Acasă » Informative » Cat dureaza pana ti se aproba un credit?

Cat dureaza pana ti se aproba un credit?

Last update:

Vrei sa stii cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar sau de nevoi personale? Durata de aprobare si de acordare depinde de multi factori.

Durata unui credit poate varia de la cateva ore la cateva saptamani, in functie de tipul creditului, de numarul documentelor solicitate, de evaluari in cazul creditelor ipotecare, de comunicarea dintre banci in cazul refinantarilor, de veniturile tale in cazul creditelor de nevoi personale.

Plus de asta, exista si situatii in care unele documente sunt transportate pe la mai multi factori decident, iar acest lucru poate determina intarzieri. De exemplu, in cazul creditelor Noua Casa lucrurile sunt cu adevarat complicate. Exista cateva drumuri pe care unele documente le parcurg, iar acest lucru ia timp.

Pe langa asta, toate bancile au politicile proprii, iar durata de aprobarea a unui credit poate varia in functie de anumite cerinte specifice ori documente solicitate.

Asa incat, daca veniti cu intrebarea specifica, cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar la BRD, putem sa va spunem ca nu exista un interval fix, conteaza mult si de felul in care banca va poate verifica veniturile, conteaza tipul imprumutului daca e garantat sau nu, daca aduci si codebitori pentru intregirea veniturilor. Ei bine, sunt numeroase aspecte care pot influenta timpii de aprobare si acordare.

Cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar la Raiffeisen sau BCR, Banca Transilvania ori BRD depinde de mai multi factori, precum: modul de examinare a veniturilor, tipul imprumutului, grad de indatorare, contract de munca, etc.

Tu stii cat dureaza aprobarea unui credit de nevoi sau ipotecar?

Daca te afli in cautarea unui credit, cu siguranta una dintre cele mai mari ingrijorari este legata de timpul necesar pentru a obtine aprobarea.

Uneori esti in situatia in care esti presat de timp sa obtii banii, si atunci interesul tau este cu atat mai ridicat.

Fie ca ai nevoie de bani pentru o investitie importanta sau pentru a-ti plati facturile, sa stii cat timp vei astepta pentru aprobarea creditului este esential pentru a-ti planifica finantele personale.

In acest articol, vei afla tot ce trebuie sa stii despre cat dureaza pana ti se aproba un credit si despre factorii care influenteaza timpul de aprobare.

Procesul de aprobare a unui credit poate dura intre cateva ore si cateva saptamani, in functie de tipul de credit si de institutia financiara.

In general, creditele cu valori mici si termene scurte de rambursare au un timp de aprobare mai scurt, deoarece institutiile financiare isi asuma un risc mai mic.

In schimb, creditele cu sume mari si termene lungi de rambursare necesita mai mult timp pentru evaluarea riscurilor si a capacitatii de rambursare a imprumutului.

Factori care pot influenta durata de aprobare a unui credit

Aprobarea unui credit si durata lui implicit poate depinde de factori precum:

Trecutul de creditare

Institutiile financiare analizeaza trecutul de creditare pentru a evalua daca esti eligibil pentru un credit. Daca ai scoring bun de credit, vei benficia de un timp de aprobare mai scurt. In schimb, daca stai prost cu scoringul, procesul de aprobare va intarzia ori ti se vor mai cere si alte documente justificative.

Veniturile si cheltuielile

Institutiile financiare analizeaza veniturile si cheltuielile tale pentru a evalua daca ai suficienta capacitate financiara pentru a rambursa creditul. Daca veniturile tale sunt suficiente si cheltuielile tale sunt reduse, acest lucru poate creste sansele de aprobare a creditului si poate reduce timpul de asteptare.

Scopul creditului

Scopul creditului poate influenta timpul de aprobare. In general, creditele pentru nevoi personale sau de consum au un timp de aprobare mai scurt decat cele pentru investitii sau achizitionarea de proprietati, deoarece evaluarea riscurilor este mai simpla.

Procesul de cerere

Modul in care depui cererea de credit si documentele necesare pot influenta timpul de aprobare. Este important sa furnizezi toate documentele necesare si sa completezi cererea corect, pentru a reduce timpul de asteptare.

Gradul de indatorare

Daca ai un grad ridicat de indatorare, acest lucru poate afecta negativ sansele de aprobare si poate duce la un timp de asteptare mai lung. Este important sa iti gestionezi finantele personale corect si sa reduci nivelul de indatorare inainte de a solicita un credit.

Durata aprobare credit in functie de tipul de produs

Pentru a afla cat dureaza aprobarea unui credit, trebuie in primul rand sa vedem despre ce credit este vorba.

Tinand cont ca exista mai multe variante de creditare si fiecare are specificul sau si termenii proprii de aprobare.

In mare, avem credite de nevoi personale fara garantii, credite ipotecare, auto, etc.

Primele doua tipuri sunt cele mai importante, ele acoperind mare parte din piata.

Asadar, raspunsurile noastre trebuie sa se refere in primul rand la cat dureaza aprobarea unui credit de nevoi personale si cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar.

Creditele de nevoi personale sunt si ele de mai multe feluri. Daca ar fi sa ne referim doar la institutiile care le acorda, avem credite nebancare si bancare. E clar ca la banci accesarea dureaza ceva mai mult decat la IFN-uri, insa, diferentele nu mai sunt atat de mari cum erau in trecut.

Astazi, majoritatea institutiilor financiare permit accesari de tip online, cu durata redusa de accesare si aprobare.

Chiar si asa, nu va asteptati ca veti solicita crediul acum si in 10 minute o sa ai banii in cont. Acest lucru este neverosimil, chiar daca e vorba de microcredite.

Durata de aprobarea a unui credit este de minim 2 ore si poate ajunge la 24 ori 48 de ore.

Intervale mai mari de aprobare apar atunci cand se solicita creditul la intrarea in weekend, ori cand se asteapta mult cu dovada de venit.

De ce intarzie aprobarea unui imprumut?

Cea mai mare intarziere care poate sa apara se datoreaza raspunsului primit de la ANAF.

Atunci cand institutia financiara iti analizeaza veniturile prin intermediul ANAF, bancile si IFN-urile vor fi legate de raspunsul pe care aceasta instiutie il va furniza si cat de prompt este el.

Plus de asta, daca gradul de indatorare nu este multumitor, s-ar putea sa ti se mai ceara si alte justificari de venit. Cu alte cuvinte, durata de analiza a dosarului poate sa se amane si termenele sa tergiverseze.

In cazul in care nu ai niciun raspuns de la institutia financiara la care ai apelat, poti sa soliciti tu informatii legate de dosar si sa vezi in ce stadiu se geseste cerera ta.

Se intampla uneori sa ti se respinga dosarul si sa nu fii anuntat. Daca trece mult timp si nu ai niciun rapsuns, cel mai bine este sa iei tu legatura cu banca si sa vezi in ce stadiu este dosarul tau.

Factorii care determina viteaza de aprobarea a unui credit

  • aspecte ce tin de felul cum ai completat formularele, daca nu toate informatiile furnizate au fost corecte si complete.
  • momentul in zi ori din saptamana: in cazul in care aplici pe final de program, va trebuie sa astepti pana in ziua urmatoare pentru ca cererea sa-ti fie analizata, iar daca aplici in weekend si institutia nu are program, va trebui sa astepti pana luni pentru analiza dosarului.
  • afluxul de solicitari pe care le are banca in momentul in care aplici; s-ar putea sa astepti sa-ti vina randul pana cand un consilier de credite va prelua cazul tau.
  • suma pe care ai solicitat-o si care e posibil sa necesite o analiza mai amanuntita a bonitatii tale.
  • in cazul creditelor ipotecare/impbiliare e posibil sa intervina cerintele referitoare la proprietate care sa ingreuneze aprobarea.
  • tot pentru creditele ipotecare s-ar putea sa ne lovim de intarzieri datorate evaluarii imobilului, fie din cauza programului evaluatorului, fie din alte cauze conexe.

Daca dorim sa stabilim cu exactitate cat avem de asteptat pana obtinem un credit, analizam produsele oferite de institutiile financiare. Mai intai pe cele bancare si apoi pe cele nebancare.

Pentru credite bancare

Fiecare banca in partea are propriile conditii de acordare si aprobare a unui credit, de aceea si timpii pot varia.

Ca sa stabilim durata de aprobare, trebuie sa vedem mai intai ce tipuri de credite dorim sa accesam si care sunt premisele de la care pleaca solicitarea noastra.

duarata aprobare credit ipotecar / nevoi personale

Cat dureaza aprobarea unui credite de nevoi personale?

Durata unui credit de nevoi personale este subordonata conditiilor de eligibilitate impuse de banca, actelor solicitate, sumei si perioadei de contractare.

Cand vine vorba de credite sub 5.000 de euro, multe banci aproba in aceeasi zi. Pentru sume de bani mai mari care necesita mai multe verificari, bancile fac mai multe analize care presupun un timp mai mare.

De regula, aprobarea unui credit de nevoi personale poate durata intre 1 si 5 zile. Exceptie fac bancile unde iti incasezi veniturile si unde poti aplica direct, fara inspectarea veniturilor prin ANAF.

Obtinerea unui credit fara ANAF simplifica procedurile si diminueaza mult timpii de acordare.

Cea mai simpla cale este cea in care urci pe internet un documente de venit, fara sa mai treci prin alte examinari. Scanul dupa contul bancar, unde se pot vedea incasarile tale din ultima perioada este cea mai des intalnita vorba de analiza a bonitatii practicata de IFN.

In cat timp se aproba un credit de nevoi personale la BT, la BRD, BCR, Raiffeisen, ING?

Cei de la BT ne informeaza ca analiza unui dosar la Banca Transilvania poate tine de la cateva zile pana doua saptamani.

Cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar / imobiliar

Accesarea unui credit ipotecar dureaza mai mult decat a unuia de nevoi personale pentru ca si documentele sunt mai numeroase, si conditiile mai stufoase si sumele de bani solicitate sunt mai ridicate.

Inainte de a-ti acorda creditul ipotecar, banca o sa evalueze bonitatea clientului. Inseamna ca va analiza daca iti permiti rata lunara calculata. Evaluarea bonitatii se va face in functie de valoarea proprietatii si de situatia voastra materiale.

La intrebarea cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar putem gasi foarte multe raspunsuri, in functie de institutii, sumele accesate, tipul de imobil, localitate, actele necesare etc.

Numai daca ne referim la cadastru si intabulare, la certificatul energetic si la evaluarile imobilului si putem usor sa ne imaginam ca se ajunge lejer la 5 – 10 zile.

Numai preaprobarea unui dosar dureaza 2 zile lucratoare minim. Plus celelalte analize care necesita la randul lor timp.

Insa, daca vorbim de creditele Noua Casa/Noua Familie, durata aprobarii poate creste pentru ca analiza in acest caz este mai stricta. Se poate ajunge la termene de pana la 15 zile.

Oricum, lucrurile nu mai stau ca in urma cu cativa ani, cand putea dura si o luna o astfel de analiza. Sunt si azi pe forumuri diverse povesti legate de timpii de aprobare a unui credit din acele vremuri.

Cat dureaza aprobarea unui card de credit?

Chiar daca in aparenta obtinerea unui card de credit nu pare sa fie ceva foarte complicat, totusi procedura nu este una simpla. Durata de aprobarea a unui card de credit poate fi de 5 – 10 zile, asta pentru ca luam in calcul nu doar accesarea ci si emiterea fizica a acestuia.

De asemenea, ulterior primii cardului, trebuie sa facem si pasii necesari pentru a-l initia si pentru a-l putea folosi.

Ne putem gandi ca pentru a-ti fi inmanat cardul, el trebuie sa fie trimis prin posta sau curier, proces care in sine poate dura intre 1 si 3 zile.

Pentru credite nebancare

Cand vine vorba de creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare ne asteptam la timpi mai scurti de aprobare.

In medie, aprobarea unui credit nebancare dureaza de la 15 minute la 2 zile. Si aici ne referim atat la microcredite, cat si la linii de credite ori simplele credite de consum.

De ce e mai simpla accesarea la IFN? Pentru ca sumele imprumutate sunt mai mici, perioadele de accesare mai scurte, iar actele pretinse de aceste institutii mai putine.

Dosarul pentru un credit nebancar este unul slim: de cele mai multe ori se solicita copii dupa buletin si dupa exatrasul de cont bancar si ATAT.

Cu cat se mareste suma acordata si scad costurile si dosarul devine mai stufos, iar timpii de acordare cresc.

IFN-urile au produse variate pentru multe categorii de persoane, inclusiv pentru cei care nu detin un card bancar. Acestia din urma pot apela la credite oferite chiar la adresa de rezidenta pentru a-si rezolva nevoia urganta de bani. In acest caz dureaza cel putin 2 zile pana se aproba dosarul.

In cat timp poti sa accesezi online un imprumut?

Daca aplici la banca unde iti incasezi venitul, procesul va fi unul rapid, simplu de efectuat. Practic, in cateva ore dispui de bani in contul tau, daca indeplinesti conditiile, indeosebi pe cele legate de gradul de indatorare.

Cat dureaza aprobarea dosarului Prima Casa?

Spre deosebire de celelalte credite ipotecare/imobiliare, creditele Prima Casa au o durata mai mare de aprobare, pentru ca dosarul tau trebuie sa ajunga la Fondul de Garantare care are termen de 5 zile sa-l analizeze. Cu alte cuvinte, cu 5 zile in plus fata de un imprumut obisnuit.

Daca ai de gand sa aplici la un credit de nevoi personale sau unul ipotecar in 2023, probabil ca vrei sa stii cat dureaza pana ti se aproba. Ei bine, noi ne-am straduit sa-ti durnizam informatii clare despre intervalele de timp aferente unor tipuri de creditare.

Totusi, tu trebuie sa cercetezi mai bine cum stau lucrurile, mai ales daca esti presat de timp. Vezi care sunt cerintele produsului care te intereseaza si in functie de acestea iti vei da si seama cam cat va trebui sa astepti.

(Visited 2.359 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies