Last update:
Care sunt solutiile in cazul in care banca sau IFN-ul ti-a respins solicitarea de imprumut? Ce parghii ai tu la indemana?
Traim o perioada destul de complicata din punct de vedere economic. Accesul la resurse este o cale pentru multe persoane fizice si oameni de afaceri de a-si redresa bugetul.
Ei bine, in aceste conditii, se intampla uneori la accesarea unui imprumut ti se pun piedici, pentru ca, dupa cum bine stiti, nicio institutie nu aproba toate cererile.
Vorbind de cereri aprobate, procentul este unul chiar mic, inclusiv la IFN.
Motivele pot fi multiple si probabil ca de aici ar trebui sa incepem analiza noastra de astazi.
Motivele respingerii unui imprumut
Atunci cand aplici pentru un imprumut, poate fi dezamagitor sa primesti un raspuns de respingere. Este bine din aceasta cauza sa intelegi care sunt motivele care stau in spatele acestui tip de raspuns. In primul rand, daca intelegi de ce nu ai fost acceptat, iti poti imbunatatiii sansele de accesare pentru viitor.
Termenii financiari complicati
Uneori, respingerea imprumutului este rezultatul necunosterii termenilor financiari.
Din acest motiv, cunoasterea acestor termeni poate fi foarte importanta atunci cand aplici pentru un imprumut, tocmai pentru a evita astfel de situatii neplacute.
Scor de credit mic
Un alt motiv pentru care se poate respinge o cerere de credit este scorul de credit necorespunzator.
Acesta este in fapt principalul factor care poate conduce la respingerea imprumutului. Prezenta unui scor mic este un semn risc pentru creditor.
Situatie materiala dificila
De asemenea, un alt motiv important este o situatie financiara precara. Iar aici discutam despre doua directii, o data in privinta unui venit insuficient, iar a doua oara de datorii excesive.
Aceste doua directii sunt in fapt legate intre ele si cuantificate in ceea ce se numeste grad de indatorare.
Trecutul defectuos legat de alte credite
Trecutul de creditare nefavorabil este un al motiv pentru care ti s-ar putea respinge un imprumut.
Daca nu ai platit la timp ratele unui credit mai vechi, acest lucru se resimte in scorul FICO si implicit in scorul de client calculat de fiecare banca in parte.
Falimentul personal
Executarea silita si falimentul se pot constitui in obstacole majore la accesarea unui credit.
Aici mai putem vorbi si de conturi blocate si de datorii catre furnizori, daca discutam de persoane juridice.
Documentatie incompleta
Si, in sfarsit discutam si de documentele incomplete ori cereri completate incorect.
Daca nu ai furnizat documentele necesare ori daca ai facut-o partial, creditorul iti poate respinge cererea.
In plus, orice informatie incorecta ori incompleta trecuta in cererea de imprumut poate conduce de asemenea la acelasi deznodamant.
Este indicat ca, inainte de orice aplicare sa iti faci tu insuti o analiza amanuntita si sa vezi cum stai cu scorul, daca ai toate documentele necesare. Iar cand aplici si completezi acte, asigura-te ca o faci corect si complet.
Ce poti face pentru a aplica din nou, dar cu succes?
In cazul in care cererea ti-a fost respinsa, nu trebuie sa deznadajduiesti, primul lucru pe care il poti face este sa intelegi.
E bine sa stii exact care sunt motivele pentru care ai ajuns in aceasta situatie.
Ca sa-ti sporesti sansele la o noua aplicare, trebuie sa cunosti aceste motive de respingere. Este posibil sa nu te califici la o banca, dar sa fii acceptat la alta.
Unele persoane aflate int-o asemenea situatie, cauta sa obtina credite fara refuz in speranta de a nu mai fi inca o data respinsi.
Dar, pentru a-ti spori sansele la o noua aplicara trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:
Cauta sa intelegi raspunsul primit de de la banca
Examineaza cu atentie motivul respingerii anterioare. Este foarte important sa intelegi ce poti sa imbunatatesti pentru a nu te mai regasi in aceasta situatie.
Examineaza raportul de credit pentru a identifica eventuale erori sau aspecte ce pot fi ameliorate. Daca poti, corecteaza erorile pentru a-ti imbunatatii scorul de credit.
Spre exemplu, daca ai datorii active, concentreaza-te pe achitarea lor. Reducand la minim nivelul datoriei, iti vei creste scorul de credit.
De asemenea, evita utilizarea excesiva a cardurilor de credit. Pastrand un sold echilibrat pe ele iti poti imbunatatii de asemenea scorul.
Incearca sa corectezi alte aspecte financiare
In primul rand este bine sa vezi daca sunt sanse de a-ti spori veniturile. Un venit mai mare creste increderea creditorului in capacitatea ta de rambursare.
Apoi, ar fi bine sa vezi cum stai cu riscurile financiare si sa le reduci. Un amanunt foarte important aici este acela de a crea un fond de urgenta.
Apeleaza la un profesionist
In cazul in care ai avut probleme de intelegere a termenilor financiari, dar si de coloaborare cu personalul institutiilor financiare, poate ca ar fi momentul sa te gandesti sa angajezi un specialist.
Acesta poate sa-ti ofere sfaturi personalizate si sa te indrume in procesul de aplicare.
Plus de asta, un specialist te poate ajuta sa-ti pregatesti documentele de credit si sa le completezi corect si complet.
Urmand toti acesti pasi, poti sa reaplici cu succes la un nou imprumut cu sanse mari de reusita.
Totusi, nu ar fi bine sa te grabesti. Cel mai bine este sa astepti sa-ti imbunatatesti semnificativ profilul financiar.
Oricum, nu ar fi o idee buna sa aplici la foarte multe institutii intr-un timp scurt. Acest lucru iti poate afecta de asemenea scorul.
La o viitoare discutie cu banca ar fi bine sa subliniezi imbunatatirile pe care le-ai adus pentru a argumenta in favoarea aprobarii creditului.
In concluzie, prin intelegerea motivelor respingerii anterioare si printr-o abrodare activa a problemelor financiare, iti poti creste sansele de reusita. Fii perseverent, angajeaza un specialist daca consideri necesari si ai rabdare sa-ti imbunatatesti profilul financiar. Cu siguranta, rezultatul acestor eforturi din partea ta va fi unul pozitiv.
Multumim pentru articolele bine documentate! 5*****
Am fost respins de o banca pentru un credit. Ce ma sfatuiti sa fac?