Acasă » Facilitati » Ai nevoie de un imprumut? Iata ce trebuie sa stii.

Ai nevoie de un imprumut? Iata ce trebuie sa stii.

Last update:

Accederea la un imprumut necesita informare. Cu cat esti mai bine informat cu atat va fi mai benefic creditul pe care il acesezi.

Pentru a te imprumuta fara surprize, trebuie sa cunosti o serie de informatii utile: daca esti eligibil, ce suma poti accesa, cat costa, ce penalizari sunt.

Specialistii ne recomandam sa ne imprumutam calculat, sa luam aminte la toate informatiile aferente respectivului credit.

Orice credit contractat vine cu drepturi si obligatii, lucruri specificate in contractul de credit.

Ce interese au oamenii cand cauta imprumuturi?

Multi cetateni sunt in cautare de imprumuturi facile pe care sa le contracteze in conditii lejere.

De altfel, e chiar o moda in piata legata de permisivitatile ce-i intereseaza pe oameni.

Cea mai celebra dintre ele este accesarea fara consultarea Biroului de Credit.

Aceasta cautare este de inteles, avand in vedere numarul persoanelor inscrise cu istoric negativ in Biroul de Credit.

Din aceasta speranta, de gasire a institutiei financiare care sa nu fie interesata de scoringul din BC, ori care sa accepte si persoane inscrise pe listele acestei institutii, depind multe dintre cautarile persoanelor dispuse sa se imprumute online.

O alta categorie de persoane sunt cei care nu au un loc stabil de munca, cei care nu sunt angajati cu carte de munca ori care castiga venituri inconstante.

Tinand cont ca multe persoane castiga bani din activitati independente, numarul acestora inmultindu-se in ultimii ani, exista si in aceasta categorie de clienti un mare interes pentru diverse permisivitati.

Printre cele mai uzitate formulari se numara creditul fara carte de munca si cel fara loc de munca. Un interes aparte il are insa si produsul financiar accesabil fara adeverinta de venit. Mai nou se cauta chiar si credite fara verificare ANAF.

Oamenii cauta printre institutiile financiare acele IFN-uri si acele banci care acorda credite fara carte de munca.

Insa, multe dintre aceste persoane nu sunt din categoria celor fara venituri, ci mai degraba sunt cei care lucreaza pe cont propriu, obtinand venituri din activitati independente.

Aceste doleante ale clientilor nu sunt tocmai fericite pentru ei, avand in vedere ca vor trebui sa si ramburseze imprumutul solicitat. Cand o persoana nu dispune de o bonitate corespunzatoare contractarii unui credit, cu siguranta va avea probleme cu rambursarea lui.

Care sunt conditiile minime obligatorii la accesarea unui imprumut?

  • grad de indatorare sub cel maxim admis prin lege
  • venit minim variabil de la o institutie la alta in functie de mai multi parametri
  • vechime minim in munca
  • tip de contract de munca (pe perioada nedeterminata ori determinata)
  • varsta minima si maxima
  • cetatenie
  • istoric bun de creditare, fara restante active

Ultimii ani au adus o mai mare lejeritate in acordarea creditelor indeosebi la banci. Acestea au inceput sa fie mai tolerante indeosebi pe partea de tipuri de venituri accesate, dar si pe venit minim, vechime minima si chiar istoric de creditare.

IFN-urile nu au devenit mai indulgente, ci poate usor mai precaute.

Aceasta tendinta se explica si prin faptul ca unele dintre aceste institutii nebancare si-au modificat produsele financiare in sensul maririi plafonului maxim de acordare si al perioadei maxima de acordare.

Cu aceste modificari si-au crescut riscurile asociate. Si atunci este de inteles de ce conditiile de accesare sunt in prezent mai aspre.

Ce trebuie sa faci pentru a nu te supraindatora?

Un imprumut reprezinta o solutie la niste probleme financiare. Este de la sine inteles ca nu trebuie sa-l transformi intr-o indatorare excesiva pe termen lung.

Este bine sa imprumutam exact banii de care avem nevoie si sa ii rambursam la timp, fara intarzieri.

De asemenea, ar fi bine sa gestionezi eficient creditul pe care il ai in derulare si sa ai in vedere mai multe asepecte:

  • sa iti calculezi bine cheltuielile si sa vezi exact care iti sunt posibilitatile lunare de ramburs
  • nu uita sa iei in calcul si situatii extreme – intotdeauna este posibila o modificare in venituri ori in statutul de salariat
  • compara mai multe oferte astfel incat sa o gasesti pe cea avantajoasa tie, atat din punct de vedere al conditiilor de eligibilitate cat si al costurile aferente.

Ce institutie financiara sa alegi?

De principiu, trebuie sa-ti cunosti eligibilitatea pentru a putea afla catre care institutie sa te indrepti.

Bancile sunt mai ieftne, iar IFN-urile mai permisive in conditiile de accesare si mai rapide in acordarea banilor.

Pentru creditele pe termen lung merita sa alegi banca, daca stai bine la capitolul eligibilitate. Astfel de produse pe termen lung, daca vin cu dobanzi mari (asa cum sunt produsele de la IFN) iti pot ingreuna destul de mult rambursarea.

Sunt multe oferte financiare in piata. Important este sa o gasesti pe cea care ti se potriveste din toate punctele de vedere: eligibilitate, sume disponibile pentru nevoile tale, costuri, consecinte ulterioare.

Daca vrei sa te adresezi bancilor, fii atent la pasii pe care ii urmezi. Este indicat sa nu mergi la mai mult banci intr-un timp scurt, pentru ca verificarea la Biroul de Credit apare in sistem si bancile pot vedea acest lucru.

In masura in care nu crezi ca te descurci sa obtii niste comparatii avantaje, mai bine apelezi la un broker de credit.

O societate de brokeraj iti poate oferi niste comparatii cu acuratete mult mai mare decat ai putea-o realiza tu ca persoana fizica.

(Visited 432 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies