Acasă » Informative » Cat dureaza pana ti se aproba un credit?

Cat dureaza pana ti se aproba un credit?

Last update:

Vrei sa stii cat dureaza aprobarea unui credit pentru a intelege daca vei obtine banii doriti in timp util? Iata cat trebuie sa astepti.

Durata aprobare credit

Pentru a afla cat dureaza aprobarea unui credit, trebuie in primul rand sa vedem despre ce credit este vorba.

Tinand cont ca exista mai multe variante de creditare si fiecare are specificul sau si termenii proprii de aprobare.

In mare, avem credite de nevoi personale fara garantii, credite ipotecare, auto, etc.

Primele doua tipuri sunt cele mai importante, ele acoperind mare parte din piata.

Asadar, raspunsurile noastre trebuie sa se refere in primul rand la cat dureaza aprobarea unui credit de nevoi personale si cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar.

Creditele de nevoi personale sunt si ele de mai multe feluri. Daca ar fi sa ne referim doar la institutiile care le acorda, avem credite nebancare si bancare. E clar ca la banci accesarea dureaza ceva mai mult decat la IFN-uri, insa, diferentele nu mai sunt atat de mari cum erau in trecut.

Astazi, majoritatea institutiilor financiare permit accesari de tip online, cu durata redusa de accesare si aprobare.

Chiar si asa, nu va asteptati ca veti solicita crediul acum si in 10 minute o sa ai banii in cont. Acest lucru este neverosimil, chiar daca e vorba de microcredite.

Durata de aprobarea a unui credit este de minim 2 ore si poate ajunge la 24 ori 48 de ore.

Intervale mai mari de aprobare apar atunci cand se solicita creditul la intrarea in weekend, ori cand se asteapta mult cu dovada de venit.

De ce intarzie aprobarea unui imprumut?

Cea mai mare intarziere care poate sa apara se datoreaza raspunsului primit de la ANAF.

Atunci cand institutia financiara iti analizeaza veniturile prin intermediul ANAF, bancile si IFN-urile vor fi legate de raspunsul pe care aceasta instiutie il va furniza si cat de prompt este el.

Plus de asta, daca gradul de indatorare nu este multumitor, s-ar putea sa ti se mai ceara si alte justificari de venit. Cu alte cuvinte, durata de analiza a dosarului poate sa se amane si termenele sa tergiverseze.

In cazul in care nu ai niciun raspuns de la institutia financiara la care ai apelat, poti sa soliciti tu informatii legate de dosar si sa vezi in ce stadiu se geseste cerera ta.

Vezi si   Se vor ieftini creditele in 2022?

Factorii care determina viteaza de aprobarea a unui credit

  • aspecte ce tin de felul cum ai completat formularele, daca nu toate informatiile furnizate au fost corecte si complete.
  • momentul in zi ori din saptamana: in cazul in care aplici pe final de program, va trebuie sa astepti pana in ziua urmatoare pentru ca cererea sa-ti fie analizata, iar daca aplici in weekend si institutia nu are program, va trebui sa astepti pana luni pentru analiza dosarului.
  • afluxul de solicitari pe care le are banca in momentul in care aplici; s-ar putea sa astepti sa-ti vina randul pana cand un consilier de credite va prelua cazul tau.
  • suma pe care ai solicitat-o si care e posibil sa necesite o analiza mai amanuntita a bonitatii tale.
  • in cazul creditelor ipotecare/impbiliare e posibil sa intervina cerintele referitoare la proprietate care sa ingreuneze aprobarea.
  • tot pentru creditele ipotecare s-ar putea sa ne lovim de intarzieri datorate evaluarii imobilului, fie din cauza programului evaluatorului, fie din alte cauze conexe.

Daca dorim sa stabilim cu exactitate cat avem de asteptat pana obtinem un credit, analizam produsele oferite de institutiile financiare. Mai intai pe cele bancare si apoi pe cele nebancare.

Pentru credite bancare

Fiecare banca in partea are propriile conditii de acordare si aprobare a unui credit, de aceea si timpii pot varia.

Ca sa stabilim durata de aprobare, trebuie sa vedem mai intai ce tipuri de credite dorim sa accesam si care sunt premisele de la care pleaca solicitarea noastra.

duarata aprobare credit ipotecar / nevoi personale

Credite de nevoi personale

Durata unui credit de nevoi personale este subordonata conditiilor de eligibilitate impuse de banca, actelor solicitate, sumei si perioadei de contractare.

Cand vine vorba de credite sub 5.000 de euro, multe banci aproba in aceeasi zi. Pentru sume de bani mai mari care necesita mai multe verificari, bancile fac mai multe analize care presupun un timp mai mare.

De regula, aprobarea unui credit de nevoi personale poate durata intre 1 si 5 zile. Exceptie fac bancile unde iti incasezi veniturile si unde poti aplica direct, fara inspectarea veniturilor prin ANAF.

Vezi si   Care este costul total al unui credit?

Obtinerea unui credit fara ANAF simplifica procedurile si diminueaza mult timpii de acordare.

In cat timp se aproba un credit de nevoi personale la BT, la BRD, BCR, Raiffeisen, ING?

Cei de la BT ne informeaza ca analiza unui dosar la Banca Transilvania poate tine de la cateva zile pana doua saptamani.

Credit ipotecar/imobiliar

Accesarea unui credit ipotecar dureaza mai mult decat a unuia de nevoi personale pentru ca si documentele sunt mai numeroase, si conditiile mai stufoase si sumele de bani solicitate sunt mai ridicate.

La intrebarea cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar putem gasi foarte multe raspunsuri, in functie de institutii, sumele accesate, tipul de imobil, localitate, actele necesare etc.

Numai daca ne referim la cadastru si intabulare, la certificatul energetic si la evaluarile imobilului si putem usor sa ne imaginam ca se ajunge lejer la 5 – 10 zile.

Numai preaprobarea unui dosar dureaza 2 zile lucratoare minim. Plus celelalte analize care necesita la randul lor timp.

Ba, daca vorbim de creditele Noua Casa/Noua Familie, durata aprobarii poate creste pentru ca analiza in acest caz este mai stricta. Se poate ajunge la termene de pana la 15 zile.

Oricum, lucrurile nu mai stau ca in urma cu cativa ani, cand putea dura si o luna o astfel de analiza. Sunt si azi pe forumuri diverse povesti legate de timpii de aprobare a unui credit din acele vremuri.

Cardurile de credit

Chiar daca in aparenta obtinerea unui card de credit nu pare sa fie ceva foarte complicat, totusi procedura nu este una simpla. Durata de aprobarea a unui card de credit poate fi de 5 – 10 zile, asta pentru ca luam in calcul nu doar accesarea ci si emiterea fizica a acestuia.

De asemenea, ulterior primii cardului, trebuie sa facem si pasii necesari pentru a-l initia si pentru a-l putea folosi.

Ne putem gandi ca pentru a-ti fi inmanat cardul, el trebuie sa fie trimis prin posta sau curier, proces care in sine poate tine 1 – 3 zile.

Pentru credite nebancare

Cand vine vorba de creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare ne asteptam la timpi mai scurti de aprobare.

Vezi si   Romanii au ajuns sa aiba credite neplatite in strainatate

In medie, aprobarea unui credit nebancare dureaza de la 15 minute la 2 zile. Si aici ne referim atat la microcredite, cat si la linii de credite ori simplele credite de consum.

De ce e mai simpla accesarea la IFN? Pentru ca sumele imprumutate sunt mai mici, perioadele de accesare mai scurte, iar actele pretinse de aceste institutii mai putine.

Dosarul pentru un credit nebancar este unul slim: de cele mai multe ori se solicita copii dupa buletin si dupa exatrasul de cont bancar si ATAT.

Cu cat se mareste suma acordata si scad costurile si dosarul devine mai stufos, iar timpii de acordare cresc.

IFN-urile au produse variate pentru multe categorii de persoane, inclusiv pentru cei care nu detin un card bancar. Acestia din urma pot apela la credite oferite chiar la adresa de rezidenta pentru a-si rezolva nevoia urganta de bani. In acest caz dureaza cel putin 2 zile pana se aproba dosarul.

In cat timp poti sa accesezi online un imprumut?

Daca aplici la banca unde iti incasezi venitul, procesul va fi unul rapid, simplu de efectuat. Practic, in cateva ore dispui de bani in contul tau, daca indeplinesti conditiile, indeosebi pe cele legate de gradul de indatorare.

Cat dureaza aprobarea dosarului Prima Casa?

Spre deosebire de celelalte credite ipotecare/imobiliare, creditele Prima Casa au o durata mai mare de aprobare, pentru ca dosarul tau trebuie sa ajunga la Fondul de Garantare care are termen de 5 zile sa-l analizeze. Cu alte cuvinte, cu 5 zile in plus fata de un imprumut obisnuit.

Daca ai de gand sa aplici la un credit de nevoi personale sau unul ipotecar in 2023, probabil ca vrei sa stii cat dureaza pana ti se aproba. Ei bine, noi ne-am straduit sa-ti durnizam informatii clare despre intervalele de timp aferente unor tipuri de creditare.

Totusi, tu trebuie sa cercetezi mai bine cum stau lucrurile, mai ales daca esti presat de timp. Vezi care sunt cerintele produsului care te intereseaza si in functie de acestea iti vei da si seama cam cat va trebui sa astepti.

(Visited 52 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies