Acasă » Facilitati » Ce reprezinta perioada de gratie la credite. 3 sau 6 luni.

Ce reprezinta perioada de gratie la credite. 3 sau 6 luni.

Last update:

Cum te poate ajuta perioada de gratie la un credit sau card? Poti beneficia de 1, 2, 3 ori chiar 6 luni de privilegii.

De regula perioada de gratie este frecvent intalnita in cazul cardurilor de credit si se refera indeosebi la acel timp i care, daca nu trebuie sa platesti nimic, nici rate si nici dobanda aferenta.

E bine sa intelegi din start ca institutia financiara nu este un sac fara fund, iar dupa ce ai accesat va trebui sa si restitui banii luati.

Premisele acordarii unei perioade de gratie la plata unui credit ori card

Putem sa vedem acest interval in care nu mai trebuie sa platim ratele drept un avantaj important al creditelor si al cardurilor de credit.

Daca esti in cautarea unui credit, probabil ai auzit de termenul de “perioada de gratie”. Ce inseamna de fapt acest termen si cum poate fi benefic pentru tine? In acest articol, vom raspunde la aceste intrebari si la multe altele legate de perioada de gratie la credite.

In general, perioada de gratie la un credit reprezinta o perioada de timp in care nu esti obligat sa platesti rata lunara. Aceasta perioada poate varia in functie de tipul de credit si de institutia financiara de la care ai obtinut creditul. In mod obisnuit, aceasta poate fi de 3 sau 6 luni. Uneori pot exista si perioade atipice, de 55 ori 59 de zile.

Perioada de gratie poate fi extrem de benefica pentru cei care obtin un credit, deoarece iti ofera un ragaz financiar in care poti sa te organizezi si sa iti armonizezi bugetul astfel incat sa faci fata platilor lunare. Perioada de gratie poate fi, de asemenea, utila pentru a-ti permite sa iti asumi alte cheltuieli, cum ar fi reparatii auto sau alte cheltuieli neprevazute.

Totusi, este important sa intelegi ca, in timpul perioadei de gratie, dobanzile si alte taxe asociate creditului continua sa se acumuleze. Aceste costuri se vor adauga la soldul datoriei tale, ceea ce va face ca rata lunara sa fie mai mare dupa perioada de gratie.

In plus, trebuie sa tii cont de faptul ca, daca nu esti atent, perioada de gratie poate fi costisitoare pe termen lung. De exemplu, daca alegi o perioada de gratie de 6 luni si nu platesti nimic timp de 6 luni, dobanda acumulata poate fi destul de mare, ceea ce va face ca suma totala pe care o vei plati sa fie mai mare.

Ce inseamna perioada de gratie la credite?

Fie ca e vorba de credite de nevoi personale, fie ca vorbim de carduri ori linii de credit, anumite banci pun la bataie si o perioada de gratie.

Uneori acest interval poate sa fie de 1-2 luni, dar el poate urca chiar pana la 3 – 6 luni ori chiar mai mult.

In alte situatii perioada de gratie se intinde pe durata unor sarbatori. Am vazut oferte de genul “imprumuti acum si platesti la anul” sau “iei acum un credit si platesti dupa sarbatori”.

Bineinteles, cand vrei sa beneficiezi de o asemenea oferte e bine sa stii din start cat este acea perioada de gratie si in ce conditii este ea activa.

S-ar putea ca oferta sa fie valabila doar pentru o anume suma imprumutata, ori pentru un credit accesat pentru o perioada de timp specifica.

Ca sa nu te indatorezi excesiv este important sa cunosti care sunt conditiile unei amanarei a platii ratei, indiferent de natura ei.

Iar apoi, ar fi bine sa pastrezi acea perioada de gratie pentru situatii neprevazute cand vei avea cu adevarat nevoie.

Pe parcursul derularii contractului de credit se pot intampla multe evenimente neplacute. Poti ajunge sa nu ai cum sa-ti platesti rata intr-o luna si atunci, n-ai decat sa apelezi la aceasta perioada de gratie.

Vezi si   Credite nebancare in rate

Cand esti intr-un asemenea impas poti apela la aceasta perioada de gratie oferita de banci.

perioada de gratie card, credit

Care este perioada de gratie?

In general, pentru creditele de nevoi perioada maxima de gratie acordata de banci este de pana la 6 luni.

Aceasta perioada de gratie este un mic respiro, o pauza de la plata ratelor. Pentru a beneficia de ea trebuie sa faci o cerere in acord cu ce se specifica in contract.

Perioada de gratie de pana la 180 de zile pentru creditul de nevoi personale poate fi solicitata dupa trecerea unui anumit interval de la creditare sau chiar imediat. Aceasta optiune variaza de la banca la banca.

Chiar si pentru refinantari exista posibilitatea de a apela la o perioada de gratie, daca ea apare ca atare in contract.

Exista unele banci care ofera 3 luni de gratie, dar dupa trecerea unei perioade de cel putin jumatate de an de la incheierea contractului.

Uneori perioada de gratie poate ajunge si la 24 de luni.

Astfel de intervale sunt valabile pentru creditele ipotecare.

De exemplu, cei de la Banca Transilvania ofera o perioada de gratie de 24 de luni la creditul pentru construirea unei locuinte. In perioada amintita vei plati doar dobanda si comisioane.

Perioada de gratie nu se aplica doar creditelor si cardurilor bancare, ci o regasim si la ofertele nebancare si in cazul serviciilor de telefonie mobila.

Cei de la Orange isi promoveaza cartele Orange PrePay cu o perioada de gratie de 360 de zile, timp in care poti sa primesti apeluri si SMS dar nu poti suna.

La BRD Finance perioada de gratie poate sa fie de minim 18 zile sau de 47 de zile in functie de data de emitere a extrasului de cont ori de plata la comerciant.

Cei de la Imprumut IFN se lauda cu o perioada de gratie de 12 luni.

Capcanele perioadei de gratie – La ce trebuie sa fii atent?

Cand auzi de perioada de gratie este normal sa te bucuri ca vei beneficia de o perioada in care sa nu platesti ratele.

Insa, pe de alta parte, aceasta relaxare a ta s-ar putea sa te determine sa nu mai fi atat de constient ca acel imprumut tot trebuie rambursat.

Nu oricine isi permite sa achite cumparaturile efectuate intr-o perioada de gratie, iar unele institutii te incurajeaza sa efectuezi tranzactii cu cardul.

In mod special, la cumparaturile cu cardul vei gasi aceasta perioada de gratie valabila dupa cum este specificul ofertei.

Cum se justifica solicitarea perioadei de gratie?

Cum va spuneam insa, este nevoie de atentie pentru a nu depasi data scadenta, altfel vei suporta dobanzi penalizatoare, iar daca ajungi sa ai intarzieri mari te vei regasi pe lista rau-platnici.

In aceste cazuri, pe viitor va trebui sa justifici istoricul slab in fata bancii atunci cand vei solicita un nou imprumut.

Consecinta acestei raportari va fi aceea ca pe viitor vei fi unul dintre cei care cauta credit fara Biroul de Credit.

Totusi, orice perioada de gratie trebuie intr-un fel sau altul justificata, deci trebuie sa ai un motiv real pentru care o soliciti.

Pentru justificare, unele institutii iti solicita si unele documente.

De exemplu, poate sa ti se ceara:

  • verificarea veniturilor la ANAF – in cazul in care ai afirmat ca ti s-au dminuat veniturile
  • acte medicale in cazul in care ai justificat perioada de gratie cu o problema medicala
  • dovada de somaj – daca acesta a fost motivul solicitarii tale
  • schimbarea locului de munca
  • iesirea la pensie (caz in care timp de cateva luni pana iti vine pensia nu primesti niciun ban).

Cum soliciti perioada de gratie?

Orice solicitare de a ta legata de un credit, un card ori o refinantare trebuie sa fie adresata bancii unde ai contractat produsul respectiv.

Vezi si   Imprumuturi rapide nebancare fara garantii

Banca iti va pune la dispozitie formulare tip in acord cu clauzele contractuale.

Mai apoi se face o verificare a documentelor si justificarilor tale si in cazul in care ti se aproba, vei semna un act aditional la contract in care vor fi cuprinse noile conditii (modificare perioada, introducere perioada de gratie etc).

In cazul cardurilor de cumparaturi perioada de gratie este de regula de 60 de zile.

Si in privinta cardurilor trebuie sa faci o solicitare pentru a o obtine, daca nu se spefica altceva in contract.

In acest interval, nu achiti dobanda. S-ar putea ca in unele cazuri sa ti se ceara totusi o suma minima de plata in functie de conditiile din contract.

Daca se depaseste perioada de gratie care sunt consecintele?

De regula, dobanzile penalizatoare sunt mari, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale.

Apoi, cardul de credit iti va fi blocat si cel mai probabil te alegi si cu raportare la BC.

Unele institutii financiare specifica clar ca perioada de gratie nu este valabila daca folosim cardul pentru retrageri numerar de la bancomat, ci doar pentru cumparaturi la comerciantii agreati.

La unele carduri perioada de gratie este de 55 de zile. Cu alte cuvinte, timp de 55 de zile tu nu platesti nimic.

Pentru cardul cu perioada de gratie de 55 de zile, vei incepe sa rambursezi din imediata zi a lunii in curs.

Un astfel de instrument popular la vremea lui a fost un imprumut rapid online prin card 55 oferit candva de Bancpost.

Insa, mai exista si astazi astfel de oferte de imprumut prin card 55, toate referinsu-se la perioada de gratie.

In consecinta

Aceasta perioada de gratie este un avantaj atunci cand intampini o problema financiara grava. Ea iti permite sa nu incalci contractul de credit.

Atentie mare insa, sa nu depasesti perioada de gratie pentru ca penalizarile sunt usturatoare.

Apoi, vei fi si ‘parat’ la Biroul de Credit ceea ce reprezinta echivalentul unei ingreunari pe viitor a accesarii unui alt credit.

O alta problema cu perioada de gratie este ca poate fi adesea folosita ca o tactica de marketing de catre institutiile financiare pentru a atrage clienti. Este important sa fii atent la ofertele care par prea bune ca sa fie adevarate si sa nu te angajezi intr-un credit care nu este adecvat pentru tine doar pentru ca are o perioada de gratie lunga.

(Visited 143 times, 1 visits today)
Monica A.https://www.creditmix.ro/formular-contact/
Sunt pasionata de domeniul finantelor. Mare parte din timp mi-l petrec culegand informatii, analizand, cercetand, coreland. Imi place sa cred ca oferind informatie pe intelesul oamenilor, ofer si o sansa la o viata mai buna. Sunt un om caruia ii place sa gandeasca, sa se mentina in forma, cu gandire libera, fara prejudecati. Am un doctorat in simulare numerica si cativa ani de drept (nu toti!). Iubesc cartile, muzica, filmele... Si internetul. De peste sapte ani scriu articole pentru publicatii financiare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies