Optiuni de creditare pentru tineri

Last update: martie 23, 2020

Ce solutii de finantare au la indemana tinerii din ziua de astazi? Poti accesa ei un credit si daca da, in ce conditii?

Creditele pentru tineri sunt destul de populare in lume, ]n Romania insa nu sunt chiar atat de mediatizate.

Studentii, in totalitatea lor sunt mai avantajati din acest punct de vedere, tinand cont ca ei pot gasi produse personalizate in ofertele bancilor.

Chiar daca avem in Romania o agentie de credite si burse pentru studenti, nu exista atat de mare interes pentru aceasta forma de intr-ajutor.

Sunt totusi multe intrebari care vin din partea tinerilor legate de optiunile pe care le au de a face rost de un credit.

Conditiile de a obtine un credit sunt diferite intru-catva de accesarea unui credit clasic. Luand in ansamblu tineretul, acesta poate fi implicat intr-o forma de invatamant, poate sa fie angajat intr-o societatea ori poate sa nu se incadreze in niciuna din aceste doua categorii.

Din acest motiv, institutiile financiare acorda finantari specifice, de la un imprumut pentru studii la credite pentru tineri de peste 18 ani, ori la creditele pentru studenti.

Pe langa aceste produse financiare specifice, mai exista si marea masa a creditelor acordate de banci si IFN-uri, pentru care tinerii cu varsta de peste 18 ani se pot incadra, cu conditia sa aiba un venit.

Conditii in care tinerii pot accesa imprumuturi

In functie de tipul venitului detinut de fiecare tanar, ori de tipul venitului detinut de garant, difera si creditele acordate de institutiile financiare.

Unii tineri muncesc cu contract de munca full-time ori part-time. Deci, ei obtin venituri. Cei care nu incaseaza un venit constant permanent sunt priviti de regula cu neincredere de creditori. Chiar daca banca ar putea sa solicite un garant pentru imprumutul acordat tanarului, acesteia ii va fi greu sa stabileasca riscurile asociate creditului si prin urmare forma de garantare.

Cand vine vorba de tinerii care urmeaza o forma de scolarizare remunerata cu burse, de exemplu, lucrurile sunt mai simple. Spre exemplu, un credit pentru studentii fara venit presupune din partea creditorului niste cerinte speciale.

Persoanele care urmeaza cursuri de invatamant, medii ori superioare, pot obtine un credit in urmatoarele conditii:

 • au un venit propriu din burse
 • au un venit pentru ca sunt angajati
 • nu au venituri, dar parintii le garanteaza creditul
 • apeleaza la creditele garantate de stat (conditii specifice diverselor programe guvernamentale)
Vezi si   Ce vechime trebuie sa ai pe cartea de munca pentru a solicita un credit de nevoi personale?

Garantiile solicitate pentru aceste credite destinate tinerilor se pot constitui din ipoteca imobiliara pusa la dispozitie de catre parinti.

Bancile accepta in cazul creditelor pentru studenti pana la 3 co-debitori, acest lucru reprezintand forma de asigurare pentru recuperarea viitoare a creantei.

Actele justificate solicitate de creditori pentru acordarea unui imprumut pentru tineri au in vedere mai multe aspecte: acte care sa-i dovedeasca forma de invatamant urmata de tanar, acte care sa-i dovedeasca forma de angajare, acte care sa dovedeasca veniturile co-debitorilor.

Printre veniturile acceptate in vederea garantarii creditelor pentru tineri, se iau in calcul atat rudele de grad I cat si alti co-debitori. Necesarul de co-debitori tine de valoarea creditului dorit. Daca un singur co-debitor iti poate acoperi venitul necesar obtinerii sumei dorite de bani, nu mai este nevoie de alti co-debitori.

De asemenea, acolo unde este necesar, bancile iau in calcul si alte venituri in afara celor salariale si din pensii.

Cum se pot cheltui banii imprumutati?

Pentru tinerii angajati intr-o forma de invatamant, care acceseaza credite specifce, banii imprumutati pot fi cheltuiti doar in sensul sustinerii studiilor.

Printre cele mai frecvente cheltuieli admise in aceste cazuri scolarizate:

 • cheltuieli de cazare si masa
 • cheltuieli de transport
 • cheltuieli cu rechizite, electronice necesare studiului
 • cheltuieli cu deplasari la simpozioane, congrese etc.
 • cheltuieli generate de publicarea unor lucrari stiintifice
 • cheltuieli necesare achizitiei unor software cu licenta asociate specializarii urmare.

In cazul tinerilor care nu urmeaza o forma de invatamant, cheltuielile admise sunt specificate de fiecare creditor in parte.

Daca tanarul acceseaza imprumuturi standard, bazandu-se pe veniturile proprii obtinute dintr-un serviciu detinut, el nu trebuie sa-si justifice cheltuielile.

Care sunt caile de a accesa un credit bancar de catre tineri?

Multi specialisti sunt reticenti la astfel de forme de refinantare. Sunt totusi si persoane care considera aceste credite ca o forma de investitie in viitorul tinerilor.

Este dificil sa te pastrezi pe o linie corecta din punct de vedere organizatoric, mai ales cand esti tanar. De aceea si institutiile financiare sunt riguroase cand vine vorba de astfel de accesari.

Pentru un tanar poate fi salvatoare obtinerea unei sume de bani la un moment dat. Realizarea unor studii suplimentarea, invatarea unor noi programe pe calculator, inseamna in definitiv a aspira la un loc de munca. Pana la urma scopul final al acestor demersuri ar fi obtinerea unui loc de munca bine platit care sa-l ajute pe tanar sa-si plateasca datoriile.

Vezi si   Va semnalam un important rebranding bancar: Marfin Bank si-a schimbat numele in Vista Bank

Daca va intrebati ce sume puteti imprumuta, trebuie sa stiti ca orice accesare este limitata de gradul de indatorare, atunci cand persoana este incadrata in munca si obtine venituri.

Costurile creditului se platesc fie lunar, fie la sfarsitul contractului. Unele credite prevad achitarea periodica a dobanzii, urmand ca la finalul contractului sa se achite principalul.

Orice imprumut necesita rambursari, cu exceptia celor in care intervine un element perturbator care poate modifica termenenii contractuali.

Eligibilitatea in cazul creditelor pentru tineri

Solicitarea unui credit bancar ori nebancar de catre un tanar cu varsta de cel putin 18 ani, este insotita de o serie de conditii de eligibilitate impuse de fiecare creditor.

Conditii de eligibilitate:

 • varsta minima de 18 ani (unii creditor admit varsta minima de 21 de ani)
 • cetatenia romana
 • venit constant
 • existenta unor co-debitori in cazul in care venitul nu se coordonoeaza cu gradul de indatorare corespunzator sumei dorite de tanar

Ce sume de bani se pot imprumuta?

Si bancile si IFN ofera sume de bani in functie de venitul fiecaruia, venit care trebuie sa genereze un grad de indatorare sub cel admis de lege (40% pentru creditele in lei, 20% pentru creditele in valuta).

De la IFN-uri, tinerii pot solicita sume mai mici de bani, bancile fiind mai generoase din acest punct de vedere. Insa, conditia esentiala privitoare suma maixima este legata de gradul de indatorare.

IFN-urile ofera si facilitati atragatoare, indeosebi pentru clientii noi. Spre exemplu, unele le ofera acestora credite fara dobanda daca sunt la prima accesare. De regula, creditele acestea fara dobanda nu pun la dispozitia clientilor sume mari de bani, acestea fiind de regula limitate la maxim 2.000 de lei.

Credite pentru tineri: card de cumparaturi in rate

Obtinerea unui card de credit in rate reprezinta o solutie ideala pentru cumparaturi, mai ales cand rambursarea se face in rate, fara sa trebuiasca sa platesti dobanda.

Dupa cum stiti, in ultima vreme a crescut foarte mult cererea pentru achizitionarea de produse online. Achitarea acestor produse se face cu cardul de credit in rate fara dobanda. Cardul de cumparaturi poate fi solicitat de la orice banca, cu conditia sa indeplinesti conditiile de eligbilitate necesare.

Cardul de cumparaturi are o limita maxima corelata cu venitul solicitantului (de trei ori salariul, de cinci ori salariul etc.).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies