

Verifica daca ai capacitatea de rambursare

Orice credit trebuie rambursat la timp. In caz contract apar consecinte – penalizari, uneori mari, care iti pot adanci si mai tare problemele financiare.

Si, sa ne intelegem, nu este vorba doar de capacitatea financiara din acest moment – momentul 0 cand vrei sa te imprumuti. Este vorba si de viitoarea ta capacitate financiara, pana la finele contractului.

Cu alte cuvinte, ar fi bine sa-ti faci niste calcule si sa ai in vedere si niste scenarii subre. Este bine sa stii ca se pot intampla lucruri neplacute si sa incerci sa vezi daca le poti depasi.

Ce se va intampla daca in timpul contractului de credit ti se vor diminua veniturile? Ai luat in calcul ce vei face daca vei fi condiat? Cat iti ia sa gasesti un alt serviciu? Ai avea resurse sa-ti platesti ratele in acest rastimp?

Compara ofertele mai multor institutii financiare

Compara ratele dobanzilor, termenii de rambursare, comisioane, taxe, alte conditii oferite de institutiile financiare.

Cand vei compara, asigura-te ca ai aceleasi elemente. De exemplu, cand vine vorba de costuri, cel mai bine este sa compari DAE-ul, dobanda anuala efectiva.

In acest mod vei ajunge sa identifici cea mai buna oferta pentru situatia financiara actuala.

Si nu uita: exista banci care acorda credite mai usor decat altele, trebuie doar sa le gasesti.

Verifica-ti scorul de credit

Inainte de a aplica la un credit este bine sa-ti cunosti scorul de credit.

Vezi si   Credit cu virare rapida - Repere actuale.

In functie de el, te poti orienta catre anumite institutii financiare.

Daca esti pe lista cu rau platnici din Biroul de Credit, ar fi bine sa iei masuri de redresare a scoringului ori sa te indrepti catre IFN.

De acest parametru (cu o pondere ridicata in acordarea creditelor) depinde in mare masura aprobarea imprumutului tau.

Analizeaza termenii contractuali inainte de a semna

Trebuie sa fii constient ca un contract este o treaba serioasa si nu se schimba cu una cu doua.

Din acest motiv este bine ca inainte de a semna sa citesti cu atentie termenii si conditiile si sa te asifuri ca ai cunostinta de toate costurile implicate. Verifica dobanzile, taxele si orice penalitati de intarziere.

De asemenea, fii atent la asigurari si in ce caz se activeaza ele.

Un alt aspect important este cel al intrarii in incapacitate de plata. Penalizarile pot fi foarte mari la unele institutii financiare, iar tu trebuie sa stii acest lucru inca din start. Nu trebuie sa ai surprize pe aceasta tema.

Fii sigur ca ai o rezerva de bani pentru situatii neprevazute

Este un proverb romanesc care zice asa ”fa imprumuturi si gateste-te de suparari”. Ei bine, poate ca e un pic exagerat, dar adevarul este ca daca nu esti pregatit pentru unele situatii neprevazute, s-ar putea ca imprumutul sa nu-ti cada deloc bine.

In perioada in care rambursezi pot aparea tot felul de evenimente neplacute care sa-ti dea peste cap situatia financiara. Din acest motiv este bine sa ai o rezerva de bani (bani albi pentru zile negre) cu care sa poti face fata platilor lunare aferente imprumutului.

Fii constient de taxele ascunse

Nu in toate cazurile, dar in unele, e posibil sa existe taxe ascunse ori costuri care nu sunt la vedere.

Din acest motiv este bine sa citesti si sa recitesti contractul de credit, cu accent pe rubrica de costuri si anexe.

Cere explicatii detaliate pentru toate taxele prevazute in contract si incearca sa intelegi pe deplin cum functioneaza inainte de a semna contractul.

Consulta un specialist financiar

Daca nu esti familiarizat cu termenii financiari din contractul de credit, daca nu intelegi conditiile de accesare si felul cum sunt calculate costurile, apeleaza la un consilier financiar.

Sunt multi consultanti finaciari care iti poti pune la indemana priceperea contra cost, fireste. Dar, decat sa pierzi ce nu stii, mai bine sa pierzi controlat.

O astfel de persoana te poate ajuta sa aplici in siguranta si iti poate oferi o perspectiva asupra pietii de la momentul aplicarii.

Fara indoiala ca in acest mod scutiti timp pretios si nu te mai preocupa intr-o asa de mare masura incapacitatea de a intelege termenii financiari.

Chiar daca pentru unii poate parea usor sa accesezi si sa discuti cu reprezentantii unei institutii financiare, pentru alti oamenii este intimidant si se feresc cat pot de o astfel de actiune.

Urmeaza cu sfintenie planul de rambursare

Orice abatere de la planul de rambursare inseamna pentru tine diferite costuri suplimentare. Dar ar fi bine sa fie doar atat.

De multe ori, intervin si alte aspecte nedorite atunci cand nu rambursezi la timp imprumutul. De exemplu, te poti trezi raportat la BC si pe viitor iti va fi greu sa te imprumuti.

Cel mai bine e sa stabilesti din start un buget lunar (sa tii in frau bugetul cu intrarile si iesirile, adica venituri si cheltuieli).

In bugetul lunar trebuie sa incluzi ratele creditului si sa nu te atingi de ele cu niciun pret.

Gandeste-te de doua ori inainte de a accesa

Un credit este o solutie financiara la care apelam in caz de nevoie.

Daca nevoia nu este atat de apasatoare, poate ar fi bine sa ne gandim de mai multe ori inainte sa ne inhamam la o astfel de actiune.

Vezi si   Credit direct pe card cu transferul rapid al banilor

Orice suma de bani imprumuta trebuie rambursata, asta inseamna ca pentru viitor vom avea si alte griji financiare.

Imprumutul, indiferent de natura lui, este o chestiune serioasa care ar trebuie sa fie bine inteles de cel care il solicita.

Un imprumut nu trebuie sa te adanceasca in datorii, ci sa-ti amelioreze intr-un fel situatia financiara precara ori o nevoie imediata.

Concluzie

Desi majoritatea creditelor oferite de banci si de IFN-uri sunt nenominalizate, adica putem sa face ce vrem cu banii imprumutati, este bine sa fim constienti de importanta contractului de credit.

Incheierea unui contract de credit este o decizie financiara semnificativa, iar cunoasterea tuturor detaliilor esentiale te poate ajuta sa nu ajungi in situatii neplacute.

Siguranta cea mai mare ne vine de la informare. Doar informat poti sa iei decizii corecte si sa evizi capcanele din piata, obtinand beneficii maxime din imprumutul tau.

E bine sa-ti amintesti aceste sfaturi oferite de noi si sa incerci pe cat posibil sa-ti imbunatatesti gestionarea banilor.

Intrebari frecvente despre creditarea in siguranta

Cum pot afla daca o institutie financiara este sigura sau nu?

Toate institutiile financiare care acorda credite sunt inregistrate la BNR. Verifica in primul rand daca institutia in cauza este pe listele BNR si sub ce statut (activa, sub observatie, radiata etc). Apoi, ar fi bine sa vezi ce zic alti clienti care au luat credite inaintea ta de la acea societate.

Este sigur imprumutul de la persoanele fizice?

Din punctul nostru de vedere este o greseala sa urmezi aceasta cale. Noi nu cunoastem persoane fizice autorizate sa acorda imprumuturi, nicidecum sa fie monitorizate ori controlate de vreo institutie a statului. Termenul care ne vine in minte este cel de ”camatar”, deci, ar fi mai bine sa evitati aceasta forma de imprumut.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies