Acasă » Informative » Adio "Prima Casa"! Bine ai venit "O familie, o casa"!

Adio “Prima Casa”! Bine ai venit “O familie, o casa”!

Last update:

Programul “Prima Casa” s-a transformat pe rand mai intai in “Noua Casa} si recent a fost numit sugestiv “O familie, o casa”.

Celebrul de acum program care a fericit mii de romani, se tranforma, luand infatisarea unui program cu orientare catre familiile cu venituri modeste.

Creditul Prima Casa 2023 isi schimba haina omogenitatii cu una a selectiei in functie de venituri. Caci programul “O familie, o casa” este destinat familiilor cu unul sau mai multi copii, ale caror venituri lunare nete nu pot depasi 7.000 de lei, iar in cazul in care nu sunt copii implicati, veniturile celor doi soti nu trebuie sa depaseasca valoarea de 4.500 lei.

Se mentine avansul de 5% din pretul de achizitie, avans valabil pentru un pret de cumparare al locuintelor de pana la maxim 70.000 euro. Asadar, valoarea garantat este de maxim 66.500 euro, echivalent in lei.

Se acorda si subventii la dobanda, dupa cum urmeaza:

  • se reduce cu 0,5% rata dobanzii creditului pentru familiile cu un copil
  • se reduce cu 1% rata dobanzii pentru familiile cu doi sau mai multi copii

De acum se poate opta si pentru refinantarea creditului din programul mai sus amintit, cu alte produse financiare, exceptandu-le pe cele acordate in cadrul programului guvernamental.

Programul Prima Casa nu a avut nicio restrictie privitoare la veniturile sotilor.

Prin acest nou program bancile vor acorda credite fara adeverinta de venit, dar cu verificarea apriga a veniturilor la ANAF. Acest lucru va face posibil respectarea conditiilor de eigibilitate impuse in program, si anume, limitarilor de venit pentru familiile doritoare.

Familiile cu unu sau mai multi copii sunt privilegiate in acest nou program al guvernului, program ce inlocuieste batranul program “Prima Casa”.

Practic, discutam de “O familie, o casa”, ca de un program destinat familiilor cu venituri mai mici, cu mai multi membri, carora li se acorda bonusuri la dobanda.

Familiile cu un copil vor avea o reducere a ratei dobanzii importanta spunem noi, dupa cum si cei cu mai multi copii vor beneficia de aceasta facilitate la un nivel chiar mai ridicat.

Programul Prima Casa avea ca plafon la apartamente valoarea de 57.000 de lei, pe cand dupa noul program valoarea maxima ajunge la 70.000 lei. Asadar, se da o sansa si apartamentelor mai vechime, mai scumpe in piata fata de cele noi aparute.

Interdictia importanta de semnalat este aceea ca proprietarii locuintei cumparate prin programul “O familie, o casa” nu vor putea sa-si achizitizioneze o noua locuinta in timpul derularii imprumutului contractat prin prgram. Exceptie fac locuintele primite drept mostenire.

Asa cum a rezultat in final, programul “O familie, o casa” este net diferit de propunerea initiala a guvernului. Indeosebi in ceea ce priveste dobanda fixa prevazuta initial si ajutorul prevazut la 15.000 de euro pentru cei ce-si achizitionau o locuinta noua.

Pe piata au mai fost astfel de programe de natura sociala, asa cum este si programul de acordare a creditelor garantate de stat pentru tineri.

Care ar fi costurile programului “O familie, o casa”?

Iata cateva exemple care v-ar putea interesa:

  • in cazul unui credit in valoare de 50.000 de euro, acordat pentru 20 de ani, valoarea ratei este de 1650 lei pe luna, pentru o perioada de 25 de ani, valoarea ratei este de 1400 lei pe luna, iar pentru o perioada de acordare de 30 de ani, valoarea ratei este de 1300 lei pe luna.
  • pentru un imprumut de 65.000 euro contractat pentru 20 de luni, rata lunara are valoarea de 1600 lei, pentru o perioada de 25 de ani, rata lunara este de 1550 lei pe lunara, iar daca acesta se acorda pentru 30 de ani, rata lunara ajunge la 1500 lei pe luna.

Noile conditii de eligibilitate pentru programul “O familie, o casa”, se refera la venituri:

  • venit net lunar total de 4.500 lei pentru familiile fara copii
  • venit net lunar total de minim 7.000 lei pentru familiile cu copii

Modificarile propuse a programul Prima Casa ar fi dupa unii specialisti riscante pentru institutiile finantatoare. Exista riscul de nerambursare.

Programul nou are un puternic caracter social, adresandu-se cu precadere familiilor cu venituri reduse.

(Visited 634 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies