Last update:
Afla care sunt rolurile si responsabilitatile codebitorului si ale coplatitorului intr-un angajament financiar.
Cand esti pe punctul de a incheia un acord financiar, este crucial sa stii diferenta dintre un codebitor si un coplatitor.
Acesti termeni apar adesea in contractele de imprumut, de leasing, fiecare avand responsabilitatile sale si implicatiile sale specifice.
Ne-am propus astazi sa facem lumina asupra distinctiei dintre un coplatitor si un codebitor, oferind perspective care va vor ajuta sa luati cele mai bune decizii financiare.
Diferenta dintre un coplatitor si un codebitor
Zic sa incepem prin a defini acesti doi termeni, clarificand diferenta fundamentala intre codebitor si coplatitor.
Coplatitorul – care mai este cunoscut si cu numele de garant, este acea persoana care accepta sa plateasca datoria principala a altuiva, in cazul in care acea persoana nu mai poate face platile. Altfel spus, garantul este cel care ofera asigurari in plus creditorului.
Codebitorul, pe de alta parte, este o persoana care imparte responsabilitatea financiara impreuna cu un alt individ ori cu o alta entitate.
Ambii codebitori sunt obligati legal sa plateasca datoria, iar creditorul poate urmari pe oricare dintre ei pentru acoperirea sumei complete.
Responsabilitati
Iata care sunt responsabilitatile coplatitorului (garantului)
Oferirea de securitate financiara
Un coplatitor are responsabilitatea de a oferi garantii financiare pentru datoria altcuiva. Acest fapt implica asigurarea ca, daca creditatul nu poate plati, garantul intervine si acopere datoria.
Fara drept legal asupra activului
Un coplatitor nu are drept legal asupra bunului pentru care a oferit garantia. Cu toate acestea, el poate fi chemat sa plateasca suma datorata.
Aici trebuie mare atentie, mai ales cand este vorba de sot/sotie, unde apar de regula situatii de acest gen, in special dupa divort.
Din acest motiv, trebuie sa fim responsabili cand intram intr-un astfel de contract si mai ales, sa cunoastem toate consecintele.
Evaluarea credibilitatii de credit
Inainte de acceptarea rolului de garant, este important ca un coplatitor sa aiba o evaluare adecvata a situatiei financiare a debitorului.
Chiar si cu o evaluare amanuntita, situatii neplacute pot aparea oricand, de aceea este bine sa cantariti indeasuns inainte de a va inhama la aceasta povara.
Cel mai simplu este sa obtineti un credit fara sa apelati la terte persoane ori entitati. Spre exemplu, daca nu aveti o varsta tocmai inaintata puteti incerca obtinerea unui credit pentru tineri garantat de stat. O astfel de forma te scuteste de o serie de neplaceri, ca sa nu mai vorbim de costurile mult mai mici.
Responsabilitatile codebitorului
Responsabilitatea comuna
Un codebitor imparte responsabilitatea pentru datoria financiara impreuna cu imprumutatul. Ambii sunt considerati responsabili in mod egal de sumele datorate.
Drept legal asupra bunului
Diferenta principala dintre un coplatitor si un codebitor consta in faptul ca un codebitor poate avea drept legal asupra bunului pentru care s-a incheiat contractul de imprumut.
Partajarea echitabila a datoritie
In cazul codebitorilor, creditorul poate urmari pe oricare dintre acestia pentru suma completa a datoriei.
Daca un codebitor plateste suma completa, el poate avea dreptul sa recupere o parte corespunzatoare de la celalalt codebitor.
Implicatile legale
Implicatiile legate în cazul coplatitorului
Responsabilitatea secundara
E bine de stiut ca intotdeauna coplatitorul are o responsabilitate secundara fata de datoria principala. El devine responsabil doar cand debitorul nu mai face plati.
Impactul scorului de credit
Daca un coplatitor trebuie sa intervina si sa achite datoria, acest lucru poate afecta pozitiv sau negativ scorul de credit, in functie de situatie.
Implicatiile legale ale codebitorului
Responsabilitate egala
Codebitorii sunt responsabili in mod egal de datorie. Cand un codebitor nu-si indeplineste obligatiile de plata, creditorul poate urmari celalalt codebitor pentru intreaga suma.
Confiscarea bunurilor
Creditorul are dreptul sa solicite recuperarea datoriei prin confiscarea bunurulor (activelor) unui codebtor, daca acesta nu plateste parta sa de datorie.
Cum sa alegeti un coplatitor sau un codebitor
Coplatitor
De regula, se foloseste un coplatitor atunci cand imprumutatul nu are suficienta credibilitate financiara pentru a obtine un imprumut ori pentru a incheia un contract.
Garantul ofera o garantie suplimentara creditorului si poate facilita aprobarea creditului.
E bine de inteles ca garantul este o persoana care garanteaza imprumutul cu veniturile si bunurile sale, si tot el se angajeaza sa achite datoriile in cazul in care debitorul principal nu mai poate sa o faca.
Daca ai fost garant la un credit, mai poti lua un credit doar in cazul in care titularul si-a achitat datoria, iar gradul tau de indatorare este unul care sa acopere ambele imprumuturi.
Ajungand coplatitor la un credit, te obligi alaturi de debitorul principal, sa achiti ratele in cazul in care acesta nu mai poate plati.
Adica, trebuie sa ai o bonitate suficienta care sa-ti permite acest lucru.
Sunt sanse sa contractezi un credit chiar daca esti garant la un alt imprumut, dar trebuie sa treci prin analiza eligibilitatii.
Codebitor
Varianta pentru utilizarea unui codebitor apare atunci cand ambele parti sunt dispuse sa imparta responsabilitatile datoriei.
O astfel de optiune este valabila atunci cand persoanele au deplina incredere in capacitatea celuilalt de a face platile.
In ordonanta 52 din 14 septembrie 2016, in dreptul termenului de consumator, apare ”persoana fizica, inclusiv codebitor, ce actioneaza in scopuri care se afla in afara activitatii sale comerciale sau profesionale”.
Si tot in aceeasi lege, codebitorul este definit ca fiind ”persoana care se obliga impreuna cu debitorul principal la plata tuturor obligatiilor derivate din contractul de credit si care poate participa cu venitul net la stabilirea venitului total net luat in considerare”.
In Romania, codebitor poate fi o persoana care iti este partener de viata ori o ruda de gradul I.
Cele mai multe banci de la lor accepta prezenta unui codebitor pentru accesarea unui credit, atunci cand e vorba de intarirea veniturilor solicitantului.
Sunt unele banci care accepta si persoane fara grad de rudenie pentru creditele garantate cu ipoteca imobiliara.
Codebitorul este verificat la elgibilitate precum debitorul principal. Cu alte cuvinte, trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de eligibilitate precum imprumutatul.
Vi se verifica varsta, venitul, tipul de contract de serviciu, gradul de indatorare.
Unele banci acorda credite ipotecara fara codebitor, dar sunt alte conditii pe care trebuie sa le indeplinesti ca sa te califici.
Important de stiut referitor la legislatie
In codul civil sunt clarificate o sumedenie de informatii de natura legala privitoare la acesti termeni. Despre insolvabilitatea codebitorilor se vorbeste in articolul 1457 din Codul Civil (legea 287/2009).
Insa, e bine sa fiti la curent si cu ultimele noutati, pentru ca sunt multe actualizari atat la codul civil cat si la cel fiscal.
Spre exemplu, in legea 287/2009, la articolul 1.459, se spune asa: ”daca obligatia solidara este contracta in interesul exclusiv al unuia dintre codebitori sau rezulta din fapta unuia dintre ei, acesta este tinut singur de intreaga datorie fata de ceilalti codebitori, care, in acest caz, sunt codeitati, in raport cu acesta, fideiusori.
Si ca sa intelegeti despre ce e vorba, fideiusor inseamna o persoana ori o entitate ce actioneaza ca garant ori garantori pentru datoria ori obligatia financiara a altcuiva.
Fideiusorul isi asuma responsabilitatea de a plati datoria sau de a indeplini o anumita obligatie in cazul in care debitorul principal se gaseste in imposibilitatea de a o face.
Este o forma suplimentara de securitate la care apeleaza creditorii atunci cand acorda credite.
In codul fiscal gasiti de exemplu informatii utile ce se aplica codebitorilor, coplatitorilor si garantilor personal sau ipotecari in cazul darii in plata.